niedziela, 22 marca 2015

KONKURS - wygraj zestaw kawowy porcelany MariaPaula Złota Linia



Dziś post wyjątkowo bez przepisu, ale za to z czymś łatwym i przyjemnym - konkursem :) A nagroda zacna! Zestaw kawowy porcelany MariaPaula Złota Linia na sześć osób, dokładnie taki, jak na zdjęciach. Do wygrania są trzy takie zestawy. Sama posiadam i polecam! 


Co należy zrobić, aby spróbować zgarnąć taki zestaw?
Jeśli do mnie zaglądacie, zakładam, że lubicie słodkie :) Proszę więc Was o przesyłanie pomysłów na... deser do kawy! Mam już zastawę do kawy (Wy też możecie taką mieć), więc szukam inspiracji, co można by na niej zaserwować.  Ciasta, tarty, torty, muffiny a może jeszcze coś innego? Zaskoczcie mnie!

W komentarzach pod tym postem zamieszczajcie Wasze propozycje. Przepisy lub najlepiej linki do przepisów. W przypadku linków, oczywiście nie muszą to być Wasze przepisy - jak najbardziej mogą być podpatrzone na innych stronach. Takie, które wpadną Wam w oko, które sami chcielibyście wypróbować, takie, na widok których... aż cieknie ślinka! Mam nadzieję, że uzbiera się z nich pokaźne źródło słodkich inspiracji.
Ważne! Razem ze swoją propozycją, proszę zamieścić w komentarzu swój adres e-mail. Każdy może przesłać jedną propozycję.

Wybiorę trzy najciekawsze i najbardziej kuszące pomysły na deser do kawy. I jak najbardziej postaram się je w najbliższym czasie sama zrobić :) 


Słów parę o nagrodzie

Kolekcja porcelany MariaPaula to kwintesencja wszystkiego co polskie. Przy jej produkcji od projektu, aż po realizację wykorzystano doświadczenia polskich pokoleń miłośników porcelany. Fason stworzony w duchu tradycji, jest jednocześnie wygodny i dopasowany do naszych czasów. Wiele jego elementów doskonale wpisuje się w codzienny rytm życia, a serwis prezentowany w pełnej okazałości podkreśla uroczystość i smak wyjątkowych chwil. Kolekcję cechuje dominująca biel i olśniewający błysk porcelany oraz gładkość i przyjemność w dotyku. Powierzchnie są wolne od nierówności i chropowatości. Wysokiej jakości surowce użyte do wyrobu porcelany i dekoracji gwarantują trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. MariaPaula Złota to ponadczasowa zastawa z charakterem. Wyjątkowa biel porcelany w klasycznym połączeniu ze złotym paskiem nadaje kolekcji wyrafinowanej elegancji. Do udekorowania porcelany użyto prawdziwego złota, a dekoracje zostały wykonane ręcznie. Porcelanowe szkliwo jest odporne na zarysowania sztućcami, jest łatwe w utrzymaniu czystości. Porcelana jest bezpieczna i ekologiczna, nie wchodzi w reakcję z produktami żywnościowymi [źródło]

Serwis MariaPaula Złota Linia znajdziecie TUTAJ



Regulamin konkursu: 



1. Organizatorem konkursu jest blog Bake&Taste. 
2. Fundatorem nagród jest ALTOM sp. z o.o. sp. k. 
3. Konkurs trwa od 22.03.2015 do 28.03.2015 (włącznie). 
4. Zadanie konkursowe polega na przesłaniu pomysłu na ulubiony deser do kawy. Dodatkowo, należy podać swój adres e-mail. 
5. Propozycje należy umieszczać w komentarzach pod wpisem konkursowym. 
6. Każdy uczestnik konkursu może wysłać tylko jedną odpowiedź. 
7. Wyniki zostaną ogłoszone na blogu 29.03.2015. 
8. Zostanie wyłonionych trzech Zwycięzców, na drodze subiektywnej oceny przesłanych propozycji konkursowych. 
9. Nagrodą w konkursie jest zestaw kawowy porcelany MariaPaula Złota Linia, składający się z 
MariaPaula Złota Linia Imbryk 1,2L (L02) (1 szt.) 
MariaPaula Złota Linia Cukiernica 330ML (L02) (1 szt.) 
MariaPaula Złota Linia Mlecznik 300ML (L02) (1 szt.) 
MariaPaula Złota Linia Filiżanka do kawy 220ML (L02) (6 szt.) 
MariaPaula Złota Linia Spodek 15CM (L02) (6 szt.) 
MariaPaula Złota Linia Talerzy płytki 20CM (L02) (6 szt.) 
10. Osoby wyróżnione mają obowiązek przesłania swoich danych kontaktowych w celu wysyłki nagród (imię, nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu) na adres bakeandtaste@gmail.com, do 02.04.2015 włącznie. Jeśli nie otrzymam w podanym terminie wymaganych danych, nagroda zostanie przyznana innej osobie. 
11. Po zakończeniu konkursu dane Zwycięzców zostaną przekazane Fundatorowi nagród, po którego stronie leży ich wysyłka. 
12. Wysyłka nagród tylko na terenie Polski.




dla przykładu, kremówka jak najbardziej pasowała do kawki ;)))


117 komentarze:

Mariola Grzęda pisze...

do kawki proponuję miodownik http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/12/ksiazecy-miodownik.html
grzedama@interia.pl

Mariola Grzęda pisze...

a może ktoś się skusi na karpatkę waniliową http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/01/karpatka-waniliowa.html
grzedama@interia.pl

Mariola Grzęda pisze...

a może by tak placuszek jaglany do kawki ? http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/11/placuszek-jaglany-podany-na-ziemi_14.html
grzedama@interia.pl

K BZ pisze...

Tak mnie kusi to zabajone i czekam cały czas na jakąś nadwyżkę żółtek!
Musi być pyszne.. już same lody zabajone są rozkoszą dla mojego podniebienia. A w ogóle kawa i alkohol to niebo w gębie :)

http://www.kuchenneszalenstwa.pl/2014/11/zabaglione-zabajone.html

Pozdrawiam, Daria .


mail: daria_iciek@wp.pl

Mariola Grzęda pisze...

Kawa i czekolada idealne połączenie zapraszam na deser czekoladowy http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/02/deser-czekoladowo-wisniowy-czekolada.html
grzedama@interia.pl

Anonimowy pisze...

http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-drozdzowe/472-przepis-na-cynamonowe-ciasto-drozdzowe-do-odrywania niezawodne jak zawsze, cudownie pachnące cynamonem i aromatyczne ciasto drożdżowe, dodatkowo wzbogacone przeze mnie żurawiną i rodzynkami, z posypką z cukru trzcinowego.

mój e-mail: betikrakow@interia.pl

Natalie pisze...

Ojej, jaki przyjemny konkurs! Ja proponuję coś pyszne, zdrowego i słooodkiego! Idealne jako dodatek do kawki, a nawet jako śniadanie ;) Ja uwielbiam słodycz bananów przełamanych słonawym masłem orzechowym Jeżeli Ty też kochana, to proponuję Ci mini chlebek bananowy z masłem orzechowym! Można go upiec w formie muffinek, lub tak jak ja lubię najbardziej - w formie mini chlebka, bułeczki :)
Oto link do przepisu:
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/2014/08/sniadanie-nr-266-dla-weganina-jak.html

nataliekudli@gmail.com

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Piękna zastawa <3

Marzena Szkodzińska pisze...

Super konkursik. To ja proponuje sernik cytrynowy, który ostatnio robiłam i jestem nim zachwycona :-)
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/03/sernik-cytrynowy-z-kajmakiem.html?m=0

szkodzinska.marzena@gmail.com

Anonimowy pisze...

Ponieważ staram się odżywiać w miarę zdrowo to do kawy zjadłabym takie ciasteczka owsiane:
Składniki:
-100 g masła
-2 łyżeczki cukru (jak ktoś lubi słodko to można więcej, ale delikatnie bo będzie slodkie od czekolady, można też dodać stevii )
-1/2 szklanki mąki - jaką kto lubi - ja mieszam jaglaną z ryżową
-1 1/2 szklanki płatków owsianych
-bakalie - ja daję wszystko to co lubie czyli 2 garsci rodzynek, owoce goji, platki migdalowe, wiorki kokosowe,
- opcjonalnie dodaję też 2 łyżki masła orzechowego
- czekolada - ja lubię pokruszyć milkę i gorzką (np po pół tabliczki każdej)
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli

Rodzynki i owoce goji zalać wodą i odstawić do namoczenia - dzięki temu gdy będą się piec w piekarniku to nie wyschną i będą cały czas mięciutkie. Masło, jajka i cukier zmiksować na jednolitą masę. Rodzynki i owoce goji odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę żeby płatki owsiane nieco zmiękły. wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować dość grube okrągłe placuszki. Piec w około 170 *C, aż nabiorą złotego koloru. Z takiej porcji wychodzi całą duża blacha ciastek.

bardzodzikakotka@wp.pl

Anonimowy pisze...

A ja proponuję Panna Cotta dla wszystkich panien ale i nie tylko http://www.mojewypieki.com/post/waniliowa-panna-cotta

Mari.22@interia.pl

Jolka pisze...

