tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post5871690706076922249..comments2024-03-15T08:22:27.564+01:00Comments on Bake&Taste: Ciasto marchewkowe z krememKaśhttp://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comBlogger98125tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-18504973847061732022019-03-14T11:11:38.093+01:002019-03-14T11:11:38.093+01:00A., nienie w jak konkretnie wyszłyby podmiany w ty...A., nienie w jak konkretnie wyszłyby podmiany w tym przepisie, ale mogę Ci polecić innym przepis na ciasto bez jajek http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/10/ciasto-dyniowe-z-daktylami-bez-jajek-i.html<br />Ono jest akurat z dynią, ale w zasadzie możnaby i marchewkę zetrzeć ;) potrafiłam się robic co tydzień, dla mnie idealneKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-52697432898775175812019-03-13T18:13:11.778+01:002019-03-13T18:13:11.778+01:00Robilam to ciasto wielokrotnie od lat. Jest to moj...Robilam to ciasto wielokrotnie od lat. Jest to moj ulubiony przepis na ciasto marchewkowe. Robilam tez wersje bezglutenowa i bezcukrowa(ksylitol) pare razy. Wychodzi super ze wzgledu na olej i jajka ktore sklejaja(trzeba zmniejszyc ilosc maki jezeli dajemy bezglut). Niestety od jakiegos czadu nie moge jesc jajek. Czy myslicie ze mozna by je czyms zastapic(siemieniem, bananem, czy tapioka?) by wciaz zachowalo swoja puszystosc oraz nie ukaralo mnie zakalcem? Czy ktos probowal? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-35348195462804905382016-11-15T18:53:28.295+01:002016-11-15T18:53:28.295+01:00Bardzo dziekuje za pomoc!:)Bardzo dziekuje za pomoc!:)Mamuskawracadoformy.blogspot.comhttps://www.blogger.com/profile/12555945043113552600noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-30704656336580045232016-11-15T18:33:24.460+01:002016-11-15T18:33:24.460+01:00Madziu, dziękuję i mam nadzieję, że posmakuje :)
p...Madziu, dziękuję i mam nadzieję, że posmakuje :)<br />przepis jest na foremkę 25x25, a jeśli chcesz użyć innej, to polecam ten przelicznik http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek wyliczy dokładne proporcjeKaśhttps://www.blogger.com/profile/06578817573749481968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-11044380503409162102016-11-15T14:01:25.857+01:002016-11-15T14:01:25.857+01:00Witam! Ciasto wyglada cudnie, dlatgo chce je zrobi...Witam! Ciasto wyglada cudnie, dlatgo chce je zrobic u siebie. Mam pytanie- to sa proporcje n blaszke 25x40? Jesli nie- to jakich proporcji musze uzyc? Pozdrawiam!Mamuskawracadoformy.blogspot.comhttps://www.blogger.com/profile/12555945043113552600noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-25869245649525098912016-02-24T18:51:27.389+01:002016-02-24T18:51:27.389+01:00Joasiu, nie ma za co :) zapraszam po inne przepisy...Joasiu, nie ma za co :) zapraszam po inne przepisy, a jak będziesz miała pytania, to śmiało pisz. Brawo Ty - ciasto dla większej grupy to zawsze wyzwanie i stresik, ale pierwsze koty za płoty. zobaczysz, że niedługo Ciebie będą prosić o zrobienie ciasta :)<br />z pozdrowieniami, KasiaKaśhttps://www.blogger.com/profile/06578817573749481968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-80980047805629941712016-02-24T12:51:31.688+01:002016-02-24T12:51:31.688+01:00Dziękuję za odpowiedź. Bardzo mnie cieszy, że ta k...Dziękuję za odpowiedź. Bardzo mnie cieszy, że ta kolej rzeczy jest naturalna i nie wniknęła z ewentualnych błędów :)Brawo Ja- bo ciasto wyszło pyszne i krem ogólnie też, a to dla mnie najważniejsze. Nawet odważyłam się na zrobienie go na przedszkolne występy dzieci na Dzień babci i dziadka dla gości co w moim wypadku było wieeeelkim wyzwaniem ( przeważnie prosiłam koleżankę czy szwagierkę o pomoc ale tym razem postanowiłam zmierzyć się, w końcu, ze swoimi słabościami! ) Będę korzystać więcej z Twojego bloga i przepisów, bo bardzo mi się podobają. Dzięki wielkie za pomoc :) Pozdrawiam serdecznie, JoaśkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-31699454908797567762016-02-23T22:24:03.661+01:002016-02-23T22:24:03.661+01:00Joasiu, na wstępie bardzo się cieszę, że skorzysta...Joasiu, na wstępie bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, a ciasto posmakowało, szczególnie młodemu :)<br />Jeśli chodzi o masę - to całkowicie normalne, że masa z dodatkiem masła będzie tężała w lodówce. Są dwa wyjścia - aby zmniejszyć "skalę" tężenia możesz dać trochę mniej masła (powiedzmy 70-80 g) albo po