Krótko i na temat - jest to znakomity przepis na szarlotkę.
Kruche ciasto, które z wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę, zaś spód nie namięka - mimo że nie zasypałam rabarbaru cukrem przed pieczeniem, aby puścił sok. Za to daję wieeelki plus i można mieć pewność, że ciasto pozostanie kruche również wtedy, gdy zamiast rabarbaru dodamy jakieś owoce.
Budyń, którego kremowa konsystencja perfekcyjnie komponuje się z kruchym ciastem. Choć tak po prawdzie muszę przyznać, że do budyniu mam ogromną słabość i jest jednym z moich ulubionych składników w ciastach wszelakich :)
No i ten rabarabar... wyczekiwany i upragniony. Ta szarlotka w oryginale była z jabłkami, ale kiedy w sklepie dorwałam rabarbar, jabłka poszły w odstawkę. W moim przypadku, kiedy przychodzi na niego sezon, to żaden owocowy akcent nie jest się w stanie z nim równać :)
Przepis na kruche ciasto
przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, pochodzi z książeczki 'Ciasta Domowe'; podaję po moich zmianach
- 450 g mąki pszennej
- 230 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą na do zamrażarki - na dwie godziny.
Dodatkowo:
- 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (takie na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru*
- 750 ml mleka
- cukier puder - do posypania
- kilka łyżek bułki tartej
* zapomniałam posłodzić budyniu, ale i tak wyszedł smaczny - myślę, że 4 łyżki to ciut za dużo, 2 spokojnie wystarczą - tym bardziej, jeśli szarlotkę robimy ze słodkimi owocami
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę (ok. 3 cm).
Można też odpowiednio wcześniej (jakąś godzinę czy dwie) zasypać rabarbar cukrem i odstawić aż puści sok i lekko zmięknie - według uznania. Ja kładłam do ciasta jedynie pokrojony rabarbar, bez zasypywania.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (u mnie 180 przy termoobiegu).
Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, jednak dodać tylko 750 ml mleka. Dodatek cukru opcjonalny. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy** i ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarabaru). Wyłożyć rabarbar - dopiero co obrany lub wcześniej zasypany cukrem (oczywiście po odlaniu soku, który puścił), posypać go cukrem, a następnie wylać jeszcze ciepły budyń. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Tortownicę włożyć do piekarnika i piec ok. 45 minut. Uwaga: czas pieczenia może by sporo krótszy, np. moja szarlotka piekła się jedynie 35 minut (jak pisałam, przy 180 stopniach w termoobiegu).
** aby nie ogrzać zbyt ciasta, które trzymaliśmy w lodówce (dzięki czemu pozostanie kruche), unikamy kontaktu z naszymi dłońmi, czyli np. nie wylepiamy palcami dna tortownicy. mój sposób na wyłożenie ciasta kruchego: tortownicę wykładam papierem do pieczenia, po czym ten papier wyjmuję i kładę na stolnicy - na papierze "odbiła się" powierzchnia dna formy, dzięki czemu możemy idealnie dopasować ciasto podczas wałkowania. takie niby nic, ale diabeł tkwi w szczegółach :)
73 komentarze:
zgadzam się. to ciasto idealne! chętnie poczęstowałabym się kawałkiem, wygląda przepysznie!
Hmmm, chyba nie omieszkam wypróbować to cudo :)
wygląda przepysznie :) nabrałam na nie ogromnej ochoty :D
Cudowne, idealne, wspaniałe! Szkoda, że nie mogę skubnąć kawałeczka...
:)
Obłędnie wygląda! Buziale!
Sądząc po składnikach - ciasto idealne! Pozdrawiam
Jestem urzeczona! :)
Wszystko co uwielbiam w jednym cieście <3
O Jezusie, ja z rabarbarem i budyniem! :D
Kochana jako miłośniczkę szarlotek i kruchego ciasta "urobiłaś" mnie tym przepisem całkowicie! Wygląda tak świetnie że nie mogę sie oderwać od ekranu ;)
uwielbiam takie wypieki z budyniem i owocami :) ten przepis to cos dla mnie ;D
Ja dziś robiłam kruche + rabarbar + beza. Równie wyśmienite!:) I zgadzam się - świetne ciasto, bo nie wilgotnieje. ;)
To taki trochę rabarbecznik :D Fantastyczny pomysł, pycha !
Zapisuję się do fanclubu tego ciacha :)!
cudowna,perfekcyjna szarlotka !! koniecznie muszę kupić rabarbar ;)
to ciasto czy już tort? obłędnie dobrze wygląda i obłędnie bardzo chcę to zrobić. czuję, że na pierwszy raz z rabarbarem taka szarlotka będzie idealna. bo nigdy nie jadłam rabarbaru.
Wygląda niebiańsko :D
Jadłam szarlotke z budyniem ale z rabarbarem nie :) Fajny i smaczny pomysł :)
A beautiful n delicious looking pie, Kas.
Kocham ciasta z rabarbarem, mniam, Twoje prezentuje się obłędnie :)
Czy ja zdążę zrobić tę pychotkę z rabarbarem zanim się sezon rabarbarowy nie skończy?
Kusząca propozycja i smaczne zdjęcie!
Ubóstwiam ciacha z budyniami <3 To z rabarbarem musi smakować obłędnie!
Z jabłkami bardzo mi smakowało, chyba teraz się skusze na rabarbarowe z budyniem:) Narobiłaś mi ogromnej chęci!
