tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post6592018352376590021..comments2024-03-15T08:22:27.564+01:00Comments on Bake&Taste: Placek z jabłkami i budyniemKaśhttp://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comBlogger81125tag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-32586256843136472352014-08-24T06:46:52.001+02:002014-08-24T06:46:52.001+02:00A., zwykła śmietana, 18%. bardzo przepraszam, że n...A., zwykła śmietana, 18%. bardzo przepraszam, że nie odpisałam wcześniej, ale tymczasowo przebywam za granicą i mój dostęp do internetu jest mocno ograniczony<br />pozdrawiam serdecznie!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-50182773481390971962014-08-23T08:14:41.102+02:002014-08-23T08:14:41.102+02:00Jaką dać śmietanę do tego przepisu? :) Pozdrawiam ...Jaką dać śmietanę do tego przepisu? :) Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź, bo dziś przyjeżdżają Rodzice i chcę Ich czymś zaskoczyć:DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-549740674127600732014-05-24T07:05:32.152+02:002014-05-24T07:05:32.152+02:00Aga, bardzo się cieszę, że ciasto się udało :)
heh...Aga, bardzo się cieszę, że ciasto się udało :)<br />hehe no u mnie lubimy trochę mniej słodko, więc choć w oryginale były 4 budynie z cukrem, dałam pół na pół, a po prawdzie przeszłoby i bez cukru :D<br />pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza!<br />ps z ciast kruchych z budyniem mocno polecam też to http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/05/szarlotka-z-rabarbarem-i-budyniem.html (oczywiście można podmienić rabarbar na owoce)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-63947188661555101482014-05-24T01:11:40.236+02:002014-05-24T01:11:40.236+02:00Dzięki za odpowiedź ! Słowo się rzekło, więc ciast...Dzięki za odpowiedź ! Słowo się rzekło, więc ciasto upieczone :) To, że rozmiar foremki podałaś przy przepisie, zauważyłam oczywiście jak już ciasto było w piekarniku :P Foremkę wzięłam za małą (zorientowałam się, kiedy budyń przestał mi się mieścić :D ) ale mimo to wyszło super. Ciasto jest fantastycznie kruche, jednak następnym razem dam wszystkie budynie z cukrem (teraz dałam 2 budynie z cukrem i 2 bez), bo całość wyszła trochę "zbyt dietetyczna", również w ocenie moich trzech gości-testerów. Ale poza tym fantastyczne. Dzięki za przepis, to moja pierwsza próba z Twojej kolekcji ale jestem pewna, ze nie ostatnia :)Aganoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-48143390227852012402014-05-23T21:03:44.034+02:002014-05-23T21:03:44.034+02:00Aga, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale c...Aga, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale cały dzień byłam poza zasięgiem. mam nadzieję, że ciasto będzie jednak upieczone :)<br />forma to standardowa duża - 25x36 cm<br />co do mąki, przy większości przepisów z blogu (chyba, że wskazuję inaczej) używam mąki szymanowskiej, takiej zwykłej typ 480 - także do kruchychKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-50946221426091361662014-05-23T14:02:39.397+02:002014-05-23T14:02:39.397+02:00Od co najmniej tygodnia przymierzam się do tego ci...Od co najmniej tygodnia przymierzam się do tego ciasta (uwielbiam owoce w połączeniu z budyniami lub kremami budyniowymi) i dzisiaj nadszedł ten dzień ;) Ale niestety mam tzw. dwie lewe ręcę do pieczenia, więc muszę znać każdy szczegół - do jakiej wielkosci foremki należy "upchnąć" to ciasto ?