niedziela, 30 sierpnia 2015

Placek z kruszonki ze śliwkami



Kolejne ciasto z serii super szybko, super prosto i oczywiście super smacznie :) Ciasto z kruszonki jest banalne w przygotowaniu - wystarczy połączyć składniki, wysypać część kruszonki na spód, podpiec go, wyłożyć owoce i resztę kruszonki, zapiec i gotowe! Beż żadnego zagniatania czy chłodzenia ciasta.  Co ważne, mimo że pomijamy etap chłodzenia, to spód i tak wychodzi mega kruchy - taki ciasteczkowy. Mocno polecam!!!




Składniki:
przepis podpatrzony na Mirabelkowy Blog, pochodzi z magazynu „To jest pyszne” 3/2011; podaje po moich zmianach
  • 500g śliwek
  • 250g mąki
  • 125g zimnego masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej limonki lub połowy cytryny
  • opcjonalnie garść wiórków kokosowych

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Formę o wymiarach 25 x 30 cm (u mnie 25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać żółtko i masło pokrojone w kostkę - całość rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. 3/4 kruszonki wysypać do formy, rozprowadzić na dnie i uklepać dłonią, tworząc równomierny spód ciasta. Formę włożyć do piekarnika by podpiec spód -  ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić. 

W tym czasie umyć śliwki, osuszyć i przekroić na połówki usuwając pestki. 
Na podpieczony spód wysypać wiórki kokosowe, wyłożyć połówki śliwek i zasypać pozostałą kruszonką. Formę ponownie umieścić w piekarniku i piec ciasto kolejne 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany (u mnie trwało to 40 minut, plus 2 minuty z grzaniem tylko od góry, by bardziej zarumienić wierzch - zależy od piekarnika).

Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić ciasto do całkowite wystudzenia.







23 komentarze:

Joanna Pabich pisze...

Ciasto z samej kruszonki? Jestem w niebie. pamiętam jak za dzieciństwa wyjadałam tylko kruszonkę z ciast ;D

Magdalena Kuchaja pisze...

świetny pomysł na apetyczny niedzielny deser :)

zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

Magda C. pisze...

Pyszny placek, uwielbiam takie ciasto z kruszonki z owocami <3

FitHealthyLife pisze...

Odkąd mój tata ułamał sobie ząb na kupnym cieście to go nie jem :/

Weronika Pe pisze...

Szkoda, że nie przepadam za śliwkami w ciastach, ale jeśli zamieniłabym na inny owoc to chętnie :)

prostozpiekarnika.blogspot.com

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Kruche i do tego przypieczone śliwki! Miód na nasze żołądki :D Tylko u nas jeszcze musi być kg cynamonu :D

Anulla pisze...

porywam kawałek do popołudniowej kawki :)

kociołek-pyszności pisze...

Świetne ciacho :) Pyszności.

Majana pisze...

Zrobię na pewno !Świetny placek , takie lubię!
Pozdrawiam Kasiu :)

Angie pisze...

To musi być taaakiee dobre<3

Lady laura. pisze...

Doskonały.

Natalie pisze...

Jest idealne! Wszamałabym z lodami :D

Kamila pisze...

Takie ciacha lubię najbardziej :) Pyszności!

kocie-smaki pisze...

ślinka cieknie :)

Martha pisze...

Wow, to ciasto wygląda obłędnie! :)
Musiało być pyszne! *.*

kuchcikOla pisze...

Na pewno znika w tak samo ekspresowym tempie w jakim powstało :)

gin pisze...

I te soczyste śliwki, mmm... Aż ślinka cieknie :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Dałabym się pokroić za kawałek:)

Emilia Szymańska pisze...

Genialnie się prezetuje! A u mnie w ogrodzie obrodziły śliwki, chyba się skuszę:)
Pozdrawiam,
Em

Evi pisze...

Jak to pysznie wygląda!!! :))

Renata Walczak pisze...

pysznie wygląda, uwielbiam ciasta z śliwkami:)

Patrycja pisze...

Bo najważniejsze w tym cieście są owoce!

Maria T. pisze...

Kruche, drożdżowe, ucierane, uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami. Twoje wygląda super apetycznie :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add