Dzisiejszy wpis sponsoruje Mama. Jej przepis, jej wykonanie. Mnie przypadła wdzięczna rola zajadania się nimi - bezcenna chwila, gdy po całym dniu poza domem, okazuje się, że na kolację czekają domowe pierogi... oficjalne i publiczne buziaki dla Mamy!!! :)
Ciasto jest uniwersalne - sprawdzi się zarówno w pierogach na słono, jak i na słodko. Szybkie i łatwe w wyrabianiu, bezproblemowe w późniejszym lepieniu pierogów. Co najważniejsze, daje się cienko rozwałkować, a przy tym nie się nie rozrywa - tak podczas formowania, jak i gotowania. Ponadto jest mięciutkie i delikatne. Przepis zdecydowanie godny polecenia - u nas już z innego się nie korzysta.
Składniki na ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka gorącej wody (zagotowanej, ale nie wrzącej)
- jajko
- łyżka oleju rzepakowego + kilka łyżek do wody, w której będą się gotowały (by się nie posklejały)
1. Mąkę przesiać do dużej miski, po czym dodać pozostałe składniki i wszystko razem zagnieść.
2. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie wycinać z niego okręgi. Na każdy nakładać ok. łyżki farszu i zlepiać dociskając brzegi - pomocne są urządzenia do robienia pierogów (do kupienia za grosze, a ułatwiają i przyspieszają wykrawanie i lepienie).
3. Pierogi wrzucać pojedynczo na wrzącą wodę z dodatkiem 3-4 łyżek oleju i gotować (od ponownego doprowadzenia wody do wrzenia) aż do wypłynięcia na wierzch - ok. 3 minut.
4. Po ugotowaniu układać pojedynczo na talerzach czy kratce, by się nie posklejały. Kiedy wystygną, można je umieścić w plastikowym pojemniku i przechowywać do kilku dni w lodówce.
Pierogi z farszem ziemniaczanym:
- ok. 60 dag ugotowanych ziemniaków, ugniecionych
- duża cebula, posiekana i podsmażona
- 150-200 g boczku, pokrojonego i podsmażonego
- sól i pieprz do smaku
40 komentarze:
dziękuję za przepis, zachowuję w pamięci, bo ciasto na pierogi to niestety moja pięta Achillesowa:)
Dumplings sure look good, Kas.
Tak, u mnie pierogi lepi ojciec i są najlepsze. Kiedyś nieopatrznie powiedziałam to przy teściowej i był wielki foch... ale to prawda, mają najlepszy farsz i falabnkę na brzegu. Ruskie najlepsze!
Buziaki Kasiu;)
domowe pierożki :) kusisz :) moja mama robi identycznie, czasami wodę daje pół na pół z mlekiem :)
Najlepsze! Pozdrowienia dla Was!
Uwielbiam domowe pierożki, szczególnie te które robi moja babcia :) Cudownie te Twoje wyglądają i ten farsz ziemniaczany - pycha!
no patrz! Wyglądają jak mojej mamy, nadzienie również zachęca, ale przepis na ciasto mamy zupełnie inny :)
Niby pieróg ten sam, a jednak! :)
Spróbuję twojej wersji (znaczy mamy.. :D) i zobaczymy jakie mi wyjdą :D
Fajne nadzienie, takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Mniam :)
Kasiu,
wpadłabym na pierogi twojej mamy...
Bezcenne chwile.
U mnie też mistrzem pierogów pozostaje mama, no i babcia oczywiście ;)
Moja mama tez nałogowo pierogi lepi, ja średnio lubie, musi mnie najśc jak ostatnio;)
O, to akurat umiem :)
A ja się upieram, że najlepsze jest ciasto z kefiru lub maślanki;-)
Marzena, co kto lubi :) my się upieramy przy takim cieście ;)
Mamy pierogi są najlepsze! :) Choć jeszcze za pierogi sama nigdy się nie brałam może, może coś wykombinuję.
Taka mama to skarb:) Najlepiej lubię pierogi za serkiem.
przyda się przepis, ja czasami robię za twarde ciasto.
Pozdrawiam
Monika
Witamy Mamę na blogu :))
Wpis sie przyda, bo wlasnie planuje pierozki! :D
Pierogi uwielbiam. : )
Najlepsze są ruskie, które właśnie tu prezentujesz. : )
Ja nie mam cierpliwości do pierogów, więc podziwiam Cię Kaś i to bardzo :-)
Och uwielbiam, dawno nie jadłam pierogów... :)
skoraq, mnie? ależ ja ich przecież nie robiłam :) jak napisałam, pochwały należą się Mamie :)
ja robię ciasto na maslance..uwielbiam pierogi
Uwielbiam pierogi ale jeszcze nie podjęłam wezwania i nie wykonałam ich samodzielnie... wciąż się do tego przymierzam :)
Mmniam :) uwielbiam takie pierogi :)
Raz zrobiłam ruskie i nawet mi wyszły, ale przepisu nie pamiętam, więc skorzystam z Twojego :))
Też robię z tego przepisu:) są najlepsze. Niektórzy mleka dodają, ale ja tradycjonalnie wody. Smaczne:)
Ile ja bym dała, żeby ten obrazek mieć na realu u siebie:)
Pierogi nasze dobro narodowe :D Pychota, mogę je jeść w każdej postaci :))
Pierogi z tego przepisu - mało kiedy wychodza u nas dobre :(
Za to, dam sie pociąć za pierogi z ciasta mlecznego!!
Składniki:
1 kg mąki tortowej
1 litr mleka
2 żółtka
2 całe jajka
Mleko zagotować i zalać nim mąke. Po chwili dodac jajka i żółtka. Zagnieść.
Polecam :) do wypróbowania ;)
Uwielbiam pierogi! Ale ja robię ciasto bez jajka, cóż, co dom to inny pomysł :)
Ale mi narobiłaś ochoty na pierogi :-)
Wiadomo już po kim odziedziczyłaś talent !
Wiadomo już po kim odziedziczyłaś talent !
lutka40, gorąco Ci dziękuję za te słowa :)
Takie klasyki są najlepsze. U mnie jest jednak szkoła bez jajka. Choć z jajkiem też zjem i pewnie nie poczułabym różnicy :)
Ja ciasto na pierogi robię bez jajka, tylko mąka, sól i gorąca woda. Ciasto również się cieniutko rozwałkowuje, świetnie lepi i nie rwie ... uwielbiam lepić pierogi:) buziaki
Jestem bardzo ciekawa co to wyjdzie z kilograma mąki, 1 l mleka, 2 jajek i 2 żółtek? Na pewno nie wypróbuję bo moja intuicja podpowiada mi, że byłby to klajster do wyrzucenia.
A., szczerze powiedziawszy ja też jestem ciekawa... a skąd masz takie proporcje? bo przecież w żaden sposób nie nawiązujesz do podanego przepisu
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!