Proponuję arystokratkę, coś dla każdego łasucha, małego i dużego, świetne połączenie nietypowego kakaowego biszkoptu,z kremem, galaretką i czekoladą;)
Arystokratka

Ciasto:
5 jajek
¾ szkl. cukru
2 łyżki kartoflanki
2 łyżki mąki
2 łyżki kawy
2 łyżki kakao
2 łyżki maku
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem :
½ litra mleka
6 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki kartoflanki
1 łyżka mąki
kostka tłuszczu
Galaretka:
2 słoiki drążonych wiśni
3 galaretki wiśniowe
Woda
Przygotowanie:
1. Ciasto: Wymieszać razem kartoflankę, mąkę, kawę, kakao, mak i proszek do pieczenia. Następnie oddzielamy białko od żółtek. Ubijamy białko, dodajemy cukier, żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszaną razem mąkę, kartoflankę, kakao, mak i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolicie gładkie i przekładamy je do prostokątnej formy. Pieczemy około 30 minut w 180 °C.
2. Krem: Z ½ litra mleka odlać niewielką ilość płynu. Resztę zagotować z 6 łyżkami cukru i 2 cukrami waniliowymi. Do odlanego mleka dodać kartoflankę i mąkę, następnie wymieszać, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany przez nas zacier. Ostudzony budyń ucieramy z kostką tłuszczu.
3. Galaretka: Odlewamy sok z drylowanych wiśni, następnie uzupełniamy go wodą, tak aby otrzymać 3 szkl. płynu. Płyn wlewamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu zestawiamy garnek z ognia i wsypujemy 3 galaretki. Do gęstnącej galaretki dodajemy wiśnie.
4. Wcześniej upieczone ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy według schematu:
a)ciasto
b)krem
c)galaretka z wiśniami
d)krem
e) ciasto
Całość polewamy czekoladą.

45gargamel@wp.pl





Ma J. pisze...

Przepiękny serwis :) a jakie przepyszne ciacho :) Aż ślinka cieknie :(

Alex Mikolajska pisze...

z miłą checia sie podziele moimi propozycjami :)

http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2015/02/czekoladowy-deser.html
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2015/01/malinowy-ekler.html
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2015/01/racuszki-z-jabkami.html
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2014/12/torcik-z-galaretka-jagodowa.html
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2014/12/torcik-jagodowo-truskawkowy.html
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2014/12/klasyczny-torcik-smietanowiec.html
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2014/12/torcik-jagodowy-z-musem-kiwi.html
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2013/09/jabecznik-z-bezowa-pianka-i-kawa.html

smacznego ;)

olesianagazie@gmail.com

Anonimowy pisze...

Polecam ciasto które już samą nazwą COFFIE TIME zachęca na kawę a zwłaszcza z tak pięknego zestawu! Ciasto jest obłędne i napewno posmakuje każdemu kawoszowi! Polecam bo warto w takim towarzystwie wypić ulubioną kawę! Pozdrawiam serdecznie! http://www.malacukierenka.pl/ciasto-coffee-time.html
wasiakj@interia.pl

Voyagedegustacje pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Monia Gałgan pisze...

Ten deser skradł moje serce i kubki smakowe. Obłędny! Od samego patrzenia na zdjęcia ślinka mi cieknie ;)
http://madameedith.blogspot.com/2015/01/mus-chalwowy.html

Pycha!
moni_sun@interia.pl

Voyagedegustacje pisze...

Ha! Do tak pięknego zestawu tylko i wyłącznie dostojny tort Saint - Honore wg Hortense Laborie - film Niebo w gębie :) W Paryżu miałam okazję jeść ciastko kupione niedaleko Bastylii, smakowało wybornie. Na urodziny mojego męża, czyli za parę dni będę robić ten tort właśnie z tego przepisu, podaję link poniżej. Jeśli prześledzimy film, tort prezentuje się wyśmienicie :)
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_plus-food-film-fest-2012-ciekawostka-ciasto-wg-hortense.html
zapomniałam podać maila w wcześniejszym w komentarzu, który usunęłam :) toscania2006@gmail.com

Interiors design pisze...

Sama nie piekę ani nie gotuję najlepiej. Za to kawę, najlepiej czarną uwielbiam ponad wszystko. Do kawy w leniwy poranek, czy to ten letni na tarasie, czy zimowy w łóżku pod kołdrą uwielbiam francuskie croisanty z czekoladą

Słodkie Rewolucje pisze...

skoro zbliża się Wielkanoc to zapraszam na niesamowitą babkę,którą nie dawno zrobiłam :) istny obłęd :)
http://www.slodkie-rewolucje.pl/2015/03/babka-czekoladowo-karmelowa.html

a mój adres email: słodkie.rewolucje@gmail.com

Emilia pisze...

A co mnie tam mogę spróbować. Podałabym molten lava cake http://www.mojewypieki.com/post/czekoladowa-lawa-molten-lava-cakes dlatego, że ładnie by kontrastował z zastawą, a w dodatku wspaniale smakuje.

email: dtlecky@gmail.com

Amanashe pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Amanashe pisze...

Szarlotka z bezą <3

Składniki:
Spód:
• 300 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 80 g cukru
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 150 g masła, zimnego
• 3 żółtka (białka zachować do bezy)

Beza:
• 3 białka duże (L)
• 150 g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jabłka:
• 1,5 litrowy słoik uprażonych jabłek z cukrem i cynamonem*


* z gotowych zapasów lub przygotowane ze świeżych jabłek: około 2 kg jabłek (na szarlotkę: antonówek lub szarej renety) obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię lub do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, około 100 g cukru (lub do smaku) i smażyć mieszając przez około 10 minut na większym ogniu aż jabłka zmiękną ale pozostaną jeszcze w kawałeczkach.

Przygotowanie:

Spód:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można wyrabiać w melakserze lub mieszadłem - łopatką miksera). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jedną kulę (w razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Przygotować jabłka oraz składniki na bezę.
Blaszkę o wymiarach około 22 x 30 cm wysmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić rozwałkowanym ciastem, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania bezy.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Beza:
Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Na spód wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć pianę z białek, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec ciasto przez 25 minut (na tym etapie suszymy bezę). Następnie ustawić 170 stopni C (ale włączamy tylko dolną grzałkę oraz termoobieg) i piec przez około 25 minut (na tym etapie dopiekamy spód ciasta). W połowie tego ostatniego etapu pieczenia, np. po 15 minutach, sprawdźmy spód podważając go łopatką, być może będzie już wcześniej zrumieniony, wówczas skracamy czas pieczenia.

Małgorzata Kijowska pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Emilia Szymańska pisze...

Zapisuję się! I polecam ciasto wyśmienite wręcz, Leśny mech:)

http://lowca-smaku.blogspot.com/2014/05/ciasto-ze-szpinakiem.html

Anonimowy pisze...

nie ważne jaki deser... ważne, że zrobiony i podany przez męża :) To wtedy jest idealny dodatek do kawy :)

Gabriela Borowiec pisze...

Ja do kawy niedawno zajadałam Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z bitą śmietaną i chętnie zjadłabym znowu kawałek tego ciasta :)
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/ciasto-czekoladowe-z-kaszy-jaglanej.html

borowiec.gabriela@wp.pl

Pozdrawiam!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kasiu, pomyślałam, że do tak pięknej porcelany będzie pasowało coś lekkiego, równie delikatnego i klasycznego, choć z nutą wyjątkowości, tak jak ta kolekcja. Bezy w fiołkowym pudrze wydają mi się wprost do tego stworzone. To także ulubione słodkości mojej Mamy, której z wielką chęcią podarowałabym zestaw.
http://kucharnia.blogspot.com/2014/04/bezy-w-fiokowym-pudrze-i-jak-smakuja.html
Pozdrawiam serdecznie,
Anna Maria

Anonimowy pisze...

Porcelana wygląda niczym milion dolarów… Stąd też moja propozycja :) Caramel shortbread zwane po polsku ciastem milionera. Na początek zagniatamy kruche ciasto wg sprawdzonego przepisu ( u mnie jest to szklanka mąki, 3/4 kostki masła, żółtko, 1/3 szklanki cukru) Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce min. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i układamy w lekko natłuszczonej formie, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-25 minut. Po ostudzeniu kruchego i pysznie chrupiącego spodu smarujemy go masą kajmakową (może być smakowa, np. orzechowa, ja w przypadku bogactwa smaków wolę wersję bez dodatków). Z racji tego, że jestem łasuchem, zużywam na ciasto 1,5 puszki, a resztę podjadam z gorzką kawą ;) I teraz nasza „wisienka na torcie” czyli rozpuszczanie czekolady. Proponuję dwie mleczne i jedną gorzką czekoladę dobrej jakości. Mmmm. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła dla uzyskania kremowej konsystencji. Masę rozsmarowuję równomiernie na całej powierzchni, dodatkowo posypuję delikatnie grubymi kryształkami soli. Odrobina soli dodatkowo podkreśla słodycz tego nieziemskiego połączenia. Niecierpliwie czekamy do zastygnięcia – najlepiej w lodówce. Tak pyszne ciasto milionera konsumujemy w przyjemnym towarzystwie koniecznie z filiżanką gorzkiej kawy. Piękna porcelana, bogactwo smaków, można po prostu cieszyć się chwilą. Tylko nie zapomnij unieść małego paluszka ;) W 1710 roku pewna firma wyprodukowała filiżanki z uszkiem. Było one na tyle niewielkie, że filiżankę trzymano pomiędzy dwoma palcami – kciukiem i wskazującym, a mały palec z był odgięty dla utrzymania balansu. Obecnie odchylanie małego palca uznawane jest za przesadę i afektację. A może właśnie warto pokusić się na przesadę i afektację w tak przyjemnej chwili ?

