sobota, 8 lutego 2025

Szybkie racuszki na jogurcie greckim

 


Masz ochotę na racuchy, ale w domu nie ma drożdży albo po prostu brakuje czasu na przygotowanie? Na ratunek przychodzi ten przepis. Racuszki na sodzie i proszku do pieczenia. 
U mnie dodatkowo to tak zwany czyściciel lodówki - gdy widzę smutny kubek jogurty greckiego (czy innego gęstego), którego data ważności zbliża się nieubłaganie ;) 

Lekkie (smażę je na małej ilości olej), super puszyste i nadziane jabłkami. Pyszne!





Składniki:
proporcje z bloga Ania Gotuje
  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • duży kubek jogurtu greckiego - 400 g (albo inny gęsty, naturalny)
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego i 3 łyżki białego cukru - łącznie 60 g
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody (płaskie)
  • szczypta soli
  • 1 bardzo duże lub 2 średnie jabłka - ok. 300 g po obraniu
  • olej do smażenia

Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski wsyp sypie składniki - mąkę, cukier (wanilinowy i biały), sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
Do miski dodaj kolejno płynne składniki - jogurt, olej oraz jajka. Całość wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
Obierz jabłka i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.

Smażenie:
Wyszło mi 15-16 racuszków, aby było szybciej, smażyłam na dwóch patelniach.
Na patelnie wlej 1-2 łyżki oleju, rozprowadzić po całej powierzchni i porządnie rozgrzej na średnim ogniu/mocy. Ja spryskiwałam olejem z atomizera. Smaż racuszki z obu stron po 3-5 minut aż się porządnie zarumienią, po usmażeniu układaj na kratce/talerzu. 
Oleju do smażenia jest niewiele, więc przed wyłożeniem kolejnej porcji, można go uzupełnić (ja lekko spryskiwałam patelnię przed każdą smażoną porcją).

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add