środa, 25 września 2013

Domowe burgery - proste i szybkie w przygotowaniu



Skoro w ostatnim poście pojawił się przepis na bułeczki do burgerów, nie mogło zabraknąć pomysłu na same burgery. Pewnie dla większości, nie jest to żadne kulinarne wyzwanie, ja jednak średnio sobie radzę z samym gotowaniem, i kiedy w końcu opracowałam metodę na kotlety, które dosłownie rozpływają się w ustach (znaczy rozpadają, bo są tak soczyste i delikatne), byłam z siebie całkiem dumna :)

W tym celu do mięsa dodaję łyżkę musztardy lub ketchupu, no i... suszone pomidory z zalewy, które nie tylko dodają smaku i aromatu, ale dzięki zalewie "zmiękczają" mięsko. Dodatkowo unikam panierek: po pierwsze za nimi nie przepadam (no chyba, że są to tarte orzechy lub migdały, bo bułka tarta czy mąka odpada w przedbiegach), a po drugie są całkiem zbędne - wystarczy porządna patelnia i odrobina dobrego oleju do smażenia, na przykład rzepakowego (a jeszcze lepiej, jeśli będzie to wersja z smakowa z ziołami - którą zresztą na blogu pojawi się za jakiś czas), i możemy się cieszyć naturalnie przygotowanymi kotletami spod hasła "wiem, co jem".




Oczywiście dodatki do burgerów są mocno opcjonalne i można z nimi do woli kombinować, ale nie ma to jak klasyka - sałata, pomidor, ser, cebulka, ogórek. PS Kto wymyślił, że do burgerów daje się tony surówek? ;)

Co prawda domowe burgery przygotowane na bazie świeżo wypieczonych bułek są the best, jednak wiadomo, że nie zawsze mamy wypiekanie czas. Bułki z ulubionej piekarni też jak najbardziej dadzą radę, a dzięki temu przygotowanie burgerów nie zajmie więcej niż 20 minut.




Składniki na kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowo-wieprzowego czy innego ulubionego)
  • pełna łyżeczka ketchupu
  • jajko
  • ok. 10 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy, pokrojonych w kostkę
  • ok. 10 listków świeżej bazylii, drobno posiekanych
  • sól morska i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Mięso (gotowe mielone lub po zmieleniu w domu) wymieszać z suszonymi pomidorami, bazylią, solą morską oraz pieprzem. Następnie dodać jajko i raz jeszcze zagnieść całość.
Mięso można przygotować godzinę czy dwie wcześniej i wstawić je do lodówki, by smaki mocniej sobą przeszły, ale nie jest to konieczne.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety - jak widać u mnie są małe i duże, w zależności od rozmiaru bułek. Ponieważ mięso jest bez panierki, może lepić się do rąk, co jednak nie utrudnia formowania kotletów (wystarczy utworzyć kulę i spłaszczyć ją już na patelni).

Kotlety smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, aż się zarumienią od spodu. Następnie je przewrócić i zarumienić z drugiej strony (już bez przykrycia).


Składniki na sos:
  • pełna łyżka śmietany
  • pełna łyżka ketchupu
  • pełna łyżeczka przecieru pomidorowego
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki suszonego czosnku
  • sól, pieprz do smaku (np. cayenne)

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Podobnie jak w przypadku mięsa, sos można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, by się przegryzł.


Dodatki:
  • pomidory, pokrojone w plasterki
  • ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
  • czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • liście sałaty
  • plasterki żółtego sera


Przygotowanie burgerów:
Bułkę przekroić na pół i obie części od środka posmarować sosem.
Na spodzie od przepołowionej bułki układać kolejno: sałatę, pomidora, cebulę, ser, kotleta, ogórki, cebulę, opcjonalnie drugi kawałek sera, sałatę, górę bułki.

Burgery przed podaniem podgrzać w piekarniku/opiekaczu - w niezbyt wysokiej temperaturze (120-150 stopni) przez kilka minut.

Smacznego!



65 komentarze:

marianna pisze...

pierwsze zdjęcie - WOW.

justka2712 pisze...

Obłędny! :)

Kasia pisze...

O matko, ale cudowne jedzonko! Fakt, pierwsze zdjęcie jest fenomenalne :))

Rocksanka pisze...

są cudowne! te grubaśne kotlety zmiękczyły mi serce! ;)
zapisuje, zrobię i dam znać! ^^

AnnaA-G pisze...

aż mi slina cieknie:)

Angie pisze...

Jaakaa góra pyszności! Świetnie wyglądają: )

pastawithapplepie.blogspot.com pisze...

jestem w niebie !

siulka pisze...

Pysznie to wygląda! Aż zgłodniałam :D.

Klaudia P pisze...

