Zaczęłam eksperymentować z mąką z kaszy gryczanej i muszę powiedzieć, że jest to całkiem wdzięczny produkt. Ma wiele zastosowań, a do tego, co w końcu najważniejsze, jest zdrowszy od mąki pszennej. Na pierwszy ogień poszły gofry. Są chrupiące, lekkie, najlepsze tuż po przygotowaniu. U mnie z bitą śmietaną, coby za dietetycznie nie było ;)
Składniki na 6-7 gofrów
- pół szklanki mąki gryczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- jajko
Rozgrzać gofrownicę.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a resztę składników zmiksować w oddzielnej misce. Pianę delikatnie wmieszać do masy. Gotowe ciasto przekładać do gofrownicy i smażyć 4-5 minut (zależy od gofrownicy, najlepiej sprawdzić przy pierwszej partii), u mnie 4 minuty. Studzić na kratce.
23 komentarze:
świetny pomysł na nieco odchudzoną wersję goferków:) ale bym zajadała!:D
mnie przeraża jedynie cena..
tak to z chęcią również bym jej spróbowała :)
Ale gofery.. aż naszła mnie ochota! :)
Ja też chętnie poeksperymentowałabym, ale... nie mam gofrownicy. Obiecuję sobie, obiecuję.... Może się dorobię. Ale póki co pozachwycam oczy widokiem pysznych Twoich gofrów :)
Chyba pora w końcu odłożyć trochę do skarbonki i kupić gofrownicę :D
Wyszły pierwsza klasa. Nigdy bym nie powiedziała, że z mąki bezglutenowej. Muszą być pyszne :)
wow, idealne są! z gryczaną na pewno jeszcze zdrowsze, a jej posmak bardzo lubię :)
Znakomite! Czas letni to odpowiednia pora na ten deser!
Domowe gofry... pyszności po prostu! :P
Takie gofry z pewnością są wspaniałe w smaku! ; )
Prezentują się cudownie!
z mąki gryczanej jeszcze nic nie robiłam, ale gofry pychota! :)
Jestem bardzo ciekawa ich smaku :)
Już widzą, że następnym razem podczas pobytu w PL będę musiała porządnie się zaopatrzyć, chyba ciężarówkę potrzebuję ;-) Koniecznie chciałabym spróbować takich gofrów :-)
Jakie by nie były zjem wszystkie :))
pychota <3 chociaż trochę można się oszukać, ze zdrowie dzięki tej mące :D
też próbowałam, ale dla mnie za suche...
wolę z owsianą :)
Ja się chętnie piszę na takie ;) szkoda, że gofrownicy nie mam ale słyszałam, że są silikonowe foremki na te pyszności :))
Gofery palce lizać! <3
Zrobię mojej córci jak wróci z obozu, bo już dawno mnie o gofry prosiła. Chętnie poeksperymentuję z mąką gryczaną:-)
Koniecznie przepis do wypróbowania :)
Chcę takiego gofra i to zaraz!! Wygląda przepysznie!
te gofry nie są bezglutenowe
Mniam... ciekawa jestem smaku i czy czuć mąkę gryczaną :)
Ostatnio kupiłam właśnie gofrownicę, więc z chęcią ten przepis wypróbuję! Dzięki :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!