tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post2164108895346444037..comments2024-03-15T08:22:27.564+01:00Comments on Bake&Taste: Ciasto bananowe. Daktylami słodzoneKaśhttp://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comBlogger115125tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-23033611843350876812021-06-26T12:00:01.501+02:002021-06-26T12:00:01.501+02:00Witam;) Chciałabym upiec chlebek ale mam piec gazo...Witam;) Chciałabym upiec chlebek ale mam piec gazowy czy wtedy temperatura ta sama? Mój piec niestety to mega wyzwanie. ;) Dziękuję za pomoc. GochaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-62865820820996610562018-11-29T07:49:45.475+01:002018-11-29T07:49:45.475+01:00Katarzyna,super, że Ci posmakowało <3 faktyczni...Katarzyna,super, że Ci posmakowało <3 faktycznie, może być słodkie, ale powiedzmy, że zdrowo słodkie ;) i bardzo dziękuję za komentarz Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-11249004787415986152018-11-29T06:41:37.245+01:002018-11-29T06:41:37.245+01:00Ciasto jest przepyszne. Zrobiłam z całego ciasta w...Ciasto jest przepyszne. Zrobiłam z całego ciasta w jednej podłużnej bleszce i super szyszło. Następnym tazem dam trochę mniej daktyli bo jak dla mnie trochę za slodkie. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02814228475687331386noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-241586069131455512018-10-26T21:47:58.378+02:002018-10-26T21:47:58.378+02:00A., super, że przepis się sprawdził :)
pozdrawiam ...A., super, że przepis się sprawdził :)<br />pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarzKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-33494734407828649402018-10-19T18:04:27.165+02:002018-10-19T18:04:27.165+02:00Super przepis! Raz zrobiłam bez zmian. Kolejny zam...Super przepis! Raz zrobiłam bez zmian. Kolejny zamiast orzechów dodałam ziarna słonecznika i z mąkę zwykłą. Wyszło ok, ale pierwsze było lepsze. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-79008319750580774472018-03-28T10:33:21.533+02:002018-03-28T10:33:21.533+02:00A., Nie próbowałam wersji z mąką gryczaną, więc ni...A., Nie próbowałam wersji z mąką gryczaną, więc niestety nie potrafię na ile podobne wyjdzie ciasto :( nie używam takiej mąki w kuchni i nie wiem jak się ona zachowuje. myślę, że najbezpieczniej będzie najpierw spróbować pół na pół takiej i takiej mąki Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-71771714474122866452018-03-27T12:47:35.190+02:002018-03-27T12:47:35.190+02:00Witam, czy mąkę pszenną można zamienić na mąkę gry...Witam, czy mąkę pszenną można zamienić na mąkę gryczaną? Czy konsystencja, smak i tekstura będą w miarę podobne?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-45619576685001460482017-06-15T19:44:46.148+02:002017-06-15T19:44:46.148+02:00Agata, niezmiernie mi miło, że ciasto tak posmakow...Agata, niezmiernie mi miło, że ciasto tak posmakowało 😊<br />Pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarzaKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-65910388037937446792017-06-14T10:54:19.284+02:002017-06-14T10:54:19.284+02:00Ciasto wspaniałe, przepyszne, z przyjemnością do ...Ciasto wspaniałe, przepyszne, z przyjemnością do niego wracam i proszę o jeszcze więcej takich przepisów. <br />Serdeczne pozdrowienia! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12568433981637115687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-87208454566651163022017-06-14T10:52:55.800+02:002017-06-14T10:52:55.800+02:00Jest doskonałe!