Skoro nie ma w cieście jabłek to jak można je nazwać szarlotką?
Jeśli już to ciasto kruche z rabarbarem i budyniem...
A., bo szarlotka nie jest z zasady z jabłkami - to opcja najczęstsza, ale nie ją definiująca
kusisz kusisz, a ja tak lubie szarlotkę :P
Szarlotka z budyniem? Ale musi być pyszna! I te konwalie...
Bajeczne ciacho ;)
Ale apetyczne ciasto!
też dziś robiłam ciacho rabarbarowe- właśnie mam w piecu:D oj tak boskie ciasto:D
O! Takim widokiem to zdecydowanie mogę zakończyć miły piątek :) zaraz wgryzę się w komputer :D
O rany!!!!!Napatrzeć się nie mogę!!Wygląda obłędnie ...
Wygląda doskonale! Przepysznie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Brzmi i wygląda super :) może jak będę mieć rabarbar to zrobię :)
Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Natomiast ja uwielbiam budyń z kruchym ciastem
Ojejunciu Kasiu! Kolejny przepis-muszę go zrobić muszę gdy tylko dorwę piekarnik!
Ale pyszności! Mogę kawałek? :P
Jak tu nie kochać takich ciast? Jeszcze jak wyglądają tak obłędnie jak Twoje:)
Jak to ślinotokowo wygląda! Teraz by mi się przydało, bo słońce tak ładnie świeci, bo jest ciepło i wtedy marzę o takim pysznym cieście, a zrobię sobie jak wrócę do domu na wolne ^^ :D
Pokaźna ta Twoja szarlotka:))
a jakie pyszne połączenie smaków, no i moje ukochane <3 konwalie!:)
dziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)
jej.. zakochałam się!
Pycha, a po tym opisie... <3
Ile ja bym oddała za kawał tak pysznej domowej szarlotki...!;)
Piękna fotka ślicznie wygląda ta szarlotka na tle tych konwalii :-)ciacho musi być pyszne :-)
Oczywiście zapisuję do zrobienia .
Wygląda zjawiskowo!
I rabarbar i budyń jadłam, ale jakoś nigdy jeszcze ich nie połączyłam. Muszę kiedyś wypróbować;)
Ale ciacho! Mniam :>
mniam, mniam :D bede musiala ja kiedys sprobowac, ja tez mam bloga o gotowaniu ale dopiero zaczynam.. http://zero0kcal.blogspot.com/
zapraszam
A to Ci dopiero szarlotka bez jabłek ;-) oblizuję się ze smakiem, mimo, że u mnie w piekarniku siedzi też rabarbar, ale w innej ciut postaci :-)
Piękny ! Obłędny ! I jeszcze te konwalie...rozmarzyłam się :)
Wygląda po prostu pięknie.
Takie ciacho to dopiero mistrzostwo, pycha:)
O kurczę, ale fajne to ciasto ! Koniecznie trzeba będzie je zrobić. Cudne :)
Wow! chociaż nie przepadam za rabarbarem, to na Twoją szarlotkę czuję że bym się skusiła :D
Wygląda obłędnie:-)!!!
Witam :)
Przepis wypróbowany z dodatkiem jabłek, wyszła obłędna :) dzięki za szybkie, proste i pyszne przepisy! Kasia.
Kupiłam rabarbar, będzie szarlotka !
Kasia, super, że i Tobie tak smakowała :)
serdecznie dziękuję za komentarz!
Bożena, no to pozostaje mi życzyć smacznego :)
W zeszłym roku piekłam bardzo podobny placek, był cudowny:) dobrze, że mi o nim przypomniałaś:) buziak
ja również pozwoliłam sobie skorzystać z tego przepisu, efekty u mnie na blogu :)
dziękuję, to ciasto jest przepyszne! :)
Aneta, super, że go wypróbowałaś, no i że smakował :D
i serdecznie dziękuję za komentarz!
Wygląda królewsko!
szarlotka wygląda obłędnie zaraz biorę się do jej zrobienia, głosik oddany.
Bernadeta, gorąco polecam!
i bardzo dziękuję za głos :)
Będę polecał innym i sam wypróbuje ten sposób na ciasto z rabarbarem :)
damian, koniecznie wypróbuj :) i wtedy śmiało możesz polecać :)
Czy masło mogę zastąpić olejem ?
Magda, nie, lepiej nie. na oleju kruche ciasto raczej nie wyjdzie
Właśnie ciasto wstawiłam do piekarnika :)
Ojej ale pycha !!
mam tylko pytanie czy bułke tartą posypać blache przed włożeniem rozawłkowanego ciasta ?
czy na ciasto nakłute widelcem ?
jestem poczatkującym cukiernikiem więc prosze wybaczyc pytanie
Pozdrawiam i dziękuje
A, bułkę tartą wysypać na ciasto nakłute widelcem
proszę pytać do woli :)
pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam ciasta z rabarbarem, połączenie z budyniem jest wyjątkowo udane :)
Robiłam z rabarbarem wyszło pycha
Chciałabym je powtórzyć ale rabarbar sie skończył
i nie wiem czym go zastąpić ? proszęo podpowiedz?
Pozdrawiam :)
Bożena
Bożena, cieszę się, że smakowała! i serdecznie dziękuję za komentarz :)
co do owoców: na pewno jabłka - w tym okresie są najlepsze. poza tym śliwki, brzoskwinie, nektarynki, morele, borówki, może też jeżyny
pozdrawiam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!