Pozdrawiam smacznie!
DD
dagus90@o2.pl
P. S. Ciasto milionera to również idealne rozwiązanie na wielkanocnego mazurka - wystarczy odpowiednio ozdobić ciasto i zaskoczyć swoich świątecznych gości :)

Kasia pisze...

A ja do kawy zjadłabym kawałek pomarańczowo-pistacjowego ciasta z ouzo :)) http://souvlakiforthesoul.com/2014/10/orange-ouzo-and-pistachio-cake-recipe

rochas84@wp.pl

Evi pisze...

Piękny, klasyczny serwis. Hmmm co by tu pasowało do niego i do aromatycznej kawy w takich filiżankach? Może takie maksymalnie czekoladowe, pyszne ciasto? http://gebawniebie.blogspot.com/2011/04/kladdkaka.html

Anonimowy pisze...

Moje ukochane rogaliki drożdżowe z marmoladą :)

Składniki

50 g drożdży(pól kostki)
szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
mąka ok 1 kg
6 łyżek cukru
3 jajka
3/4 szkl oleju
słoiczek marmolady
jajko do posmarowania rogalików
Etapy przygotowania

Do miski wsypujemy ok szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdze i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki(należy pamiętać że ciasto drośdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).

Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Kinga58478@vp.pl

Salvador Dali pisze...

zadanie iście proste, a zarazem trudne.. co pasuje do kawy najlepiej?! :D przecież nie da się wybrać, o nie.. :D
Ale, ale.. nie będę "kraść" innych pomysłów.. może podrzucę mój jeden.. który wydaje mi się, ze kawa przy nim to tylko kropeczka nad "i", ostatni stopień do nieba.. :)

http://kuchniasmakoszy.blogspot.com/2014/11/zamiast-zotek-mam-orzechy-dosc-z.html

Powodzenia i pozdrawiam! :)

Magda C. pisze...

Najlepsza klasyka, idealna do kawy - Kopiec Kreta :)
http://www.brulionspadochroniarza.pl/2015/02/kopiec-kreta.html

brulionspadochroniarza@gmail.com

Anonimowy pisze...

czy w jednej opowiedzi/komentarzu można podać kilka propozycji?

Anonimowy pisze...

Uwielbiam białą porcelanę, taką, której piękno podkreśla jedynie elegancki kształt lub wytłaczany, niemalowany wzór. Zdarza mi się czasem robić zdjęcia moich kulinarnych poczynan i zauważyłam, że najlepiej prezentują się one własnie na białej, subtelnej porcelanie, gdyż nie odwraca ona uwagi od kulinarnego arcydzieła. Na uroczej i delikatnej zastawie MariaPaula zaserowałabym niezwykłą ROLADĘ ŻYRAFĘ .
Łaciaty biszkopt, zakręcona w roladę bita śmietana i orzeźwiający, owocowy środek wiśniowy (jak tutaj http://cukierniczekreacje.blox.pl/2012/04/8222Zyrafa8221-czyli-rolada-czekoladowa-ze.html) lub bananowo-brzoskwiniowy (http://feeriasmakow.blox.pl/2014/03/Rolada-Zyrafa.html) Chociaż oczywiście „serce” rolady można nadziać dowolnie: bananem, mango, galaertką owocową – tu ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jedno jest pewne – to ciasto, na widok którego uśmiechają się nie tylko dzieci :-)
Do tego aromatyczna kawa w cudnej filiżance i można osiągnąć błogostan, mmmmm... Ech, rozmarzyłam się, a tu trzeba wracać do rzeczywistosci. W końcu jestem w pracy ;-)
Pozdrawiam wiosennie i życzę miłego dnia
Hanka
h_anka(at)wp.pl

Aneta Wojciechowska pisze...

Jestem ogromną fanką serników, więc do kawy proponuję moją autorską propozycję - sernik pieczony na biszkopcie, z przepyszną warstwą orzechów w karmelu. Z pewnością prezentowałby się idealnie na takiej porcelanie :)

http://planeta-smaku.blogspot.com/2014/12/sernik-pieczony-na-biszkoptach-z.html

planetasmaku@gmail.com

Kaś pisze...

A., prosiłam o jedną odpowiedź, więc proszę tylko o jedną propozycję. w przypadku osób, które podały ich więcej, będę uwzględniać tylko pierwszy typ

Anonimowy pisze...

Muszę się przyznać do mojej słodkiej słabości do Banoffee Pie... Jest to jedyny deser, który przyrządzam ostatnio i nie mogę się nim najeść. Jest boski... :) Podaję przepis, z którego korzystam:

http://www.uwielbiamgotowac.com/2014/05/banoffee-pie.html#.VRAul_mG_7Y

Smacznego!

e-mail: ja_szczurka@poczta.onet.pl

Ewa Paszkiewicz pisze...

Ja wczoraj popełniłam przepyszne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone. I dziś to właśnie jest mój ulubiony deser! Przygotowuje się je ekspresowo jak muffinki, a smakuje niesamowicie :) Polecam, spróbuj!

1000smakow@gmail.com
http://www.tysiacsmakow.eu/2015/03/ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone.html

Krystyna Boner pisze...

Zrobiłam sernik potrójnie czekoladowy, który doskonale kontrastowałby się z tą piękną białą porcelaną. A poza tym jest po prostu smaczny, delikatny i wydaje mi się, że jego miejsce na tym talerzyku pasuje idealnie

http://kuchniaukrysi.blogspot.com/2014/06/sernik-potrojnie-czekoladowy.html

kuchniaukrysi@gmail.com

grubywalek pisze...

Tylko i wyłącznie beza z kremem mascarpone i amaretto :) Posypana pestkami granatu. Do espresso pasuje idealnie!

http://grubywalek.pl/2015/02/08/wybuchowa-beza-z-kremem-amaretto-i-granatem/

grubywalek@gmail.com

Karola pisze...

Do kawy idealnie pasowałby deser, który ostatnio jest na mojej liście do zrobienia. Idealnie kruche bezy z dodatkiem gorzkiej czekolady oblane solonym karmelem i posypane orzechami. Super komponowałyby się z nieco gorzką kawą rozpływając się w ustach.
Jak tylko uda mi się stworzyć taki przepis (i przy okazji założyć w końcu bloga :) ) to na pewno się podzielę :)
Pozdrawiam,
Karolina (k.sosnowska@wp.pl)

Anonimowy pisze...

A mnie zauroczył ten tort:
http://www.malacukierenka.pl/tort-czekoladowy-z-kawa-dzemem.html
Połączenie czekolady, orzechów laskowych, dżemu porzeczkowego i masy kawowej jest kuszące, tylko ciekawe czy uda się odwzorować filiżankę MariaPaula na zwięczenie tortu?
anne.marie.r@wp.pl

Patrycja pisze...

Witaj Kasiu!
Długo zastanawiałam się jaką słodkość zaproponować do kawy i w końcu zdecydowałam się na Babeczki ryżowo-czekoladowe z mlecznym kremem i borówkami. Skoro lubisz eksperyment w kuchni, to polecam Ci ciasto na babeczki z kleiku ryżowego oraz patent na mleczny krem. Owoce (oczywiście możesz użyć swoich ulubionych) są dopełnieniem całości. Tu znajdziesz przepis:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2014/07/Babeczki-ryzowo-czekoladowe-z-mlecznym-kremem-i.html
Pozdrawiam serdecznie, Patrycja
Mój e-mail: patrycjareszko@gmail.com

Anonimowy pisze...

Witaj Kasiu,
Jak dla mnie do kawki idealny deser to Fondant czekoladowy, sama nie potrafię zrobić, dlatego chętnie podpatrzę jakiś ciekawy przepis. Już na samą myśl mam ślinotok :) Pozdrawiam Ola
brzozka13@op.pl

lizzie pisze...

Recepturę mam ciekawą
Na nieziemskie brownie z kawą!
Cukier biały i brązowy -
Odmierz równo dwie połowy,
Dodaj mąkę, sól, kakao
Zmieszaj razem z cukrem śmiało.
Starta gorzka czekolada
Do miseczki sama wpada.
Kawa, masło, kąpiel wodna,
Wnet mieszanka będzie zgodna.
Wlej ją do składników sypkich,
Brownie jest z gatunku szybkich!
Dodaj jajka. Ale heca!
Koniec pracy! Fik do pieca!
Teraz chwila, aż się schłodzi,
Bo gorące Ci zaszkodzi!
Kiedy czas konsumpcji będzie,
Ach! i Och! usłyszysz wszędzie!

lizzie@wp.pl

Kerry-Marta pisze...

Jakiś czas temu zrezygnowałam z blogowania, może czas wrócić? Do kawy proponuję sernik, sernik uniwersalny, ponadczasowy, ukochany, przez wszystkich lubiany i nie wymagający szukania składników. http://pod-martulinowym-niebem.blogspot.com/2010/09/historia-o-sernikowym-romansie.html#comment-form

Renula pisze...

Witaj Kasiu! Bardzo sympatyczny konkurs!
Idzie wiosna, świeżość, lekkość, także w deserach...
Do tak cudnej porcelany aromatyczna kawka tylko w towarzystwie delikatnej bezy z kremowym mascarpone.
Pavlova i kawka raz, proszę!

http://rajdlapodniebienia.blogspot.com/2012/09/tort-bezowy-pavlova-moj-pierwszy.html

Anonimowy pisze...

