piątek, 2 maja 2014

Placek z rabarbarem i ananasem



Kruche ciasto i soczyste nadzienie - połączenie niezawodne i trafione w punkt. Słodziutki ananas genialnie komponuje się w lekko kwaskowym rabarbarem. Gorąco polecam Wam taki zestaw - lekki, świeży i orzeźwiający.

Ponieważ w końcu przyszedł, tak wyczekiwany przeze mnie, sezon na rabarbar, postanowiłam korzystać z niego w pełni. Tym razem znalazł się w kruchym cieście, ale już na tapecie mam dla Was sernik z rabarbarem. A może i jeszcze parę smakołyków się znajdzie ;)




Składniki na ciasto:
przepis z bloga Kwestia Smaku
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 260 g masła 
  • około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody [użyłam tylko połowę tej ilości]

Składniki na nadzienie:
podaję po moich małych zmianach
  • 600 g rabarbaru
  • 1 mały, świeży ananas / pół dużego
  • 100 g pokrojonych daktyli 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta
Mąkę, cukier puder i sól wymieszać w dużej misce. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć z sypkimi składnikami. Na koniec dodać wodę i zagnieść jednolite ciasto. Polecam dodawać wodę stopniowo, bo może się okazać, że nie trzeba będzie dodać 1/4 szklanki, ale tylko jej część. Ciasto podzielić na dwie części. Wyszło ok. 800 g ciasta - 500 g przeznaczyłam na spód, resztę na kratkę z wierzchu. Formę o wymiarach 20x30 cm albo o boku 25 cm (lub standardową tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód wylepić ciastem, formując boki o wysokości ok. 2 cm. Formę z ciastem włożyć na kilka godzin do schłodzenia. Drugą cześć ciasta zawinąć w folię spożywczą i również umieścić w lodówce.

Przygotowanie nadzienia oraz kratki z ciasta kruchego
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). W tym czasie przygotować nadzienie i wyjąć kulę ciasta przeznaczoną na kratkę aby lekko się ogrzała (dzięki temu wygodniej będzie ją rozwałkować).

Rabarbar opłukać i osuszyć. Odciąć liście i łodygi, po czym pokroić na ok. 1cm kawałki. Ananasa obrać i również pokroić w niedużą kostkę. Rabarbar i ananas umieścić w jednej misce, do której wsypać pokrojone daktyle. Przed samym wyłożeniem nadzienia na ciasto należy dodać do niego cukier oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszać całość (nie wcześniej, by rabarbar nie puścił zbyt dużo soków).

Kulę ciasta przeznaczoną na kratkę rozwałkować i wykrawać z niej podłużne paski. 

Pieczenie
Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć nadzienie, po czym na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta. Formę włożyć do piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Jeśli kratka z wierzchu zbyt wcześniej zacznie się rumienić, przykryć wierzch papierem do pieczenia. Pozostawić w formie do całkowitego przestudzenia.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




50 komentarze:

Martyna pisze...

Ciekawe połączenie! :)

pollyzeczki pisze...

3 słowa : niebo w gębie !!

Natalie pisze...

Wszyscy kuszą rabarbarem! Muszę go kupić :)

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Ten rabarbar zawsze z truskawkami, ananas to prawdziwa innowacja. Jest słodki, musi fajnie go przełamywać. Raczej nie w takim cieście (mój prodiż nie umie piec kruchego!), ale na pewno wypróbuję to połączenie!

Unknown pisze...

Ciekawe połączenie :) A jak ślicznie kolory grają w tym cieście :D

Marta Urbańska pisze...

ja raz tylko dorwałam rabarbar i już więcej na targu nie widziałam :) stąd posiany został w ogródku :)

Kulinarna Fuzja pisze...

cudeńko ! Jutro lecę po rabarbar :)))

Kamciss pisze...

Przepysznie! :>

madlene17 pisze...

Ciekawa kombinacja a tym ananasem:)

Majana pisze...

Jakie ładne i smakowite ciacho! :)

Kamila pisze...

Pycha! Ja też mam zamiar wykorzystać go do ostatniej łodyżki :) Pozdrawiam

Szpinakożerca pisze...

cudowne :) o takim połączeniu nie pomyślałam :) u mnie dziś z samym rabarbarem a wcześniej w ulubionym połączeniu z truskawką :) zaraz po jabłecznikach i sernikach, ciasta rabarbarowe się u mnie plasują

toffi pisze...

prześliczne to wszystko robisz ;) rabarbar to coś cudownego!!! uwielbiam ten czas...
wiązka rabarbaru czeka u mnie na jutro... ale będzie drożdżowe ;-) bo przed wyjazdem muszę się powyzbywać składników z lodówki :)

sweetorbitter pisze...

