wtorek, 19 lipca 2016

Dżem z czarnej porzeczki



Najlepszy dżemor ever ;) I uwielbiają go nawet osoby, które za czarną porzeczką jako taką nie przepadają. U nas czarna porzeczka niestety była bardzo krótko, ale kilka słoiczków udało się zrobić. Jeśli spotkacie ją jeszcze u siebie, nie zwlekajcie i od razu zabierajcie się za dżem :)




Składniki:
2 kg czarnej porzeczki
ok. 300 g cukru

Do dużego garnka, najlepiej z nieprzywierającym dnem, wsypać porzeczki i zasypać je cukrem. Wymieszać. Włączyć gaz, na nieduży ogień. Smażyć przez 1,5-2 godziny*, co jakiś czas mieszając, do odparowania nadmiaru soku. Kiedy dżem zgęstnieje, jeszcze gorący przełożyć do słoiczków. Szczelnie zakręcić i odłożyć do góry dnem. Po około kwadransie słoiczki ułożyć w normalnej pozycji. Nie trzeba pasteryzować.

*Po wystygnięciu dżem dodatkowo gęstnieje. Czas smażenia zależy więc od tego jak gęsty chcecie mieć dżem. Jeśli bardziej "lejący" to wystarczy około 1,5 godziny. U mnie były to dwie godziny a dżem wyszedł gęsty, taki troszkę a la "galaretka".




15 komentarze:

Ewa W pisze...

porzeczkowy,mój ulubiony :)

Marzena pisze...

Faktem jest, że nie cierpię czarnej porzeczki, a dżem z niej uwielbiam...Nie rozumiem tego fenomenu;-)

Dawid pisze...

Wygląda przepysznie :) przyjmujesz może zamówienia ??

Anulla pisze...

mniam :) uwielbiam z niej dżem i już kilka słoiczków zrobiłam :)

Kaś pisze...

Dawid, dziękuję ślicznie :) spraw, by godzina miała przynajmniej 27 godzin, a będę przyjmowała zamówienia ;)

Amber pisze...

Cudny dżem!
Czarna porzeczka to moja absolutna miłość...

Iren ka pisze...

Uwielbiam dżemik.... ale nie lubię tych pestek..bleee

Nemi pisze...

Domowy - najlepszy:)

Evi pisze...

To chyba mój ulubiony dżem. Lubię też z czerwonych i czarnych porzeczek pół na pół. I jaka piękna łyżeczka (to łyżeczka?) :-)

Joanna Pabich pisze...

Mam mnóstwo na działce porzeczek, muszę coś wykombinować <3

gin pisze...

Ja bardzo lubię czarną porzeczkę :) Niestety - tutaj jest szalenie droga!

Kaś pisze...

Iren ka, ale w porzeczkach nie ma pestek :)

Evi, tak, to łyżeczka :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ale musi smakować, słodko i kwaśno zarazem :))

Teefury shirts pisze...

Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

Anonimowy pisze...

dla mnie najlepszy z dżemów jest ten z Międzychodu! pcyha, serio! ale tego przepisu też na pewno spróbuje!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add