tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post214217745520756845..comments2024-03-15T08:22:27.564+01:00Comments on Bake&Taste: Naleśniki z mąki razowej (3 składniki)Kaśhttp://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comBlogger64125tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-5610269812611632021-08-17T15:38:33.141+02:002021-08-17T15:38:33.141+02:00Wyglądają mega ciekawie!Wyglądają mega ciekawie!kulkihttps://swiaterotyki.pl/180-kulki-gejszynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-68506865194000962812020-04-20T07:50:05.438+02:002020-04-20T07:50:05.438+02:00Wow, naleśniki wyglądają naprawdę cudownie, dzisia...Wow, naleśniki wyglądają naprawdę cudownie, dzisiaj przygotuje je dla dzieci.Kolorowanki - zabawa i edukacja dla dziecihttps://www.blogger.com/profile/03653996480070487601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-6041840176064554092020-02-03T20:49:58.581+01:002020-02-03T20:49:58.581+01:00Unknown, cieszę się, że wypróbowałeś :) dziękuję z...Unknown, cieszę się, że wypróbowałeś :) dziękuję za komentarz i pozdrawiamKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-58350925393397087412020-01-26T11:17:48.760+01:002020-01-26T11:17:48.760+01:00Witam też spróbowałem jak się rozpadły dodałem jaj...Witam też spróbowałem jak się rozpadły dodałem jajko i jest ok pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12303570873146635117noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-58841948097554607742020-01-23T14:29:01.493+01:002020-01-23T14:29:01.493+01:00Uwielbiam, kiedy naleśniki są takie wilgotne i pus...Uwielbiam, kiedy naleśniki są takie wilgotne i puszyste :)Kulkihttps://point4sex.pl/kulki-gejszynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-32332351915692486602016-04-17T07:14:34.853+02:002016-04-17T07:14:34.853+02:00A., nigdy nie póbowałam z migdałowymi, ale w sumie...A., nigdy nie póbowałam z migdałowymi, ale w sumie zawsze można spróbowaćKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-47732196966076725682016-04-16T21:27:37.260+02:002016-04-16T21:27:37.260+02:00Witam, czy można mleko migdałowe użyć?
Witam, czy można mleko migdałowe użyć? <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-74752054388528841712014-08-05T01:45:53.927+02:002014-08-05T01:45:53.927+02:00Kasia, to super! niestery mąki razowe, nawet tego ...Kasia, to super! niestery mąki razowe, nawet tego samego typu, często bardzo się od sie ie różnią i trzeba pokombinować :) niemniej bardzo sie cieszę, że naleśniki przypadły do gustu :)<br />pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz z opinią!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-29336134886585059452014-08-04T17:51:09.901+02:002014-08-04T17:51:09.901+02:00No i po testach :) Naleśniki wyszły super, choć mu...No i po testach :) Naleśniki wyszły super, choć musieliśmy dodać nieco więcej mleka (wyszło nam około 1,5 szklanki mleka na szklankę pełnoziarnistej mąki żytniej typ 2000). Dodatkowo dodaliśmy ok. 2 łyżek oleju do ciasta i smażyliśmy pierwszą stronę pod przykryciem. Ogólnie przepyszne :D Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04568957971787774797noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-85495277550242715192014-08-04T17:01:13.579+02:002014-08-04T17:01:13.579+02:00Kasiu, mam nadzieję, że naleśniki sie udadzą. mąka...Kasiu, mam nadzieję, że naleśniki sie udadzą. mąka razowa jest dość specyficzna i często trzeba ją po prostu wyczuć, czy to w naleśnikach, czy ciastach, ale zdecydowanie warto zaczac z nia eksperymenty :) pozdrowienia dla Ciebie i Majkii :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-3542264601845861882014-08-03T21:53:56.263+02:002014-08-03T21:53:56.263+02:00Witam, trafiłam na Twojego bloga szukając przepisu...Witam, trafiłam na Twojego bloga szukając przepisu jak usmażyć naleśniki z żytniej razowej mąki. Mamy niespełna trzyletnią córkę, u której niecały miesiąc temu zdiagnozowano cukrzycę typu 1 i następuje zmiana nawyków żywieniowych, wszystko ustawione pod nią (co wyjdzie nam na zdrowie ;) ). Mąż próbował robić ciasto wg tradycyjnego przepisu, ale udał mu się aż 1 naleśnik ;) Jutro będziemy próbować z Twojego przepisu :) Idę poprzeglądać inne