sobota, 3 października 2015

Ciastka owsiane z orzechami i suszonym mango



Pożywne i "zdrowe" ciasteczka, bez dodatku mąki pszennej, wyłącznie na płatkach owsianych, z dodatkiem orzechów i suszonego mango. Nie za słodkie. Super kruche.
Ciastka może nie należą do najbardziej atrakcyjnych wizualnie, ale ręczę za smak :)

Bardzo polecam! Jako zdrowszą przekąskę albo coś na ząb przed lub po treningu.


Przy okazji zapraszam na portal Jemy w Łodzi
na którym znajdziecie wywiad z moją skromną osobą :)




Składniki:
  • 200 g płatków owsianych
  • 2 czubate łyżki mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • garść orzechów włoskich
  • 4-5 kawałków suszonego mango

Masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia.
Płatki górskie zmielić w blenderze lub malakserze na mąkę. Przesypać do dużej miski, dodać mielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać. 
Jajko ubić na puszystą masę z cukrem. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczone masło, ciągle miksując, aż do powstania masy o jednolitej konsystencji. Płyn wlać do suchych składników i wymieszać całość dużą łyżką lub łopatką. Na koniec wsypać grubo siekane orzechy oraz pokrojone w nieduże kawałki suszone mango. Wmieszać do ciasta.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze i spłaszczać na grubość 0,5-1cm (zależy jak grube ciastka lubimy, ja wolę te grubsze). Ciastka piec przez około 12-15 minut z grzaniem góra-dół. Ważne: czas pieczenia zależy od grubości formowanych ciastek oraz piekarnika. Najlepiej od około 10 minuty kontrolować stopnień przypieczenia. Kiedy ciastka będą rumiane, wyjąć je z piekarnika i delikatnie przełożyć łopatką na kratkę. Pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przechowywać w puszce lub słoiczku. Smacznego!





22 komentarze:

Naturalne metody pisze...

Rewelacyjne te ciastka ,przepis genialny;)

Anulla pisze...

pomysłów na zdrowe domowe słodycze nigdy dość! :)

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, nie o wygląd samych ciasteczek chodzi. Wypiekasz pyszne rzeczy robisz super zdjęcia i kiedy się na to patrzy, to aż ma się ochotę schrupać te ciasteczka wprost z ekranu :)

Angie pisze...

Zjadłabym takie cuda<3

Joanna Pabich pisze...

Taką zdrowszą wersję ciastek to ja rozumiem :D

Ola pisze...

Bardzo sympatycznie sie prezentują!

Salvador Dali pisze...

ulala.. lubię takie ciasteczka <3
mniam!

Natalie pisze...

Orzechy i suszone mango? Kusi mnie to połączenie! :)

Marta Urbańska pisze...

Chcę takie ciasteczko :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Z suszonym mango to musi być fajne połączenie no i dzięki orzeszkom jest co pochrupać :D

Weronika Pe pisze...

mnie ich wygląd jak najbardziej zachęca :) Uwielbiam owsiane ciasteczka, także super!

prostozpiekarnika.blogspot.com

Majana pisze...

Fajne połączenie. Ciasteczka wyglądają bardzo smacznie. :)

Łucja pisze...

Lubię takie ciacha :)

Kamila pisze...

Idealne do chrupania! Pycha!

judik pisze...

Cudowne ciasteczka! Pycha! :-)

Magda C. pisze...

Moje ukochane ciastka owsiane:) Muszę spróbować dać mango!

Lady laura. pisze...

Dla mnie bomba.

gin pisze...

Moim zdaniem wyglądają bardzo apetycznie :)

Wyborne Smaki pisze...

Uwielbiam takie domowe łakocie :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pychotki :)

Rita pisze...

A co zrobic, zeby sie nie rozpadały przy najlżejszym dotknięciu??? Smak super, tylko dzieci nie sa w stanie do buzi donieść...

Kaś pisze...

Rita, a może spróbuj piec je odrobinę krócej? być może spiekły się za bardzo, a przez to przesuszyły

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add