tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post2402346242800915579..comments2024-03-15T08:22:27.564+01:00Comments on Bake&Taste: KatarzynkiKaśhttp://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comBlogger62125tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-63631427965172216992013-03-22T12:59:50.149+01:002013-03-22T12:59:50.149+01:00tak, do tej pory. już nie dorzucę jabłka, bo właśn...tak, do tej pory. już nie dorzucę jabłka, bo właśnie zjadłam ostatnie ciasteczko:) mniam dobre było:)) pozdrawiamAgatanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-13691851271737981012013-03-21T11:01:23.596+01:002013-03-21T11:01:23.596+01:00Agata, do tej pory twarde??? powietrze nie powinno...Agata, do tej pory twarde??? powietrze nie powinno być przepuszczane... to tak jak z ciastem - trzyma się je pod przykryciem żeby nie wyschło<br /><br />katarzynki robię co roku, ale - tak jak pisałam w poście - nigdy nie trzymam ich by same zmiękły. zawsze dokładam jabłko dzięki czemu wilgotnieją, miękną i są bardzo aromatyczne. może dorzuć do swoich jabłko? :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-72429815531142163172013-03-21T10:52:07.560+01:002013-03-21T10:52:07.560+01:00piekłam te Katarzynki 10 grudnia i trzymałam w sło...piekłam te Katarzynki 10 grudnia i trzymałam w słoiku, zakręconym oczywiście, do dziś. Podobno miały zmięknąć po kilku tygodniach a nie zmiękły ani trochę, jak to możliwe czy słoik był złym pomysłem? może powinno być coś, co lekko przepuszcza powietrze? może powinnam porobić dziury z zakrętce he he;)Agatanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-31287885643194700512012-12-10T20:35:20.147+01:002012-12-10T20:35:20.147+01:00Dzięki za poradę z tym jabłkiem, swoją drogą fajny...Dzięki za poradę z tym jabłkiem, swoją drogą fajny sposób na "zmiękczanie" pierniczków :)Agatanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-8416462015713199862012-12-10T18:37:12.801+01:002012-12-10T18:37:12.801+01:00Agata, :)
a jabłko najlepiej pokroić w ćwiartki i ...Agata, :)<br />a jabłko najlepiej pokroić w ćwiartki i poukładać je w różnych miejscach. polecam po dniu spędzonym w puszce wymienić jabłko, a kolejne ćwiartki ułożyć w innych miejscach (kiedyś zapomniałam o jednej puszce i pierniczki, które miały dwudniowy bliski kontakt z jabłkiem zmiękły aż za bardzo :))<br />pozdrawiam!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-74067624879389859302012-12-10T18:15:40.112+01:002012-12-10T18:15:40.112+01:00dziękuję bardzo za odpowiedz Katarzynko:) pewnie p...dziękuję bardzo za odpowiedz Katarzynko:) pewnie przeczytałam to co wcześniej napisałaś ale mi umknęło albo zapomniałam albo cośtam:)<br />pozdrawiam serdecznie Agatanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-7852771709832170272012-12-10T17:57:15.899+01:002012-12-10T17:57:15.899+01:00Agata, o tym wszystkim pisałam w treści posta :)
...Agata, o tym wszystkim pisałam w treści posta :) <br /><br />"Po upieczeniu są twarde jak kamień. Teoretycznie powinny leżeć zamknięte w puszce i tam mięknąć przez parę tygodni. Jednak czekanie nie jest moją mocną stronę :) Kilka plasterków jabłka przyspieszy proces "dojrzewania" i sprawi, że pierniki są cudownie miękkie już na drugi dzień<br />katarzynki miękną same z siebie nawet do kilku tygodniu"<br /><br />przechowuj je więc w puszce (plastikowej lub metalowej) lub słoiku (ale naprawdę musi być ogromny). same z siebie miękną po paru tygodniach, ale jak włożysz do puszki kawałki jabłka, to część będzie miękka już na drugi dzieńKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-64254926947732863882012-12-10T16:37:56.039+01:002012-12-10T16:37:56.039+01:00Zrobiłam dzisiaj te Katarzynki i po upieczeniu spr...Zrobiłam dzisiaj te Katarzynki i po upieczeniu spróbowałam, było słodkie i dość miękkie, ale po jakimś czasie jak ugryzłam to myślałam że zęby połamię. Po jakim czasie one miękną i jak je trzeba przechowywać-w zamkniętym słoiku, czy jakimś plastikowym pojemniku z przykrywką?Agatanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-34363253622659293542011-12-20T21:19:50.567+01:002011-12-20T21:19:50.567+01:00jeszcze raz dziękuje za cenne rady ! ;))
