niedziela, 6 września 2015

Dżem z jeżyn



Jeżyny w tym roku obrodziły u nas wyjątkowo! Zajadam je same, robię koktajle, ale smak warto zachować na dłużej. A ponieważ ostatnio mamy fazę na domowe przetwory (będzie jeszcze dżem śliwkowy i sok z aronii), przyszła kolej na dżem jeżynowy. Tylko owoce i cukier, żadnych polepszaczy. Dżem wychodzi naturalnie gęsty, nie za słodki, lekko kwaskowaty  Pyszny jest :) 


Składniki:
proporcje na 5 niedużych słoiczków

  • 2-2,5 kg jeżyn
  • 1szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny


Do dużego, najlepiej nieprzywierającego, garnka o grubym dnie wsypać jeżyny i cukier. Ustawić mały ogień i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar soku odparuje, a dżem zgęstnieje*. Kiedy dżem będzie już gęstawy wlać sok z cytryny, doprowadzić do zagotowania i jeszcze gorący dżem od razu wkładać do słoików. Szczelnie zakręcić wieczka i odstawić słoiki do góry dnem - pozostawić tak do całkowitego przestygnięcia.

*U nas krucho z czasem, więc rozkładamy przygotowanie dżemu na 2-3 dni, smażąc każdorazowo po parę godzin.






27 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Uwielbiam takie dżemy, są przepyszne :)

Anonimowy pisze...

Przyznam się, że dżemu z jeżyn nigdy nie jadłam, a szkoda, bo jeżyny bardzo, bardzo lubię! :)

prostozpiekarnika.blogspot.com

Una pisze...

Zazdroszczę tych jeżyn, co obrodziły! U nas w lesie, w którym czasem je znajdowałam, krzaki wyschły na wiór i wcale nie ma owoców. ;-(

Pysznie to wygląda! Aż chyba kupię jeżyny i zrobię z nich coś. :-)

Foodmania pisze...

taki domowy dżem to prawdziwy rarytas, a zwłaszcza jedzony w środku zimy :)

Gotuje na co dzień pisze...

nie ma to jak takie skarby na zimę...ja zapraszam na ''tartę z jeżynami''pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/tarta-z-jezynami.html

kuchcikOla pisze...

Nie ma to jak słoiczek domowego dżemu otworzony w środku zimy :) Pycha!

Kamila pisze...

Idealny! Właśnie podobny zapakowałam do słoiczków :)

FitHealthyLife pisze...

Rzadko jem jeżyny, a takiego dżemu chyba nigdy nie jadłam :)

Natalie pisze...

Dżem z moich kochanych jeżyn? Nie chcesz się może podzielić? ;D

Angie pisze...

Kurczę, a ja w tym roku jadłam jeżyny tylko raz, zdecydowanie a mało:(
A dżem zapewne jest pyszny, ma piękny kolor;)

Evi pisze...

A teraz jeżyny są tak cudownie słodkie :). Wspaniały dżem, oblizuję się na sam widok.

Unknown pisze...

Wspaniały smak zasłoikowałaś!.

Unknown pisze...

Kanapka z dżemem z jeżyn - coś pysznego :)

DżemDżus pisze...

U nas w tym roku wyjątkowo nie ma ich dużo, ale na 1 lub może nawet 2 słoiczki wystarczy tego co zostanie po krasnoludkach, które część pożarły na surowo :))

gin pisze...

A pestki nie przeszkadzają w takim dżemie? Bo mam ochotę zrobić, ale boję się, że będzie straszliwie "chrupał" :)

Candy Pandas pisze...

A to zazdrościmy, bo u nas jeżyny wyjątkowo w tym roku nie są w dobrym stanie :/

Renata pisze...

Fajny przepis:)
z jeżyn robię tylko czekojezynę lub sok:)

Magda C. pisze...

Mój ulubiony dżem <3 Jeżyny najlepsze są w cieście i w dżemach <3

Ola pisze...

pycha:)
nabrałam też ochoty na jeżynowy koktajl:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Takie dżemy czy powidła smażone przez kilka dni są cudowne:) U nas też urodzaj jeżyn w tym roku :)

Kaś pisze...

Natalie, właśnie dziś włożyłam do słoików kolejną porcję, coś by się znalazło do podziału :)

Gin, nie, w ogóle nie przeszkadzają, nic nie chrupie. choć w sumie dla mnie pestki w jeżynach zawsze były niewyczuwalne ;)

Unknown pisze...

Musiał pięknie pachnieć :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

ale musi pysznie smakować :)

Zakochana babeczka pisze...

Nic tylko pozazdrościć!
Domowy dżem jeżynowy to samo dobro :)

Anulla pisze...

zazdroszczę tych jeżyn! :)

Anonimowy pisze...

Pycha

Anonimowy pisze...

A co z pestkami?

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add