Kochani, idzie nowe!
Bloga prowadzę od ponad 15 lat (aż musiałam sprawdzić najstarszy post, bo wierzyć się nie chce!), i choć w ostatnich latach nie jest tak intensywnie jakbym chciała, chyba znalazłam powód by wrócić do regularności. A przynajmniej takiej comiesięcznej.
Wszem i wobec miło mi poinformować (a nawet pochwalić się, a co), że współtworzę magazyn online o szydełkowaniu - Dziergaj. Pierwszy taki w Polsce! Jak do tego doszło nie wiem ;) Choć wiem. Wystarczył pomysł i ekipa do realizacji. Ekipa najlepsza na świecie!
Nie wiem, czy wśród Czytelników mam osoby szydełkujące lub robiące na drutach, ale chętnie się dowiem - dajcie znać!
W tym miejscu zapraszam więc Was na naszą stronę, na której można kupić magazyn, bo dziś właśnie wydałyśmy pierwszy numer Dziergaj. Prawie 100 stron! (99 dokładnie), w tym ponad 15 wzorów, artykuły, ciekawostki, porady i nie tylko. Jesteśmy z niego mega dumne <3
Ale ale, wróćmy do wspomnianej regularności na blogu. W Dziergaj odpowiadam za rubrykę kulinarną :))) więc nie ma żartów!
Na pierwszy ogień poszło więc coś idealnego do podjadania w trakcie dziergania. Kruche, maślane ciasteczka. Nim się obejrzysz, robótka będzie skończona a talerzyk z ciastkami pusty. A na pewno to drugie :)
Jak to u mnie, ich przygotowanie jest i proste i szybkie, a składniki zawsze pod ręką.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- opcjonalnie: 16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego - opakowanie)
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce, po czym dodaj pokrojone w kostkę masło (zimne, z lodówki). Zagnieć całość na jednolitą masę (można też użyć robota kuchennego), po czym owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół). Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5mm. Wytnij ulubione kształty (opcjonalnie użyj stempli do ciastek) i ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-10 minut (w zależności od piekarnika, wielkości ciastek). Po upieczeniu wystudź na kratce.
Ciasto, które Ci zostaje na kolejną partię przechowuj w zamrażarce.
Z podanej porcji wychodzą 2-3 blachy ciastek.
Smacznego dziergania!
26 komentarze:
bardzo się cieszę i powodzenia !
I really liked your article post.Really looking forward to read more. Great.
-ag
Say, you got a nice article.Really thank you! Fantastic.
-ag
Great goods from you, man.-ag
Hey There.-ag
Oj u mnie też zaległość spora, dawno też do Ciebie nie zaglądałam a tu pyszne ciasteczka. Fajnie mieć kolejną pasję szydełkową ;-) polecę znajomej . Pozdrawiam
This is such a great resource that you are providing and you give it away for free.
This is a very interesting post. Thank you for posting a lot of interesting posts.
Nice!Your article is extremely attractive and interesting, I need to to thank you for this great read!
Hey There. I found your weblog using msn. -ag
This is an extremely smartly
written article.-ag
We absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m looking for.-ag
Your weblog is definitely worth a read if anyone comes throughout it.
Im lucky I did because now Ive received a whole new view of this
That was an excellent article.
You made some great points and I am grateful for for your information! Take care!
I think this article has a lot of information needed, looking forward to your new posts.
I hope they find each other. simply gorgeous work!
Your Blog here is so wonderful. You're great just great! Cheers for this... MM
It's really cool blog. Linking is very useful thing. you have really helped a lots... MM
The information is Really very interesting and very easy to understand, I like this!... MM
Thanks for sharing this information. I actually like your blog post considerably... MM
I would like to see these materials often. I will come here often. Thank you!!... MM
Useful information! This is really interesting information to read in the site... MM
Your style is really unique compared to other people I have read stuff from... MM
Keep it on sharing
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!