czwartek, 16 lutego 2012

Chałwowiec



Cudownie puszysty biszkopt i aksamitna masa kremowa. Czekoladowo-waniliowe połączenie.

Przygotowanie nie sprawia trudności, a efekt robi wrażenie - tak smakowe, jak i wizualne (a przynajmniej w przypadku tego drugiego mam taką nadzieję).

Polecam przepis - na mniejsze i większe okazje. U mnie był przygotowany na 14.02, czyli... urodziny Taty. Prezent ZACHWYCIŁ! Kiedy dowiedział się, że Mama zabrała część ciasta do pracy by poczęstować koleżanki, stwierdził z wyrzutem - "Ale to tylko dla mnie miało być" :D O ile wiem wśród poczęstowanych koleżanek słychać było również same ochy i achy.

Dziś Tłusty Czwartek... odpowiedniego przepisu brak, ale postaram się to jeszcze nadrobić :)




Składniki
przepis znaleziony na blogu Moje słodkie impresje, pochodzi z małej książeczki "Wykwintne ciasta" nr 7/2009

Ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)

Masa:
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła [bardzo miękkiego!]
  • 3 szklanki mleka
  • 30 dkg chałwy waniliowej

Ponadto na wierzch:
  • gorzka czekolada

Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka [jedno po drugim]. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35x20cm [u mnie 35x25 cm] przez ok. 30 min. (w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przekrajamy na dwa placki.

Masa:
Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło [miękkie!] ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę [mieszamy do uzyskania aksamitnie gładkiej masy; w zależności od mocy miksera nawet do kilku minut].

Wykonanie:
Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.

Przechowujemy w lodówce.
Najlepszy po nocy spędzonej w lodówce lub przynajmniej po kilku godzinach.





 


60 komentarze:

Patrycja pisze...

Cudowne ciasto! Wygląda świetnie i musi być pyszne. Na prawdę robi wrażenie :)

fiolka pisze...

Czyżby Tato chciał całą blachę dla siebie? Samolub. :D Ojcowie to chyba wszyscy mają cechę : łasuch i tekst: Ejjj! Ona dla mnie to upiekła/ugotowała.
Wygląda genialnie. Prosto z cukierni, a w smaku na pewno lepsze, zdrowsze i ładniejsze.
Rany to ciasto do mnie mówi: zjedz mnie, spróbuj,aaaa ciasto mówi! Zdolna jesteś,bo mało ciast i słodkości do mnie mówi=)

Kaś pisze...

kruszyna, dziękuję bardzo. zaręczam, że jest pyszne :)
ola, dokładnie, chciał wszystko dla siebie! chyba rzeczywiście z ojcami jest tak jak piszesz :) miło mi, że udało mi się tym ciastem do Ciebie przemówić :D

Saratelka pisze...

Ale eleganckie i apetyczne ciacho! :D

słodkosłona. pisze...

dobra, nie przepadam za kremami na maśle ale ta chałwa... ; ) i wygląda przepięknie.

Angelika Szostak pisze...

Przepysznie wygląda ten przekładaniec;)
Hehe.. nie dziwie się Twojemu tacie :D Na takie pyszne ciasto każdy chyba by tak zareagował:D

Majana pisze...

O rany,ale pięknie wygląda!
Smaczny musi być:)
Pozdrowienia

Sue pisze...

Wysoki i trochę podobny do wuzetki. Więc w sam raz dla mnie. :)

Amber pisze...

Chałwa mnie tu skusiła.
Krem lubię średnio.Ale wygląda bardzo puszyście i ciekawi mnie jego smak.

Kamila pisze...

Jako wielbicielce chałwy bardzo przypadł mi do gustu, pięknie też wygląda! Pozdrawiam

Karmel-itka pisze...

tak elegancko się prezentuje. mniam ;]
pyszna bomba kaloryczna!

slyvvia pisze...

Wierzę, że smakuje wspaniale, bo sama szaleję za tego typu ciastami :D

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

o to ja nawet nie wiedząc robiłam sobie coś a`la ten chałwowiec ...bo ja takiej masy używam do przekąłdania tortów ostatnio ...pyszna jest, stąd wiem że pyszne jest.... buzia

zauberi pisze...

wspaniale wygląda :), tak lekko

Katarzyna Jankowska pisze...

