U mnie dodatkowo to tak zwany czyściciel lodówki - gdy widzę smutny kubek jogurty greckiego (czy innego gęstego), którego data ważności zbliża się nieubłaganie ;)
Lekkie (smażę je na małej ilości olej), super puszyste i nadziane jabłkami. Pyszne!
Składniki:
proporcje z bloga Ania Gotuje
- 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
- duży kubek jogurtu greckiego - 400 g (albo inny gęsty, naturalny)
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego i 3 łyżki białego cukru - łącznie 60 g
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody (płaskie)
- szczypta soli
- 1 bardzo duże lub 2 średnie jabłka - ok. 300 g po obraniu
- olej do smażenia
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski wsyp sypie składniki - mąkę, cukier (wanilinowy i biały), sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
Do miski dodaj kolejno płynne składniki - jogurt, olej oraz jajka. Całość wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
Do miski dodaj kolejno płynne składniki - jogurt, olej oraz jajka. Całość wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
Obierz jabłka i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Smażenie:
Wyszło mi 15-16 racuszków, aby było szybciej, smażyłam na dwóch patelniach.
Na patelnie wlej 1-2 łyżki oleju, rozprowadzić po całej powierzchni i porządnie rozgrzej na średnim ogniu/mocy. Ja spryskiwałam olejem z atomizera. Smaż racuszki z obu stron po 3-5 minut aż się porządnie zarumienią, po usmażeniu układaj na kratce/talerzu.
Oleju do smażenia jest niewiele, więc przed wyłożeniem kolejnej porcji, można go uzupełnić (ja lekko spryskiwałam patelnię przed każdą smażoną porcją).
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!