prostu przed podaniem wyjąć ciasto aby nabrało temperatury pokojowej. I kroić dopiero jak się lekko "ociepli". Na pewno wkładaj ciasto na noc do lodówki, ale jeśli regularnie podjadane jest w ciągu dnia, myślę że spokojnie wystarczy chłodne miejsce. Możesz np. połowę ciasta trzymać w lodówce, a drugą, którą się będzie akurat jadło danego dnia trzymać na zewnątrz. <br />Jeśli o mnie chodzi - ja na przykład lubię takie na wpół schłodzone ciasto - kiedy masa jest już miękka, ale jednocześnie lekko chłodna, gdyż kiedy jest ciepła wydaje mi się za słodka ;) ale co kto lubi. Po prostu trzymam ciasto w lodówce, a jak wiem, że będę jadła, to wyjmuje kawałek lub kawałki jakieś 30-40 minut przed konsumpcją :) <br />Pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarzaKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-1076521438230908772016-02-23T21:33:03.980+01:002016-02-23T21:33:03.980+01:00Witaj :) mam problem z kremem. Mascarpone + masło....Witaj :) mam problem z kremem. Mascarpone + masło. Proporcje i wykonanie jak u Ciebie ale po pewnym czasie ( po odstaniu dłuższej chwili w chłodnym miejscu) krem "twardnieje" i odkleja się od ciasta. Ciasto nie jest już zwarte i przy krojeniu i nakładaniu warstwy się oddzielają. Tak jakby tężejące w masie masło powodowało, że przestaję się to wszystko kleić. Krem na początku jest puszysty ale jak tylko dostanie chłodu.... wszystko tężeje zbyt mocno. Smak jest ok i ogólnie jest to bardziej problem estetyczny ale zawsze... No i dodaję do kremu trochę soku z cytryny i skórki cytrynowej żeby przełamać delikatny smak mascarpone. Może tu tkwi problem? A może po prostu zostawić je w cieplejszym miejscu? Mogłoby tak postać? nie potrzebuje chłodzenia jak w przypadku ciast z innymi kremami? Nie mam w tym doświadczenia... Gotuję dobrze i dużo ale przy pieczeniu stawiam dopiero pierwsze kroki więc będę bardzo wdzięczna za wskazówki.<br />P.S. Sam wypiek - palce lizać! Mój 5letni Ksawery ( smakosz marchewki pod każdą postacią) jest zachwycony :) Joaśka<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-35477524823912446642016-02-11T21:04:18.095+01:002016-02-11T21:04:18.095+01:00A., a srawdzałaś patyczkiem stan wypieczenia? każd...A., a srawdzałaś patyczkiem stan wypieczenia? każdy piekarnik inny, najlepiej próbkwać metody suchego patyczka, może potrzebowało dłuzej poleżeć w piekarniku<br />Kaśhttps://www.blogger.com/profile/06578817573749481968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-48440077196378860522016-02-11T20:18:07.367+01:002016-02-11T20:18:07.367+01:00Niestety ciasto nie wyszło :( zupełnie nie wyrosło...Niestety ciasto nie wyszło :( zupełnie nie wyrosło :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-53638791481982873762015-02-08T16:54:51.274+01:002015-02-08T16:54:51.274+01:00Witam Kasiu. Być może powód, dla którego wyszło tw...Witam Kasiu. Być może powód, dla którego wyszło twarde i gumowe, to fakt, że ciężko Ci było wymieszać masę mikserem - była za gęsta. W sumie mogło to zależeć od kilku szczegółów: małe jajka, rodzaj mąki (niektóre bardziej chłoną płyny inne mniej, ja zawsze używam typ 480, wyższe numery potrzebują więcej płynów), no i rodzaju marchewki (ciasto powinno się lekko rozrzedzić po dodaniu marchewki, a jeśli była raczej "sucha" to nie było takiej szansy). Ogólnie, konsystencja ciasta razem z marchewką powinna przypominać takie jak na muffiny, albo tylko trochę gęstszą.Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-73190371128543858342015-02-08T13:04:03.209+01:002015-02-08T13:04:03.209+01:00Witam serdecznie, mam na imię Kasia. Wczoraj piekł...Witam serdecznie, mam na imię Kasia. Wczoraj piekłam ciasto marchewkowe z Twojego przepisu i wyszło mi takie lekko zakalcowate, twarde lekko gumowe:( Nie wygląda jak na Twoim zdjęciu a takie chciałam mieć lekko biszkoptowe , wilgotne. Kiedy dodawałam suche składniki do mokrych w pewnym momencie mikser nie dawał rady było strasznie gęste musiałam zacząć wyrabiać ręcznie i dodawałam marchewkę nie była bardzo mokra więc nie powinna obciążyć ciasta. Na co jeszcze zwracać uwagę podczas pieczenia. Uwielbiam to ciasto ale pomału się zniechęcam do jego pieczenia. Juz drugi raz nie wyszyszło a wcześniej robiłam z innego przepisu. Myślę , że ilość cukru nie wpłynęła na ciasto a dałam 1/2 szklanki. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-5393663443838523922015-01-04T21:05:58.416+01:002015-01-04T21:05:58.416+01:00Pięknie się prezentuje!
