niedziela, 18 grudnia 2011

Lebkuchen



Trochę lukru - mięciutkie, słodziutkie i pyszniutkie :) 
Z wyczuwalnym smakiem migdałów oraz cytrusową nutą.
Obok katarzynek to moje ulubione pierniczki.
Gotowe do pałaszowania są już na drugi dzień po upieczeniu. Na drugi dzień też zwykle znikają w niewyjaśnionych okolicznościach...




Składniki na około 30 sztuk
przepis z blogu Moje Wypieki
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (lub skórka otarta z dwóch cytryn)

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.


polecam wersję z mniejszą ilością lukru, bo pierniczki już same w sobie są słodkie 


buźka :)



           Świętujemy!   Ciasteczka tu i tam!


45 komentarze:

slyvvia pisze...

Wspaniałe pulchne ciasteczka :)

Kamila pisze...

Przepięknie Ci wyszły, takie mięciutkie :)

Siaśka pisze...

widzę, że dużo osób ostatnio robi te niemiecki pierniczki :D przypominają mi takie misie paczkowane :D zapraszam też do siebie

Patrycja pisze...

Bardzo fajna wersja pierniczków, jeszcze takiej nie próbowałam :)

Daria Anna pisze...

Smakowite święta Cię czekają :)

ŁAKOMCZUCHY pisze...

wszędzie z blogów atakują pierniki, a z nich wszsytkich lebkuchen lubię chyba najbardziej :)

Aurora pisze...

Ja bym chyba nawet nie czekała tego jednego dnia, od razu bym pochłonęła ;P

Monika pisze...

Chyba sobie je sprawię..na następny rok;)wyglądają wyśmienicie i tak lekko;)
pozdrawiam!

Oliwka pisze...

Ależ słitaśne te z buźką :D

Unknown pisze...

Co za pyszności:)

moje pasje pisze...

:) no to faktycznie sie zgrałyśmy :) Pozdrawiam cieplutko :)

kachna pisze...

są pyszne! Polecam :)

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Anonimowy pisze...

naprawdę śliczne:)

Dusia pisze...

Ale pyszniutko i mięciutko się prezentują.

Joanna Wiśniewska pisze...

Jak pysznie wyglądają...

kulinarne-smaki pisze...

w tym roku już ich nie zrobię, ale w następnym kto wie

Barbarella pisze...

Uwielbiam lebkuchen, zakochałam się w nich rok temu :) Dziś zabieram się za pieczenie pierwszej porcji.

Agnieszka Rucińska pisze...

proste z klasą

flowerek pisze...

Ja rowniez lubie Lebkuchen.Sa lekkie i pyszne :)

Dominika pisze...

też je uwielbiam! jeszcze w tym tygodniu na pewno je zrobię!

klliisiaa pisze...

mniam, ale pyszne :)

Amber pisze...

Ale szalejesz ze świątecznym pieczeniem.
Piękne te nadgryzione pierniczki.

kasandraa6 pisze...

na sam widok chce sie je zjeść

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Nie ma rady, muszę ulec, bo te pierniczki tak kuszą, że nie powstrzymam się przed upieczeniem.
Pozdrawiam Kasiu:)

magda k. pisze...

rewelacyjnie wyglądają :) muszę się na nie skusić :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

muszę też je zrobić, zwłaszcza że kilka osób mi je polecało :)

Sue pisze...

Zrobię za rok!! :D

Toczka pisze...

Zgodzę się w pełnej rozciągłości co do tego, że są słodziutkie i pyszniutkie :] W zeszłym roku były tylko w kilku miejscach blogowego świata, w tym roku powoli dołączają do czołówki peletonu pierniczkowego :D Piękne!

słodkosłona. pisze...

och, och, och, a ja jestem w rozpaczy, napiekłam dziś pierniczków - twardych jak skała!

Śliczne są te Twoje, widać, że miękkie!

*sweet dreadi* pisze...

Też robię i tak samo lukruję! :)))
Są pyszne, bardzo bardzo lubię!

Kaś pisze...

Siaśka, jeśli myślimy o tych samych misiach, to lebkuchen nawet smakują podobnie :)
Barbara, ja też będę musiała zrobić jeszcze raz :)
Dominikia, koniecznie!
KUCHARNIA, Anna-Maria, upiec musowo :)
magda k., skuś się, nie pożałujesz :D
Toczka, miejsce w czołówce w pełni im się należy
słodkosłona., wsadź do puszki kawałki jabłek, zmiękną :)

monisia, kulinarne-smaki, Sue, naprawdę szkoda czekać do następnych świąt. ja żałuję, że je zrobiłam dopiero w tym :)

Anonimowy pisze...

hej, hej! Uwielbiam lebkuchen. Sa baaardzo aromatyczne..doskonale na zimowe wieczory i do wprowadzenia atmosfery swiat..czasem jednak germanskie wypieki potrafia byc romantyczne:D

Kaś pisze...

smacznydom, dobrze to ujęłaś - czasem potrafią :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

po prostu je uwielbiam:) Kasiu pięknie Ci się udały:)

Anonimowy pisze...

Wszędzie widzę ostatnio te ciasteczka... Bardzo apetyczne.

Agnieszka pisze...

Wyglądają smakowicie. Ja bede robila pierniczki dopiero pojutrze i mysle, ze skorzystam z tego przepisu bo bardzo mi odpowiada tylko dokupie jeszcze przyprawe korzenna :) Pozdrawiam
wish-dish.blogspot.com

Kaś pisze...

Agnieszka, polecam, zrób zrób :)

pieczarka mySia pisze...

Kasiu, sa wspaniale! :)

Asiek pisze...

O, są i u Ciebie!!:) Pięknie się prezentują i jak tak na nie patrzę, to żałuję, że już nie zdążę zrobić przed świętami:(
Pozdrawiam cieplutko!
P.S. Moje pierniki też zawsze znikają w niewyjaśnionych okolicznościach:)

Maja i Kamila pisze...

zdecydowanie należy wypróbować!:)

Anonimowy pisze...

Lukier na pierniczkach wygląda jak najprawdziwszy szron. Pysznie zimowo!

Monika - Twoja Asystentka pisze...

buźka urocza
już gdzieś widziałam te ciacha, ale nigdy ich nie jadłam
wyglądają bardzo fajnie i apetycznie, a ten lukier słodkości :) aż się oblizuję

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Miguel Hinojosa pisze...

Fantasticas y buenisima.
Gran propuesta navideña.
Besos y feliz Navidad
Miguel
lareposteriademiguel.blogspot.com

Biedr_ona pisze...

Mhmh.. uwielbiamy takie Maleństwa!


www.przysmakiewy.pl

w kuchni Uli pisze...

najlepsze pierniki na świecie! zapraszam do mnie :) http://wkuchniuli.blogspot.com/

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add