piątek, 6 grudnia 2013

Xôi - wietnamska potrawa na bazie kleistego ryżu



Kto tu czasem zagląda, pewnie kojarzy, że przebywam obecnie w Wietnamie, w Ho Chi Minh - dawnym Sajgonie. W ramach wyjazdu z AISEC, zdecydowałam się odbyć około 8-tygodniowy staż, a przy okazji przeżyć mega przygodę. Staram się chłonąć kulturę całą sobą, a migawki z mojego odkrywania Wietnamu, będę zamieszczać na blogu - oczywiście w kontekście kulinarnym, zarówno ze względu na tematykę bloga, jak i fakt, że jedzenie jest tu nie tyle na każdym rogu, co na każdym kroku! Dodatkowo mam to szczęście, że mieszkam w wietnamskim domu i mam okazję próbować wszystkiego i dowiadywać się z najlepszych źródeł. Będą to zwykle dania proste i szybkie w przygotowaniu. Zresztą, jest tu tak gorąco!!!, że nawet nie wyobrażam sobie typowego "stania przy garach". Posty będą się pojawiać pod kategorią Jak ugryźć Wietnam - chyba pasuje idealnie :) Część przepisów na pewno zabiorę ze sobą i będę testować je w rodzimych warunkach, ale na razie, zapraszam na gorące relacje z podróży.

Ok, tyle wyjaśnień, czas na pierwszy przepis. Zaczynamy od Xôi. Jest to ogólna nazwa dania na bazie kleistego, lepkiego ryżu (ale nie-rozgotowanego). Może być w wersji na słodko, jak i na słono - wszystko zależy od składników, przy dodawaniu których można puścić wodze wyobraźni i improwizować. Wersję, którą prezentuję przyrządza mi moja "gospodyni" (żeby nie było, to młoda studentka :)), najczęściej na śniadanie. Danie proste, w miarę szybkie, no i pożywne - daje mi kopa na kilka godzin wędrówek po Sajgonie.
Dziś rano pokazywała mi, dosłownie krok po kroku, jak się wszystko przyrządza, więc podaję dokładnie jej wykonanie - zwróćcie uwagę choćby na użyte przybory kuchenne :)


Xôi ze smażonym szczypiorkiem i omletem

Składniki (na 2-3 porcje)
  • szklanka ryżu
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, sos rybny, sos sojowy, *granulki mięsnego bulionu
  • olej do smażenia

* produkt kompletnie mi obcy, ale poguglałam i myślę, że zamiast granulek można użyć pokruszonego bulionu w kostce

Ryż przepłukać dwa razy i ugotować aż będzie kleisty. I tu jest pierwszy haczyk - potrzebna jest specjalna odmiana, by był lepki, ale nie-rozgotowany (nada się np. ten do sushi). Tutaj jest przygotowywany w zmyślnym urządzeniu, które najpierw gotuje wodę z ryżem - ok. 15-20 minut, a następnie pozwala na utrzymanie całości w cieple (lekkie podgrzewanie), powiedzmy na kolejne 10 minut - w naszych warunkach wystarczy garnek z wodą i pilnowanie czasu podanego na opakowaniu, ewentualne dłuższe przetrzymanie go aż nabierze odpowiedniej konsystencji.

W międzyczasie przygotować omlet. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, a 1/3 szczypiorku (zaczynając od tej białej części) drobno pokroić nożyczkami - szybko i wygodnie :) W misce rozbełtać jajka razem z łyżeczką granulek bulionu, łyżeczką sosu rybnego oraz szczyptą soli (masa była mieszana pałeczkami). Wsypać szczypiorek na patelnię, krótko przesmażyć, po czym wlać jajka, równo rozprowadzić na patelni i smażyć do ścięcia z wierzchu (u nas był lekko ścięty, ale co kto lubi). Omlet złożyć na pół i zdjąć z patelni. 

Na tej samej patelni ponownie rozgrzać trochę oleju i przesmażyć resztę drobno posiekanego szczypiorku - co jakiś czas mieszając, pałeczkami :) Lekko przesmażony zdjąć z patelni.

Na koniec przygotować sos: do miseczki włożyć dwa ząbki czosnku, rozgnieść je, dodać kawałek drobno pokrojonej nożyczkami papryczki chilli, po czym zalać składniki 1/4 szklanki sosu sojowego. Opcjonalnie można dodać trochę cukru.

Podanie: do 2-3 mieseczek nałożyć kolejno ryż, przesmażony szczypiorek, sos, omlet.


Ok, może się rozpisałam przy tak prostym przepisie, ale patrzenie jak ktoś przygotowuje dla mnie danie, i to w spósób tak odmienny, było tak pozytywne, że musiałam to przelać na słowa :)


 ************


A poniżej małe zestawienie - nowoczesne i tradycyjne oblicze centrum miasta. Z jeden strony wieżowce, "szklane domy", z drugiej świątynie i miejsca zabytkowe. Dodałabym nawet jeszcze trzecią stronę - pozostałości kolonii francuskiej. Całość tworzy swojego rodzaju misz-masz, przez co chodząc ulicami głowa obraca się na wszystkie strony i czasem muszę pamiętać, by nie trzymać otwartej ze zdziwienia buzi :) Gdyby nie konieczność uważania na ruch uliczny, który rządzi się swoimi prawami, pewnie całkiem bym odpłynęła.