Muszę zrobić takie domowe burgery, bo chodzą za mną od jakiegoś czasu :) Aż ślinka leci!

judik pisze...

GENIALNY! Zrobiłam się głodna! :-)

Karla pisze...

<Mniam mniam mniam!

whiness pisze...

O matko, wygląda idealnie! To powinna być jakaś międzynarodowa reklama hamburgera, Mcdonalds i te inne pseudo-nie-wiem-co się do niego nie umywają ze swoimi bezsmakowymi "kapciami".

Konwalie w kuchni pisze...

Kupiłaś mnie tym pierwszym zdjęciem:)
Jest obłędne!

JustInka pisze...

Kocham Cię kochana! Za bułeczki, hamburgera i te foty!

Łucja pisze...

dawno nie jadłam ;/ a patrząc na Twojego aż ślinka cieknie :D

What's Baking?? pisze...

Now THAT is one super-duper yummilicious burger. By just looking at it makes me wanna sink my teeth into that juicy looking burger..! well done, Kas!

Malwinka pisze...

Uwielbiam domowe burgery, Twoje wyglądają wspaniale! I ten ciągnący serrr, pycha! :)

Magda C. pisze...

Wyglądają genialnie! Najlepsze takie świeże, domowe burgery robione od podstaw samodzielnie... Mniam!
Muszę się zebrać i w końcu takie sobie przygotować :)

Majana pisze...

Taki domowy burger to coś wspaniałego ! Wygląda apetycznie :)

Renula pisze...

Wszamałabym takiego grubaska burgera, tylko bez cebulki czerwonej;)

Salvador Dali pisze...

ten burger wygląda zbyt doobrze <3
Co do twoich porad-spróbuję dodać te pomidory, bo ketchup i musztarda zaaawsze ;D

Kamciss pisze...

Wygląda mega apetycznie i jak kusi! :)

Inspirowane Smakiem pisze...

O jak pysznie! Uwielbiam domowe burgery i zdecydowanie za rzadko je robię!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

O matko! Wspaniałe! Uwielbiam :)

moja pasja smaku pisze...

Jej jak one wyglądają <3 jak z reklamy :) Dostałam ślinotoku ! :)

teenager ;) pisze...

domowe, czyli zdrowe! i na wypasie, tak trzymać! :) tylko na takiego bym się skusiła ;D

Zielaczek pisze...

Super burger, CUDOWNE zdjęcia :)

kruszyna pisze...

Świetne te burgery. Skład kotleta bardzo zachęca do wypróbowania przepisu :))

cook and look pisze...

Domowe najlepsze! :)

favcook pisze...

Oludzie! Wygląda świetnie i tak pewnie też smakował.

Kasia pisze...

Ja również jestem fanką domowych burgerów, a te na domowych bułkach tym bardziej uwielbiam ;) Ale tym razem najbardziej zaciekawiły mnie suszone pomidory w kotletach - nie pomyślałabym o tym ;)

Anulla pisze...

boskie zdjęcie!:) jak z reklamy, a nawet lepsze :D

Marzena pisze...

Ja do burgerów nie dodaję jajka;-) Kochana, ale zdjęcia:-)) Chyba idę spać, żeby o nich nie myśleć, bo dzisiaj jestem bez kolacji...

Magda pisze...

domowe burgery mnie zawsze zachwycają! tyle razy już sobie mówiłam, że też muszę je zrobić :-) i znowu to sobie mówię, gdy widzę te Twoje cudeńka!

Evitaa pisze...

Ależ apetyczne zdjęcia :). Tylko czy mi się paszcza tak szeroko otwiera? :D

Luka Li pisze...

Wyglądają niesamowicie!

Anula pisze...

Obłędne, wydaję mi się że za bardzo rozpieszczasz domowników:) Zdjęcie super!

Antenka pisze...

nie ma to jak domowy fast food:) jestem zaaaa:D

Ola pisze...

Burger wygląda świetnie!

karolina pisze...

Ale fajny pomysł, żeby dodać suszone pomidory do mięsa! Prezentują się wspaniale:D

ankawell pisze...

to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej :)
nie sposób oprzeć się tak wspaniałym hamburgerom ... slow burgery doskonałe !

madlene17 pisze...

Niesamowite...jestem pewna że w żadnej restauracji nie zaserwują mi takich jakie Ty przyrządziłaś:)

Słodka Babeczka pisze...

Ale fajne hamburgery!

Karola pisze...

Jezu, jakie zdjęcia!!! :))) czytasz mi w myślach bo we wtorek idę na burgery :-)
Co do pracy - jest super, ale że dopiero się uczę siędzę w niej po 10 godzin...wyczerpujące ale warto chyba, prawda?:) uściski

Kaś pisze...