dzięki to...jeszcze raz dziękuje za cenne rady ! ;))<br />dzięki tobie teraz będę wiedziała ;D jutro będę piec i mam nadzieję że wyjdą tak pyszne na jakie wyglądają u Ciebie ! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-77666815098259569362011-12-20T21:16:09.217+01:002011-12-20T21:16:09.217+01:00nie ma za co :D
nie, nie bezpośrednio na. ja zawsz...nie ma za co :D<br />nie, nie bezpośrednio na. ja zawsze układam 5-6 sztuk pierniczków pośrodku puszki a w jej rogach ćwiartki jabłka. pierniczki nie powinny się stykać z jabłkami (kiedyś tak zrobiłam i krawędź piernika niemal namokła...). kawałki jabłka najlepiej umieścić 1-2 cm obok pierniczka. jeśli masz dużą puszkę i zmieści Ci się pośrodku więcej pierników niż 5 czy 6 możesz włożyć więcej, ale im jest ich więcej tym wolniej miękną, bo "dzielą się wilgocią" z pozostałymi<br />ja tak robię już drugi rok, na każde twarde pierniki to działa. kiedyś wyszło mi twarde ciasto piernik, ale spróbowałam i z nim metody jabłkowej i ocaliłam całkiem smaczne ciasto ;)<br /><br />na pewno sama z czasem wyczujesz ile kawałków jabłek kłaść na ile pierników żeby otrzymać ulubione w smaku pierniki<br />sprawdzaj co jakiś czas miękkość pierników żeby nie przedobrzyć :) <br /><br />najlepiej użyj soczystych jabłek. wymień kiedy zeschną oddając wilgoć piernikom<br /><br />o się rozpisałam ;DKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-68345696402740902222011-12-20T20:55:46.149+01:002011-12-20T20:55:46.149+01:00dziękuje :)) a te jabłko to bezpośrednio na nie ? ...dziękuje :)) a te jabłko to bezpośrednio na nie ? nie przesiąkną jabłkiem ? :) jej aż mi głupio, że jestem w temacie pieczenia taka 'zielona' :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-30740928594276819572011-12-20T20:43:21.747+01:002011-12-20T20:43:21.747+01:00MHmh.. fajne Serducho! ;-) Daj przekąsić ;-D
www...MHmh.. fajne Serducho! ;-) Daj przekąsić ;-D<br /><br /><br />www.przysmakiewy.plBiedr_onahttps://www.blogger.com/profile/15179276114100166838noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-30138269497097692212011-12-20T19:33:42.958+01:002011-12-20T19:33:42.958+01:00pytaj ile chcesz, w ogóle się nie krępuj :)
katar...pytaj ile chcesz, w ogóle się nie krępuj :) <br />katarzynki nie są za słodkie, dlatego też można je podjadać bez niepotrzebnego zasładzania się. ze wszystkich pierniczków na moim blogu one są najmniej słodkie<br />i jak zaznaczyłam, po upieczeniu są bardzo twarde, więc nie zraź się tym. zapakowane masowo w puszce miękną dopiero po 3, 4 tygodniach, ale jeśli włożysz po kilka do puszki, dodasz małe jabłko pokrojone w ćwiartki zmiękną w dzień, a po dwóch będą nawet wilgotne :)<br /><br />koniecznie daj znać czy Ci smakowały :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-45579885213918354022011-12-20T19:20:40.884+01:002011-12-20T19:20:40.884+01:00dziękuje za odpowiedź i mam kolejne pytanie ... p...dziękuje za odpowiedź i mam kolejne pytanie ... przepraszam, że Cię nimi tak zamęczam ale na prawdę chcę aby się moje pierwsze katarzynki udały ! czy nie są one za słodkie no bo i miód i cukier puder? jak zawsze robię ciastka