środa, 9 maja 2012

Granola kokosowo-migdałowa z białą czekoladą



Cudownie aromatyczna, chrupiąca i słodziutka.
Sprawdza się zarówno jako dodatek do jogurtu czy mleka, ale też jako posypka do lodów, koktajli czy nawet ciast (zamiast kruszonki), tak jak chociażby tu.
Muszę jednak przyznać, że mimo wielu zastosowań, najczęściej wyjadam ją prosto z puszki :)



Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 tabliczka białej czekolady, najlepiej kokosowej :)
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego*

W dużej misce wymieszać suche składniki. Wlać do niej wymieszany miód z olejem i wymieszać całość.
Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w 150 stopniach. Kilka razy (co ok. 15 minut) przemieszać całość żeby się ładnie zarumieniła.

*Od jakiegoś czasu, przygotowując granolę, dodaję trochę oleju, dzięki czemu suche suche składniki mieszanki wydają się być lepiej "oblepiane" przez płynne dodatki. Chyba najlepiej nadaje się do tego olej rzepakowy, bo przez swój neutralny smak i aromat nie wpływa na jej walory smakowe i zapachowe. Dodatkową zaletą tego oleju jest jasna i klarowna konsystencja, więc na wizualny aspekt granoli również nie będzie miał wpływu.









DzienMamy1_468x60

39 komentarze:

Unknown pisze...

Muszę kupić składniki i zrobić, pysznie się zapowiada a już od kilku dni chodzi za mną taka granola ;)

mojetworyprzetwory pisze...

Domowa granola jest cudowna, komponujesz i dodajesz tylko to co lubisz! twoja wygląda pysznie!

Kamila pisze...

Cudowna wersja śniadaniowa :)

Canette pisze...

Mniam, z białą czekoladą jeszcze nie robiłam, nie jestem jej jakąś wielką fanką, ale przyznam, że do niektórych wypieków i deserów jest niezastąpiona :)

kasandraa6 pisze...

jak ja to lubię :-) choć robię bez czekolady by było mniej kaloryczne - śliczne fotki

Gosia pisze...

też bym pewnie wyjadała prosto z puszki :)

kasiaaaa24 pisze...

Generalnie za granolą nie przepadam, ale Twoja wygląda pysznie. No i ta czekolada :)
Miłego dnia :)

Lena pisze...

Jak granola to z jogurtem naturalnym!:D

. pisze...

Wygląda obłędnie, ale niestety wszelkie migdały mnie odrzucają :(

Amber pisze...

Musi być pysznie chrrrupiąca!
Tak wygląda.
Tylko białą czekoladę bym pominęła.
Kokos i migdały zupełnie mi wystarczają.

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu ja też uwielbiam granolę, najbardziej domową:) .... to świetny czyściciel szafek, a smak ...niebo w gębie:)

kulinarne-smaki pisze...

Musi cudownie smakować

Rita pisze...

mmm...chętnie bym schrupała flapjacka z tą granolą!
uściski!
J

emigr pisze...

Wyjadasz ja prosto z puszki? I wcale Ci sie nie dziwie! Musi byc chrupiaco boska...:)

Unknown pisze...

mmm właśnie chyba jutro zrobię!
Twoja musi być wspaniała ;)

Majana pisze...

Świetna jest !Uwielbiam granolę domową i właśnie kokosową. Pycha :)

Angelika Szostak pisze...

Musi smakować obłędnie, ten dodatek białej czekolady strasznie kusi;)

agnieszka pisze...

O tak, domowa granola zawsze jest dobrym pomysłem ;)

Sandy pisze...

No to trzeba zaopatrzyć się w białą czekoladę następnym razem :D Świetne połączenie, coś jak pinacolada :D

Bo(ro)n Appétit pisze...

Jejku! Domowa granola i takie smaki :) Toż to pychota!
Zapraszam do obserowania bloga, a także na facebooka http://www.facebook.com/pages/Boron-Appétit/400188196688732

pasjonatka pisze...

Boże, ona jest az nieprzyzwotia ;p

kulinarne-smaki pisze...

Otagowałam Cię więc zapraszam na mojego bloga

justka2712 pisze...

Miseczkę takiej granoli z mlekiem na jutrzejsze śniadanie poproszę :)

Kaś pisze...

kulinarne-smaki, brałam już udział w tej (bądź niemal identycznej) zabawie, niemniej bardzo dziękuję za wyróżnienie!

Patrycja pisze...

Pyszna domowa granola jest niezastąpiona! :)

pieczarka mySia pisze...

No, no Kasienko ;-) poszlalalas z ta granola!
Wyglada oblednie ;*
zrobie napewno!

Sandy pisze...

Zostałaś otagowana w zabawie: http://taste-it-dude.blogspot.com/2012/05/no-136-tag2.html :)

Byłoby miło, gdybyś zechciała się dołączyć :)

kasia k. pisze...

wygląda rewelacyjnie:) masz bardzo ciekawe przepisy:)

burczymiwbrzuchu pisze...

To są zdecydowanie moje smaki, a że takiej granoli jeszcze nie jadłam to koniecznie muszę zrobić :)

Kaś pisze...

Sandy, i Tobie bardzo dziękuję za zaproszenie!!! jednak brałam już udział w zabawie

Ivka pisze...

Kolejna wspaniała granola

lutka40 pisze...

Własnej roboty ? Koniecznie muszę zrobic .Wygląda obłędnie .Uwielbiam wszystko co ma w sobie białą czekoladę

Barbarella pisze...

Ta granola jest za dobra! Ma wszystkie moje ulubione smaki. Jak najszybciej musi znaleźć się w mojej kuchni :D

moje pasje pisze...

koniecznie musze kiedyś zrobić :) Samam nigdy nie robiłam :)

Gosia pisze...

W końcu zrobię swoją własną granole! :) uwielbiam to cudo, ale niestety analizując skład tych które można dostać w sklepie, okazuje się, że to sam cukier i inne dziwne rzeczy ;/

Dzięki za ten przepis, dodaje do obserwowanych, będę wpadać czesciej :-)

Fun&Taste pisze...

Mmmmmmmmmm zdrowa rozpusta! YUMMY!!!!

konwyscigowy pisze...

czekoladę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników i hop do piekarnika, czy wymieszać z już upieczoną granolą? :)

Kaś pisze...

konwyscigowy, pierwsza opcja - czekoladę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników i hop do piekarnika. dzięki temu częściowo oblepi pozostałe składniki :)

Biedr_ona pisze...

Podaj mi Kochana odrobinę jogurtu, zaraz skonsumuję tą gronolę ;-D


www.przysmakiewy.pl

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add