Zrobiłam i wracam do niego z najw...Jest doskonałe! <br />Zrobiłam i wracam do niego z największą przyjemnością! <br />Czekam na następne takie przepisy! <br />Serdeczne pozdrowienia! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12568433981637115687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-84586485619539704212017-05-14T17:01:38.028+02:002017-05-14T17:01:38.028+02:00Weroniko, żadna Pani Kasia, po prostu Kasia :)
Cie...Weroniko, żadna Pani Kasia, po prostu Kasia :)<br />Cieszę się, że pokombinowałaś z ciastem, widzę, że lubisz eksperymentować i próbować nowych rzeczy :) Przy najbliższej okazji na pewno zrobię wersję pół na pół śliwki i daktyle :)<br />Pozdrawiam ciepło!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-90438849818862383772017-05-12T20:26:46.661+02:002017-05-12T20:26:46.661+02:00Pani Kasiu, w koncu jest !:) z suszonymi sliwkami,...Pani Kasiu, w koncu jest !:) z suszonymi sliwkami, doslodzilam dwoma cukrami z prawdziwa wanilia, jednym bananem wiecej i 30 ml. syropu klonowego, z maki odebralam 2 lyzki w zamian dodajac 1 lyzke kakao i tym razem 1 lyzke maki graham, rzeczywiscie ciasto jest mniej slodkie niz z daktylami, ale zawsze mozna zrobic jakas polewe, jednak nam taka slodycz w zupelnosci wystarcza, ale nastepnym razem sprobuje zrobic pol na pol, daktyle plus sliwki, przepis jest wspanialy i nie boi sie zmian, mozna kombinowac i to jest w tym wszystkim najlepsze :) jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam serdecznie :) WeronikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-91551399179819080452017-05-03T10:22:59.498+02:002017-05-03T10:22:59.498+02:00Weronika, suuuper, miło mi, że ciasto wyszło i tak...Weronika, suuuper, miło mi, że ciasto wyszło i tak posmakowało :)<br />Odnośnie podmiany na śliwki, to wydaje mi się,że trzeba by wtedy użyć dodatkowej porcji cukru, bo daktyle są od śliwek dużo słodsze. W każdym razie, jeśli zrobisz wersję ze śliwkami, to daj znać :) jestem bardzo ciekawaKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-65693780342972909992017-04-29T22:03:18.993+02:002017-04-29T22:03:18.993+02:00Dziekuje bardzo za odpowiedz :) upieklam wlasnie d...Dziekuje bardzo za odpowiedz :) upieklam wlasnie dzis to ciasto i wyszlo przepyszne, od siebie dodalam lyzke ciemnego kakao odbierajac tyle samo maki, pieklam w okraglej formie z kominem, bede wraca do tego ciasta, bo bardzo, ale to bardzo nam posmakowalo :) mysle tez, ze mozna by bylo zamiast daktyli dodac suszone sliwki ? jak Pani mysli ? wyszlaby taka zamiana ? w kazdym razie wyprobuje, niemniej dziekuje za pyszny przepis i pozdrawiam serdecznie :) Weronika Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-43234896231737731182017-04-29T20:52:13.777+02:002017-04-29T20:52:13.777+02:00Weroniko, Twój pierwszy komentarz nie wiedząc czem...Weroniko, Twój pierwszy komentarz nie wiedząc czemu trafił do spamu - już powinien na nowo się pojawić :)<br />Odnośnie Twojego pytania - chodzi o dwie płaskie łyżeczki. obawiam się, że jedna płaska może okazać się za mało, wiec jeśli obstawiasz jedną, to pełną :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-18508848962649156692017-04-28T20:25:38.172+02:002017-04-28T20:25:38.172+02:00"Amba Fatima-bylo i ni ma" ;) gdzie moj ..."Amba Fatima-bylo i ni ma" ;) gdzie moj komentarz ? przez pare minut widzialam a potem juz nie, prosze o wyjasnienie - WeronikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-50854129263108295662017-04-28T12:19:43.553+02:002017-04-28T12:19:43.553+02:00Witam serdecznie, zdrowe, domowe slodkosci od jaki...Witam serdecznie, zdrowe, domowe slodkosci od jakiegos czasu goszcza i w naszym domu, ale przyszedl czas na jakies fajne ciacho i tak tym sposobem znalazlam Pani przepis, mam ogromna ochote je upiec, ale i pytanie, czy potrzeba az 2 lyzeczek sody ? czy mozna by bylo dac np. tylko jedna ? z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :) WeronikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-63428599570254231102017-01-10T19:52:06.600+01:002017-01-10T19:52:06.600+01:00A., super, bardzo się cieszę, że przepis okazał si...A., super, bardzo się cieszę, że przepis okazał się na tyle sprawdzony by do niego wracać! i to tyle razy ;) choć przyznam się, że jak wpadnę w fazę potrafię go robić co tydzień przez miesiąc czy dłużej :) zmiany ciekawe - najbardziej podoba mi się dodane czekolady <3<br />pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza<br />Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-24554478365422351712017-01-09T20:53:20.599+01:002017-01-09T20:53:20.599+01:00Piekłam ciasto z tego przepisu już paręnaście razy...Piekłam ciasto z tego przepisu już paręnaście razy - za każdym wychodzi wyśmienite. Doszłam już do takiej wprawy, że wprowadziłam autorskie zmiany do tego przepisu i tak np:<br />1. nie dodaję daktyli, bo jestem zbyt leniwa i zamiast daktylowej papki daję