z przepisu to wychodzą mi strasznie słodkie ! aż za słodkie ! a Twoje jak wyszły ? :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-41253971207417682022011-12-18T15:26:17.481+01:002011-12-18T15:26:17.481+01:00Anonimowy, spokojnie możesz je upiec na papierze d...Anonimowy, spokojnie możesz je upiec na papierze do pieczenia (sama tak piekłam, na przemian z matą silikonową)<br />ja mam stary gazowy piekarnik, w którym jest tylko jedna funkcja - grzanie od dołu :) mimo to 12 minut w 190 stopniach całkowicie wystarczyło aby pierniczki ładnie się upiekły (niektóre piekłam 15 minut i wyszły bardziej brązowe - różnicę widać między dwiema wiewiórkami). według mnie lepsze są te jaśniejsze, 12-minutowe :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-76712251903135254042011-12-18T15:18:38.922+01:002011-12-18T15:18:38.922+01:00czy zrobi im różnicę jak upiekę je na papierze do ...czy zrobi im różnicę jak upiekę je na papierze do pieczenia a nie na natłuszczonej formie ? <br />aaa i w jakiej funkcji grzania w piekarniku pieczesz? ;)) z góry dziękuję :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-22304976619806494232011-12-18T07:16:42.621+01:002011-12-18T07:16:42.621+01:00To moje ulubione pierniczki :)To moje ulubione pierniczki :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-73709438550788085162011-12-17T23:48:58.313+01:002011-12-17T23:48:58.313+01:00mmm pierniczki :Dmmm pierniczki :DDamehttps://www.blogger.com/profile/00000474658944822598noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-65098758392632305572011-12-17T22:27:34.480+01:002011-12-17T22:27:34.480+01:00Czekanie również nie jest moją mocną stroną, szcze...Czekanie również nie jest moją mocną stroną, szczególnie jeśli takie cudeńka słodkie są w piecu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-88773805774704736462011-12-17T21:44:31.382+01:002011-12-17T21:44:31.382+01:00też je piekłam i własnie czekam na ich zmięknięcie...też je piekłam i własnie czekam na ich zmięknięcie :) Twoje wyglądają cudnie :)magda k.https://www.blogger.com/profile/06073436540828113498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-21905446800129231562011-12-17T10:24:10.248+01:002011-12-17T10:24:10.248+01:00Urocze!!!! Mniam!!:)Urocze!!!! Mniam!!:)Maryhttp://www.slodziutkie-okazje.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-19189834285184046532011-12-17T00:11:42.011+01:002011-12-17T00:11:42.011+01:00Lovelykate, u mnie były na to drugie święto ;p ale...Lovelykate, u mnie były na to drugie święto ;p ale na imieniny też będą idealne :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-28719614740688874452011-12-17T00:06:29.986+01:002011-12-17T00:06:29.986+01:00Świetne ciasteczka! Musze je koniecznie zrobić w p...Świetne ciasteczka! Musze je koniecznie zrobić w przyszłym roku na moje imieniny :)Lovelykatehttps://www.blogger.com/profile/04914451728134230573noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-72370934694436114782011-12-16T22:04:43.983+01:002011-12-16T22:04:43.983+01:00woooww I love the cookie!!1take a look on my blog ...woooww I love the cookie!!1take a look on my blog and if you like we can follow each other? <br /> http://keepintouchwithfashion.blogspot.com/ have a wonderful day… keep in touchAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11902810476776005488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-64165591402039833142011-12-16T19:05:07.740+01:002011-12-16T19:05:07.740+01:00Mmmmm no cudownie wyglądają:-)
P.S Dzięki za podpo...Mmmmm no cudownie wyglądają:-)<br />P.S Dzięki za podpowiedź z tym jabłkiem:-)judikhttp://escapeintokitchen.blox.pl/htmlnoreply@blogger.com