Kruche ciasto i soczyste nadzienie - połączenie niezawodne i trafione w punkt. Słodziutki ananas genialnie komponuje się w lekko kwaskowym rabarbarem. Gorąco polecam Wam taki zestaw - lekki, świeży i orzeźwiający.
Ponieważ w końcu przyszedł, tak wyczekiwany przeze mnie, sezon na rabarbar, postanowiłam korzystać z niego w pełni. Tym razem znalazł się w kruchym cieście, ale już na tapecie mam dla Was sernik z rabarbarem. A może i jeszcze parę smakołyków się znajdzie ;)
Ponieważ w końcu przyszedł, tak wyczekiwany przeze mnie, sezon na rabarbar, postanowiłam korzystać z niego w pełni. Tym razem znalazł się w kruchym cieście, ale już na tapecie mam dla Was sernik z rabarbarem. A może i jeszcze parę smakołyków się znajdzie ;)
Składniki na ciasto:
przepis z bloga Kwestia Smaku
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 260 g masła
- około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody [użyłam tylko połowę tej ilości]
Składniki na nadzienie:
podaję po moich małych zmianach
- 600 g rabarbaru
- 1 mały, świeży ananas / pół dużego
- 100 g pokrojonych daktyli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta
Mąkę, cukier puder i sól wymieszać w dużej misce. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć z sypkimi składnikami. Na koniec dodać wodę i zagnieść jednolite ciasto. Polecam dodawać wodę stopniowo, bo może się okazać, że nie trzeba będzie dodać 1/4 szklanki, ale tylko jej część. Ciasto podzielić na dwie części. Wyszło ok. 800 g ciasta - 500 g przeznaczyłam na spód, resztę na kratkę z wierzchu. Formę o wymiarach 20x30 cm albo o boku 25 cm (lub standardową tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód wylepić ciastem, formując boki o wysokości ok. 2 cm. Formę z ciastem włożyć na kilka godzin do schłodzenia. Drugą cześć ciasta zawinąć w folię spożywczą i również umieścić w lodówce.
Przygotowanie nadzienia oraz kratki z ciasta kruchego
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). W tym czasie przygotować nadzienie i wyjąć kulę ciasta przeznaczoną na kratkę aby lekko się ogrzała (dzięki temu wygodniej będzie ją rozwałkować).
Rabarbar opłukać i osuszyć. Odciąć liście i łodygi, po czym pokroić na ok. 1cm kawałki. Ananasa obrać i również pokroić w niedużą kostkę. Rabarbar i ananas umieścić w jednej misce, do której wsypać pokrojone daktyle. Przed samym wyłożeniem nadzienia na ciasto należy dodać do niego cukier oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszać całość (nie wcześniej, by rabarbar nie puścił zbyt dużo soków).
Kulę ciasta przeznaczoną na kratkę rozwałkować i wykrawać z niej podłużne paski.
Pieczenie
Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć nadzienie, po czym na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta. Formę włożyć do piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Jeśli kratka z wierzchu zbyt wcześniej zacznie się rumienić, przykryć wierzch papierem do pieczenia. Pozostawić w formie do całkowitego przestudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
50 komentarze:
Ciekawe połączenie! :)
3 słowa : niebo w gębie !!
Wszyscy kuszą rabarbarem! Muszę go kupić :)
Ten rabarbar zawsze z truskawkami, ananas to prawdziwa innowacja. Jest słodki, musi fajnie go przełamywać. Raczej nie w takim cieście (mój prodiż nie umie piec kruchego!), ale na pewno wypróbuję to połączenie!