<br />i tak przy okazji - jakiej pszennej mąki najlepiej używać do kruchych ciast, jest ich tyle na rynku, ze trudno się zdecydować nie mając wprawy w pieczeniu.Aganoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-13601631915077755332014-02-08T18:08:51.449+01:002014-02-08T18:08:51.449+01:00A., bardzo możliwe, że to kwestia jakości tych bud...A., bardzo możliwe, że to kwestia jakości tych budyni. zwykle na 4 sztuki dodaje się 2 l mleka, a w przepisie jest tylko 1,5 l, więc nie ma siły by dobry budyń nie wyszedł bardzo gęsty<br />ps dziękuję za komentarze i opinie - myślę, że mogą się przydać jako wskazówki dla chcących wypróbować ciastoKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-59586357098525112722014-02-08T11:26:26.095+01:002014-02-08T11:26:26.095+01:00Budynie długo gotowałam już przy wlewaniu wydawały...Budynie długo gotowałam już przy wlewaniu wydawały mi się za rzadkie ale myślałam że po upieczeniu dobrze zastygną i będzie ok. Myślę że to przez te budynie lichej jakości które kupiłam w supermarkecie w czteropaku.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-31896528953643496462014-02-07T22:04:20.042+01:002014-02-07T22:04:20.042+01:00A., a mieszałaś budyń w garnku do całkowitego zgęs...A., a mieszałaś budyń w garnku do całkowitego zgęstnienia? mogło to potrwać nawet kilka minut - do skutku (budynie niektórych firm niemal od razu gęstnieją, inne potrzebują dłuższego gotowania). dopiero bardzo gęsty budyń należy wyłożyć (nawet nie wylać, bo jest tak gęsty) na jabłka - dzięki temu nie ma obawy, że spód namięknieKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-89033248999733556872014-02-07T15:12:26.506+01:002014-02-07T15:12:26.506+01:00Dziś zrobiłam to ciasto nie wyszło budyń był za r...Dziś zrobiłam to ciasto nie wyszło budyń był za rzadki mimo że zrobiony wg przepisu 1,5 l na 4 budynie w dodatku spód ciasta jakby rozmyty przez budyń wierzch super kruchutki nie wiem co jest nie tak.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-76660928176233011602014-02-05T14:18:51.341+01:002014-02-05T14:18:51.341+01:00Małgorzata, lepiej pozostać przy maśle lub ostatec...Małgorzata, lepiej pozostać przy maśle lub ostatecznie margarynie. Na roślinnym kruche raczej nie wyjdzieKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-10498309506856301652014-02-05T13:06:45.090+01:002014-02-05T13:06:45.090+01:00
Witam Kasiu ciasto wygląda świetnie mam pytanie c...<br />Witam Kasiu ciasto wygląda świetnie mam pytanie czy do ciasta kruchego można użyć masła roślinnego?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15492644409949527127noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-26123939970531451372014-02-03T20:41:09.026+01:002014-02-03T20:41:09.026+01:00Dark Raven, super, że ciacho wyszło i smakowało! h...Dark Raven, super, że ciacho wyszło i smakowało! hehe dokładnie, zjada się bardzo szybko :)<br />co do sernika, również mam taką nadzieję - w przepisie zamieściłam poradę jak uzyskać rosę, więc może okażą się pomocna (u mnie ta metoda zawsze się sprawdza)<br />ps bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-63766513775742193262014-02-03T20:02:23.865+01:002014-02-03T20:02:23.865+01:00Kasiu ciasto wyszło pyszne, nie jest zbyt słodkie....Kasiu ciasto wyszło pyszne, nie jest zbyt słodkie. Faktycznie spokojnie mogłam dać więcej jabłek, bo jak się okazało nie puściły soku i ciasto na spodzie pozostało kruche, ale pierwszy raz kupiłam tą odmianę jabłek i nie wiedziałam czego się po nich spodziewać. Wersja z podpieczonym spodem jak najbardziej udana. Robi się szybko i zjada się szybko :) <br />Mam nadzieję, że rosa z Twojego przepisu się uda :)Dark Ravenhttps://www.blogger.com/profile/17088408120405481784noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-18576009868130929412014-02-02T14:31:25.622+01:002014-02-02T14:31:25.622+01:00Dark Raven, tak, jest u mnie przepis na sernik z r...Dark Raven, tak, jest u mnie przepis na sernik z rosą - mocno polecam! http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/04/sernik-zota-rosa-na-kruchym-spodzie.html<br /><br />1,5 kg było przed obraniem, część wagi odeszła z obierkami i z tego co pamiętam po wyłożeniu jabłek ostało mi się może kilka kawałków do zgryzienia. kawałki jabłek wykładałam opierając jedne o drugie<br /><br />daj znać jak wyjdzie w wersji z podpieczonym spodem (choć w oryginale oczywiście nie