MariaPaula i Mrożony tort pistacjowo-czekoladowy, do tego kawa czekoladowa:


Biszkopt:
3 jaja
75 g cukru
50 g mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej

Krem: 350 g śmietany 36-proc.
100 g grubo tłuczonych ziaren kawy
4 żółtka
4 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki żelatyny
100 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
poł posekanego Torciku WEDEL
2 łyżki posiekanych niesolonych pistacji
sposób przygotowania:
Śmietanę wymieszaj z ziarnami kawy i wstaw do lodówki na 12 godzin. Przygotuj
biszkopt: 3 żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Z białek ubij
sztywną pianę i wyłóż do żółtek, wsyp obie mąki i ostrożnie
wymieszaj, by powstało ciasto biszkoptowe. Wylej ciasto na połowę
płaskiej natłuszczonej blachy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
C i piecz przez blisko 12 min. Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli
wodnej. Przygotuj krem: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem
wanilinowym w kąpieli wodnej na puszystą masę, dodaj żelatynę i
rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszaj i ostudź. Śmietanę z kawą
przecedź przez sito, ubij ją na puszysty krem, a następnie wymieszaj z
kremem z białej czekolady. Z biszkoptu wytnij dwa prostokątne pasy, by
pasowały do formy keksowej. W foremce wyłożonej folią spożywczą
kolejno nakładaj warstwę kremu, biszkopt posmarowany płynną ciemną
czekoladą, warstwę kremu i znowu biszkopt z czekoladą. Ostatnią
warstwę kremu posyp kruszonymi pistacjami .Tort
wstaw do zamrażalnika na 6 godzin, podawaj w plastrach.

Lena
to-paz@gazeta.pl

Renula pisze...

No zapomniałam! :) adres to reni120@op.pl

Reger pisze...

Świetny konkurs! Powodzenia dla wszystkich uczestników :)

Anonimowy pisze...

Witam! Jestem Emilka :)

Polecam pyszne "A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych"


Orzeźwiający deser a'la tiramisu z owocami leśnymi. Właściwie deser nie ma nic wspólnego z prawdziwym tiramisu poza sposobem przełożenia. Biszkopty przełożone są kremowym serkiem i kwaskowatym kisielem. Całość posypałam prażonymi migdałami. Bardzo smaczna i lekka kompozycja.

Biszkoptów nie nasączałam i zmiękły na drugi dzień, ale można je spokojnie na chwilę zamoczyć w dowolnych soku np. wiśniowym, pomarańczowym lub w wersji dla dorosłych skropić je likierem amaretto.
Składniki:

- 300g serka kremowego typu Philadelphia (ewentualnie serek mascarpone)

- 300g słodkiej śmietany 30- 36%

- 50g cukru pudru

- 3 szklanki kisielu z owoców leśnych

- 200g podłużnych biszkoptów

- ok. 50g migdałów w płatkach

- ewentualnie likier Amaretto lub dowolny sok owocowy

Sposób przygotowania:

1. Warstwę biszkoptów ułożyć w naczyniu np. żaroodpornym lub prostokątnej formie. (Biszkopty można uprzednio zanurzać na krótko w soku owocowym lub ułożone w naczyniu skropić likierem amaretto. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Moja forma ma wymiar ok. 20x 23cm).

2. Na biszkopty wyłożyć połowę kisielu.

3. Serek zmiksować krótko z cukrem pudrem. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do serka. Połowę masy serowej wyłożyć na kisiel.

4.Przykryć drugą warstwą biszkoptów (zanurzonych w soku lub skropionych amaretto). Wyłożyć resztę kisielu i resztę masy serowej.

5.Formę wstawić do lodówki.

6.Migdały podprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać z góry tiramisu.

7.Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz, albo dłużej.

Smacznego :)

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.


emilia.famme@gmail.com


Anonimowy pisze...

Witam! Z tej strony Iwona :)
Pragę zaproponować takie cudo do kawki, ponieważ wygląda przepięknie, jak słodycz nie z tej ziemi, a w dodatku na jego widok ślinka leci niemożliwie. Nie lubię monotonii i robienia w kolko tego co już znane, fascynują mnie nowe przepisy zwłaszcza na ciacha i desery, i dlatego taka moja propozycja. Będę robić to ciacho za niedługo, ale już teraz proponuje wypróbowanie takiego bajecznego przepisu.
http://zcukrempudrem.blogspot.com/search?updated-max=2015-03-09T22:32:00%2B01:00&
max-results=6&start=12&by-date=false
Smacznegoooo !

iwonaaa7@gmail.com

Szefowa Kuchni pisze...

Oto moja propozycja:) Mini serniczki cytrynowo-czekoladowe. Jeszcze nie opublikowałam ich na blogu, więc zdjęcie załączam tutaj: http://i59.tinypic.com/27y4fb6.jpg

500g sera twarogowego
4 łyżki serka homogenizowanego
1/4 szklanki cukru
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka startej skórki cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1/4 tabliczki czekolady mlecznej

Bita śmietana:
300ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
1/4 tabliczki czekolady mlecznej

1. Twaróg mielimy lub miksujemy w blenderze.
2. 1/4 czekolady siekamy na kawałki, pozostałą ścieramy na małych oczkach tarki.
3. Twaróg, cukier, jajka, mąkę, skórkę cytrynową, sok z cytryny i posiekaną czekoladę mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy.
4. Masę przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut.
5. Serniczki studzimy i chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc
6. Śmietanę wlewamy do czystej miski, dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania sztywnej piany. Bitą śmietaną dekorujemy serniczki. Posypujemy startą czekoladą.

szefowa.kuchni1@gmail.com

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu bardzo ciężko wybrać mi tę jedną jedyną propozycję do kawy, bo jest ich przecież taka mnogość .... serwis jest przepiękny i bardzo elegancki, a więc i ciasto musi mu sprostać .... ze swojej strony polecam moją ukochaną Marlenkę. Cudowne miodowe placki przełożone masą z dodatkiem kajmaku ... dostojnością i smakiem będzie świetnie pasować do porcelany MariaPaula.
MARLENKA

Składniki masy:

Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstawić do ostudzenia (przykryć wierzch folią spożywczą, wówczas nie wytworzy się kożuch). Najlepiej ugotować budyń wieczorem i zostawić na kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

Składniki ciasta:
600 g mąki pszennej
120 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 - 1,5 łyżeczki octu
2 duże jajka
Do sporego garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu -ciągle mieszając- aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miałam kolor jasno-żółty.W osobnej miseczce wymieszać sodę z octem (będzie się pienić). Natychmiast dodać ją do masy. Zmniejszyć ogień na minimum i cały czas mieszać miksturę. Po paru minutach kolor zmieni się na pomarańczowo-brązowy (zacznie ładnie pachnieć). Zdjąć miksturę z ognia i schładzać przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie bardzo energicznie mieszając miksturę trzepaczką dodać jajka. Jaja mają się dobrze połączyć z całością, a mieszanina troszkę ściemnieje. Następnie dodawać do masy mąkę (stopniowo). Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x35cm). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty można wyrównać odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta należy później zmielić i posypać nimi wierzch wypieku. Blaty piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego (ok. 3-5 minut). Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smarować masą. Wierzch ciasta również posmarować masą i posypać posypką zrobioną ze zmielonych skrawków ciasta. Ciasto odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły.

Tutaj można ją Kasiu zobaczyć, choć zdjęcie jak to u mnie średnie:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2014/04/Marlenka.html
Pozdrawiam i życzę miłego dnia

jolantamarel@wp.pl

Ewa W pisze...

Świetny konkurs,zgłoszę na pewno parę propozycji :)
http://aroundtheflavors.blogspot.com/2015/02/murzynek-z-powidami.html
http://aroundtheflavors.blogspot.com/2014/12/sernik-z-pierniczkami-bardzo-prosty.html
Moje dwie propozycje,może i proste ale przez wszystkich lubiane :)
ewuska2016@vp.pl

Anonimowy pisze...

Znalazłam ostatnio takie i od razu się zakochałam :)

http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4584/sernik-mars

Pozdrawiam, Sylwia

s_karpinska@wp.pl

krystyna9 pisze...

zastanawiałam się czy pisać co ja bym wybrała, bo tu tyle pyszności juz zaproponowano :) Ale co tam, podam i ja . Takie troszkę nietypowe ciacha z migdałowym nadzieniem. Jest to tradycyjny wypiek z kuchni azerbejdżańskiej, który sama wypróbowałam a zbierałam się do tego coś około roku czasu. A to dlatego, że po prostu bałam się tego wypieku. W końcu powiedziałam sobie, raz kozie śmierć. I upiekłam. Idealne do kawy po prostu są. Badambura jednym słowem http://krystyna9.livejournal.com/82029.html

krystyna9 pisze...

no i zapomniałam o adresie mailowym, który w tej chwili uzupełniam
krystyna.banaczkowska@op.pl
I jeszcze prośba. Czy te adresy muszą być widoczne dla wszystkich ?

Kaś pisze...

Krystyna, komentarze są publiczne, nie ma możliwosci częściowego ukrycia. prosiłam o adresy ze względu na powollanie się na nie podczas wyboru zwycięzców. poza tym choć po części pomagaja unikać wielokrotnych zgłoszeń od tych samych osób

Lady laura. pisze...

Sorbet malinowy z czekoladowym torcikiem la reine de Saba ,cudowne smaki https://myladylaura.wordpress.com/2014/04/08/sorbet-malinowy/
Torcik ma osobny link ,ale razem podane dopełniają się.https://myladylaura.wordpress.com/2014/04/06/torcik-la-reine-de-saba/

Lady.laura.bloq@gmail.com

Małgorzata Kijowska pisze...

do kawy polecam gruszkowego królewicza

http://www.daylicooking.pl/2014/10/gruszkowy-krolewicz.html

pozdrawiam...smacznie ;)

blog@daylicooking.pl

Veggie pisze...

