tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post6840576805827823891..comments2024-03-15T08:22:27.564+01:00Comments on Bake&Taste: Placuszki z mąki orkiszowej ppKaśhttp://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-47252148309113057872012-07-02T11:13:47.954+02:002012-07-02T11:13:47.954+02:00Jakos 5, 6 placuszkowJakos 5, 6 placuszkowKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-86413571988156794142012-07-01T16:59:00.210+02:002012-07-01T16:59:00.210+02:00Ile placuszków wyszło ci z tego przepisu?Ile placuszków wyszło ci z tego przepisu?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-40229736255480153822012-06-29T22:13:39.289+02:002012-06-29T22:13:39.289+02:00Kamila, powodów może być kilka...
przede wszystkim...Kamila, powodów może być kilka...<br />przede wszystkim maliny z reguły puszczają dużo soku (już podczas wmieszania ich w ciasto), więc mogły 'rozwodnić' ciasto. dodatkowo miękną podczas smażenia <br />poza tym, czy placki smażyłaś pod przykryciem? w ten sposób wierzch się szybciej ścina (choć kiedy odwrócę placuszki, już ich nie przykrywam)<br />pozostaje też kwestia patelni - na niektórych placki szybko się smażą od dołu przez co teoretycznie trzeba je przerzucić, a na innych mogą się smażyć dobre parę minut do ścięcia wierzchu a i tak pozostaną złote od dołu)<br />smażymy oczywiście na niedużym ogniu<br />ostatnia opcja, choć w tym przypadku najmniej prawdopodobna - mąki pp bywają różne, grubo i drobnomielone itd, więc nadają ciastu różną konsystencją (choć ja robiłam te placki dość często swego czasu i to na kilku mąkach i zawsze się udawały)<br />hmm jakby opisać konsystencję ciasta - gęstsze niż na naleśniki, ale rzadsze niż na racuchy. po wylaniu na patelnię placki się rozpłaszczają, ale i tak powinny mieć jakiś centyment/pół grubości<br /><br />mam nadzieję, że jakoś pomogłam i następna porcja będzie udanaKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-51929688326334560892012-06-29T15:19:14.508+02:002012-06-29T15:19:14.508+02:00robilam dzisiaj takie placuszki - wersje z malinam...robilam dzisiaj takie placuszki - wersje z malinami, tylko nie wiem czemu nie chcialy sie za bardzo na patelni sciac,przy probie usmazenia 2 strony z maliny uciekaly czy to moze wina zbyt rzadkiego ciasta, jaka konsystencje powinno ono miec? Dodam, ze uzylam maki pp Graham t.1850.Kamilahttps://www.blogger.com/profile/04749592367317511961noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-20082913218821143752010-04-03T14:17:10.519+02:002010-04-03T14:17:10.519+02:00no bo tak wyglądają :D wizualne cudo :Dno bo tak wyglądają :D wizualne cudo :Dstarshefa a.k.a. By-ylhttp://miejskiekonfrontacje.wordpress.com/noreply@blogger.com