Kolejne tegoroczne przetwory, w tym roku nam się zaszalało :) Tym razem pora na śliwki - chyba moje ulubione owoce! Mogłabym je jeść na kilogramy, serio. W dżemie mogę przynajmniej zachować ich smak na dłużej.
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
- pół szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
Śliwki umyć, wypestkować i umieścić w garnku o nieprzywierającym dnie. Zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu - aż śliwki się rozpadną, a dżem zgęstnieje. Polecam smażenie partiami, np. 2 czy 3 dni po kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dżem będzie miał odpowiednią konsystencję dodać sok z cytryny, zagotować a następnie jeszcze gorący przełożyć go do słoików. Szczelnie zamknąć i odstawić je do góry dnem do całkowitego przestudzenia.
19 komentarze:
Ten dżem prezentuje się fantastycznie! *.*
Muszę koniecznie spożytkować tak śliwki! :)
Uwielbiam taki dżem w czekoladowej owsiance <3
pycha, bardzo lubię śliwki i przetwory z nich:)
Mój już stoi w spiżarni, w tym roku doprawiony rumem. Miłego!
A i jeszcze polecam pieczenie w piekarniku, nie pryska :)
Jak ja uwielbiam powidła<3
Bardzo lubię przetwory ze śliwkami. To moje jedne z najlepszych owoców:-)
U nas też w tym roku mocno śliwkowo ... i choć dżemów i powidel nie robię, bo zostało sporo z zeszłego roku to zajadamy je tonami:)
też się nimi teraz zajadam :) a mam kilka drzew pod samym oknem :)
Pyszny! Zimą będzie jak znalazł :)
Nie tylko Ty masz słabość do śliwek :D Kiedyś to się ich kilogramy naprawdę jadło ale źle się to potem kończyło :P
Uwielbiam śliwki węgierki, a taki dżem musi być przepyszny :)
Smakowity :)
moje słoiczki też już stoją w spiżarce :)
mnaaaim! ja często dodaje kakao- bardzo fajnie uszlachetnia smak :)
Mniam, smaku mi na noc narobiłaś!
u mnie w tym roku śliwki w occie na topie ale i kilka słoików powideł zrobione
uwielbiam powidła!
Dzemy moja miłość
Po prostu boski dżem Kasiu! :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!