Karola, dziękuję :)
jeśli tylko praca daje satysfakcję, zdecydowanie warto :)

Jey pisze...

haha, nadal się zastanawiać jak to ugryźć, kupuje mnie ten bardzo apetyczny burger-wielgus :D

kabamaiga pisze...

Cudowne. Uwielbiam domowe burgery za ich smak i za to, że są zdrowe.

Karola pisze...

Daje daje :-) no i początki zawsze są ciężkie!!! Będzie dobrze! Buziaki:)

✰ Justine ωith Ruth ✰ pisze...

Uwielbiam domowy fast food :) Tyle zawsze nawrzucam tam warzyw, że stwierdzam że nie jest to takie śmieciowe żarcie a w dodatku pyszne :) Twoje burgery wyglądają bardzo apetycznie, narobiłaś mi smaka :)

Buziaki
xo xo xo xo xo xo xo

Dominika Anna pisze...

Ależ gigantyczne! :) Muszą być pyszne.

bielinka pisze...

robiłam niedawno i znów mam ochotę, patrząc na Twoje zdjęcia..! wow! :)

lutka40 pisze...

Mój zachwyt jest ogromny .Jaki on wielki i pyszniasty !

lutka40 pisze...

Mój zachwyt jest ogromny .Jaki on wielki i pyszniasty !

Sosna pisze...

Ups! Zgłodniałem! :P

ugotujmyto.pl pisze...

Oj.....zjadłabym ;)!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu to pierwsze zdjęcie powoduje, że żołądek zaczyna się z głodu sam kurczyć:) .... bardzo lubimy hamburgery... ale tylko w wersji domowej:)

mintandchilli pisze...

Musi być fantastyczny !

pęczek drutu pisze...

Jak to już u mnie tradycyjnie bywa, w święta od nadmiaru przygotowań tracę apetyt... więc po świętach musze nadrobić ;) dziś na warsztat poszły Twoje burgery, najadłam się w końcu, zaspokoiłam nie tylko apetyt ale nasyciłam też oczy i wypełniłam się satysfakcją, że wyszło tak pysznie. Polecam takie burgery bo są fantastyczne :)
Pozdrawiam !

Kaś pisze...

Pęczek drutu, bardzo się cieszę, że wypróbowaś i posmakowały :)
No i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza - szczególnie cennego od osoby, która skusiła sie na dany przepis
Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

nie ma to jak domowy burger, i ta satysfakcja! Dzięki za przepis, ja polecam dodać odrobinę sosu sojowego niejakiego kikkoman od develey, baaardzo smacznie się komponuje z resztą, a co do przepisu to notuje i zabieram się do zrobienia, moje dzieciaki oszaleją z radości :D pozdrawiam :P

Anonimowy pisze...

uwielbiam burgery w kazdej postaci, do ich smazenia nie uzywam oleju, do miesa zamiast ryzu wkladam kasze jaglana/gryczana..jednak bez sosu sie nie obejdzie ;) mimo, ze kupuje te sklepowe, to zawsze z oferty Develey bo nie maja glutenu ani konserwantów ;) tysiaca wysp i burgerowy są przepyszne.

burgery wrocław pisze...

Uwielbiam burgery, niestety we Wrocławiu przetestowałem już wszystkie knajpy i możliwe połączenia smaków. Czy można prosić o przepis na domowego burgera z kaczką lub indykiem? Polecam spróbować burgera z serkiem pleśniowym, oryginalne , ale fajne połączenie :)

Kaś pisze...

burgery wrocław, z mięsem z kaczki nie pomogę, ale jeśli chodzi o indyka - robiłam burgery z kurczakiem, więc można podmienić na indyka :) http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/12/burgery-z-kurczakiem-orzechami-rukola-serem-cebula.html dodatek orzechów robi różnicę
z serem pleśniowym uwielbiam! niemal zawsze takiego zamawiam
od siebie mogę gorąco polecić takiego "zimowego" z oscypkiem i żurawiną http://bakeandtaste.blogspot.com/2015/04/domowy-burger-mieso-mielone-zurawina-oscypek.html

najlepsza restauracja wrocław pisze...

Burgery robione w domu smakują zawsze najlepiej! :-) Chciałam Ci podziękować za bardzo dobry przepis na sos do burgerów, który właśnie wypróbowałam, jest świetny. Do tej pory nigdy tak naprawdę nie robiłam sosów, dodając wyłącznie proste, gotowe składniki:)

Oksana Pietruszyńska pisze...

Te zdjęcia wyglądają cudownie, aż ślinka na język cieknie. Ja niestety jestem totalnym beztalenciem kulinarnym, ale na szczęście u siebie w mieście mam ulubioną restaurację gdzie serwują pyszne byrurgery wołowe. Jeszcze nigdzie nie jadłąm tak dobrych jak tutaj .

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add