Jestem tu dopiero kilka dni, ale codziennie odkrywam coś nowego - myślę, że z czasem pewne kwestie mi się uporządkuję i będę w stanie przekazać Wam, co pięknego kryje to miasto w mniej chaotyczny sposób :) Na pewno będzie o rynkach, na których znajdziecie, co tylko dusza zapragnie, o wymyślnych piekarniach, w których zachwycam się każdym wypiekiem, miejscach, które trzeba odwiedzić, ruchu ulicznym, który początkowo przyprawiał mnie o zawał serca, i wielu innych ;)


na rondzie przy najsłynniejszym rynku - Bến Thành Market






Diamond Plaza - centrum biznesowo-handlowe

po lewej Municipal Theatre (Saigon Opera House)

Bitexco Financial Tower - góruje nad Miastem, ponad 260 metrów. koniecznie muszę wjechać na górę!




motyw smoka - pojawia się także w żywopłocie


tradycyjne instrumenty

Katedra Notre Dame - powstała na wzór paryskiej


Katedra Notre Dame - powstała na wzór paryskiej

Saigon Central Post Office - jak opera, katedra również wybudowany przez Francuzów

Non La - tradycyjne wietnamskie nakrycie głowy

25 komentarze:

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, z zainteresowaniem przeczytałam ten przepis. Mnie wszystko ciekawi. Zdjęcia fantastyczne, piękne, kolorowe widoki. Pisz i pokaż nam kawałek "tamtej" kultury. Serdecznie Cię pozdrawiam, Krys

Anulla pisze...

Tamtejsza kuchnia zawsze mnie interesowała;-) niezła przygoda życia;-) przepis prosty i ciekawy;-)

Kamila pisze...

Fascynujące miejsce! Ciekawa jestem Twojej potrawy :) Pozdrawiam

Salvador Dali pisze...

ale tam wszystko wysokie! Wow!! :D
A danie super, choć nie wiem czy ja dałabym rady go zrobić :O

Ola pisze...

miasto wygląda imponująco!ten żywopłot w formie smoka-świetny:)
ale do ryżu w tej formule nie wiem czy bym się przekonała:)

akanak pisze...

super! jestem ciekawa dalszych przepisów :D

Magda C. pisze...

Piękne zdjęcia i niesamowita przygoda życia! Pozytywnie zazdroszczę i czekam na kolejne opisy z Twojej podróży :)
Co do XOI jestem ciekawa smaku :) Wygląda bardzo apetycznie, w ogóle tamtejsza kuchnia jest tak ciekawa wg mnie, że z niecierpliwością czekam na kolejną odsłonę w Twoim wydaniu ichnich potraw :)

krzywa kromeczka pisze...

Zdjecia sa przepiekne, tylko pozazdroscic.

Renata Walczak pisze...

Kasiu jestem zmarzluchem i chyba się domyślasz jak bardzo Ci zazdroszczę:) piękne zdjęcia i niecierpliwie czekam na następne.
Pozdrawiam cieplutko:)

Antenka pisze...

zdjecia oszałamiające:) super! a potrawa bardzo mnie zaintrygowała!

Łucja pisze...

z ciekawością czekam na kolejne odsłony kuchni wietnamskiej :) wspaniała przygoda!

Anula pisze...

Super okazja do spróbowania nowych potraw i smaków. Kasiu zazdroszczę Ci pogody, bo u nas wichura. Czekam na dalsze relację:)

JustInka pisze...

Kaś! Cudowne zdjęcia! Nie mogę się na nie napatrzeć. Cudowna wycieczka :) Troszkę zazdroszczę. Ale wklejaj jak najwięcej zdjęć, to mi przejdzie :)

Marzena pisze...

Zazdroszczę przygody, pogody i wrażeń:-) Te nożyczki i ich wykorzystanie w kuchni warto przenieść na własne podwórko:-) świetnie, że możesz się asymilować z tubylcami, zupełnie inaczej wchłoniesz ten pobyt:-) Super:-) Pozdrowionka:-) Ale ryż z omletem...;-(

Angie pisze...

Przepis jest bardzo ciekawy, będę musiała zakupić ten kleisty ryż, bo już od jakiegoś czasu mam ochotę z nim poeksperymentować.
Baw się dobrze! Ach chciałabym być na Twoim miejscu; D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wspaniałe zdjęcia, jestem pod wrażeniem :)
A danie pyszne, rzeczywiście bardzo sycące.

Justyna Żak pisze...

wygląda bardzo ciekawie, piękne zdjęcia:)

karolina pisze...

och jak Ci zazdroszczę ! Piękny czas przed Tobą! :) a danie pyyyycha :)

Natalie pisze...

Świetne zdjęcia jak i danie :) Chętnie bym spróbowała :)

Marcelina pisze...

Ach! Co za klimat! Potrawa prezentuje się przepysznie, trafiłaś w piękne i smaczne miejsce :) Czekam na kolejne porcje z cyklu "jak ugryźć Wietnam"

AZgotuj! pisze...

Ty tam teraz jesteś? I dobrze, bo u nas szaleje Xawery - huragan i o mało mnie nie porwał ;) Syć się smakami i przywieź duuuuuużo przepisów.

Kaś pisze...

AZGotuj, tak, od niecalego tygodnia. przywiozę, przywiozę :)

Dziękuję za komentarze! Zdjęcia sa robione zwykle na szybko, ale miasto samo w sobie jest tak piękne, że nadrabia ten szczefół z nawiazka :)

Kasia Cukier pisze...

Kasia, baw się dobrze, przepiękne zdjęcia ;)

lutka40 pisze...

Super ! - czekam na więcej .
Bardzo ciekawie piszesz i jak zwykle rewelacyjne foto
Czekam ,czekam ,czekam
Baw się dobrze

ugotujmyto.pl pisze...

Muszę powiedzieć, że Twoje zdjęcia Kasiu pokazują Wietnam o którym zupełnie miałam inne wyobrażenie... I teraz bardzo chętnie wybrałabym się na zwiedzanie takiego pięknego kraju...:)!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add