Co tu dużo pisać - po prostu przesmaczne danie.
Klasyczna zapiekanka z mięsem mielonym z dodatkiem dużej ilości cukinii.
Jak dla mnie jeden z najlepszych obiadów :)
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 listki świeżej bazylii
- pieprz, sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia + odrobina do natłuszczenia patelni
- 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
- 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach
- beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka (250 ml)
Przygotowanie mięsa:
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niej pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dołożyć mięso, bazylię oraz sól i pieprz. Całość smażyć 10-15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
Przygotowanie cukinii:
Cukinię pokroić w jednocentymetrowe plastry (w sumię będą to półplastry, bo wcześniej trzeba cukinię przekroić dla oczyszczenia) i wrzucić je na gotującą wodę. Poczekać aż woda ponownie się zagotuje i cukinię odcedzić.
Przygotowanie beszamelu:
W garnuszku rozpuścić masło. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać z masłem. Dolać mleko i mieszać do powstania jednolitego, kremowego i gęstego sosu.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Do naczynia wyłożyć kolejno: połowę plastrów cukinii, połowę mięsa, pozostałą cukinię, pozostałe mięso, beszamel, starty ser.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut.
69 komentarze:
BOSKA. Patrzę na ten beszamel i cieknie mi ślinka. Obowiązkowo muszę wypróbować tę zapiekankę :D
pyszne! ja muszę sobie kupić taką formę najpierw
przy tak smacznym daniu słowa są zbędne :)
Zapiekanki są najlepsze:)
A z dodatkiem cukinii, uwielbiam^^^
Beszamel? Dla mnie nowość:)
Ten spływający ser...
Mhhhhh
Kasiu,pysznie!
Pyszności :)))
O rety, cudowna... Przypomina musakę.
Super! :) uwielbiam takie mięsno-warzywne zapiekanki pod beszamelową pierzynką, nie robiłam jeszcze z cukinią, na pewno jest przepyszna :D
Szkoda, że właśnie zjadłam obiad, z chęcią bym taką zapiekankę spróbowała:)
nigdy takiej nie jadłam! a wygląda bardzo zachęcająco :)
Jak zobaczyłam zdjęcia, to pomyślałam - lasagne;-)Okazało się, że jednak nie, ale tys piknie:-))
Dziś kupiłam 3 cukinie i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Teraz już wiem. Dziękuję! Dam znać jak wyszło!
Jejku, jaka apetyczna, mniaaam:)
A u mnie też dziś na obiadek zapiekanka, tylko ziemniaczano - brokułowa:) Ale Twoja wygląda przy mojej jakoś tak arystokratycznie - faktycznie jak lazania, mniam, mniam...
Marzena, powiedzmy, że to taka lazania bez makaronu :) zamiast makaronu są 'warstwy' cukinii
asiathinksthings.com, no to czekam na opinię :)
Moja domowa kawiarenka, hehe arystokratycznie :) ziemniaczano-brokułowa też brzmi pysznie!
OOO...chyba zrobię rodzicom na niedzielę:)
wygląda przepysznie!
Świetna cukiniowa lasagne. Zdecydowanie moje smaki, szczególnie jeśli z dużą ilością beszamelu :)
To naprawdę przesmaczne danie i idealne właśnie na teraz, kiedy cukinii wciąż w bród. :-)
To połączenie wygląda przepysznie;)
Zapiekanki to jedna z moich ulubionych potraw :)
Szkoda tylko że ciężko taką upiec tylko dla 1 osoby :)
Pomysł z cukinią świetny !!!
A co z przecierem pomidorowym?
A., dziękuję, moje przeoczenie. już dopisuję
takie lubie naj ;)
Apetycznie tu..narobiłaś mi smaku! o tej porze!
Kasia. Jednak zrobię w czwartek, bo mój mężuch wybłagał mnie dzisiaj o Melanzane...Tak czy inaczej zrobię i dam znać!
Trzcinowisko, zachęcam, u nas właśnie zwykle na niedzielę się ją robi
Josia, ale zawsze można odgrzać i mieć na kilka razy :D
asiathinksthings.com, Melanzane - aż musiałam wyguglać co to :) hehe nie dziwię się, że Mąż sobie takie danie zażyczył :) mam jednak nadzieję, że i moja skromna zapiekanka Wam posmakuje
takie zapiekanki to ubóstwiam :)
Śliczna foremka! :)
Ostatnio nie było u mnie zapiekanki rzez jakiś czas, więc chętnie bym się na jakąś skusiła ;>.
