piątek, 22 maja 2015

Rustykalna tarta z rabarbarem



Siłą rozpędu kolejny przepis z rabarbarem, tym razem tarta na kruchym cieście. Dla miłośników dużej ilości nadzienia i minimalnej ilości ciasta. Gorąco polecam ten przepis na ciasto (bez jajek), bo mimo cienkiej warstwy i sporej ilości dodatków, które lubią puszczać soki, pozostaje idealnie kruche, takie ciasteczkowe. Tarta jest prościutka w przygotowaniu, dość szybka, więc nic tylko robić. Ma też to do siebie, że w swoim nieperfekcyjnym wyglądzie, kryje się wielki urok :)




Składniki na kruche ciasto:
  • 180 g maki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny


Składniki na nadzienie:
  • ok kg rabarbaru (5 łodyżek)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • cukier puder


Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz sok z cytryny, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez minim 3 godziny (lub w zamrażarce przez godzinę).

Przygotowanie nadzienia
Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce. Pokroić na kawałki 1-2 cm. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Ciasto wyjąć z lodówki. Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować, podsypując mąką, ciasto w kształcie okręgu o średnicy około 35 cm. Papier z ciastem przełożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto wysypać bułkę tartę, a następnie wyłożyć rabarbar - pozostawiając 3 cm wolnego miejsca przy brzegach. Na koniec zawinąć brzegi do środka i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Tartę piec 40-45 minut. Po upieczeniu studzić przy otwartym piekarniku, a po około 30 minutach przełożyć delikatnie z blachy na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






30 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Pyszne jedzonko :)

Patyska pisze...

Kaś! Przez Ciebie będę dziś musiała podymać po rabarbar, bo nie wytrzymam bez tej tarty! ;)

Szpinakożerca pisze...

wygląda pięknie :) uwielbiam tartę rustykalną, z czym by w środku nie podał zawsze jest obłędna i tak jak piszesz, ma w sobie coś uroczego w tym kształcie nieidealny :)

Kamila pisze...

Takie ciacha lubię najbardziej! Pycha!

Salvador Dali pisze...

no,no,no.. bomba! :)
jak dla mnie idealny <3

Evi pisze...

Omnomnom :))

Kasia pisze...

Wspaniała! I jaka napakowana tym rabarbarem, jeju, aż ślinka leci :)

Ola pisze...

właśnie wygląda całkiem perfekcyjnie!:)

Angie pisze...

Najlepsza na teraz<3

Amber pisze...

Cudna!
Zjadłabym, oj zjadła...

Amber pisze...

Cudna!
Zjadłabym, oj zjadła...

Magda C. pisze...

Jaka piękna ta tarta! Wygląda smakowicie :)

Joanna Pabich pisze...

Niezwykle urokliwa tarta! ;3

Ma J. pisze...

Pysznie wygląda :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wspaniała tarta <3

Natalie pisze...

Piękna! Zjadłabym ;)

wiosenka27 pisze...

Po prostu wspaniała:)

Naturalne metody pisze...

Bardzo udana z wyglądu ta tarta.Wygląda bardzo apetycznie

Małgosia i Piotr pisze...

Kasiu-wygląda obłędnie, to tarta dla nas ;) pozdrawiamy serdecznie

Agnieszka Z pisze...

Pyszności :):)

Beata O. pisze...

Wygląda niesamowicie, pewnie i smakuje "niebanalnie". Pozdrawiam :)

Renula pisze...

Baaardzo widzę rustykalna ;) Pięknie wyszła!

Marzena pisze...

Wygląda zacnie:-) I ten rabarbar...:-)

Alina Urbańska pisze...

Tarta z rabarbarem musi być przepyszna!!

http://cynamon.net.pl pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! ;) Piękne kolory.

Agata Kądziołka pisze...

I ta słodycz z cierpkością rabarbaru... pycha ;)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Nadzienia jest całe mnóstwo, a i ja uwielbiam takie tarty:)

gin pisze...

Niesamowicie urocza :)

Anonimowy pisze...

Tarta wygląda super , tylko nie wiem do czego jest jajko podane jako dodatkowe.

Kaś pisze...

A., Dziękuję za uwagę, już poprawiam. Jajko jest do posmarowania brzegów przed pieczeniem, żeby ładnie się zarumieniły

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add