Zestaw idealny na nadchodzące dni świąteczne, pewnie podałabym budyń z cukrowymi jajeczkami w miseczkach z czekolady :-)
http://veggieola.blogspot.de/2014/04/budyn-wielkanocny-w-miseczkach-z.html
info@grafik-und-design.com

Anonimowy pisze...

Słodkie snickers brownie, a dla przełamania tej słodyczy kawa :)
http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-brownie-z-kremem-fistaszkowym-i-karmelem

Ewelina
(ewelina.scieranka@op.pl)

matleen pisze...

Witam serdecznie,
kawa czy herbatka - jak mawiało się u mnie w domu (i dalej mawia) - nie może obyć się bez słodkości, które cieszą oczy i podniebienia. A że teraz w moim domu króluje mały łasuch, to proponuję coś co zaspokoi oczekiwania i małych i dużych domowników:
Strucla serowa z nutką czekoladową - idealna na wspólne "zajadanie" przy kawie ;)
http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Wielkanocna-strucla-serowa-z-czekoladowa-nutka.html
(jeśli lubisz czekoladę możesz dodać jej o wiele więcej),
a do tego szybkie ciasteczka, bo przy takim ślicznym zestawie kawowym zasiądzie pewnie nie jedna osoba, więc na stole nie może brakować łakoci i ... zapachu świeżo zaparzonej kawy
http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Ciasteczka-kakaowe-marmurki.html


P.s. Dla tych, którzy nie są częstymi bywalcami twojego bloga (w przeciwieństwie do mnie), to muszę no po prostu muszę wspomnieć o cieście, które mnie inspiruje i na pewno! wkońcu je upiekę do poronnej kawki czy herbatki ;)
http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/04/magiczne-ciasto-czekoladowe.html

Twoje magiczne ciasto czekoladowe ... ach na samą myśl o tym wypieku ślinka mi cieknie.

Pozdrawiam serdecznie

matleen@gazeta.pl

Ewelina Pędzikowska pisze...

Witam, mam na imię Ewelina, przesyłam link do przepisu mojego autorstwa na
Pijany Jabłecznik

Ciasto stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek, niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika…

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pijany-jablecznik

linka2107.88@o2.pl

Pozdrawiam Ewelina

Anonimowy pisze...

Witam z tej strony Marcin przedstawiam swój własny przepis na
Jagodową fantazję

Oryginalne połączenie sera z jagodami. Jest świetnym pomysłem na wyśmienity, lekki deser na niedzielne popołudnie.

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jagodowa-fantazja

e-mail: marcinperez@wp.pl

Pozdrawiam

matleen pisze...

P.s. Przypomniał mi się jeszcze jeden przepis godny polecenia na:
EKLERKI KAWOWE Z POLEWĄ POMARAŃCZOWĄ
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/eklery_kawowe_z_polewa_pomaranczowa
Uwielbiam eklerki...

Pozdrawiam
matleen@gazeta.pl

kuchennefascynacje pisze...

Witam,

Moja propozycja to przepyszna szarlotka z kremem waniliowym. Jest przy niej trochę pracy ale naprawdę warto się o nią pokusić :)

http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/04/Szarlotka-z-kremem-waniliowym.html

Pozdrawiam serdecznie
Justyna
kuchennefascynacje@o2.pl

Szpinakożerca pisze...

Do kawy najchętniej sięgam po czekoladowe trufelki, te są idealne ! Kontrastują mnie tylko smakiem, ale też ciemno czekoladowym wnętrzem przełamanym różową posypką http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-trufle-w-owocowym-pudrze bardzo eleganckie
mocna, aromatyczna czekolada połączona z lekkim jak puch pudrem malinowo-truskawkowym, poezja smaku, nic dodać, nic ująć :) można się zakochać od pierwszego kęsa...
szpinakozerca@gmail.com

Anonimowy pisze...

Witaj Kasiu :)
Ta zastawa jest taka piękna, bardzo podobają mi się klasyczne wzory. Gdy przeczytałam o tym konkursie nie zastanawiałam się zbyt długo nad propozycją. Jestem wielką fanką serników - są takie eleganckie i dostojne ;) Uważam, że te śnieżnobiałe cuda są stworzone do tak pięknej klasycznej zastawy. Najbardziej lubię połączenie kremowego, delikatnego sera, pysznego czekoladowego spodu i owoców, które doskonale przełamują słodki smak. Kilka dni temu do kawy podałam biały sernik z frużeliną z owoców leśnych z przepisu Doroty http://www.mojewypieki.com/przepis/bialy-sernik-z-fruzelina-z-owocow-lesnych i miałam wrażenie, że trafiłam do sernikowo-kawowego raju :) Uwielbiam ten smak. Pyszne są również serniki na zimno z galaretką wiśniową na spodzie z czekoladowych ciasteczek lub na spodzie brownies. Takie serniki pięknie wyglądają, smakują nieziemsko i wspaniale pasują do kawy. Serdecznie wszystkim polecam i dodaję tym samym kolejny pomysł, do tej bazy pyszności, która tutaj powstaje :)
Przesyłam pozdrowienia dla Ciebie Kasiu i czytelniczek bloga.

Imienniczka Kasia :)
xsunrise@o2.pl

Anna Jarczak pisze...

Ja polecam mój najnowszy deser - gruszkowo- wiśniowy ryżnik! http://goodchanges.pl/index.php/2015/03/gruszkowo-wisniowy-ryznik/
goodchanges@wp.pl

matleen pisze...

Tak, tak wiem, że każdy może przesłać tylko jedną propozycję. Ale to odnośnie konkursu. A tak poza nim pisałaś, że chcesz uzbierać pokaźną bazę inspiracji do kawki ;) Także proponuję jeszcze jedną słodkość. Upiekłam ją z moją kochaną córeczką, więc nadaje się zarówno do kawki, jak i herbatki w towarzystwie maleństw ;)
http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Bardzo-smietankowe-puszyste-ciasto-owocowe-z.html
Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Idealne ciasto na wiosenną porę. Och jak mi tęskno za świeżymi owocami zrywanymi prosto z krzaczka... Te malinki, jeżynki ach...

matleen@gazeta.pl

Anonimowy pisze...

a może by tak Orzechowy Pyszałek
Gwarantuję zachwyt u gości jak i u domowników. Ulubiony deser moich dzieci, a to najsurowsi z sędziów :). http://www.wielkiezarcie.com/recipe63732.html
Małgosia/mama2006 mama2006@gazeta.pl

Anonimowy pisze...

Ja do kawy polecam proste i najzwyklejsze HERBATNICZKI mogą być be be :D osobiście smaruje je delikatnie dżemikiem, najlepiej co dzień innym.
Czasami także wersja z czekoladą lub ze świeżymi owocami wraz z bitą śmietaną :)
W końcu piękno tkwi w prostocie!

PS stronka fajowska ;)

Pozdrawiam
Artk20@interia.pl

Anonimowy pisze...

Miło być: Artik20@interia.pl <--------- to z wrażenia :D

Natalia Kasprzyk pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Natalia Kasprzyk pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Natalia Kasprzyk pisze...

Na wstępie muszę wyrazić swój zachwyt jaki wzbudził we mnie ten zestaw kawowy. Jest po prostu przepiękny- to prawda, że prawdziwe piękno tkwi w prostocie! Jest klasyczny, elegancki, wygląda jak zastawa królów <3 Byłabym przeszczęśliwa gdyby jakimś cudem udało mi się go wygrać! I już zazdroszczę osobom, które staną się jego właścicielami!

Moją propozycją na deser do kawy jest Malinowa Chmurka. Link do ciasta: http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2014/09/malinowa-chmurka.html
Dla mnie to królowa wszechczasów, wiadomo że każda z nas ma inne smaki, ale gorąco polecam spróbować bo to rozkosz dla podniebienia! Kruche ciasto cudownie współgra z kwaskowymi i soczystymi malinami zatopionymi w orzeźwiającej galaretce. Całość spoczywa pod białą, puszystą, bezową chmurką obsypaną migdałami. Coś pysznego! Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej :)

Zaznaczę, że link jaki tu zamieściłam to odnośnik do bloga Pani Beaty Orlik, nie jest to więc moja "twórczość".

Wszystkim, którzy skuszą się na Malinową Chmurkę życzę smacznego :)

Natalia Kasprzyk
natalia_kasprzyk@poczta.onet.pl

ann bee pisze...

Ja polecam moje ostatnie deserowe odkrycie, Ciasto zebra według przepisu http://napiecyku.pl/2014/01/sernik-zebra/
Bardzo szybki, prosty w wykonaniu ( tylko 6 składników) a efekt rewelacyjny!. Kremowy, wilgotny, w smaku właściwie nie przypomina sernika. Dzięki pieczeniu w formie zanurzonej w wodzie nie tworzy się "skorupka" na brzegach i spodzie i wychodzi rozpływający się w ustach kremowy deser:)
email anka09@vp.pl

Joanna Lesiak pisze...