Uwielbiam takie zapiekanki, a Twoja wygląda mega apetycznie :-)
ale mi smaka narobilas na taka zapiekanke :)
Wygląda przepysznie!
spadłaś mi tym przepisem z nieba, robię dziś wieczorem! właśnie z rana zostawiłam mięso do rozmrożenia
Ola, :) no to smacznego! :)
Też nie będę dużo pisać - bo pycha po prostu :)
ubóstwiam zapiekanki!
to ja się pakuje i wpraszam się na obiad ;)
Skoro taki prze-smaczny to zapisuję do wypróbowania:)
właśnie wylądowała w piecyku:)
Uwielbiam i tyle .Wygląda niesamowicie apetycznie
Ola, :D
To taka wariacja mussaki, którą miałyśmy okazję wspólnie gotować;)
Wygląda równie apetycznie
kaczodajnia.blogspot.com, dziękuję! to miała być raczej wariacja na temat lazanii - zamiast makaronu warstwy cukinii :) choć faktycznie, z tamtej mussaki też ma coś w sobie
Co tu pisać, na pewno nie tylko wygląda, ale i smakuje prześwietnie :-) Bardzo lubię takie zapiekane danka.
Ten zapiekany kwadracik wygląda prześlicznie i ślinka sama cieknie. Skusiłabym sie, bo uwielbiam zapiekanki z cukinią ;)U mnie też w tym tygodniu wzięta na warsztat;)
btw zrobiłam ciasto czekoladowe z cukinią znalezione na Twoim blogu :)
przepyszne.
Ola, to bardzo się cieszę, że smakowało :)
Zrobiłam się naprawdę głodna...:) Piękna zapiekanka:)
fajne i sycące danie:)
Bossssko wygląda! Ślinka cieknie:)
Ależ mam ochotę na takie danie. Dawno nie jadłam cukinii.
mój ślubny prawdopodobnie by pogardził, chłop nie lubi 'pomieszanych' dań ;) ja zjadam 2 lub 3 porcje! wygląda obłędnie, domyślam się, że tak też smakuje!
uwielbiam zapiekanki, Twoja wygląda bardzo pięknie i apetycznie :)
dziś znów będzie, właśnie odświeżyłam sobie pamięć co do składników i sposobu wykonania:)
Wczoraj zrobiłam na kolację. Dałam jeszcze bakłażana, bo akurat miałam, mozzarellę zamiast sera zółtego i puszkę pomidorów zamiast przecieru. Także kilka zmian zrobiłam, ale generalnie danie wyszło rewelacyjne! Już niedługo powtórka:)
A., bardzo się cieszę, że wypróbowałaś, a wprowadzone zmiany brzmią bardzo apetycznie :) serdecznie dziękuję za komentarz
pozdrawiam!
zapiekanka bardzo smakuje mojej rodzinie:) już drugi raz ją robię:)
A., niezmiernie mi miło :) bardzo dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie!
A jak zapiekacie takie zapiekanki? Z termoobiegiem i grzałkąod góry?
A., od jakiegoś czasu używam tylko termoobiegu do zapiekanek - tylko wtedy trzeba zmniejszyć temperaturę o jakieś 20 stopni. na sam koniec (dosłownie na parę minut) można przełączyć z termoobiegu na górną grzałkę - aż ładnie się przyrumieni z wierzchu
pozdrawiam!
Właśnie połowę zjedliśmy z mężem, połowę zamroziliśmy na przyszły tydzień. Pyszne.
A., bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, a sama zapiekanka Wam posmakowała
i serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz!
Zapiekanka jest przepyszna, nigdy takiej nie jadlam. Danie smakuje jak z restauracji, gratuluje pomyslu :)
niesamowity smak i to w tak krótkim czasie. Trochę ją zmodyfikowałam o makaron ale wyszła przepyszna!
agnieszka,
Anonimowy,
super, że zapiekanka tak przypadła do gustu!
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią :)
Dodajcie do sosu odrobinę cynamonu, będzie super aromat!
A., bardzo dziękuję za poradę, na pewno wypróbuję!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
Arkadiusz, dziekuje slicznie :)
pozdrawiam i polecam
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!