tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post3404959378223584430..comments2024-03-15T08:22:27.564+01:00Comments on Bake&Taste: Tarta z jabłkami i budyniemKaśhttp://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comBlogger73125tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-88547733328455993282016-05-16T08:21:02.587+02:002016-05-16T08:21:02.587+02:00Lucyna, na przykład :)Lucyna, na przykład :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-87084668541502794562016-05-15T10:21:13.073+02:002016-05-15T10:21:13.073+02:00Ikea, 19,90 ;)Ikea, 19,90 ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01865811385228501582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-82916128491508245782015-08-30T17:47:52.862+02:002015-08-30T17:47:52.862+02:00Anonimowy, dziękuję za uwagę. Jednak formy są dopa...Anonimowy, dziękuję za uwagę. Jednak formy są dopasowane do przepisów, a staram się były urozmaicone. Zresztą korzystam tylko z kilku podstawowych blach - duża blacha 35x26 cm, mała blacha 25x25 cm, forma do tarty 24 cm i tortownica 24 cm. czasem użyję jeszcze tortownicy 18 cm, ale to może maksymalnie w pięciu z ponad 500 przepisów. A zapewniam, że nie mam ponad 500 form :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-81810036611175648462015-08-30T11:58:13.443+02:002015-08-30T11:58:13.443+02:00witam, przepisy są ok. ale można by było ujednolic...witam, przepisy są ok. ale można by było ujednolicić formy do wypieku. bo co pzrepis to inna forma.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-52606139823860620782014-09-18T20:08:06.200+02:002014-09-18T20:08:06.200+02:00Świetny blog! dziś stąd nie wychodzę ;)
pozdrawiam...Świetny blog! dziś stąd nie wychodzę ;)<br />pozdrawiam serdecznie i może zechciałabyś odwiedzić początkującego? ;) http://cherry-mug.blogspot.com/Magdahttps://www.blogger.com/profile/11898329779936980530noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-6606490880575921702013-05-24T21:46:26.704+02:002013-05-24T21:46:26.704+02:00A., miło mi, że wybrałaś akurat ten przepis na deb...A., miło mi, że wybrałaś akurat ten przepis na debiut. cieszę się, że wyszła i smakowała :)<br />bardzo dziękuję za zostawienie komentarza<br />ps w weekend pojawi się kolejna tarta na kruchym cieście, na którą już teraz zapraszam i gorąco zachęcam do spróbowania, bo też rewelacyjna<br />Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-72326601545986610702013-05-24T21:33:39.659+02:002013-05-24T21:33:39.659+02:00to byłaa moja pierwsza tarta w życiu! udało mi się...to byłaa moja pierwsza tarta w życiu! udało mi się! 0% zakalca, a tarta WSPANIAŁA, na pewno jeszcze ją upiekę <3Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-34158468163064412312013-01-19T12:40:58.754+01:002013-01-19T12:40:58.754+01:00Świetny zegar :] pozdrawiam, oliwiaŚwietny zegar :] pozdrawiam, oliwiaoliwiaKociewiankahttps://www.blogger.com/profile/14037409260437083659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-79023542928690356402012-10-28T00:48:48.831+02:002012-10-28T00:48:48.831+02:00nie, to typowy zakalec...po całości (i tylko na sp...nie, to typowy zakalec...po całości (i tylko na spodzie, bo bokach juz nie). Myślałam że może to wina zbytniego obciążenia ciasta. no trudno, zdarza sie:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-66328894265795480032012-10-27T16:56:58.215+02:002012-10-27T16:56:58.215+02:00A., ja jajek nie dodawałam - jak podałam, bazowała...A., ja jajek nie dodawałam - jak podałam, bazowałam na przepisie z innego bloga i tam też ich nie było<br />przyznam, że z monetami nigdy nie podpiekałam tarty, ale nie wydaje mi się aby to była wina monet<br />ponieważ nigdy w tarcie zakalca nie miałam (tak po prawdzie to nie wiem jak wygląda zakalec w kruchym cieście...), więc trudno mi coś doradzić :( <br />a czy ten 'zakalec' był po całości ciasta, czy tylko na styku ciasta i budyniu? jeśli to drugie, to normalna rzecz - ciasto mogło lekko zmięknąć pod wpływem budyniu (tak na jeden, dwa milimetry)<br />pozdrawiam!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-55939937487472773512012-10-27T16:39:02.893+02:002012-10-27T16:39:02.893+02:00a moze dlatego, ze zamiast fasoli sypnełam na perg...a moze dlatego, ze zamiast fasoli sypnełam na pergamin sporo monet i stad zakalec?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-29638497263358779882012-10-27T16:33:08.758+02:002012-10-27T16:33:08.758+02:00a mi wyszedł zakalec:((( na pewno do ciasta nie tr...a mi wyszedł zakalec:((( na pewno do ciasta nie trzeba dodac jajek?