Moje pierwsze wytrawne muffiny.
Przetestowane już wielokrotnie, więc śmiało polecam!
Przetestowane już wielokrotnie, więc śmiało polecam!
Konkretne i sycące. I rzeczywiście mają coś z pizzy - w smaku i zapachu.
Pewnie dlatego tak mi smakują.
Pewnie dlatego tak mi smakują.
U mnie na mące pełnoziarnistej i myślę, że właśnie taka - trochę cięższa wersja - idealnie do nich pasuje.
Składniki
inspiracja przepisem z książki "Wypieki dla diabetyków" B. Macho i T. Schlag
- 100 g żółtego sera
- 100 g wędliny (u mnie gotowana szynka z indyka)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szklanka soku pomidorowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka suszonego oregano
- łyżeczka soli
Ser i wędlinę pokroić w drobną kostkę.
W osobnych miskach połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Wlać mokre do suchych i połączyć łyżką czy łopatką. Na koniec dodać ser i wędlinę, wmieszać do masy.
Ciastem napełnić papilotki lub foremki silikonowe.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
59 komentarze:
Nigdy takich nie jadłam i jakoś nie mogę przekonać się do ich upieczenia. Tak czy siak na wszelki wypadek zapisuję przepis ;)
slyvvia, ja też długo się zbierałam do ich upieczenia, bo jakoś słone dodatki nie pasowały mi do muffinek - a na chwilę obecną smakują mi bardziej niż owocowe na słodko :)
No muszę się w końcu zabrać za takie wytrawne muffiny...Twoje wypieki to mogę brać w ciemno i byc pewna, że będę więcej niz udane :)
pozdrawiam!
Świetne te muffinki! ;) jak skończy się sesja to muszę je zrobić
Angie, dziękuję!!! naprawdę warto spróbować
justka2712, polecam :)
robilam juz takie podobne i naprawde sa pyszne.9
Super! Jeśli mają coś z pizzy, to ja się częstuję :)
Wow wyglądają super, będę musiałą wypróbować, uwielbiam wytrawne muffiny :)
Jaa, boskie są! :) Z pewnością by mi posmakowały.
Lubię pizzę:)
Pozdrowienia
o matko! jakie cudowne! a ten kolor! na pewno je wypróbuję, szczególnie, że będą dobrze komponować się na najbliższą imprezę :) dzięki!
pozdrawiam!
Wyglądają pysznie! a skoro smakują podobnie jak pizza, to już je lubę! :) przepis zapisuję! :) pozdrawiam serdecznie!
Widzę coraz więcej wytrawnych muffinów :D Chyba w końcu też zrobię :D
Kasiu wspaniale muffinki! :)
mysle, ze zrobie je kiedys na jakies przyjecie!
Buzkiaki ;*
Cudowne! :)
Kurcze, ale pysznie wyglądają!:-) Ja wytrawnych nigdy nie robiłam jeszcze, ale już mnie tak kuszą, że pewnie niedługo zrobię:-) Takie o smaku pizzy muszą być super:-)
ale fajne:)
Nigdy takich nie jadłam. Muszą być superpyszne! :-)
Zapowiadają się świetnie :)
I widzę,że pizza pomidorowa.
Lubię bardzo wytrawne wypieki.
Pycha!
Ja w wersji wytrawnej jeszcze nie jadłam ...i szczerze mówiąc nie wiem czy sie odważę ...choc coraz częściej kuszą:)
To może być genialny pomysł na drugie śniadanie w pracy! :) Dzięki! :D
Kaś to musiało być pyszne ;) A jak w ogóle ta książka? Mój przyjaciel ma cukrzyce i często chciałabym cos dla niego upiec ale on nic nie może :) Warto zainwestować w tę książkę??
I am drooling over your site! the food, the recipes, your photography.
Ciekawe :-) Może kiedyś spróbuję. Chociaż ja bym dodała więcej dodatków- grzybki, fetę.
O tak! Chcę taką cudownie pachnącą muffinę. Zrobiłaś mi apetyt na pizzę. Zrobię w tygodniu. Mam tyyyyle czasu! :)
It tastes like pizza? mmm..my children would love these.
Wytrawne o smaku mojej kochanej pizzy ?Jak zostały biorę w ciemno .Wyglądają mega apetycznie
super wyglądają:)) podoba mi się ten pomysł:)
uściski!
