Kolejne ciasto z serii super szybko, super prosto i oczywiście super smacznie :) Ciasto z kruszonki jest banalne w przygotowaniu - wystarczy połączyć składniki, wysypać część kruszonki na spód, podpiec go, wyłożyć owoce i resztę kruszonki, zapiec i gotowe! Beż żadnego zagniatania czy chłodzenia ciasta. Co ważne, mimo że pomijamy etap chłodzenia, to spód i tak wychodzi mega kruchy - taki ciasteczkowy. Mocno polecam!!!
Składniki:
przepis podpatrzony na Mirabelkowy Blog, pochodzi z magazynu „To jest pyszne” 3/2011; podaje po moich zmianach
- 500g śliwek
- 250g mąki
- 125g zimnego masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej limonki lub połowy cytryny
- opcjonalnie garść wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Formę o wymiarach 25 x 30 cm (u mnie 25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać żółtko i masło pokrojone w kostkę - całość rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. 3/4 kruszonki wysypać do formy, rozprowadzić na dnie i uklepać dłonią, tworząc równomierny spód ciasta. Formę włożyć do piekarnika by podpiec spód - ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
W tym czasie umyć śliwki, osuszyć i przekroić na połówki usuwając pestki.
Na podpieczony spód wysypać wiórki kokosowe, wyłożyć połówki śliwek i zasypać pozostałą kruszonką. Formę ponownie umieścić w piekarniku i piec ciasto kolejne 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany (u mnie trwało to 40 minut, plus 2 minuty z grzaniem tylko od góry, by bardziej zarumienić wierzch - zależy od piekarnika).
23 komentarze:
Ciasto z samej kruszonki? Jestem w niebie. pamiętam jak za dzieciństwa wyjadałam tylko kruszonkę z ciast ;D
świetny pomysł na apetyczny niedzielny deser :)
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Pyszny placek, uwielbiam takie ciasto z kruszonki z owocami <3
Odkąd mój tata ułamał sobie ząb na kupnym cieście to go nie jem :/
Szkoda, że nie przepadam za śliwkami w ciastach, ale jeśli zamieniłabym na inny owoc to chętnie :)
prostozpiekarnika.blogspot.com
Kruche i do tego przypieczone śliwki! Miód na nasze żołądki :D Tylko u nas jeszcze musi być kg cynamonu :D
porywam kawałek do popołudniowej kawki :)
Świetne ciacho :) Pyszności.
Zrobię na pewno !Świetny placek , takie lubię!
Pozdrawiam Kasiu :)
To musi być taaakiee dobre<3
Doskonały.
Jest idealne! Wszamałabym z lodami :D
Takie ciacha lubię najbardziej :) Pyszności!
ślinka cieknie :)
Wow, to ciasto wygląda obłędnie! :)
Musiało być pyszne! *.*
Na pewno znika w tak samo ekspresowym tempie w jakim powstało :)
I te soczyste śliwki, mmm... Aż ślinka cieknie :)
Dałabym się pokroić za kawałek:)
Genialnie się prezetuje! A u mnie w ogrodzie obrodziły śliwki, chyba się skuszę:)
Pozdrawiam,
Em
Jak to pysznie wygląda!!! :))
pysznie wygląda, uwielbiam ciasta z śliwkami:)
Bo najważniejsze w tym cieście są owoce!
Kruche, drożdżowe, ucierane, uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami. Twoje wygląda super apetycznie :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!