wtorek, 15 września 2015

Szpinakowe pesto z solonymi orzeszkami



Czas pędzi jak szalony, dosłownie! Jeśli uda mi się raz na tydzień przygotować obiad, to jest to cud. Jako że trzeba się adaptować do nowych warunków, kolejny przepis z cyklu szybko, smacznie i z zapasem na kilka porcji :) 

Pesto szpinakowe jest zdecydowanie moim ulubionym, pojawiło się zresztą już na blogu i często je przyrządzam, ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł jakby smakowało z dodatkiem orzeszków ziemnych. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Jak dla mnie w smaku petarda! Dodatkowo nie żałowałam czosnku i parmezanu, więc jak ktoś lubi pesto o mocnym i wyrazistym smaku, przepis jest zdecydowanie dla niego. Mocno polecam!




Składniki na dwa słoiczki

  • trzy garście świeżego szpinaku*
  • garść orzeszków ziemnych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g parmezanu lub innego twardego, długodojrzewającego sera


Szpinak przepłukać i poczekać aż lekko obeschnie. Następnie umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować. 

Ja preferuję dość gęste pesto (uwielbiam jako smarowidło do kanapek), wiec jeśli dla kogoś będzie za gęste, należy dodać oleju. Przechowywać w zakręconych słoiczkach w lodówce.

*Ponieważ dość często robię szpinakowe pesto, w sezonie kupuję dużo świeżego szpinaku, dzielę na porcje i zamrażam. Później wystarczy tylko rozmrozić, dodać dodatki i gotowe.






15 komentarze:

Naturalne metody pisze...

Pychota.Kolor robi wrażenie

Decorateacake pisze...

Wygląda obłędnie!!!

Kamila pisze...

Tak lubię!

Łucja pisze...

Mniam :) Nabrałam ochoty na makaron!

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Orzeszki ziemne musiały fajnie podkręcić smak :)

Monika W pisze...

Jestem na TAK!

:)

Magda C. pisze...

Fajny pomysł na szybki i smaczny makaron :)

Ewa W pisze...

ostatnio i u mnie z czasem się nie wyrabiam,wszystko robię na biegu :) z chęcią bym zjadła takie pesto

Agata Kądziołka pisze...

Nie umiem zrobić dobrego szpinaku :(

Magda Lena pisze...

'Garść orzeszków ziemnych' - to do mnie przemawia! Pięknie się komponuje całość :)

Anulla pisze...

uwielbiam pesto! :)

Kaś pisze...

Agata, tym bardziej polecam ten przepis, bo smak pesto jest znakomity :)

Marzena pisze...

Lubię takie smaki. Po powrocie ze Słowenii, gdzie królują dynie, zakochałam się w pesto dyniowym z pestkami dyni i olejem dyniowym:-)

Patrycja pisze...

Jestem pewna, że bardzo by mi smakowało!

Moja pasja smaku pisze...

Uwielbiam kocham ubóstwiam ! Zrób mi jutro na drogę <3

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add