poniedziałek, 10 października 2011

Chleb z gruszką



Chleb z gruszką - brzmi trochę dziwnie, ale smakuje rewelacyjnie.
Przyjemnie wilgotny i bardzo aromatyczny.
Miąższ wypełniony licznymi, drobnymi dziurkami, niesamowicie sprężysty!
Lekko słodki i ku memu zaskoczeniu przypominający w smaku chałkę.
Choć na drożdżach, zachowuje świeżość nawet dwa dni po upieczeniu.
Bardzo polecam!




Składniki:
(przepis zaczerpnięty z niezawodnego blogu Amber)
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 duża gruszka obrana i pokrojona w kostkę
  • 200g wody
*w oryginale 200 g mąki pszennej chlebowej i 150 g mąki pszennej razowej

W  misce wymieszać mąki i sól. 
Letnią wodę wymieszać z miodem i cukrem. Dodać drożdże i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby nastąpiła aktywacja drożdży.
Wymieszać suche składniki z mokrymi i wyrabiać wszystko około 10 minut.
Jeżeli ciasto będzie się kleić, podsypać blat mąką.
Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oliwy i ponownie wyrobić ciasto. 
Dodać pokrojoną gruszkę i  delikatnie wyrobić.
Ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na godzinę. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto  odgazować, złożyć dwa - trzy razy .
Uformować okrągły bochenek,włożyć do durszlaka lub koszyka. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejną godzinę.
Wstawić blachę do piekarnika (w oryginale chleb był pieczony w garnku żeliwnym) i nagrzać go do 230°C. Wyrośnięty chleb ostrożnie przełożyć na gorącą blachę. Piec około 45 minut (mój szalony piekarnik potrzebował godziny) - około 30 minut w 230°C, później zmniejszyć do 200°C.
Upieczony chleb wyjąć i studzić na kratce.




46 komentarze:

ANNA pisze...

O rany....jak Ty kusisz...
Nie mogłabym nie spróbować jak taki chlebek smakuje!
Genialny pomysł i przepiękny chlebek!!!

Patrycja pisze...

Chleb z gruszką... obok takiego oryginału na pewno nie przeszłabym obojętnie, aż mnie skręca z ciekawości jak smakuje :)

kwiatki bratki. pisze...

Ty to masz pomysły :)
ciekawi mnie jego smak.. :)

Amber pisze...

Kasiu,Twoja pełnoziarnista wersja wygląda wspaniale!
Niezwykle rustykalnie.
Cieszę się,że byłam natchnieniem.
Dobrego dnia!

Daria Anna pisze...

No takich wypieków to chyba w dobrych piekarniach nawet nie ma :)

Anonimowy pisze...

wygląda niesamowicie z tym mączno-gruszkowym wzorem

Grażyna pisze...

Wiesz co Kasiu ? Tak sobie pomyslałam .. co by to było gdyby do tego dodał jeszcze więcej cukru i cynamon? Jakoś tak mi przyszło do głowy, bo ostatnio często łączę gruszki z cynamonem i w tym połączeniu smakują wybornie. Jak tam na studiach?.. Bo ja wróciłam okropnie zmęczona :)

slyvvia pisze...

Wygląda wspaniale. Z chęcią bym takiego spróbowała :D

Kamila pisze...

Kasiu pięknie wygląda! Niezwykle apetyczny!

Agata z magicznego atelier pisze...

Jadłam ten chlebek wg przepisu Magdy K i był fantastyczny :) Twój wygląda wspaniale :)

Nemi pisze...

Oryginalny chlebek:) Musi cudownie pachnieć;)

Sue pisze...

Nie brzmi wcale dziwnie- jak dla mnie.. kusząco!
Ciasta z gruszkami są pycha, więc chlebek jeszcze lepszy!

słodkosłona. pisze...

oooch, dlaczego moje chleby zawsze wyglądają tak pokracznie a Twoje tak urzekająco?

Lubię zapach gruszek ale nie przepadam za smakiem, niemniej pomysł fantastyczny. ;)

Cytrynka pisze...

Musi być przepyszny - uwielbiam gruszki, kojarzą mi się ze złotą, ciepłą jesienią i dziecięcymi zabawami w sadzie :)

urtica1 pisze...

Bardzo fajny pomysł. Nie piekłam jeszcze chleba z owocami. Pozdrawiam cieplutko ;)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

przecudowny ten chleb, zdjęcia takie przaśne! ale w dobrym tego słowa znaczeniu! pięknie wygląda, aż bałabym się go przekroić...

Pozdrawiam pogodnie mimo deszczu
Monika

burczymiwbrzuchu pisze...

Dla mnie nie brzmi dziwnie, a rewelacyjnie! Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, do tego wszystkiego jest taki rustykalny:)

Unknown pisze...

Chlebek wygląda rajsko. Jest najzwyczajniej w świecie piękny i juz! Musi mieć rzeczywiście niesamowity smak, a jak pachnie to nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Nic...muszę chyba sama taki upiec:-)

Kaś pisze...

