czwartek, 25 kwietnia 2013

Jajka po florencku



Po florencku, czyli podane ze szpinakiem. Dodatkowo szynka szwarcwaldzka i słodka śmietanka. Całość zapieczona ze złocistym serem z niebieską pleśnią. Swoją drogą czuję się mocno uzależniona od tego sera!

W zasadzie z podanych składników możnaby z powodzeniem zrobić po prostu jajecznicę, ale chyba taka wersja jest bardziej efektowna i czasem warto postać w kuchni odrobinę dłużej :)


Składniki (na dwie porcje)
  • 2 jajka
  • 2 duże garście młodego szpinaku - przepłukanego i obranego
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej - pokrojonej w paski
  • 30-50 g sera z niebieską pleśnią - pokruszonego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany kremówki
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wsypujemy na nią liście szpinku. Ciąglę mieszając, chwilę go przesmażamy (ok. 2 minut) - aż liście stracą na objętości i lekko zmiękną. Na konicec doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i zdejmujemy z ognia. 

W głębokim garnku gotujemy wodę, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (wystarczy górna grzałka).
W tym czasie przygotowujemy naczynka do zapiekania: smarujemy je odrobiną oleju, po czym wykładany na dno szpinak, wlewamy po łyżce kremówki, układamy paski szynki, wysypujemy połową sera.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień (tak by woda nie "bulgotała" zbyt mocno - żeby uniknąć nadmiernego porozrywania ścinającego się białka). Do wody wrzucamy jajka - najlepiej rozbić jajko na talerzyk, po czym zsunąć je z jak najmniejszej wysokości na wodę. Gotujemy ok. 1,5-2 minuty. Następnie wyjmyjemy je delikatnie łyżką cedzakową, czekajac chwilę aż woda spłynie, i układamy je w naczynkach. Na wierzch każdej porcji wysypujemy pozostałą część sera.
Naczynia wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści - ok. 2 minut. Podajemy od razu. Całość można posypać dodatkową porcją pieprzu czy posypać młodym szczypiorkiem.




  

44 komentarze:

Anulla pisze...

śniadanie pierwsza klasa:D

whiness pisze...

Masz piękne kokilki :) A zawartość jest także niczego sobie, a nawet więcej!

Kamila pisze...

Zdecydowanie bardziej elegancko i pysznie!

Antenka pisze...

śniadanie doskonałe:D
kocham każdy składnik! i jajo, szpinak, szynkę szwarcwaldzką, a od sera tak jak ty czuję się uzależniona:D

Droczilka pisze...

Troszkę pracy nich jest, ale efekt jest tego wart. Pyszne są takie jajuszka!

Nemi pisze...

Pyszności podane w eleganckich kokilkach:)

martawkuchni.blog.pl pisze...

Nigdy nie myślałam, że takie cuda można wyczarować z jajek. Danie wygląda wyśmienicie i na pewno tak samo smakuje:) Pozdrawiam:)

siankoo pisze...

takie śniadanko to ja chętnie poproszę, może w sobotę się uda :)

Kulinarna Fuzja pisze...

Absolutne cacuszko :)

AnnaA-G pisze...

Nigdy nie jadłam i skuszę się na nie:)

Łucja pisze...

tak :) dla takiego dania warto postać w kuchni :) bardzo efektowne i smaczne!!

kuchcikOla pisze...

pyszna propozycja podania jajek, świetna odmiana takich zwykłych, które mogły się już znudzić :)

ugotujmyto.pl pisze...

Takie śniadanie to ...tylko palce lizać:)!

Anula pisze...

Na Śniadanko w sam raz, pięknie wyglądają te jajka:)

pollyzeczki pisze...

ależ to wspaniałe i szpinak i serek ,szyneczka....pycha!!

Amber pisze...

Uwielbiam jajka na śniadanie.
Pysznie popatrzeć na Twoje florenckie!

madzka pisze...

Jejku jak to pięknie wygląda:)

Klaudia P pisze...

Uwielbiam jajka w kokilkach, świetne dodatki!

Dota|oneginetatopa pisze...

fajny przepis:0

marinia pisze...

Bardzo fajny sposób na podanie jajka.

Ervisha pisze...

Jajek w takim wydaniu jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

cook and look pisze...

Śniadanko idealne!

Alina Waliczek pisze...

Tak nie jadłam,ale wyglądają przepysznie.

Kiedy Zjemy pisze...

muszę spróbować! jednak póki co nie dorobiłam się jeszcze naczynia, w którym mogłabym zrobić takie jajko...

Marzena pisze...

To żółtko wypływające boskie:-))

Beatrice pisze...

Świetna propozycja na śniadanie ;)

Kamciss pisze...

Śniadanie na bogato, pycha :)

bartoldzik pisze...

Pysznie. Ja tez jestem uzależniony od sera z pleśnią, ale mnie kolor pleśni jest obojętny ;-)

Ivka pisze...

Takie śniadanie to idealny początek dnia :)

JoannaD pisze...

uwielbiam!:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

śniadanie mistrzów :) pycha! :)

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Świetny pomysł na śniadanie. Bardzo lubię jajka i jadam je na wiele sposobów. Zapisuję do wypróbowania !

Joanna Skoraczyńska pisze...

He he. Coś wiem o tym uzależnieniu ;) Jajka serwowane w ten sposób są boskie. Aż ślinka mi cieknie Kaś. Jak możesz tak mnie katować :-P

Spoongirl pisze...

Wyborne śniadanie, a ja dziś taką biedną jajecznicę miałam, następnym razem robię takie! :D

GrowingUp pisze...

Zdecydowanie moje smaki!;)

Salvador Dali pisze...

jej, ale ty umiesz wszystko pięknie podać! cuuudo:)

Lola pisze...

Śliczne masz naczynka do zapiekania :) a zawartość bardzo kusząca- wszystko co lubię ;)

Evitaa pisze...

Pychota! Z wielką niecierpliwością czekam też na szparagi, świetnie się komponują z jajkami i maślanym sosem :).
Takie śniadanie jest pyszne i sycące na długo :).

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Smaki, które kuszą: Cudowne śniadanie:)

Kasia Cukier pisze...

ale ta jajeczka sa piękne :) idealne śniadanko :)

ola in the kitchen pisze...

Rewelacyjny skład!

lutka40 pisze...

Pięknie wyglądają

agattekh pisze...

Nie jadłam jeszcze takich jajek, muszę koniecznie spróbować :-)

włodek pisze...

Doskonały sposób na smaczne, powolne śniadanie

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add