piątek, 9 października 2015

Jabłecznik z antonówek



Bardzo prosty, a przy tym dość efektowny jabłecznik. Ciasto pięknie wyrasta, jest delikatne i maślane. Do tego zanurzone w nim pyszne antonówki. Czego chcieć więcej :) Siła tkwi w prostocie.




Składniki na ciasto
przepis z bloga Słodkie Fantazje, po moich małych zmianach
  • 120 g masła, miękkiego
  • 1/2 szklani cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (190 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo
  • 4-5 nieduże antonówki 
  • 20 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie jabłek
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać i usunąć gniazda nasienne. Każdy kawałek gęsto ponacinać z wierzchu. Odstawić i przygotować ciasto.

Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami i aromatem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku - mieszać każdorazowo aż do połączenia składników. Następnie, nadal mieszając, w dwóch porcjach dodać mąkę na przemian z mlekiem. Miksować aż do dobrego połączenia składników.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i poukładać na nim nacięte jabłka. Całość oprószyć cynamonem, a jabłka posmarować roztopionym masłem. Piec do suchego patyczka. W przepisie podano ok. 40 minut, ale u mnie wystarczyło 30 - warto więc kontrolować stopień upieczenia, bo zależy od piekarnika. Studzić przy uchylonym piekarniku. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.






15 komentarze:

Magda C. pisze...

Wygląda genialnie! W ogóle jabłecznik z antonówek wychodzi cudownie :)

Kamila pisze...

Bardzo ciekawy sposób na jabłecznik :) Podoba mi się!

Angie pisze...

Te jabłka zatopione w cieście wyglądają przeapetycznie!:)

Ewa W pisze...

jaki apetyczny :)

gin pisze...

Mogę się poczęstować...? :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Takie całe jabłuszka w środku idealnie trafiają w nasz gust :)

Martha pisze...

To ciasto wygląda po prostu obłędnie! *.*
Piękne jest! :)

Natalie pisze...

Niby taki prosty, a jaki efektowny ;) Mniam!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)

Salvador Dali pisze...

faktycznie- efektowny! <3
zjadłabym kawałeczek ;)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu bardzo apetyczny jabłecznik, pięknie się prezentuje:)

Mątewka pisze...

Na pewno jest pyszne, ja bardzo lubię ciasta ucierane, choć nigdy nie rozpuszczałam masła, może tak lepiej się uciera?

Agata Kądziołka pisze...

Jabłecznik i szarlotka (bo wiem, że to różnica) to moje ulubione ciasta :)

Anulla pisze...

prezentuje się wyśmienicie :)

Kaś pisze...

Mątewka, masłem rozpuszczonym smaruje się jabłka przed upieczeniem. samo ciasto uciera się z masłem miękkim, takim w temperaturze pokojowej


Dziękuję Wam ślicznie :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add