Hej! kocham gotować, inspiruję się kuchnią azjatycką... ale jeśli chodzi o słodkości to bardzo często moje zmagania kończą się fiaskiem ( cały czas intensywnie próbuję!). Na Twoim blogu niestety co przepis na ciasto to wygląda na pyszniejsze ;) i tu wkracza moja mama, która po godzinach błagań bierze Twój przepis w rękę i czaruje cuda właśnie do naszej wspólnej kawy :) Uwielbiam do kawy Twoje kruche ciasto z malinami, a babeczki dyniowe zapadły mi w pamięci na zawsze.
Dzisiejsza moja propozycja na ciasto do kawy, które KAŻDY powinien zrobić to Tofurnik. Pierwszy swój tofurnik zrobiłam, kiedy dostałam książkę Jadłonomii. Sernik z tofu nie dość, że mi wyszedł to jeszcze był przepyszny! Rozkochałam się w tym deserze bez pamięci. Robiłam go już kilka dobrych razy i za każdym razem jest trochę inny. Raz z chilli, drugi raz na spodzie z płatków orkiszowych, a kolejny na maaaaksa czekoladowy z konfiturą pomarańczową. Można eksperymentować do woli :))
http://www.jadlonomia.com/2014/07/tofurnik-na-zimno-doskonay.html
Po zrobieniu tego cuda na kilka dni można zapomnieć, że istnieje wgl coś takiego jak ser i sernik ;)
Mam nadzieję, że wypróbujesz przepis na (moim zdaniem) jeden z najlepszych deserów do kawy.
P.S. Jeśli dostanę te filiżanki, sprezentuje je mojej Mamie, która będzie robiła mi codziennie placki z dyni Twojego przepisu i to bez błagania!
asiuuuunia@gmail.com

Marta G pisze...

Ja zaproponuję Gumisia, bo u mnie jak pytam co ma być do kawy to zazwyczaj słyszę "sernik!" ;-) Nie jest to zwykły sernik, bo po nim, jak po soku z gumijagód ( mam nadzieję, ze znasz Bajkę o Gumisiach) skacze się z radości taaaaaak wysoko!;)

http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com/2014/07/sernik-gumis.html

Pozdrawiam!

martuchaa.g@gmail.com

tinah pisze...

To mój nowy, ostatnio ulubiony deser na zimno.
Zrobiłam go z okazji 1 urodzin mojej strony ^^
Do pysznej, delikatnej kawy z nutą wanilii... O mamo! Aż mam ślinotok!

http://justakitchen.pl/post/bombowe-kielichy-blog-ma-rok/354

Pozdrawiam,
justa@justakitchen.pl

Anonimowy pisze...

Witam,
do tak pięknej i delikatnej porcelany pasuje równie elegancki i delikatny deser, jakim jest pavlova - harmonijne połączenie słodkiej bezy, lekkiego kremu i owoców. Dla mnie pavlova to klasa sama w sobie i szczyt elegancji wsród deserów. Zwłaszcza w tak wiosennym wykonaniu jak tutaj: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2013/05/fiokowa-pavlova-z-truskawkami.html
prawda, ze ten deser "je się oczami"?

Pozdrawiam.
Pestka
pestka.83@o2.pl

Małgosia pisze...

Ja zaproponuję coś prostego i szybkiego w wykonaniu, ale równie pysznego jak tradycyjne ciasta. Mianowicie fafernuchy. Odkryłam je kilka dni temu i jestem zachwycona. Wciągają tak, że trudno przestać po nie sięgać. Są to miodowo - marchewkowe ciastka. Idealne dla osób z nietolerancją jajek, mleka czy pszenicy.
Skład jest bardzo prosty:
3 starte średnie marchewki
2 duże łyżki miodu ok. 100g
1,5 szklanki maki żytniej typ 720
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
garść rodzynek
białko do posmarowania
cukier trzcinowy do posypania
Miód łączę z marchewką (czasami trzeba troszkę podgrzać miód), dodaję mąkę, rodzynki i przyprawy. Wszystko mieszam i zagniatam. Formuje wałek (trzeba mocno podsypać mąką), smaruje białkiem i posypuje cukrem. Kroję jak kopytka. Piekę do zarumienienia. Polecam!
msciegienna@gmail.com

Katarzyna Liro pisze...

Proponuje ciasto o niezwykle inspirującej nazwie: ŚLIMAK ELEGANCIK. Jest to ciasto pracochłonne jednak efekt końcowy jest wart całego poświęconego czasu.

Przepis:
ŚLIMAK ELEGANCIK
Składniki:

CIASTO I
• 4 jajka
• 10 dag orzechów
• 2 łyżki mąki
• 5 dag cukru pudru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

CIASTO II
• 6 jajek
• 6 łyżek orzechów
• 6 łyżek mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

MASA
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki kartoflanej
• 1 szklanka mleka
• Cukier waniliowy
• 1 ½ kostki masła
• Spirytus

Powidło / galaretka
rodzynki
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
CIASTO I: Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier i po jednym żółtku i ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i zmielonymi orzechami – wymieszać. Upiec Upiec w około 170 stopniach na złoty kolor.
CIASTO II: Białka ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i zmielonymi orzechami – wymieszać. Upiec w około 160 stopniach 2 placki na rolady. Gorące zwinąć w ścierkę i zostawić do wystudzenia. Zimne rolady posmarować kremem, na środek dać galaretkę lub powidło – zwinąć.
MASA: Jajka ubić z cukrem i mąką. Mleko z cukrem waniliowym zagotować, wlać do niego ubite jajka, zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać budyń, dalej ucierając. Dodać spirytus do smaku.
Ciasto 1 posmarować masą. Na masie na bokach blaszki wzdłuż dłuższej krawędzi położyć zwinięte rolady. Pomiędzy poukładać cząstki brzoskwiń. Posypać rodzynkami i zalać galaretką. Rolady posmarować z wierzchu resztą masy i posypać zmielonymi orzechami. Kroić po zastygnięciu. Na początku przekroić ciasto na pół wzdłuż przez środek. Następnie kroić kawałki, przypominające kształtem i wyglądem ślimaka. Smacznego!

Pozdrawiam!

mail: liro.katarzyna@gmail.com

Kejt Dżanik pisze...

Do kawy mam dwa typy:

- gdy mam ochotę na orzechy i coś niezbyt słodkiego wybieram WIEWIÓRKĘ - przepis znajdziesz tutuaj:http://www.tysiagotuje.pl/2014/11/ciasto-wiewiorka.html Co najważniejsze zrobienie tego ciasta zajmuje 15min. A gdy jest jeszcze ciepłe - na jednym kawałku nigdy nie poprzestaję

- z kolei gdy ciągnie mnie do czegoś bardzo słodkiego wybieram 3 BITA , o takiego tu: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/324-przepis-na-3-bit tylko, ze to najlepiej jak postoi noc w lodówce i następnego dnia jest radość dla podniebienia.

Do kawki to lubię również dodać likier.. ale to tylko dla pełnoletnich :)

Kejt Dżanik pisze...

zapomniałam dodać maila: kkaska08@wp.pl
Miłego dnia!

Sandra Siebert pisze...

Witam,
Zapraszam na mojego bloga pyrynagaz.blogspot.com na przepyszny sernik "Snickers" z karmelem, masłem orzechowym i orzechami. Świetnie sprawdzi się ie tylko do aromatycznej kawki ale również w czasie świąt lub uroczystości rodzinnych. Jedyny sernik jaki jada mąż, znany z tego, że nie lubi absolutnie żadnego nabiału. Lepszej referencji nie potrzeba!
http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/sernik-snickers.html
pozdrawiam serdecznie
Sandra (sandra.siebert@wp.pl)

gin pisze...

Ja polecę sernik z musem bazyliowym: http://razadobrze.blogspot.dk/2015/03/sernik-z-musem-bazyliowym-dla-patryka-i.html
Przepis przetestowałam - wychodzi coś obłędnie pysznego, zaskakującego delikatnym smakiem bazylii. Prosty, a jednocześnie, przez dobór składników, dość wykwintny deser. polecam :)

Anonimowy pisze...

Sushi na słodko

Jakiś czas temu odebrałam książkę z Lidla z przepisami na słodkości. Książka oczarowała mnie.
Sukcesywnie przygotowuję z niej to, co wpadło mi w oko.
Ostatnio zaprosiłam na kawę koleżanki - i oto, co podałam:

http://kuchnialidla.pl/product/wisniowe-sushi

Podając sushi dziewczyny były nieźle zdziwione i zmieszane, co mi przyszło do głowy, aby podawać je do kawy - widziałam w ich oczach, że jak zwykle liczyły na jakieś ciasto. Zjadły tak jak być powinno - całe sushi do buzi i wtedy dopiero nadeszło największe zdziwienie :)
Polecam zrobić - niespodzianka gwarantowana.
Trzeba włożyć w to trochę pracy jednak - warto :)

Pozdrawiam,
Anna
a.h.hejduk@gmail.com

Anonimowy pisze...

Witam,
Moja propozycja to 3 bit-łatwe,szybkie i pyszne,uwielbiane przez moją rodzinę,jak zbliża się jakaś rodzinna impreza obowiązkowo muszę zrobić 3 bita:)

Składniki:
puszka masy krówkowej
3 opakowania herbatników
krem Karpatka 5 minut
0,5 l śmietany 30%
400 ml mleka
śmietan fix
cukier waniliowy
pół tabliczki czekolady

Przed robieniem wstawiamy puszkę krówki do gorącej wody i lekko ją podgrzewamy na małym ogniu.
Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników, następnie rozsmarowujemy masę karpatkową (zmiksowaną z mlekiem). Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników, którą przykrywamy masą krówkową. Na masę krówkową układamy kolejną warstwę herbatników.Ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan fix i cukier waniliowy. Dobrze ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Na śmietanę sypiemy startą czekoladę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki,wtedy herbatniki dobrze namiękną.Najlepiej zrobić z samego rana,wtedy idealnie pasuje do poobiedniej kawy..

