piątek, 15 maja 2015

Szarlotka z rabarbarem i jabłkami



Szarlotka idealna, co tu dużo mówić. Najlepsze kruche ciasto, sprawdzone w kilku przepisach, lekka pianka i wyważone w smaku nadzienie z jabłek i rabarbaru. Słodkie od jabłek, ale jednocześnie subtelnie kwaskowe za sprawą rabarbaru. Jeśli szukacie przepisu na ciasto z rabarbarem, najgoręcej na świecie polecam ten przepis! 



Składniki na kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Składniki na nadzienie z rabarbarowo-jabłkowe:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg jabłek, u mnie champion
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej


Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder


Przygotowanie kruchego ciasta
Mąkę przesiać, wsypać cukier, proszek, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę, lekko "posiekać" z mąką, wlać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części - większą (ok. 600 g) i mniejszą. Pierwszą wylepić dno blachy 25x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą owinąć w folię. Blachę i pozostałe ciasto umieścić w lodówce na minimum godzinę, a najlepiej na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.

Przygotowanie nadzienia jabłkowo-rabarbarowego
Rabarbar przemyć, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć około 20 minut razem z cukrem i cynamonem. Po tym czasie mocno zmięknie i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pozostawić do przestudzenia, po czym dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłka.

Podpieczenie spodu i przygotowanie pianki
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Włożyć blachę z ciastem i piec przez 20 minut. Pod koniec tego czasu przygotować piankę: ubić białka na sztywno, następnie, ciągle ubijając na najwyższych obrotach, stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze zmiksować.

Pieczenie ciasta
Wyjąć blachę z piekarnika. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartę, po czym wyłożyć rabarbar z jabłkami. Następnie równomiernie rozprowadzić pianę z białek, a na koniec wysypać na wierzch starte (na grubych oczkach) ciasto. Blachę z powrotem umieścić w piekarniku i piec całość przez około 35 minut (aż wierzch się ładnie zarumieni - może to być trochę dłużej, zależy od piekarnika). Jeśli z kolei wierzch zacznie się rumienić już wcześniej - nakryć go papierem do pieczenia i czekać po podanego czasu.



35 komentarze:

Lady laura. pisze...

Zamawiam pół blaszki! Cudowne!.

Agata Bielicka pisze...

To zdecydowanie coś dla mnie!

Krystyna Boner pisze...

Tak Kasiu, przyznaję że to idealna szarlotka :)

Natalie pisze...

Jabłka i rabarbar - połączenie idealne! Kocham takie szarlotki :)

krzywa kromeczka pisze...

Wymarzona szarlotka

Kasia pisze...

Ojej, muszę też upiec takie ciasto, od samego patrzenia na zdjęcia tak mi się go zachciało, że nie ma bata, jak nie spróbuję to nie zaznam spokoju :)

Ola pisze...

Z chęcią bym sie na takie ciasto wprosiła!

Evi pisze...

Wszędzie rabarbar. I o to chodzi! :)))

Renata Walczak pisze...

rabarbar i jabłka pysznie sie dopełniają- pyszna szarlotka:)

Magda C. pisze...

Wygląda obłędnie! Musi smakować cudownie takie połączenie :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne ciacho :) Fajny pomysł na szarlotkę ;)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Ja ją musze upiec:)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Jabłek z rabarbarem nie łączyłyśmy jeszcze ale musi być to przepyszne połączenie :D

Anulla pisze...

pyszne ciacho <3 moje smaki :)

Kamila pisze...

Wygląda znakomicie.! Na liście do upieczenia! Pozdrawiam

Patrycja pisze...

Świetne ciacho z cudownym wnętrzem...

AZgotuj! pisze...

Nie opanowałam śliny;) Pysznie

ugotujmyto.pl pisze...

Ale cudo! Dla mnie idealne!

Amber pisze...

Dla mnie cudowna!
Prawie czuję jej zapach i smak...

Urszula - Proste potrawy pisze...

Poszukuję "kruchego" idealnego, może wypróbuje i Twój przepis, pozdrawiam :)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Poszukuję "kruchego" idealnego, może wypróbuje i Twój przepis, pozdrawiam :)

Kaś pisze...

Urszula, więc tym bardziej polecam! z tego przepisu korzystam po raz kolejny

gin pisze...

Mmm, musiała być szalenie pyszna :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Kasiu wspaniała ta szarlotka, mniam :-)

Anonimowy pisze...

Na razie wstawiłam do piekarnika wygląda znakomicie.

Kaś pisze...

A., mam nadzieję, że się uda i będzie smakować jak nam

paula pisze...

Piekę poraz drugi, ciasto jest przepyszne .

Kaś pisze...

paula, świetnie! bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło do gustu :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

Anonimowy pisze...

Własnie piekę- juz w piekarniku wyglada odlotowo :)

Kaś pisze...

A., i jak wrażenia po konsumpcji? :)

Anonimowy pisze...

Witam, cisto wygląda pięknie, proszę o informację na jakiej średnicy blaszki najlepiej je piec?

Anonimowy pisze...

Przepraszam już wiem, wczytałam się dokładniej, piekę!

Kaś pisze...

A., koniecznie daj znać, czy smakowało :)

Dorota Romanowska pisze...

Piekę! :D Znaczy jestem w fazie czekania na ciasto, które jeszcze siedzi w lodówce. Ale jak tak dalej pójdzie to wyżrę cały farsz :D Jest obłędnie pyszny <3

Kaś pisze...

Dorota, o super! to proszę napisz jaki jest efekt końcowy. znaczy, o ile zostanie farszu :)))

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add