Coś innego na ten Tłusty Czwartek, ale bardzo zachęcające:)

Siaśka pisze...

ojoj pochłonełabym

Dota Szymborska pisze...

fajne:) i nie-paczkowe:)

none pisze...

Bardzo ciekawy przepis - chętnie wypróbuję, choć osobiście uważam, że nazwa "chałwowiec" nie pasuje do tak wytwornego i apetycznego ciasta. Zdjęcia rewelacyjne! :)

lutka40 pisze...

Bardzo wytwornie i smakowicie wygląda

Aga w kuchni pisze...

ale to musi być pyszne, aż ślinka leci... :)

Dominika pisze...

Rzeczywiście wspaniale wygląda! Już sobie wyobrażam smak :-D

Toczka pisze...

Wygląda bardzo smakowicie i jak sobie wyobrażam, chałwa daje leciutko grutkowatą konsystencję kremowi, a ja jakoś tak lubię tego typu kremy ^^ Aż się muszę obliznąć!

Kaś pisze...

Toczka, właśnie nie - dłuższe mieszanie powoduje, że krem jest idealnie aksamitny, bez żadnych grudek (no chyba że wolisz takie grudki, wtedy oczywiście wystarczy krótko miksować masło, budyń i chałwę). w każdym razie palce lizać!

Wiem co jem pisze...

Podoba mi się to ciasta, będę musiała koniecznie wypróbować

Monika pisze...

ach,ta puszysta,bialutka masa;)niczym puch,na który właśnie spoglądam przez zakamarek okna;)

Nieśka pisze...

Jestem na tak! Lubię kremy budyniowe, nie są tak słodkie:)

klliisiaa pisze...

jak z chałwa to musi byc cudowne :D

Marta pisze...

Bardzo ładnie zaprazentowane i podane. Jak prosto z cukierni

kabamaiga pisze...

Wyglądem zachwyca, a jakże. Przypomina zresztą (z wyglądu oczywiście) wuzetkę. A ta chałwa to coś dla mojego męża.

burczymiwbrzuchu pisze...

Dla miłośnika chałwy to musi być prawdziwy raj! A jak tak dawno chałwy nie jadłam, że na samą myśl się zaśliniłam :)

Barbarella pisze...

Bardzo elegancki ;-)
Uwielbiam takie ciasta z wszelkimi kremowymi masami.

Karolina pisze...

Moja Mama piecze to ciasto i choć za chałwą nie przepadam to chałwowca uwielbiam. Twój wygląda zachwycająco!

judik pisze...

Nie znałam takiego ciacha, ale powiem szczerze, że wygląda pysznie:) a ta masa!-mniam:)

Cytrynka pisze...

Uwielbiam chałwę! Już nie pamiętam, kiedy ostatni raz ją jadłam. Z czekoladą - cudo :)
Sądzę, że z moim tatą byłoby podobnie, bo też jest wielkim fanem chałwy :D

Eff pisze...

Myślę, że i na Tłusty Czwartek ciasto idealne. Lubię takie czekoladowo-waniliowe połączenia, i kolorystyczne, i smakowe.

Lovelykate pisze...

Wygląda pięknie! Nigdy o takim cieście nie słyszałam, ale koniecznie, koniecznie musze spróbować :)

Grażyna pisze...

Uwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Kiedyś był to luksusowy smakołyk. Do dzisiejszego dnia pamiętam jak mama kupiła puszkę z chałwą przed świętami a ja co rusz zaglądałam do lodówki żeby popatrzeć na tą puszkę ;-)
Przepis oczywiście zapisuję i zaraz jak wyzdrowieję lecę po chałwę :)

Shyfull pisze...

moja babcia jest fanatyczka chałwy, więc myślę, że przepis zapisze i zrobię na jakieś jej święto :]

Biedr_ona pisze...

SKoro tak wszyscy się tym ciastem zachwycają to będę musiała je przygotować, ale najpierw muszę zapatrzyć się w chałwę ;-)


www.przysmakiewy.pl

Kaś pisze...

Dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze!
Przy okazji jeszcze raz zachęcam do przygotowania tego ciasta - naprawdę warto!!!