był niedopieczony :))Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-43817838820130108372014-02-02T14:20:00.372+01:002014-02-02T14:20:00.372+01:00Kasieńko piekłam wczoraj "rosę" (z przep...Kasieńko piekłam wczoraj "rosę" (z przepisu z innego bloga) i z moim pechem do serników poszła na śmietnik, bo kompletnie popłynęła, ciasto surowe etc. Szkoda gadać. Właśnie wstawiłam do piekarnika placek z jabłkami i budyniem. Mam tylko wątpliwość, bo napisałaś że aż półtora kg jabłek, a ja układając mega ciasno nie zużyłam nawet pół miski i teraz się zastanawiam czy znowu mój błąd czy co? Układałam w rządku tak jak napisałaś. A i spó podpiekłam 10 minutek i nasypałam na niego bułkę tartą tak jak przy szarlotce, bo nie cierpię jak ciasto jest mokre lub niedopieczone. Kasiu na Twoim blogu jest przepis na sernik rosa? Dark Ravenhttps://www.blogger.com/profile/17088408120405481784noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-44665993274444700312014-01-28T11:44:29.847+01:002014-01-28T11:44:29.847+01:00A., brzmi przepysznie!
pozdrawiam i dziękuję za ko...A., brzmi przepysznie!<br />pozdrawiam i dziękuję za komentarzKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-27271382535080387962014-01-27T23:47:22.794+01:002014-01-27T23:47:22.794+01:00A ja zamiast budyniu, dziś dodałam.... jagody. Roz...A ja zamiast budyniu, dziś dodałam.... jagody. Rozkosz.....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-55534038842507795642013-11-27T18:50:38.774+01:002013-11-27T18:50:38.774+01:00A., dziękuję! co do mąki, nie jestem w stanie okre...A., dziękuję! co do mąki, nie jestem w stanie określić, co wyjdzie przy całkowitym zastąpieniu mąki pszennej żytnią. żytnia średnio nadaje się do ciast, może lepiej orkiszową? można spróbować podmienić 1/3 mąki na zdrowszą<br />a co do cukru - żadnego cukru, nawet słodzików (chyba ksylitol i stewia są natualne)??? to może być ciężko, nigdy nie musiałam unikać cukru i nawet nie wiem, co w takim wypadku radzą dietetycyKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-84730780161845398012013-11-27T18:36:55.999+01:002013-11-27T18:36:55.999+01:00Witam, wygląda rewelacyjnie... A czy zamiast mąki ...Witam, wygląda rewelacyjnie... A czy zamiast mąki pszennej może być żytnia? I czy cukier puder można czymś zastąpić? Niestety nie mogę cukru w żadnej postaci.... Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-82201084273449516082013-11-24T19:24:43.140+01:002013-11-24T19:24:43.140+01:00Katarzyna, super! cieszę się, że przepis podpasowa...Katarzyna, super! cieszę się, że przepis podpasował :)<br />a wspomniany budyń znam i bardzo lubię :)<br />pozdrawiam i ogromnie dziękuję za komentarz!Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-85569557126236492022013-11-24T18:19:51.004+01:002013-11-24T18:19:51.004+01:00Wyszło przepyszne - kruche, delikatne :) użyłam bu...Wyszło przepyszne - kruche, delikatne :) użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą - bardzo smakowało mi to połączenie :)Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/16551081329432373030noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-58856481723210876692013-11-24T10:04:16.146+01:002013-11-24T10:04:16.146+01:00Katarzyna, koniecznie daj znać jak poszło :)Katarzyna, koniecznie daj znać jak poszło :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-47969027320538545752013-11-24T00:10:36.857+01:002013-11-24T00:10:36.857+01:00dzisiaj się z nim zmierzę :)dzisiaj się z nim zmierzę :)Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/16551081329432373030noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1507383445672586813.post-55933322676289819662013-11-15T19:22:23.063+01:002013-11-15T19:22:23.063+01:00A., świetnie, że wyszło i smakowało!
Pozdrawiam in...A., świetnie, że wyszło i smakowało!<br />Pozdrawiam inbardzo dziękuję za pozostawienie komentarza :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.com