Pozdrawiam
Paulina

paulinaszykowna@interia.pl

Honsia pisze...

Witam,

ja polecam deser "Czarny las".
Przepis: http://zszywka.pl/p/deser-czarny-lasskladniki-ciastaser-3018980.html
Jest bardzo pyszny, ale szybki w przygotowaniu i efektownie wyglądający.

Zachęcam również do wypróbowania tego przepisu:
http://zszywka.pl/p/kolejny-nasz-hit-rozplywajacy-sie-w-7663091.html
Jest to przepis na deser pod nazwą "Czekoladowa rozkosz". Jest on PRZEPYSZNY, rozpływa się w ustach (dosłownie) i NIE wymaga pieczenia, po prostu bajka :)

Pozdrawiam,

czytelniczka27@o2.pl

Anonimowy pisze...

Witam:) jestem Monika i uwielbiam słodkie tak jak Ty Kasiu i dlatego chętnie podzielę się z Tobą ciachem mojego pomysłu:)

Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami
Składniki:
Ciasto:

250 ml mleka
125 g margaryny tortowej
2 łyżki kakao
100 g czekolady gorzkiej
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 jajka

Masa bananowa:

2,5 banana
450 ml nektaru bananowego
1,5 łyżki żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
400 g śmietany 30%
2 łyżki soku z cytryny

Masa budyniowo-dżemowa

450 ml mleka
1 budyn waniliowy
170 g margaryny tortowej
1 słoik dżemu truskawkowego ( najlepiej domowego)
25 g cukru
Barwnik czerwony ( ewentualnie)

Dekoracja:

200 g śmietany 30%
1 łyżeczka cukru
1 śmietan-fix
Barwnik czerwony

Przygotowanie:
1.Ciasto: Do małego rondelka przelać mleko, dodać margarynę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypać cukier, kakao i dać połamaną czekoladę. Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła. Odstawić na bok i ostudzić zupełnie.
2.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przygotowanej masy razem z maką i szybko wymieszać do połączenia składników
3.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta i wymieszać. Boki blaszki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180 st około 35-40 do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić na noc, aby ciasto dobrze ostygło. Kolejnego dnia przekroić wzdłuż na pół. Gdyby na wierzchu była „górka” ściąć ją i ciasto wykorzystać np. do bajaderek.
4.Masa budyniowo-dżemowa: Budyń zagotować w 450 ml mleka. Ostudzić. Dżem przełożyc do rondelka i postawić ogień. Podgrzewać do zagotowania. Przetrzeć przez sito. Zostawić do ostygnięcia.
5.Margarynę utrzeć na puch z cukrem.Następnie po łyżce dodawać dżem i cały czas mieszać mikserem. Budyń również dodawać po łyżce i wmieszać w masę. Dla koloru można dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
6.Masa bananowa: Banany pokroić na kilka kawałków i skropić sokiem z cytryny. Dodać nektar bananowy i zmiksować na gładko blenderem
7.Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, przestudzić. Dodać do musu bananowego. Kremówkę ubić na sztywno z łyżeczka cukru pudru. Następnie dodać ją delikatnie do musu bananowego i delikatnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na 10 min.
8.Wykonanie: Na pierwszy placek nałożyć cała masę budyniową i wyrównać. Nałożyć drugi placek i lekko docisnać. Wyłożyć całą masę bananową i znów wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc.
9.Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, zagęstnikiem i barwnikiem. Ciasto pokroić na kostki i udekorować szprycą. Smacznego!

Jak ciacho wygląda można zobaczyć pod linkiem:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/murzynkowy-przekladaniec-z-dwoma-masami

Mój mail: trzascy@wp.pl

kasiek pisze...

Ja również jestem Kasia i kocham Cointreau! O! Przyznałąm się ;) Kawę też kocham i desery, więc nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować http://wkrainiesmaku.pl/11993/ciasto-czekoladowe-z-cointreau-orzechami-i-skorka-pomaranczowa/ - na samą myśl cieknie mi ślinka! Całe szczęście, że nie ejstem na diecie...

Pozdrawiam serdecznie,
kasia@alefajnie.pl

gosia j pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
gosia j pisze...

Kawa i czekolada... Nie wyobrażam sobie porannej kawy bez chociażby szczypty czekolady, małej ociupinki... Goryczka porannej "małej czarnej" przełamana słodyczą kakaowej pyszności dodaje mi energii na cały dzień i sprawia, że mam ochotę na porankowe pobudki. Moja propozycja idealnie komponująca się z kawą to czekoladowo-czekoladowe ciasteczka. Nie wyobrażam sobie lepszego połączenia. Aromatyczna kawa i chrupiące czekoladowe ciasteczka - takie połączenie sprawia, że każdy dzień jest cudowny XD
http://justakitchen.pl/post/kruche-ciastka-czekoladowe/273
lalith@interia.eu

Anonimowy pisze...

Tak piękna porcelana wymaga iście królewskiego traktowania, dlatego pragnę Pani zaproponować rzecz niezwykłą, tort Jagodowy sen. W połączeniu z kawą skłania do snucia niespiesznych marzeń i cudownych opowieści. Tort oczywiście będzie dumnie prężył się na rustykalnej paterze pragnąc oczarować Marię Paulę. A my będziemy delektować się pięknem chwili, smakiem jagodowego snu i cudownej kawy w najlepszym towarzystwie. Poniżej przedstawiam przepis na ów tort, bo czy może być coś lepszego od świeżych jagód, delikatnej śmietanki i chrupiącej bezy?

Biszkopt:

Składniki:
• 4 jajka,
• 200 gramów cukru,
• 180 gramów mąki,
• 4 łyżki wody mineralnej,
• szczypta soli,
• 1 łyżka octu,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia


1. Białka ubić z solą, następnie dodać wodę i zmiksować.
2. Cukier dodać do powstałej masy i dokładnie zmiksować.
3. Żółtka wymieszane z octem powoli dodawać do masy i miksować krótko.
4. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką - najlepiej drewnianą.
5. Ciasto wylać delikatnie na przygotowaną wcześniej tortownicę (średnica około 20 cm) wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą. Piec w180 stopniach około 20-30 minut.
6. Upieczony biszkopt podzielić na trzy równe części.

Nadzienie nr 1

Składniki:
• Duży fioletowy sok przecierowy dla dzieci 900ml
• 3 budynie śmietankowe

Wykonanie:

1. Część soku odlać i wymieszać w nim 3 budynie.
2. Pozostały sok zagotować.
3. Następnie wlać do gotującego się soku rozmieszany budyń i ciągle mieszając gotować przez chwilę.
4. Trochę przestudzić następnie jeszcze ciepłą masę wylać na dolną warstwę ciasta i przykryć środkową warstwą ciasta. Delikatnie przycisnąć.

Nadzienie nr 2

Składniki:
• 0,5 l śmietany kremówki,
• 300g jagód,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 2 galaretki o smaku owoców leśnych




Wykonanie:

1. 2 galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody. Schłodzić.
2. Po zastygnięciu pokroić w kostkę.
3. Śmietanę ubić.
4. Do ubitej śmietany wrzucić połowę jagód i delikatnie zmiksować.
5. Następnie wrzucić pozostałe i delikatnie wymieszać łyżką, by uzyskać jednolity kolor.
6. Wylać na środkową warstwę ciasta około2/3 masy i poukładać na niej wcześniej pokrojoną galaretkę. Następnie położyć na niej górną warstwę ciasta i delikatnie docisnąć.
7. Pozostałą warstwą kremu udekorować wierzch i boki ciasta.

Dekoracja:

Składniki
• Małe bezy różowe lub białe
• Świeże liście mięty

Wykonanie:

1. Bezy układać koliście na wierzchu ciasta.
2. Ciasto schładzać przez 3 godziny.
3. Przed podaniem dekorować świeżymi listkami mięty.

Pozdrawiam,
kjtjkruk6@o2.pl

Anonimowy pisze...

Witam,
Moja propozycja to ciasto ''kora orzechowa''

http://ilovebake.pl/2014/12/23/ciasto-kora-orzechowa-przepis/

Pozdrawiam
gabi.blog@onet.pl

Angelika pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Angelika pisze...

Ja proponuję coś optymistycznego i pysznego w soczyście pomarańczowym kolorze. Jest to ulepszone ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową :) Przepis wypróbowany, a ciasto bardzo pyszne.
Odsyłam do mojego bloga :) http://knedelka.blogspot.com/2014/11/ciasto-marchewkowe-z-kremem-i-polewa.html

angelika.klim@wp.pl

Anonimowy pisze...

Do kawki, na szybko, nawet jak goście niespodziewani zaskoczą - babka majonezowa. Robi się w 5 minut, w 30 piecze i można zaraz zjeść. Idealna do kawki i cudowna w swej prostocie.
4 jajka, 4 łyżki majonezu, aromat śmietankowy (albo jaki lubimy), pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia.
Trzeba ubić białka z cukrem, potem wrzucić resztę składników i miksować. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170C i piec około 30 minut.
olewka261@wp.pl

to wi pisze...

Nie mogę ukryć, że wzorując się na tym przepisie, wykonałem samodzielnie tartę kawową z białą czekoladą.
http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_mocha/przepis.html

Zbliżała się rocznica naszego pierwszego spotkania i chciałem zorganizować kolację z podwieczorkiem w postaci kawy i deseru . Jako, że chciałem się tego dnia oświadczyć to musiało być to coś samodzielnie wykonanego, co sprawi, ze moja ukochana oszaleje na moim punkcie i powie "TAK" .

