Po florencku, czyli podane ze szpinakiem. Dodatkowo szynka szwarcwaldzka i słodka śmietanka. Całość zapieczona ze złocistym serem z niebieską pleśnią. Swoją drogą czuję się mocno uzależniona od tego sera!
W zasadzie z podanych składników możnaby z powodzeniem zrobić po prostu jajecznicę, ale chyba taka wersja jest bardziej efektowna i czasem warto postać w kuchni odrobinę dłużej :)
Składniki (na dwie porcje)
- 2 jajka
- 2 duże garście młodego szpinaku - przepłukanego i obranego
- 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej - pokrojonej w paski
- 30-50 g sera z niebieską pleśnią - pokruszonego
- 2 łyżki słodkiej śmietany kremówki
- łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wsypujemy na nią liście szpinku. Ciąglę mieszając, chwilę go przesmażamy (ok. 2 minut) - aż liście stracą na objętości i lekko zmiękną. Na konicec doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
W głębokim garnku gotujemy wodę, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (wystarczy górna grzałka).
W tym czasie przygotowujemy naczynka do zapiekania: smarujemy je odrobiną oleju, po czym wykładany na dno szpinak, wlewamy po łyżce kremówki, układamy paski szynki, wysypujemy połową sera.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień (tak by woda nie "bulgotała" zbyt mocno - żeby uniknąć nadmiernego porozrywania ścinającego się białka). Do wody wrzucamy jajka - najlepiej rozbić jajko na talerzyk, po czym zsunąć je z jak najmniejszej wysokości na wodę. Gotujemy ok. 1,5-2 minuty. Następnie wyjmyjemy je delikatnie łyżką cedzakową, czekajac chwilę aż woda spłynie, i układamy je w naczynkach. Na wierzch każdej porcji wysypujemy pozostałą część sera.
Naczynia wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści - ok. 2 minut. Podajemy od razu. Całość można posypać dodatkową porcją pieprzu czy posypać młodym szczypiorkiem.
43 komentarze:
śniadanie pierwsza klasa:D
Masz piękne kokilki :) A zawartość jest także niczego sobie, a nawet więcej!
Zdecydowanie bardziej elegancko i pysznie!
śniadanie doskonałe:D
kocham każdy składnik! i jajo, szpinak, szynkę szwarcwaldzką, a od sera tak jak ty czuję się uzależniona:D
Troszkę pracy nich jest, ale efekt jest tego wart. Pyszne są takie jajuszka!
Pyszności podane w eleganckich kokilkach:)
Nigdy nie myślałam, że takie cuda można wyczarować z jajek. Danie wygląda wyśmienicie i na pewno tak samo smakuje:) Pozdrawiam:)
takie śniadanko to ja chętnie poproszę, może w sobotę się uda :)
Absolutne cacuszko :)
tak :) dla takiego dania warto postać w kuchni :) bardzo efektowne i smaczne!!
pyszna propozycja podania jajek, świetna odmiana takich zwykłych, które mogły się już znudzić :)
Takie śniadanie to ...tylko palce lizać:)!
Na Śniadanko w sam raz, pięknie wyglądają te jajka:)
ależ to wspaniałe i szpinak i serek ,szyneczka....pycha!!
Uwielbiam jajka na śniadanie.
Pysznie popatrzeć na Twoje florenckie!
Jejku jak to pięknie wygląda:)
Uwielbiam jajka w kokilkach, świetne dodatki!
fajny przepis:0
Bardzo fajny sposób na podanie jajka.
Jajek w takim wydaniu jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
Śniadanko idealne!
Tak nie jadłam,ale wyglądają przepysznie.
muszę spróbować! jednak póki co nie dorobiłam się jeszcze naczynia, w którym mogłabym zrobić takie jajko...
To żółtko wypływające boskie:-))
Świetna propozycja na śniadanie ;)
Śniadanie na bogato, pycha :)
Pysznie. Ja tez jestem uzależniony od sera z pleśnią, ale mnie kolor pleśni jest obojętny ;-)
Takie śniadanie to idealny początek dnia :)
uwielbiam!:)
śniadanie mistrzów :) pycha! :)
Świetny pomysł na śniadanie. Bardzo lubię jajka i jadam je na wiele sposobów. Zapisuję do wypróbowania !
He he. Coś wiem o tym uzależnieniu ;) Jajka serwowane w ten sposób są boskie. Aż ślinka mi cieknie Kaś. Jak możesz tak mnie katować :-P
Wyborne śniadanie, a ja dziś taką biedną jajecznicę miałam, następnym razem robię takie! :D
Zdecydowanie moje smaki!;)
jej, ale ty umiesz wszystko pięknie podać! cuuudo:)
Śliczne masz naczynka do zapiekania :) a zawartość bardzo kusząca- wszystko co lubię ;)
Pychota! Z wielką niecierpliwością czekam też na szparagi, świetnie się komponują z jajkami i maślanym sosem :).
Takie śniadanie jest pyszne i sycące na długo :).
Smaki, które kuszą: Cudowne śniadanie:)
ale ta jajeczka sa piękne :) idealne śniadanko :)
Rewelacyjny skład!
Pięknie wyglądają
Nie jadłam jeszcze takich jajek, muszę koniecznie spróbować :-)
Doskonały sposób na smaczne, powolne śniadanie
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!