sobota, 23 stycznia 2010

Placuszki z mąki orkiszowej pp


"wyglądają jak amerykańskie pancakesy" by By-yl
to wypływające to jagody ;)

Składniki:
150 g jagód lub malin
65 g mąki pp
100 ml mleka
2 łyżki fruktozy
2 białka (choć 1 też da radę ;)
opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać fruktozę.
Mąkę i mleko wymieszać, dodać ubite białka, wymieszać łyżką. 
Dodać owoce i delikatnie wmieszać.
Smażyć na teflonie bez tłuszczu.

Bazowano na przepisie Malta_79
Wersja podstawowa/normalna klik

5 komentarze:

starshefa a.k.a. By-yl pisze...

no bo tak wyglądają :D wizualne cudo :D

Kamila pisze...

robilam dzisiaj takie placuszki - wersje z malinami, tylko nie wiem czemu nie chcialy sie za bardzo na patelni sciac,przy probie usmazenia 2 strony z maliny uciekaly czy to moze wina zbyt rzadkiego ciasta, jaka konsystencje powinno ono miec? Dodam, ze uzylam maki pp Graham t.1850.

Kaś pisze...

Kamila, powodów może być kilka...
przede wszystkim maliny z reguły puszczają dużo soku (już podczas wmieszania ich w ciasto), więc mogły 'rozwodnić' ciasto. dodatkowo miękną podczas smażenia
poza tym, czy placki smażyłaś pod przykryciem? w ten sposób wierzch się szybciej ścina (choć kiedy odwrócę placuszki, już ich nie przykrywam)
pozostaje też kwestia patelni - na niektórych placki szybko się smażą od dołu przez co teoretycznie trzeba je przerzucić, a na innych mogą się smażyć dobre parę minut do ścięcia wierzchu a i tak pozostaną złote od dołu)
smażymy oczywiście na niedużym ogniu
ostatnia opcja, choć w tym przypadku najmniej prawdopodobna - mąki pp bywają różne, grubo i drobnomielone itd, więc nadają ciastu różną konsystencją (choć ja robiłam te placki dość często swego czasu i to na kilku mąkach i zawsze się udawały)
hmm jakby opisać konsystencję ciasta - gęstsze niż na naleśniki, ale rzadsze niż na racuchy. po wylaniu na patelnię placki się rozpłaszczają, ale i tak powinny mieć jakiś centyment/pół grubości

mam nadzieję, że jakoś pomogłam i następna porcja będzie udana

Anonimowy pisze...

Ile placuszków wyszło ci z tego przepisu?

Kaś pisze...

Jakos 5, 6 placuszkow

Publikowanie komentarza

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add