Jak lato, to i gofry! Mam już kilka sprawdzonych przepisów, ale tym razem padło na coś nowego - gofry belgijskie z Liege. Drożdżowe, przez co zabójczo pachną już podczas smażenia, i z cukrem perlistym, dzięki któremu są ultra chrupiące, smakują karmelem. Cukier dodaje się już po wyrośnięciu ciasta, tuż przed samym smażeniem, dzięki czemu nie rozpuszcza się wcześniej w cieście a karmelizuje przy smażeniu. Turbo polecam. Zdjęcie jeszcze z truskawkowych czasów, teraz aż proszą się o dodatek jagód.
Ciasto drożdżowe:
przepis znaleziony na stronie Domowe Wypieki
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 16 g świeżych drożdży lub 7 g instant
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 100 g cukru perlistego
Wersja ze świeżymi drożdżami
Zaczynamy od zaczynu - pokruszone drożdże rozpuścić w letnim mlekiem z łyżeczką cukru. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło na około kwadrans. Ważne - składniki na zaczyn odejmujemy od całej puli podanych składników.
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodać sól, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić, po czym stopniowo wlewać roztopione masło.
Wersja z drożdżami instant
Mieszamy z mąką i dodajemy resztę składników.
Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny.
Rozgrzać gofrownicę.
Do ciasta dodać cukier perlisty i delikatnie wymieszać szpatułką (nie chcemy by się rozpuścił).
Nakładać po jednej, dużej łyżce ciasta na środek gofrownicy i smażyć około 3 minut do zarumienienia (zależy od modelu i mocy).
Studzić na kratce.
PS Gofry same w sobie są naprawdę słodkie, więc jeśli ktoś preferuje, to można lekko zmniejszyć ilość cukru perlistego (np. schodząc do 70-80 g).
16 komentarze:
Nigdy nie robiłam drożdżowych gofrów, muszę spróbować
Cudownie apetyczny wpis – aż czuć ten karmelowy zapach przez ekran! Przepis zapisany do wypróbowania przy najbliższej okazji.
This website and I conceive this internet site is really informative ! Keep on putting up!
Hello Dear, are you really visiting this web site regularly, Thank you!
if so after that you will definitely obtain pleasant experience Thank you!!
It is very well written, and your points are well-expressed.
Youre so right. Im there with you.
I needed to see and read this post today and smile.
Bardzo ciekawy przepis
This is a nice post in an interesting line of content. Thanks for sharing this... MM
It’s really informative post. I really enjoy your site I am waiting for a new post... MM
Thanks for sharing this amazing blog with some unique information keep it up... MM
That's an Outstanding piece of work! I look forward to seeing more... MM
Great information you have provided! You have touched on crucuial points!... MM
I have taken this blog that written very well. I like you. I'll support you... MM
Your style is very unique. Appreciate you for posting Valuable tips, Thankyou!... MM
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!