Cudownie aromatyczna, chrupiąca i słodziutka.
Sprawdza się zarówno jako dodatek do jogurtu czy mleka, ale też jako posypka do lodów, koktajli czy nawet ciast (zamiast kruszonki), tak jak chociażby tu.
Muszę jednak przyznać, że mimo wielu zastosowań, najczęściej wyjadam ją prosto z puszki :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 tabliczka białej czekolady, najlepiej kokosowej :)
- 2/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego*
W dużej misce wymieszać suche składniki. Wlać do niej wymieszany miód z olejem i wymieszać całość.
Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w 150 stopniach. Kilka razy (co ok. 15 minut) przemieszać całość żeby się ładnie zarumieniła.
*Od jakiegoś czasu, przygotowując granolę, dodaję trochę oleju, dzięki czemu suche suche składniki mieszanki wydają się być lepiej "oblepiane" przez płynne dodatki. Chyba najlepiej nadaje się do tego olej rzepakowy, bo przez swój neutralny smak i aromat nie wpływa na jej walory smakowe i zapachowe. Dodatkową zaletą tego oleju jest jasna i klarowna konsystencja, więc na wizualny aspekt granoli również nie będzie miał wpływu.
39 komentarze:
Muszę kupić składniki i zrobić, pysznie się zapowiada a już od kilku dni chodzi za mną taka granola ;)
Domowa granola jest cudowna, komponujesz i dodajesz tylko to co lubisz! twoja wygląda pysznie!
Cudowna wersja śniadaniowa :)
Mniam, z białą czekoladą jeszcze nie robiłam, nie jestem jej jakąś wielką fanką, ale przyznam, że do niektórych wypieków i deserów jest niezastąpiona :)
jak ja to lubię :-) choć robię bez czekolady by było mniej kaloryczne - śliczne fotki
też bym pewnie wyjadała prosto z puszki :)
Generalnie za granolą nie przepadam, ale Twoja wygląda pysznie. No i ta czekolada :)
Miłego dnia :)
Jak granola to z jogurtem naturalnym!:D
Wygląda obłędnie, ale niestety wszelkie migdały mnie odrzucają :(
Musi być pysznie chrrrupiąca!
Tak wygląda.
Tylko białą czekoladę bym pominęła.
Kokos i migdały zupełnie mi wystarczają.
Kasiu ja też uwielbiam granolę, najbardziej domową:) .... to świetny czyściciel szafek, a smak ...niebo w gębie:)
Musi cudownie smakować
mmm...chętnie bym schrupała flapjacka z tą granolą!
uściski!
J
Wyjadasz ja prosto z puszki? I wcale Ci sie nie dziwie! Musi byc chrupiaco boska...:)
mmm właśnie chyba jutro zrobię!
Twoja musi być wspaniała ;)
Świetna jest !Uwielbiam granolę domową i właśnie kokosową. Pycha :)
Musi smakować obłędnie, ten dodatek białej czekolady strasznie kusi;)
O tak, domowa granola zawsze jest dobrym pomysłem ;)
No to trzeba zaopatrzyć się w białą czekoladę następnym razem :D Świetne połączenie, coś jak pinacolada :D
Jejku! Domowa granola i takie smaki :) Toż to pychota!
Zapraszam do obserowania bloga, a także na facebooka http://www.facebook.com/pages/Boron-Appétit/400188196688732
Boże, ona jest az nieprzyzwotia ;p
Otagowałam Cię więc zapraszam na mojego bloga
Miseczkę takiej granoli z mlekiem na jutrzejsze śniadanie poproszę :)
kulinarne-smaki, brałam już udział w tej (bądź niemal identycznej) zabawie, niemniej bardzo dziękuję za wyróżnienie!
Pyszna domowa granola jest niezastąpiona! :)
No, no Kasienko ;-) poszlalalas z ta granola!
Wyglada oblednie ;*
zrobie napewno!
Zostałaś otagowana w zabawie: http://taste-it-dude.blogspot.com/2012/05/no-136-tag2.html :)
Byłoby miło, gdybyś zechciała się dołączyć :)
wygląda rewelacyjnie:) masz bardzo ciekawe przepisy:)
To są zdecydowanie moje smaki, a że takiej granoli jeszcze nie jadłam to koniecznie muszę zrobić :)
Sandy, i Tobie bardzo dziękuję za zaproszenie!!! jednak brałam już udział w zabawie
Kolejna wspaniała granola
Własnej roboty ? Koniecznie muszę zrobic .Wygląda obłędnie .Uwielbiam wszystko co ma w sobie białą czekoladę
Ta granola jest za dobra! Ma wszystkie moje ulubione smaki. Jak najszybciej musi znaleźć się w mojej kuchni :D
koniecznie musze kiedyś zrobić :) Samam nigdy nie robiłam :)
W końcu zrobię swoją własną granole! :) uwielbiam to cudo, ale niestety analizując skład tych które można dostać w sklepie, okazuje się, że to sam cukier i inne dziwne rzeczy ;/
Dzięki za ten przepis, dodaje do obserwowanych, będę wpadać czesciej :-)
Mmmmmmmmmm zdrowa rozpusta! YUMMY!!!!
czekoladę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników i hop do piekarnika, czy wymieszać z już upieczoną granolą? :)
konwyscigowy, pierwsza opcja - czekoladę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników i hop do piekarnika. dzięki temu częściowo oblepi pozostałe składniki :)
Podaj mi Kochana odrobinę jogurtu, zaraz skonsumuję tą gronolę ;-D
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!