Pycha, u mnie też dzisiaj rabarbar :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pysznie wygląda to ciasto :) Naładowane owocami - bajka :)

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, świetne, pyszne i ładne. Ciasto pewnie jest smaczne (bo z rabarbarem) ale z ananasem? to dodatkowy plus :)

Renata pisze...

Ciasto wygląda tak, że nic tylko sięgnąć, wziąć kawałek i zjadać zanim jeszcze jest, ale .. ja niestety nie mogę jeść rabarbaru:(można go ominąć?
pozdrawiam cieplutko:)

What's Baking?? pisze...

Nice....

Salvador Dali pisze...

ależ połączenie smaków! podoba mi się :) i to kruche ciastoooo <3 <3

margot pisze...

Ciasto miód malina , naprawdę bardzo ciekawe i takie widać od razu, że pycha

Marcela pisze...

mmm.... jakie pyszności... chętnie skuszę się na kawałeczek:)

Magda C. pisze...

Wspaniałe Ci wyszło to ciacho! Jestem ciekawa smaku i tego połączenie. Cudna kratka :)

Kaś pisze...

Renata, myślę, że warto go czymś zastąpić - np. jabłkami, zawsze się sprawdzają

Unknown pisze...

Ten placek jest wspaniały! :)

http://cynamon.net.pl pisze...

Ależ piekny Ci wyszedł! Baardzo lubię ciasto z rabarbarem. Ciasto słodkie a rabarbar dodaje tego kwasku ;)

Angie pisze...

Bardzo lubię połączenie rabarbaru i ananasa, jest takie orzeźwiające; ))
Śliczna kratka!

DżemDżus pisze...

Wypróbuję z wielka przyjemnością, od zeszłego roku odczarowuję koszmar z dzieciństwa czyli ohydny, wstrętny kompot z rabarbaru. Na razie z sukcesem - karmelizowany rabarbar na ostro i pijana galaretka dla dorosłych aż się proszą o nowego kolegę w postaci Twojego ciasta :)

lutka40 pisze...

Fotki mówią same za siebie !

Justyna pisze...

A w itali nie ma rabarbaru! Tak mi go brakuje a Ty tu kusisz! Nie umiem robic kruchego ciasta, nie ma rabarbaru a jutro u nas dzien matki, musze cos innego wykombinowac!

Anulla pisze...

podoba mi się to połączenie:)

Kaś pisze...

Justyna, więc proponuję coś prostego i ekspresowego, zawsze się sprawdza :)
http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/10/jablecznik-na-serku-waniliowym-bez-jajek.html

Waniliowa Chmurka pisze...

mniam <3

Urszula - Proste potrawy pisze...

świetny przepis, godzien wypróbowania :)

Marzena pisze...

Wolałabym z samym rabarbarem, ale i tak wygląda cudnie:-)

Happy Kitchen. pisze...

cudo! :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Swietne połączeniu , Kasiu, a zdjęcia...brak mi słów.

BabaLuca pisze...

a u mnie rabarbarki jeszcze takie malutkie ale dzięki Tobie wiem co z nimi niedługo zrobię :)

Łucja pisze...

Ależ to ujęcie z bliska jest apetyczne :)

marinia pisze...

Wygląda nieziemsko!! Aż się chce złapać jeden kawałek i zatopić w nim zęby :)

Patrycja Reszko pisze...

Placek jest rewelacyjny!

Kasia pisze...

Ile nadzienia! Wspaniały placek :)

Poezja Smaku pisze...

Ale ślicznie wygląda!

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda pysznie, chociaż przyznam, że oczekuję na sernik z rabarbarem <3

pieczarka mySia pisze...

musze wyprbowac, bo wyglada pysznie :)

Back Taste pisze...

Ależ apetycznie wygląda ;)

Cudowny:)

agattekh pisze...

Wygląda pięknie :-)

CakeTime pisze...

Ale swietne zestawienie owocow! Ja jeszcze nawet sezonu rabarbarowego nie zaczelam, ale wpisuje koniecznie na liste!

ugotujmyto.pl pisze...

Zaśliniłam się... :)!

JustInka pisze...

Bardzo lubię placki z rabarbarem, ale jeszcze nie jadłam ich z dodatkiem ananasa. Ciekawe połączenie.

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Wspaniale ciasto Kasiu:). Nie łączyłam jeszcze nigdy rabarbaru z ananasem ... ale na pewno jest pysznie:)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add