A więc zabrałem się do pichcenia .Przepis sam w sobie jest niezwykle prosty do wykonania i udał mi się bez dwóch zdań .W specjalnym kawałku jednak umieściłem pierścionek . Zaprosiłem ukochaną do siebie , w zwykłych filiżankach wypiliśmy kawę (niestety nie posiadam żadnej zastawy a szkoda bo ta porcelanowa u ciebie jest mega piękna ) i delektowaliśmy się pysznym deserem . Ukochana nie mogła wyjść z podziwu, że samemu udało mi się go wykonać (no dobra, Wam się przyznam, pomogła mi mama ) . Tarta była wyśmienita , lekka, rozpływająca się w ustach z cudownym smakiem .

Wtem nadszedł moment,odnalazła pierścionek . Nie musiałem długo czekać na odpowiedź , do razu wykrzyknęła "tak , już myślałam że się nie doczekam" . I tak właśnie doskonały deser kawowy przyczynił się do tego, że stałem się najszczęśliwszym mężczyzną na świecie . Teraz ? Planujemy poznać naszych rodziców, chcemy zaprosić ich na wspólną kawę z ową tartą w roli głównej . Chcielibyśmy by było wyjątkowo .A taka zastawa jak tu est do wygrania to prawdziwe niebo w gębie, zupełnie jak ten deser . wwiissnia@gmail.com

Anonimowy pisze...

Proponuję ciasto słodkie i orzeźwiające http://chocolatewithgrace.com/mint-brownies-chocolate-ganache/#_a5y_p=3408470
Pozdrawiam, Kasia.

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Jako dodatek do tak pięknej i eleganckiej porcelany najlepiej pasuje również piękny i elegancki torcik jedzony z ukochaną osobą podczas romantycznej kolacji :)

http://candy-pandas.blogspot.com/2015/02/tort-walentynkowy-bezglutenowy.html

monishka1@o2.pl

Angelina Dudek pisze...

Witam,
Proponuję puszysty, pyszny i obłędny suflet czekoladowy
http://www.mojewypieki.com/przepis/suflet-czekoladowy
i/lub torcik Pavłova z malinami :)
http://www.mojewypieki.com/post/torcik-pavlova-z-malinami
Smacznego!
Angelina
angelina.dudek@gmail.com

ino1975 pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
ino1975 pisze...


Dzisiaj zapraszam na naprawdę pyszny deser do kawy:

ZUCCOTTO -

- czyli po włosku "mała dynia" - włoski deser o kształcie inspirowanym kopułą katedry Santa Maria del Fiore we Florencji

CIASTO

3/4 kostki masła
szklanka cukru
3 jajka
250 g mąki, najlepiej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki mleka

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy trzy jajka ciągle ucierając. Przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i całość dobrze mieszamy. Dolewamy mleko i znowu mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i z bokami wysmarowanymi masłem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

WNĘTRZE ZUCCOTTO

500 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
pół szklanki płatków migdałowych
2 łyżki cukru pudru
100 g malin - mogą być mrożone
100 ml brandy lub innego alkoholu - do nasączenia

Półokrągłą miskę o pojemności o średnicy około 20cm wykładamy folią aluminiową. Biszkopt dzielimy na cieńsze blaty i kroimy na trójkąty, którymi wykładamy miskę. Zostawiamy trochę ciasta na przykrycie wierzchu miski. Nasączamy dokładnie biszkopt alkoholem.

Czekoladę kruszymy, topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Płatki migdałowe prażymy i przesypujemy cukrem pudrem. Połowę mascarpone mieszamy z przestudzoną czekoladą. Tak powstałą masą smarujemy wnętrze miski z ciastem. Resztę mascarpone mieszamy z płatkami migdałowymi i z malinami. Przekładamy masę do miski. Tak wypełnioną miskę przykrywamy biszkoptem, który nam został.
Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu odwracamy miskę do góry dnem i wykładamy ciasto na talerz. Powstanie fajna półkula z ciasta z masą z mascarpone w środku.
Ciasto jest naprawdę przepyszne.

Na koniec zdradzę Wam jeszcze sekret. Zuccotto jest dzięki gorzkiej czekoladzie afrodyzjakiem :). Już Aztekowie wierzyli w naturalną moc czekolady a za Ludwika XIV czekolada była wykorzystywana jako forma zachęty do podbojów łóżkowych. Współcześnie odkryto, że czekolada zawiera teobrominę - działającą pobudzająco i fenyloetyloaminę, która wywołuje pobudzenie, euforię i podniecenie...

Edz ika pisze...

Spotkanie na kawie to niezwykłe spotkanie . Oprócz pysznej, aromatycznej kawy , musi znaleźć się coś słodkiego co nie "zmuli" a osłodzi spędzane razem chwile . Sama wypiekam wiele ciast . Spotykam się na kawę u koleżanek (ja robię ciasta, a one resztę, z tego względu że u mnie nie ma jej w czym po prostu pić) . Stosuję przepisy i własne i wyszukane w internecie . Naprawdę jest wiele różnych pomysłów, wiele smaków i cudownych deserów .

Już 3 razy skusiłam się na ten sam (pod namową koleżanek, którym poprzedni placek smakował) . Jakiś czas temu szukałam w internecie czegoś "wyjątkowego" co oprócz ładnego wyglądu będzie także zachwycało smakiem i aromatem . Po wielu próbach i błędach w końcu natrafiłam na : http://najsmaczniejsze.pl/2013/02/ciasto-3-bit/ .


Ja do kawy proponuje
placek co mi wszak smakuje,
jest on słodki, niczym pianka
to jest moja wszak zachcianka !

Imię ma on "3 bit" i jest pycha
gdy go zrobię, szybko umyka,
nim się obejrzę,zostają okruszki
które uwielbiają moje maluszki !

Ciasto "3 bit" idealne do kawy
niczego nie brak mu do sławy !
Smakuje mamie, smakuje tacie
jego smaku wszak nie znacie !

A jak spróbujecie to zwariujecie ,
i przy kawce ochoczo go zjecie.
niby zwykły lecz smak pycha smakuje
do rozmowy podryguje !

Placem "3 bit" moim zdaniem jest idealnym deserem na każdą kawę . Piękny wygląd,łatwe i szybkie wykonanie , znakomity smak , łatwy do pokrojenia, nie rozwala się .Po prostu idealny deser . Kto nie wierzy niech sam spróbuje,a efektami pozytywnie się zszokuje . Pozdrawiam edka767@gmail.com

56manka pisze...

A dla mnie idealnym deserem do kawy jest babka migdałowa . I idealnie wstrzela się w nadchodzącą atmosferę świąt . Jest pyszna , piękna ... palce lizać . W połączeniu z zestaw kawowy porcelany MariaPaula Złota Linia to po prostu cudo . I każde kawowe spotkanie będzie niczym królewska uczta . A oto przepis z którego korzystam : http://www.kwestiasmaku.com/desery/babka/babka_migdalowa/przepis.html .

Babka migdałowa niczym kawy gospodyni , uśmiech na twarzy gości uczyni . Palce lizać, już ślinka mi cieknie , do najbliższego święta pasuje świetnie . Ciasto proste lecz bogate w smak , ja je bardzo lubie tak . I lubią ją moje dzieci, lubi je małżonek - który jak ją pichce , już wystawia język i cieszy ogonek - niczym czekająca mała psinka:) 56manka@gmail.com

Aneta76 pisze...

Witaj,
a ja na tej pięknej porcelanie podałabym do kawy aksamitne semifreddo z chrupiącymi migdałami na domowym sosie czekoladowym. Przepis znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie: http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/semifreddo-z-chrupkami-migdalowymi
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl

Anonimowy pisze...

Kawa potrzebuje słodkiego towarzystwa, które wydobędzie głębię tego czarownego napoju. Idealnie sprawdzi się beza z przywołującymi na myśl orientalne klimaty daktylami, w otoczeniu bitej śmietany i kajmaku... Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy - trzeba więc zaparzyć duuuży dzbanek kawy;) Tort dakłas - wypróbowany, sprawdzony i... skonsumowany w towarzystwie duuużej czarnej;)
http://www.mojewypieki.com/post/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami

Montana
regiomontana@wp.pl

andziullina pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

Na tak wyjątkowej porcelanie każdy deser będzie smakował wyśmienicie, a Kakaowe dacquoise z kawowym parfait z białej czekolady wręcz fenomenalnie. Do tego deseru obowiązkowo należy podać filiżankę pysznej, aromatycznej, ulubionej kawy. I cóż więcej potrzeba do szczęścia.....?!
http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2008/08/kakaowe-dacquoise-z-kawowym-parfait-z.html

Serdecznie pozdrawiam
Laura
a763@gazeta.pl

Anonimowy pisze...

...a teraz usiądź wygodnie w fotelu na tarasie, weź swój kawałek tortu, kawę, książkę i smakuj prostoty w najlepszym wydaniu...
http://www.mojewypieki.com/przepis/mini---torcik-czekoladowy-z-wisniami

(do ubitej kremówki można wrzucić kilka bezików, przyjemnie chrupią pod zębami ;)

(spóźniona) ewelina
ewelucha@poczta.onet.pl

Anonimowy pisze...

http://www.browneyedbaker.com/texas-sheet-cake-recipe/ rewelacja!!!
annasaj@poczta.fm
pozdrawiam ;-)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add