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-63974838961622910792012-09-27T22:26:29.004+02:002012-09-27T22:26:29.004+02:00Aniu, jeszcze tak pomyślałam, że to może być kwest...Aniu, jeszcze tak pomyślałam, że to może być kwestia budyniu... na przykład galaretki Oetkera mi nie tężeją (to już sprawdzona reguła!) :) może warto spróbować z innym budyniem :) a już dla pewności możesz go rozrobić w mniejszej ilości mleku (jeśli wtedy nie wyjdzie, to już nie wiem co się dzieje ;))<br />dobrze chociaż, że Mężowi smakowało :D<br /><br />pozdrawiam!<br />Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-20531798285890954832012-09-27T22:16:53.409+02:002012-09-27T22:16:53.409+02:00Tak, budyń był gęsty fajny. A jak się zapiekało ju...Tak, budyń był gęsty fajny. A jak się zapiekało już na końcu to wyglądało to tak, jakby się budyń gotował (bulgotał). Próbowałam już, uszczknełam kawałek. Smakuje przepysznie, ale się niestety wszystko rozlewa :( cóż..będzie podejście nr2. Fakt, że ciasto kruche troszkę twarde, ale nowa forma (silikonowa), nowy piekarnik..to do opanowania :P Ale Mężowi smakowało :)<br /><br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-61357792738699157552012-09-27T22:03:09.095+02:002012-09-27T22:03:09.095+02:00Aniu, ale budyń rozrobiłaś w ilości mleka podanej ...Aniu, ale budyń rozrobiłaś w ilości mleka podanej na opakowaniu? jeśli tak, wszystko powinno być dobrze<br />co prawda nie sprawdzałam konsystencji budyniu tuż po upieczeniu, bo skórka z wierzchu się ścięła i nie było widać, jaka jest konsystencja pod spodem... co prawda pod wpływem ciepła mógł lekko zrzednąć, ale myślę, że podczas studzenia stężeje <br />finalnie wyszedł dość gęsty, jak widać na zdjęciachKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-20815669722034963832012-09-27T21:48:33.979+02:002012-09-27T21:48:33.979+02:00Zrobiłam tartę, budyń po ugotowaniu był stężały i ...Zrobiłam tartę, budyń po ugotowaniu był stężały i jak go wykładałam.<br />Po upieczeniu budyń zmienił się w mleko :-( kupiłam "duży" budyń Gellwe waniliowy.<br />Na razie tarta się studzi...<br /><br />AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-4193559255625836572012-09-20T10:07:01.208+02:002012-09-20T10:07:01.208+02:00A., nawet nie wiem, co napisać, bo nigdy nie miała...A., nawet nie wiem, co napisać, bo nigdy nie miałam zakalca w tarcie. w tym przypadku tym bardziej dziwi zakalec, bo tarta jest z tych podpiekanych przed nałożeniem nadzienia. szkoda :( dobrze chociaż, że ciasto smaczne mimo zakalca.<br />a ten zakalec był w całym cieście (tylko spód czy też po bokach?) czy tylko taki mały na styku ciasta i nadzienia? bo tego rodzaju zmiękczenie ciasta w sumie jest często spotykane, nie tylko w tartach<br />pozdrawiam!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-74905242040566249672012-09-20T08:24:01.832+02:002012-09-20T08:24:01.832+02:00Ciasto pyszne, budyń, jabłka i cynamon, mniam... t...Ciasto pyszne, budyń, jabłka i cynamon, mniam... tylko ten zakalec :( a myślałam że tarty się nie da zepsuć.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-12385243653036552392012-08-22T21:38:33.658+02:002012-08-22T21:38:33.658+02:00Goha, bardzo się cieszę, że smakowała :)
miałam z ...Goha, bardzo się cieszę, że smakowała :)<br />miałam z nią dokładnie to samo - też zachwycił mnie w niej budyń, a potem zniknęła nie wiadomo kiedy :DKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-52681081495137480602012-08-22T21:35:08.273+02:002012-08-22T21:35:08.273+02:00Świetny przepis:) zrobiłam go od razu jak tylko zn...Świetny przepis:) zrobiłam go od razu jak tylko znalazłam, bo przekonał mnie ten budyń:) wszystkim bardzo smakował i tarta zniknęła w mgnieniu oka:)GosiaJuhttps://www.blogger.com/profile/08664367105192648774noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-39459534935503679712012-05-18T10:57:24.448+02:002012-05-18T10:57:24.448+02:00Taka rozpusta? Dzięki ;-D
www.przysmakiewy.plTaka rozpusta? Dzięki ;-D<br /><br /><br />www.przysmakiewy.plBiedr_onahttps://www.blogger.com/profile/15179276114100166838noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-54853422356208962932012-05-09T20:10:06.625+02:002012-05-09T20:10:06.625+02:00Olu, czekam na wrażenia z konsumpcji :)Olu, czekam na wrażenia z konsumpcji :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-76248646418609404572012-05-09T19:46:51.365+02:002012-05-09T19:46:51.365+02:00tarta w piecu:)tarta w piecu:)Olahttps://www.blogger.com/profile/06974463440732558398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-80161527234647746972012-05-09T10:54:38.574+02:002012-05-09T10:54:38.574+02:00Shyfull, uczestniczyłam już w zabawie, ale bardzo ...Shyfull, uczestniczyłam już w zabawie, ale bardzo dziękuje za zaproszenie!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-54956182125505828122012-05-09T09:53:23.303+02:002012-05-09T09:53:23.303+02:00Fajna ta Twoja tarta, taka "wypasiona" i...Fajna ta Twoja tarta, taka "wypasiona" i puchata, nie taka płaska bez wyrazu:)Ivkahttps://www.blogger.com/profile/09028471558419832494noreply@blogger.com