Uwielbiam ciasto marchewk...Pięknie się prezentuje! <br />Uwielbiam ciasto marchewkowe! :) Chocolate Stop Temptinghttps://www.blogger.com/profile/16743605933210854165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-25866506835963560952014-02-22T22:41:00.542+01:002014-02-22T22:41:00.542+01:00Paulina, zawsze czujny na chwilę mojej nieuwagi ;)...Paulina, zawsze czujny na chwilę mojej nieuwagi ;)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-27286909254854806612014-02-22T22:12:40.430+01:002014-02-22T22:12:40.430+01:00Ha ! Mistrz drugiego planu <3Ha ! Mistrz drugiego planu <3Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13297128325033602427noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-32074994022395952182014-02-08T18:02:30.919+01:002014-02-08T18:02:30.919+01:00KuchniaPelnaBajek, ja niestety również nie mam doś...KuchniaPelnaBajek, ja niestety również nie mam doświadczenia z inną, niż tradycyjna, marchewką - choć wersja na czarnej marchwi brzmi bardzo intrygującą. pewnie ciasto nie wyszłoby czarne, ale na pewno mocno ciemniejszeKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-48990742206570614382014-02-08T15:13:43.185+01:002014-02-08T15:13:43.185+01:00Przekładańca jeszcze nie piekłam i muszę nadrobić....Przekładańca jeszcze nie piekłam i muszę nadrobić. A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.KuchniaPelnaBajekhttps://www.blogger.com/profile/02099122199585463272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-78309654629318499092014-02-06T09:53:47.648+01:002014-02-06T09:53:47.648+01:00kreatywny-kącik, super, że przepis podpasował i ci...kreatywny-kącik, super, że przepis podpasował i ciasto smakowało!<br />pozdrawiam i bardzo dziękuję za komentarz :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-81582448812742542482014-02-06T08:50:04.319+01:002014-02-06T08:50:04.319+01:00Świetny przepis, bardzo dziękuję :) Ciasto wyszło ...Świetny przepis, bardzo dziękuję :) Ciasto wyszło pyszne. <br />kreatywny-kącikhttps://www.blogger.com/profile/07486799975127354612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-42415174023266235302013-12-13T11:42:11.972+01:002013-12-13T11:42:11.972+01:00A., na oleju wychodzi bardziej wilogotne i delikat...A., na oleju wychodzi bardziej wilogotne i delikatne, ale mna margarynie też się uda<br />PozdrawiamKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-6238876411884102572013-12-12T18:49:40.108+01:002013-12-12T18:49:40.108+01:00Czy zamiast oleju do ciasta można dać rozpuszczoną...Czy zamiast oleju do ciasta można dać rozpuszczoną margarynę? Bo olej właśnie "wyszedł" z mojej kuchni.<br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-61679899616825537302013-09-21T11:13:44.147+02:002013-09-21T11:13:44.147+02:00Dorotkkka, bardzo się cieszę, że smakowało i Tobie...Dorotkkka, bardzo się cieszę, że smakowało i Tobie, i osobom nim poczęstowanym! Miło mi, że polecisz go dalej :)<br />Pozdrawia, i Serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-4898157131853656652013-09-21T11:05:48.449+02:002013-09-21T11:05:48.449+02:00Ciasto jest rewelacyjne! Piekłam już 4 razy, masę ...Ciasto jest rewelacyjne! Piekłam już 4 razy, masę wykorzystywałam do tortu i wszyscy byli zachwyceni! Każdy pyta skąd wzięłam przepis, więc im śmiało podaję Twojego bloga, bo jest fantastyczny :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00761892265629671959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-59345004060252738052013-08-27T12:41:51.438+02:002013-08-27T12:41:51.438+02:00Nyx, no to z góry życzę najlepszego i... smacznego...Nyx, no to z góry życzę najlepszego i... smacznego :)<br />jakby była jakaś fota, to zachęcam do podesłania linku :)<br />Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.com