przepisy, może trafię coś ciekawego dla naszej Majki :D PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04568957971787774797noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-46690706210219099072013-11-04T20:17:39.789+01:002013-11-04T20:17:39.789+01:00A., mąką żytnia razowa jest rzeczywiście ciężka w ...A., mąką żytnia razowa jest rzeczywiście ciężka w obsłudze, szczególnie w delikatnych potrawach, jak naleśniki, placki czy ciasta. co do ig to nie wiem dokładnie, jaki ma pszenna razowa, ale wydaje mi się, że powinno być zbliżone do razowej żytniej - gdzieś wyczytałam, że oscylują w granicach 55Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-18041580812985627692013-11-04T17:33:12.967+01:002013-11-04T17:33:12.967+01:00Właśnie usiłowałam zrobić naleśniki z mąki żytniej...Właśnie usiłowałam zrobić naleśniki z mąki żytniej razowej i w ogóle nie chciały mi wyjść. Dobre 10 razy dodawałam czegoś i zmieniałam, ale nic z tego. Teraz czytam, że żytnia razowa, raczej nie bardzo. Tylko czy pszenna razowa ma podobny indeks glikemiczny? Na tym mi zależy, a nie mogę nigdzie tego odnaleźć.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-47399644849149679422013-10-03T15:51:43.700+02:002013-10-03T15:51:43.700+02:00Troll, mąka razowa jest dość specyficzna - po pier...Troll, mąka razowa jest dość specyficzna - po pierwsze mąki razowe poszczególnych marek mogą się mocno różnić od siebie pod względem stopnia przemiału, a po drugie trzeba do nich trochę cierpliwości przy smażeniu :) inne proporcje, inna temperatura i czas smażenia niż przy tradycyjnych naleśnikach- szczególnie, jeśli mąka jest grubo mielona, a więc niełatwa we współpracyKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-59779083068828837292013-10-03T14:35:41.064+02:002013-10-03T14:35:41.064+02:00Dzięki za przepis.
Niestety naleśniki wyszły jaby ...Dzięki za przepis.<br />Niestety naleśniki wyszły jaby to powiedzieć - dziwne.<br />Jakby były wilgotne.<br />Być może sprobuję jeszcze ale mam obawy.<br />Zwykłe wychodzą mi ok , a te z razowej , no cóż :(<br />Trollhttps://www.blogger.com/profile/08847144714709158246noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-41329574709813167552013-08-09T13:49:14.502+02:002013-08-09T13:49:14.502+02:00Ile pysznych naleśników :)
Dzisiaj zrobiłam ciasto...Ile pysznych naleśników :)<br />Dzisiaj zrobiłam ciasto na naleśniki z przepisu z pieczarkami ale na pewno wypróbuje i inne :) Z jabłkiem i crepes... :):)<br />Miłego dnia :)Joanna Wiśniewskahttps://www.blogger.com/profile/12040903957174955577noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-47026546963659985532013-03-18T15:23:24.999+01:002013-03-18T15:23:24.999+01:00S., bardzo dziękuję za ten komentarz i jednocześni...S., bardzo dziękuję za ten komentarz i jednocześnie kilka cennych rad i uwag odnośnie zdrowego żywienia<br />pozdrawiam!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-92163354184343169882013-03-16T08:17:19.590+01:002013-03-16T08:17:19.590+01:00No to podsumujmy. Tak, to prawda, ze mąka mące nie...No to podsumujmy. Tak, to prawda, ze mąka mące nie jest równa. Mąki, ale głównie pszenna zawierają gluten, który powoduje różne schorzenia i naprawdę warto z niego zrezygnować. Szczęśliwi, którzy mają skazę glutenową. Im od razu organizm mówi: stop, nie chce tej trucizny. Poczytajcie o pszenicy (Taubes właśnie wydał książkę na ten temat: "Dlaczego tyjemy", polecam.) Zatem, jeśli mąka to razowa żytnia lub inne. Jakość mąki poznacie po liczbie: typ 450 to najniższa jaką spotkałem - gips. Klei się znakomicie jak każdy gips (także w jelitach). Najwyższa to typ:2000 i z niej korzystajcie. Ja kupuję Melvita w Tesco za około 4,5 PLN za 1 Kg. Liczba wskazuje na ilość mikroelementów (na ile jest nieoczyszczona z nich). Ta 450 nie ma ich niemal zupełnie. Oczywiście w tych najlepszych są otręby, które powodują, ze gorzej się klei. Warto jednak po eksperymentowac ze składem, to dojdziecie do właściwych proporcji. Naleśniki na żytniej są pożywne. Zazwyczaj już jednym się najadam i to nie źle. Do środka wkładam różne drobiazgi - zależy na co mam ochotę: konkretnie (kukurydza, fasolka czerwona, kiełki, cebula, czasami odrobinkę kurczaka), czy na słodko (rożne