poniedziałek, 22 listopada 2010

Tatterowiec



Tatterowiec to już chyba klasyk wśród chlebów na zakwasie. W końcu i ja zdecydowałam się go upiec, szkoda tylko, że tak późno :) Razowce na zakwasie są zwykle ciężkie i wilgotne, ale tatterowiec stanowi wyjątek od reguły. Oczywiście można go też upiec wykorzystując zwykłą mąkę żytnią lub chlebową, przez co będzie jeszcze lżejszy. Bardzo smaczny, polecam!




Składniki:

  • 400 g zakwasu żytniego razowego płynnego (np. 150%)* 
  • 150 ml wody** 
  • 100 g mąki żytniej 720 
  • 300 g maki pszennej razowej 
  • 1 łyżka soli morskiej 
  • 1 łyżeczka demerary 

*jeśli zakwas jest mlody, można dodac 1 lyzeczke suchych drożdży
**ilość użytej wody należy uzależnić od gestosci zakwasu i rodzaju użytych mąk.

Wszystkie składniki mieszam, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.

Znów mieszam krótko, przekładam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smaruję wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakrywam naoliwioną folią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Pilnuje żeby nie przerosło!

Przed pieczeniem posypuję makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Foremkę z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 200C i piekę godzinę. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200C), chleb i ścianki pieca spryskuję wodą.Można również po godzinie dopiekać bez formy.

Przepis cytowany za Tatter; zmiany dotyczyły jedynie rodzaju użytej mąki.


10 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

słowo zakwas na razie jest mi obce, ale może kiedyś? oj pięknie wyszedł;)

Anucha pisze...

Jeszcze nigdy nie piekłam chleba, ale nabieram coraz większej ochoty na to. Muszę tylko trochę się pod tym kątem podszkolić.
Twój chlebek bardzo smakowicie wygląda i zapewne jest pyszny. Zjadłabym kawałek:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Amber pisze...

Pięknie Ci wyszedł! Takie lubię najbardziej.Zakwas to niezwykła rzecz.Mój dopieszczam i rozpieszczam.
Pozdrowienia!

aga pisze...

pieknie wyglada:) taki pyszny chlebek to by mi sie przydal na sniadanko:)

asieja pisze...

och, jaki piękny chleb.

Paula pisze...

szalejesz z tymi chlebami :) piękne są!

Kuchareczka pisze...

Uwielbiam żytnio-razowce. I na zakwasie, nie na drożdżach! Boski jest.

Olciaky vel Olcik pisze...

Oj to jest dobry chleb.

bryssska pisze...

fajny chlebuś , mnie też od paru dni nachodzi żeby sobie chlebek upiec, ale mi tak jakoś schodzi

Szarlotek pisze...

Takiego chleba , to ja sobie nie odmawiam :) Pyszności !

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add