Pozdrawiam

Marta pisze...

własnie mam troche chalwy do zuzycia i chyba znalazlam inspiracje do czego jej uzyje ;-)

moje pasje pisze...

rany... wygląda obłędnie :)

magnolia0joaska pisze...

Ooo, mój tato też ma urodziny 14.02 :)))
Torcik wygląda uroczo!

kachna pisze...

wygląda rewelacyjnie! muszę wypróbować, przepis zapisuję :)

Cytrynka pisze...

Zrobiłam! Tort szczególny, bo na osiemnaste urodziny...
Trzeba przyznać - przepis obłędny. Nigdy nie jadłam tak dobrego biszkoptu, a masa - poezja! Zniknął w mgnieniu oka, ponadto dostałam kilka próśb o recepturę :)
Dziękuję za wspaniały przepis :)

Kaś pisze...

Cytrynka, ogromnie się cieszę, że posmakował!!!
miło mi, że postanowiłaś go przyrządzić na tak szczególną okazję
a u mnie już jest zamówiony na Wielkanoc :)

Anonimowy pisze...

Ciasto wygląda bardzo apetycznie, chciałabym je zrobić na święta. Mam pytanko budynie do ciasta i masy są na 0,5L ?

Kaś pisze...

dziękuję. ciasto szczerze polecam, tym bardziej na święta - u mnie też będzie :) rodzinka ze wszystkich ciast wybrała właśnie to
tak, wszystkie budynie na 0,5 l mleka
pozdrawiam

ub.g pisze...

Upiekłam wczoraj. Świetnie wygląda, ale smak nie rzucił mnie na kolana. Biszkopt rzeczywiście puszysty jak obłoczek, ale całość jakaś mdła w smaku.

Kaś pisze...

ub.g, przykro mi, że smak nie powalił. z opinii wielu osób słyszałam same zachwyty, ale oczywiście każdy ma inne smaki
cieszę się, że przynajmniej biszkopt wyszedł taki, jaki powinien :)
pozdrawiam

Słodkości na talerzu pisze...

Zrobiłam. Jest pyszne, Jeszce do niego wrócę. Dziękuje za przepis. Pozdrawiam.

Kaś pisze...

Słodkości na talerzu, bardzo się cieszę, że smakował! zdecydowanie warto do niego wracać
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

A czy biszkopt przed masą można byłoby posmarować dżemem porzeczkowym,żeby przełamać mdlącą chałwę którą mimo tego i tak uwielbiam;)

Anonimowy pisze...

Zapomniałam się przedstawić...Kama;)

Kaś pisze...

Kama, hmm jeśli chcesz - zawsze możesz przełożyć czymś biszkopty - dżemem, naparem kawowym czy czymś mocniejszym :) nam smak całkowicie odpowiadał i mdlący nie był, ale co kto lubi :)

Ala piecze i gotuje pisze...

Ciasto wygląda obłędnie,kiedyś robiłam krem z chałwą i był pyszny.

Magdalena pisze...

Kasiu właśnie upiekłam biszkopt, nie jest zbyt duży,chyba przez to że mi się białka odrobinę zmieszały z żółtkami, ale jest puszysty. Zastanawiam się, czy nie przełożyć go dodatkowo dżemem z czarnej porzeczki, żeby przełamać trochę słodycz chałwy, co o tym myślisz?
U nas też jest na wyjątkową okazję - na roczek córeczki:)

pozdrawiam ciepło:)
Magda

Kaś pisze...

Magda, przyznam, że ja osobiście nie przepadam za mieszanką kremu i dżemów, ale co kto lubi :) jeśli lubicie takie połączenia, dlaczego nie - choć ciacho w takiej postaci jest samo w sobie przesmaczne, a krem ma to coś i jak dla mnie niczego więcej mu nie trzeab
jakkolwiek zrobisz, chętnie poznam opinię na temat ciasta :)
aaa i najlepszego dla córci!!! miło mi, że wybrałaś właśnie ten wypiek na tak ważne święto
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Ciągle robię dla swojego ukochanego. To jedyne ciasto, które wcina i podbiło serce wszystkich znajomych! :) Idealnie delikatne i wyśmienite w smaku.:)

Kaś pisze...

A., świenie! bardzo się cieszę, ze przepis tak podpasowal i smakuje :)))! i to osobom najwazniejszym dla nas, a to bezcenne :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz z opinią

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add