J
Nigdy nie próbowałam wytrawnych muffinek, ale chyba musze to zmienić, bo wyglądają bardzo zachęcająco i smakowicie ;)
Muffinki i pizza, połączenie tego co najbardziej lubię, czyli muszą być świetne ;)
Lubię muffinki na ostro, o "pizzowych" też myślałam. Wyglądają bardzo apetycznie:)
Dziękuję Wam za komentarze!!! i jeszcze raz polecam, warto je zrobić :)
Agnieszka, książka jest zdecydowanie godna polecenia. przepisy są ciekawe i jednocześnie każdy jest opatrzony informacjami o wartościach odżywczych - liczba kalorii, białko, węglowodany, tłuszcze, wymienniki węglowodanowe i cholesterol (podawane są zarówno dla 100 g, jak i dla sztuk/porcji, np. ile czego ma jedna muffinka)
robiłam też z niej ciasteczka pełnoziarniste i muffinki z cukinią i dynią
Takie muffiny lubię chyba tak bardzo, jak te słodkie. Szczególnie się przydają, kiedy nie chce się czekać na wyrastanie ciasta do "tradycyjnej" pizzy. Podoba mi się kolor Twoich muffinek :)
Czadowe!!!
kusząca propozycja :)
Zachęciłaś mnie do spróbowania, jeszcze co prawda nie piekłam żadnych muffinek, ale na takie wytrawne mam ochotę:)
ja wytrawnych jeszcze nie robilam, ale Twoje sa takie apetyczne i kuszace, ze chyba sie to zmieni:)
Super! Takich jeszcze nie jadłam. Smakowicie wyglądają :).
Muffiny pizzowe to musi być pyszne
Nic.. tylko się zajadać ;-))
www.przysmakiewy.pl
Witam, nie lubie słodkości i dlatego cały czas szukałam muffinek wytrawnych i do tej pory zaden przepis nie przypadł mi do gustu. Te muffinki są idealne ! Zrobiłam je już dwa razy i wszystkim bardzo smakuja :D Pozdrawiam:)
Ciesze sie, ze przypadly Ci do gustu! U mnie tez od jakiegos czasu kroluka niepodzielnie :)
pozdrawiam!
Świetny pomysł z tą wytrawnością muffinek. Będą dla mnie inspiracją:)
Szalony pomysł ale dlaczego by nie !! Chętnie wypróbuje.
Może głupie, ale...
Te muffiny powinno się jeść na zimno czy na gorąco?:)
Pozdrawiam,
Mateusz
Mateusz, nie ma reguły - zależy, jak Ci bardziej posmakują :)
mnie bardziej smakują na zimno, ale jeśli stwierdzisz, że Tobie nie, zawsze możesz je podgrzać (polecam w mikrofali,opiekaczu czy piekarniku)
pozdrawiam!
ale fajny pomysł, nigdy bym nie wpadła na to by zrobić muffiny na słono!
Zrobiłam wczoraj i wyszły naprawdę super! :)) Polecam wszystkim są bardzo proste w wykonaniu i wychodzą:D
Super, że wypróbowałaś przepis, i tym bardziej, że Ci posmakowały :)
I bardzo dziękuję, że podzieliłaś się swoją opinią w komentarzach.
Pozdrawiam!
A ile te muffinki maja wymienników? Jesli mozna zapytac oczywiscie :) mam siostrzenice z cukrzyca i bym jej dala ten przepis, a z WW to juz w ogole byloby super :) pozdrawiam serdecznie :)
Shefowa, ja trochę pozmieniałam składniki, więc najlepiej gdybym podała Ci oryginalną wersję. najprościej będzie Ci go wysłać. jeśli chcesz mogę zrobić zdjęcie strony z książki - z przepisem i całą tabelką wartości odżywczych, w tym WW. będzie szybciej i czytelniej. napisz na bakeandtaste@gmail.com, odpiszę i prześlę fotkę :)
Witam,
zrobiłam te Muffinki,ale lekko sie maziały tzn. nie były takie ładne sztywne jak Twoje.Jak Ty to robisz? Dodałam też zamiast szynki,salami pepperoni.Dobre jedzonko :)
Pozdrawiam
Witam,
Może to kwestia użytej mąki. Niektóre bardziej 'chłoną' płyny, inne mniej. Jeśli widzisz, że przy wyrabianiu ciasto się leje, lepiej dodać odrobinę więcej mąki. Niemniej cieszę się, że jednak smakowały :)
Pozdrawiam!
Dziękuję za przepis. Muffiny są bardzo dobre i błyskawiczne. Pozdrawiam.
gosik, cieszę się, że posmakowały!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Bardzo dobre, polewam to sobie ketchupem i zagryzam ogórkiem konserwowym i kolacja jak się patrzy:)
Zosiasamosia, fsjna kombinacja :)
pozdrawiam ciepło!
Nigdy nie próbowałem. Uważam, że muffinki to jeden z najlepszych możliwych wyborów. Warto spróbować.
Ile muffinek wychodzi z tego przepisu i czy mąkę pełnoziarnistą mogę zamienić na pszenną?
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!