Szarlotka idealna, co tu dużo mówić. Najlepsze kruche ciasto, sprawdzone w kilku przepisach, lekka pianka i wyważone w smaku nadzienie z jabłek i rabarbaru. Słodkie od jabłek, ale jednocześnie subtelnie kwaskowe za sprawą rabarbaru. Jeśli szukacie przepisu na ciasto z rabarbarem, najgoręcej na świecie polecam ten przepis!
Składniki na kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie z rabarbarowo-jabłkowe:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg jabłek, u mnie champion
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
Przygotowanie kruchego ciasta
Mąkę przesiać, wsypać cukier, proszek, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę, lekko "posiekać" z mąką, wlać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części - większą (ok. 600 g) i mniejszą. Pierwszą wylepić dno blachy 25x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą owinąć w folię. Blachę i pozostałe ciasto umieścić w lodówce na minimum godzinę, a najlepiej na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Przygotowanie nadzienia jabłkowo-rabarbarowego
Rabarbar przemyć, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć około 20 minut razem z cukrem i cynamonem. Po tym czasie mocno zmięknie i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pozostawić do przestudzenia, po czym dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłka.
Podpieczenie spodu i przygotowanie pianki
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Włożyć blachę z ciastem i piec przez 20 minut. Pod koniec tego czasu przygotować piankę: ubić białka na sztywno, następnie, ciągle ubijając na najwyższych obrotach, stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze zmiksować.
Pieczenie ciasta
Wyjąć blachę z piekarnika. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartę, po czym wyłożyć rabarbar z jabłkami. Następnie równomiernie rozprowadzić pianę z białek, a na koniec wysypać na wierzch starte (na grubych oczkach) ciasto. Blachę z powrotem umieścić w piekarniku i piec całość przez około 35 minut (aż wierzch się ładnie zarumieni - może to być trochę dłużej, zależy od piekarnika). Jeśli z kolei wierzch zacznie się rumienić już wcześniej - nakryć go papierem do pieczenia i czekać po podanego czasu.
44 komentarze:
Zamawiam pół blaszki! Cudowne!.
To zdecydowanie coś dla mnie!
Tak Kasiu, przyznaję że to idealna szarlotka :)
Jabłka i rabarbar - połączenie idealne! Kocham takie szarlotki :)
Wymarzona szarlotka
Ojej, muszę też upiec takie ciasto, od samego patrzenia na zdjęcia tak mi się go zachciało, że nie ma bata, jak nie spróbuję to nie zaznam spokoju :)
Z chęcią bym sie na takie ciasto wprosiła!
Wszędzie rabarbar. I o to chodzi! :)))
rabarbar i jabłka pysznie sie dopełniają- pyszna szarlotka:)
Wygląda obłędnie! Musi smakować cudownie takie połączenie :)
Pyszne ciacho :) Fajny pomysł na szarlotkę ;)
Ja ją musze upiec:)
Jabłek z rabarbarem nie łączyłyśmy jeszcze ale musi być to przepyszne połączenie :D
pyszne ciacho <3 moje smaki :)
Wygląda znakomicie.! Na liście do upieczenia! Pozdrawiam
Świetne ciacho z cudownym wnętrzem...
Nie opanowałam śliny;) Pysznie
Ale cudo! Dla mnie idealne!
Dla mnie cudowna!
Prawie czuję jej zapach i smak...
Poszukuję "kruchego" idealnego, może wypróbuje i Twój przepis, pozdrawiam :)
Poszukuję "kruchego" idealnego, może wypróbuje i Twój przepis, pozdrawiam :)
Urszula, więc tym bardziej polecam! z tego przepisu korzystam po raz kolejny
Mmm, musiała być szalenie pyszna :)
Kasiu wspaniała ta szarlotka, mniam :-)
Na razie wstawiłam do piekarnika wygląda znakomicie.
A., mam nadzieję, że się uda i będzie smakować jak nam
Piekę poraz drugi, ciasto jest przepyszne .
paula, świetnie! bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło do gustu :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Własnie piekę- juz w piekarniku wyglada odlotowo :)
A., i jak wrażenia po konsumpcji? :)
Witam, cisto wygląda pięknie, proszę o informację na jakiej średnicy blaszki najlepiej je piec?
Przepraszam już wiem, wczytałam się dokładniej, piekę!
A., koniecznie daj znać, czy smakowało :)
Piekę! :D Znaczy jestem w fazie czekania na ciasto, które jeszcze siedzi w lodówce. Ale jak tak dalej pójdzie to wyżrę cały farsz :D Jest obłędnie pyszny <3
Dorota, o super! to proszę napisz jaki jest efekt końcowy. znaczy, o ile zostanie farszu :)))
Ciasto własnie upiekłam, wygląda obłędnie, rodzina twierdzi że tak również smakuje:) Podejrzewam, że bardzo szybko się skończy :D
Dziękuję za przepis, pojutrze zamierzam przetestować z pianką budyniową i borówkami zamiast malin. Pozdrawiam Paulina
Paulina, świetnie, cieszę się, że szarlotka się udała i posmakowała :))) z borówkami to musi być obłęd!
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza
Zrobiłam i wyszło pycha!
A., Świetnie! Bardzo się cieszę, że szarlotka się udała i smakowała :)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
DLACZEGO MASA RABARBAROWA- JABŁKOWA WYSZŁA ZA RZADKA
Unknnown, a składniki były na pewno dobrze odmierzone? rabarbar po przesmażeniu był zostawiony do przestygnięcia? To ważne, by masa dobrze zgęstniała
Jeśli wszystko było totalnie jak w przepisie to nie mam pojęcia dlaczego mogła wyjsc za rzadka :(
Fajny przepis. Zaczynam realizację. Dam znać jak wyszło...
Assos, mam nadzieję, że będzie smakować :)
Czy można użyć mąki pszennej i krupczatki w równych proporcjach?
Pozdrawiam Magda
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!