Angie, dziękuję i serdecznie polecam wypróbować
kruszyna, nie pozostaje nic innego jak upiec i zaspokoić swoją ciekawość :) (ja dokładnie tak zrobiłam gdy zobaczyłam przepis u Amber)
kwiatki bratki., pomysł znaleziony u Amber :) a smak jest bezbłędny, trzeba spróbować :)
Amber, dziękuję bardzo! wyszedł ładnie, bo bazowałam na świetnym przepisie :)
shy, dziękuję. oj z masełkiem był wyborny :)
darianna, dziękuję!
basiaP, dziękuję!
Grażyna, myślę, że można spróbować. choć dla mnie był idealny w takich proporcjach. tak mi smakował, że praktycznie połowę zjadłam bez żadnych dodatków, po prostu go przegryzając. na studiach jestem już na ostatnim roku, więc jest już dużo lżej, uff :)
slyvvia, dziękuję!
Kamila, dziękuję!
Biżuteria z filcu, dziękuję!
Nemi, tak, pachnie wspaniale!
Sue, właśnie z sympatii do ciast gruszkowych go upiekłam :)
słodkosłona., oj tam pokracznie, każdy ma swój urok :) tutaj gruszki są tylko małym dodatkiem, więc polecam wypróbować, a nuż posmakują :)
Cytrynka, jest przepyszny :)
utricia1, dziękuję i zachęcam do wypróbowania pieczywa z owocami
mnemonique, dziękuję i również ciepło pozdrawiam :)
burczymiwbrzuchu, dziękuję bardzo!
Gosiu, bardzo dziękuję. chlebek jest rewelacyjny w smaku, zapachu i samej strukturze. polecam jego upiecznie

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kasiu! To cudo nie chleb! Piękny wyszedł i tak pięknie na zdjęciach go pokazałaś!
Brawo!!!!
Pozdrawiam:)

monami pisze...

faktycznie brzmi dziwnie, ale wierzę, że smakuje :)

słodkosłona. pisze...

a ja właśnie wyjęłam z piekarnika Twój włoski jabłecznik razowy i jest cudowny!

Dałam dosłownie kapkę aromatu pomarańczowego i wyszedł obłędny.

Ale się cieszę.
;)

Kaś pisze...

Anna-Maria, dziękuję bardzo, nawet nie wiesz jak miło usłyszeć to od osoby, od której zdjęć nie można się oderwać :)
monami, smakuje, smakuje :)
słodkosłona., super, że smakuje! ja też się bardzo cieszę :D

Magda Baran pisze...

wspaniały! zupełnie inny! :)

magda k. pisze...

piekłam go również i uważam, że jest przepyszny :)
a zdjęcia cudne

ADALIRA pisze...

No wiadomo Kaś kusi ;)
Chlebek wygląda smakowicie.
hmmmm może w weekend wypróbuję:)

judik1119 pisze...

Ależ on wspaniały! :)

ewelajna Korniowska pisze...

Kaś, robiłam, robiłam - dwa razy:):):)Pycha - ale mój był jasny, bo takim bardziej do gruszki pasował:). Świetnie,z e i Ty znasz jego smak:)

Kaś pisze...

Magda, dziękuję!
magda k., chlebek całkowicie zasłużenie ma liczne grono wielbicieli. i dziękuję!
ADALIRA, dziękuję :) polecam wypróbować
judik119, dziękuję!
ewelajna, ciemny też do gruszki pasuje :) i mam cichą nadzieję, że jego smak poznają kolejne osoby, na pewno się nie zawiodą

Ivka pisze...

Wygląda tak soczyście, z chęcią spróbowałabym jak smakuje

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Kasiek ślicznie wyglada ten chlebek ...oj narobiłąś mi smaka:)

Lena pisze...

Wow! bardzo oryginalny pomysł:):)
pozdarwiam:)

Karolina pisze...

No tyle wielbicieli ma ten chlebek, że chyba sama spróbuję. I wydaje mi się, że właśnie ciemny z pełnego ziarna! Wygląda pięknie!

Kaś pisze...

Ivka, rzeczywiście gruszka nadaje mu pewnej soczystości, warto wypróbować!
Jolu, dziękuję Ci bardzo i namawiam do upieczenia :)
Lena, ktoś kto go wymyślił miał wyobraźnię :p
Karolina, koniecznie wypróbuj. jestem przekonana, że zasilisz grono jego wielbicieli :) jak najbardziej polecam wersję z pełnego ziarna

Agnieszka Wójtowicz pisze...

zostałaś otagowana, zapraszam do zabawy
http://kobieta-ja.blogspot.com/2011/10/tell-me-about-yourself-award.html

moje pasje pisze...

rany... wygląda rewelacyjnie :) Koniecznie muszę wypróbować. Jeszcze z gruszką chleba nie robiłam :)

Hilmar pisze...

Great bread! Beautiful blog! ^_^

kikimora pisze...

Przepis ląduje w zakładkach!

Kaś pisze...

Agnieszko, dziękuję za otagowanie :)
moje pasje, koniecznie! :)
Hilmar, thank you so much!
kikimora, przepis polecam z ręką na sercu, warto go wypróbować

Anonimowy pisze...

hej, a czy jest możłiwość upieczenia tego chleba w automacie do chleba?

Kaś pisze...

Anonimowy, można spróbować, ale czy wyjdzie, nie mam pewności. chleby pieczone w automacie potrafią być kapryśne. jeśli podejmiesz próbę, chętnie poznam jej rezultat, bo przyznam, że perspektywa zrobienia go w automacie bardzo mi się podoba.
p.s. jeśli wcześniej sama go upiekę w automacie, to zaznaczę to w poście

Biedr_ona pisze...

Jak dla mnie to obłęd ;-))) Dawaj kromeczkę ;-D



www.przysmakiewy.pl

Mad Fork pisze...

Wygląda pysznie!! A żeby nie by anonimową mam naimie Anka :) i będę zagląda tu częściej. Pozdrawiam :)

Kaś pisze...

Witaj Aniu :) Chlebek smakował jak wyglądał, naprawdę go polecam!
pozdrawiam!

ania15 pisze...

Bardzo smaczny wyszedł ten chlebek. Pozwolisz, że zanotuję sobie przepis ;-)

Kaś pisze...

Aniu, bardzo się cieszę, że chlebek przypadł do gustu :)))
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz i opinię

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add