Ciekawe połączenie :) A jak ślicznie kolory grają w tym cieście :D
ja raz tylko dorwałam rabarbar i już więcej na targu nie widziałam :) stąd posiany został w ogródku :)
cudeńko ! Jutro lecę po rabarbar :)))
Przepysznie! :>
Ciekawa kombinacja a tym ananasem:)
Jakie ładne i smakowite ciacho! :)
Pycha! Ja też mam zamiar wykorzystać go do ostatniej łodyżki :) Pozdrawiam
cudowne :) o takim połączeniu nie pomyślałam :) u mnie dziś z samym rabarbarem a wcześniej w ulubionym połączeniu z truskawką :) zaraz po jabłecznikach i sernikach, ciasta rabarbarowe się u mnie plasują
prześliczne to wszystko robisz ;) rabarbar to coś cudownego!!! uwielbiam ten czas...
wiązka rabarbaru czeka u mnie na jutro... ale będzie drożdżowe ;-) bo przed wyjazdem muszę się powyzbywać składników z lodówki :)
Pycha, u mnie też dzisiaj rabarbar :)
Pysznie wygląda to ciasto :) Naładowane owocami - bajka :)
Kasiu, świetne, pyszne i ładne. Ciasto pewnie jest smaczne (bo z rabarbarem) ale z ananasem? to dodatkowy plus :)
Ciasto wygląda tak, że nic tylko sięgnąć, wziąć kawałek i zjadać zanim jeszcze jest, ale .. ja niestety nie mogę jeść rabarbaru:(można go ominąć?
pozdrawiam cieplutko:)
Nice....
ależ połączenie smaków! podoba mi się :) i to kruche ciastoooo <3 <3
Ciasto miód malina , naprawdę bardzo ciekawe i takie widać od razu, że pycha
mmm.... jakie pyszności... chętnie skuszę się na kawałeczek:)
Wspaniałe Ci wyszło to ciacho! Jestem ciekawa smaku i tego połączenie. Cudna kratka :)
Renata, myślę, że warto go czymś zastąpić - np. jabłkami, zawsze się sprawdzają
Ten placek jest wspaniały! :)
Ależ piekny Ci wyszedł! Baardzo lubię ciasto z rabarbarem. Ciasto słodkie a rabarbar dodaje tego kwasku ;)
Bardzo lubię połączenie rabarbaru i ananasa, jest takie orzeźwiające; ))
Śliczna kratka!
Wypróbuję z wielka przyjemnością, od zeszłego roku odczarowuję koszmar z dzieciństwa czyli ohydny, wstrętny kompot z rabarbaru. Na razie z sukcesem - karmelizowany rabarbar na ostro i pijana galaretka dla dorosłych aż się proszą o nowego kolegę w postaci Twojego ciasta :)
Fotki mówią same za siebie !
A w itali nie ma rabarbaru! Tak mi go brakuje a Ty tu kusisz! Nie umiem robic kruchego ciasta, nie ma rabarbaru a jutro u nas dzien matki, musze cos innego wykombinowac!
podoba mi się to połączenie:)
Justyna, więc proponuję coś prostego i ekspresowego, zawsze się sprawdza :)
http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/10/jablecznik-na-serku-waniliowym-bez-jajek.html
mniam <3
świetny przepis, godzien wypróbowania :)
Wolałabym z samym rabarbarem, ale i tak wygląda cudnie:-)
cudo! :)
Swietne połączeniu , Kasiu, a zdjęcia...brak mi słów.
a u mnie rabarbarki jeszcze takie malutkie ale dzięki Tobie wiem co z nimi niedługo zrobię :)
Ależ to ujęcie z bliska jest apetyczne :)
Wygląda nieziemsko!! Aż się chce złapać jeden kawałek i zatopić w nim zęby :)
Placek jest rewelacyjny!
Ile nadzienia! Wspaniały placek :)
Ale ślicznie wygląda!
Wygląda pysznie, chociaż przyznam, że oczekuję na sernik z rabarbarem <3
musze wyprbowac, bo wyglada pysznie :)
Ależ apetycznie wygląda ;)
Cudowny:)
Wygląda pięknie :-)
Ale swietne zestawienie owocow! Ja jeszcze nawet sezonu rabarbarowego nie zaczelam, ale wpisuje koniecznie na liste!
Zaśliniłam się... :)!
Bardzo lubię placki z rabarbarem, ale jeszcze nie jadłam ich z dodatkiem ananasa. Ciekawe połączenie.
Wspaniale ciasto Kasiu:). Nie łączyłam jeszcze nigdy rabarbaru z ananasem ... ale na pewno jest pysznie:)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!