masy twarogowe z półtłustego). Acha, jeśli chodzi o patelnie, to niestety teflon jest wysoce trujący. Zawsze smażąc na nim pochłaniacie jego fragmenty. Nie zatruwają Was od razu, bo jest tego nie wiele. (Spoko, nerki wyczują i po latach odczujecie). Ja korzystam z patelni ceramicznej. Jest droższa, ale rewelacyjnie się na niej smaży. A zatem polecam więcej zdrowego jedzenia - choć prawdę mówiąc mąka to generalnie nie najlepszy wybór. Warzywa, owoce, soki, kiełki, żółtko, ale nie w wersji smażonej, lub zagotowanej na twardo, a do tego sok z marchwi i buraków. Delicja, wierzcie mi - nie brzmi zbyt ciekawie, ale jest naprawdę smaczny. No, niestety aby zjeść smacznie i zdrowo, trzeba się trochę postarać i czasami zapłacić więcej, ale organizm odpłaci się Wam z nadwyżką. Smacznego, S.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-54102726999587493942013-02-17T18:56:37.525+01:002013-02-17T18:56:37.525+01:00A., cieszę się, że naleśniki się udały i przypadły...A., cieszę się, że naleśniki się udały i przypadły do gustu :) <br />i bardzo bardzo dziękuję za komentarz odnośnie ich przygotowania<br />pozdrawiam!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-79844644891435565722013-02-17T18:30:40.835+01:002013-02-17T18:30:40.835+01:00mi wyszły bardzo dobre :) robiłam z mąki żytniej r...mi wyszły bardzo dobre :) robiłam z mąki żytniej razowej typ 2000 (do wypieku chleba domowego bo innej nie miałam:P) dodałam 3/4 szklanki tej mąki, tak mniej niż 1/4 pszennej, szklanke mleka i 1 średnie jajko :) ciasto było dość gęste wieć rozrzedziłam je wodą aaa no i plus szczyptę cynamonu dodałam do ciasta :) Wyszło mi 7 cienkich naleśników (dośc duża patelnia) :) w połaczeniu z serkiem danio light waniliowy - pychotka :D<br /><br />Następnym razem użyje już samej razowej :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-48185687246157126252013-02-16T19:09:13.055+01:002013-02-16T19:09:13.055+01:00A., u mnie ciasto wychodzi dość lejące - jeśli czu...A., u mnie ciasto wychodzi dość lejące - jeśli czujesz, że jest za gęste (zależy to w dużej mierze od użytej mąki), zawsze można dolać trochę więcej mleka :)<br />pozdrawiam!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-36665461880249689362013-02-16T10:03:38.640+01:002013-02-16T10:03:38.640+01:00Naleśniki wyszły pyszne, ale niestety nie wychodzą...Naleśniki wyszły pyszne, ale niestety nie wychodzą mi takie cienkie, tylko dość grube, także z podwójnej porcji wyszło mi 7 naleśników :/ zastanawiam się, czy po prostu ciasto nie jest za gęste? Spróbuje w przyszły weekend :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-85540693669719672992013-02-10T21:31:06.677+01:002013-02-10T21:31:06.677+01:00A., bardzo dziękuję za ten komentarz. święta prawd...A., bardzo dziękuję za ten komentarz. święta prawda, że trzeba wyczuć jak smażyć naleśniki z mąki razowej - bo i mąka jest różna i nasze patelnie<br />pozdrawiam!<br />Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-86933456581757983902013-02-10T21:24:35.926+01:002013-02-10T21:24:35.926+01:00moje pierwsze smażenie naleśników na mące razowej ...moje pierwsze smażenie naleśników na mące razowej były irytujące gdyż każdy naleśnik się rozwalał, ale po kilku różnych próbach wyczułem i znalazłem swój sposób, a jest bardzo prosty bo chodzi o to by przykryć patelnie gdyż szybko odparowuje woda lub mleko i robią się suche, wystarczy pod przykryciem jedną stronę smażyć tą pierwszą po przewróceniu nie trzeba już, osobiście wole z wodą zamiast mleka ale sprawdza się przy obu składnikach, mam nadzieje że komuś się przyda rada i nie ulega wątpliwości że trzeba wyczuć smażenie z tą mąką, dla kogoś kto chce mniej kalorii i się odchudzić to mąka razowa jest świetna nie rezygnując z smacznych dańAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-11454449695795830352012-08-30T10:11:44.808+02:002012-08-30T10:11:44.808+02:00Beata, fantastycznie, że naleśniki tak Ci posmakow...Beata, fantastycznie, że naleśniki tak Ci posmakowały :)<br />a dodatek tych dwóch mąk brzmi pysznie! kokosowej jeszcze nie widziałam, ale ryżowa ostatnio mignęła mi w sklepie. chyba się na nią skuszę :)<br />pozdrawiam!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.com