do ciasta łyżkę miodu<br />2. dodaję jednego banana więcej, bo kocham banany :-)<br />3. dodaję dodatkowo pokrojoną całą tabliczkę gorzkiej czekolady 100g oraz mieszankę owoców kandyzowanych i powstaje coś w rodzaju bananowego keksa<br />Pycha! Bardzo dziękuję :-)<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-5094096347765000632016-07-27T21:23:15.950+02:002016-07-27T21:23:15.950+02:00A., Ursa, naprawdę wspaniale mi się czyta Wasze ko...A., Ursa, naprawdę wspaniale mi się czyta Wasze komentarze :) ogromnie się cieszę, że ciasto posmakowało, a co ważniejsze, że przy własnych kombinacjach i eksperymentach ze składnikami ciasto również się udawało<br />sama muszę przyznać, że kiedy wpadnę w fazę potrafię piec je dosłownie co tydzień :) i miło mi, że i u Was zagościło/zagości na dłużej<br />pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarzeKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-19019021821326896572016-07-27T20:59:04.756+02:002016-07-27T20:59:04.756+02:00ciasto jest rewelacyjne... upiekłam wczoraj, dziś ...ciasto jest rewelacyjne... upiekłam wczoraj, dziś już znikło całkowicie...hehe... zrobiłam ze składników jakie podałaś, i moim zdaniem cukru wcale nie potrzeba dodawać... ale to sprawa każdego indywidualna jakie lubi słodkie... zrobiłam niewielką zmianę, choć lubię "bananowce", tym razem chciałam, aby banan "znikł" w smaku całkowicie i udało się, bo...hihi.. zamiast 1 łyżeczki cynamonu dałam 2 łyżeczki zrobionej domowo przyprawy korzennej do piernika oraz 1 łyżeczkę posiekanej skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze, ale ta ostatnia tylko dlatego, aby "wyczyścić słoiczek" ........i wyszło przepyszne ciasto.... coś ala "piernik" no i na dodatek każdy odkrojony kawałek smarowałam już na talerzyku można było posmarować rewelacyjnym ...haha... "cinnamon apple butter" który wykombinowałam przez uduszenie skórek jabłkowych co to pozostały po obraniu jabłek potrzebnych do żydowskiego jabłecznika.... jednym słowem ciasto wchodzi na stałe do mojej kuchni........ :-))) dzięki<br />pozdrawiam z końca świata, czyli z Kapsztadu, RPA...... UrsaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-20429115248668748082016-07-23T15:41:33.615+02:002016-07-23T15:41:33.615+02:00Niezawodny przepis :) Bardzo za niego dziękuję, bo...Niezawodny przepis :) Bardzo za niego dziękuję, bo to mój ulubiony wypiek od paru lat, odkąd zaczęłam eksperymentować ze słodkościami pozbawionymi jakiejkolwiek formy cukru (nie jadam i nie używam go w absolutnie niczym). Na dodatek ciasto jest wegańskie, więc kolejne z moich wymagań spełnione ;) Nie wiem, czy to kwestia naprawdę sensownych proporcji wyjściowych czy też po prostu doboru składników, ale nawet gdy kombinowałam z różnymi rodzajami mąki (w tym częściowo bezglutenowymi, a więc nieco 'trudniejszymi'), ciasto wychodziło za każdym razem. Od pewnego czasu zamiast oleju używam 1/3 szklanki musu jabłkowego i całość nadal się udaje. I wszystkim smakuje, niezależnie czy jest to wersja z masą bakalii czy też w formie babeczek z dodatkiem kakao :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-5228201940672942342016-02-06T17:52:36.779+01:002016-02-06T17:52:36.779+01:00Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do g...Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu! opcja świeżych daktyli bardzo mi się podoba, muszę koniecznie zrobić :)<br />pozdrawiam ciepło i serdecznie dziękuję za pozostawienie cennego komentarza z opiniąKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-49100789969408551012016-02-05T21:21:17.920+01:002016-02-05T21:21:17.920+01:00Właśnie upiekłam bo miałam 4 czarne banany :) Doda...Właśnie upiekłam bo miałam 4 czarne banany :) Dodałam olej kokosowy, 100 g mąki żytniej, 50g mąki kokosowej i 150 g pszennej chlebowej. Użyłam świeżych daktyli które zmiksowałam z łyżką wody.Od siebie dodałam pół łyżeczki kardamonu i łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Koniecznie trzeba podprażyć orzechy przed dodaniem do ciasta. Ciasto jest delikatnie słodkie co odpowiada mojemu mężowi. Ja dodałabym 50g daktyli więcej i myślę że też by wyszło. Jest przepyszne!!! Dziękuję za super przepis :) <br />KasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-32993686469196523942015-09-12T18:42:01.167+02:002015-09-12T18:42:01.167+02:00Co do "Co do oleju - używam rzepakowego, bo j...Co do "Co do oleju - używam rzepakowego, bo jest neutral y w smaku i zapachu, no i zdrowy. " - chciałam tylko dodać, że olej rzepakowy nierafinowany jest bardzo mocny i charakterystyczny w smaku, na pewno w cieście zmieniłby banany w pole rzepaku :) A jeśli używasz rafinowanego, to trudno mówić o zdrowiu, bo jego neutralność w zapachu i smaku wiąże się z utratą wartosci odżywczych. Dlatego myślę że masło klarowane lub olej kokosowy mogą być dobrym zamiennikiem. <br />:)<br /><br />MartaAnonymousnoreply@blogger.com