Bardzo prosty, a przy tym dość efektowny jabłecznik. Ciasto pięknie wyrasta, jest delikatne i maślane. Do tego zanurzone w nim pyszne antonówki. Czego chcieć więcej :) Siła tkwi w prostocie.
Składniki na ciasto
przepis z bloga Słodkie Fantazje, po moich małych zmianach
- 120 g masła, miękkiego
- 1/2 szklani cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej (190 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo
- 4-5 nieduże antonówki
- 20 g masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie jabłek
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać i usunąć gniazda nasienne. Każdy kawałek gęsto ponacinać z wierzchu. Odstawić i przygotować ciasto.
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami i aromatem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku - mieszać każdorazowo aż do połączenia składników. Następnie, nadal mieszając, w dwóch porcjach dodać mąkę na przemian z mlekiem. Miksować aż do dobrego połączenia składników.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i poukładać na nim nacięte jabłka. Całość oprószyć cynamonem, a jabłka posmarować roztopionym masłem. Piec do suchego patyczka. W przepisie podano ok. 40 minut, ale u mnie wystarczyło 30 - warto więc kontrolować stopień upieczenia, bo zależy od piekarnika. Studzić przy uchylonym piekarniku. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
15 komentarze:
Wygląda genialnie! W ogóle jabłecznik z antonówek wychodzi cudownie :)
Bardzo ciekawy sposób na jabłecznik :) Podoba mi się!
Te jabłka zatopione w cieście wyglądają przeapetycznie!:)
jaki apetyczny :)
Mogę się poczęstować...? :)
Takie całe jabłuszka w środku idealnie trafiają w nasz gust :)
To ciasto wygląda po prostu obłędnie! *.*
Piękne jest! :)
Niby taki prosty, a jaki efektowny ;) Mniam!
Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)
faktycznie- efektowny! <3
zjadłabym kawałeczek ;)
Kasiu bardzo apetyczny jabłecznik, pięknie się prezentuje:)
Na pewno jest pyszne, ja bardzo lubię ciasta ucierane, choć nigdy nie rozpuszczałam masła, może tak lepiej się uciera?
Jabłecznik i szarlotka (bo wiem, że to różnica) to moje ulubione ciasta :)
prezentuje się wyśmienicie :)
Mątewka, masłem rozpuszczonym smaruje się jabłka przed upieczeniem. samo ciasto uciera się z masłem miękkim, takim w temperaturze pokojowej
Dziękuję Wam ślicznie :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!