"wyglądają jak amerykańskie pancakesy" by By-yl
to wypływające to jagody ;)
Składniki:
150 g jagód lub malin
65 g mąki pp
100 ml mleka
2 łyżki fruktozy
2 białka (choć 1 też da radę ;)
opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać fruktozę.
Mąkę i mleko wymieszać, dodać ubite białka, wymieszać łyżką.
Dodać owoce i delikatnie wmieszać.
Smażyć na teflonie bez tłuszczu.
Bazowano na przepisie Malta_79
Wersja podstawowa/normalna klik
5 komentarze:
no bo tak wyglądają :D wizualne cudo :D
robilam dzisiaj takie placuszki - wersje z malinami, tylko nie wiem czemu nie chcialy sie za bardzo na patelni sciac,przy probie usmazenia 2 strony z maliny uciekaly czy to moze wina zbyt rzadkiego ciasta, jaka konsystencje powinno ono miec? Dodam, ze uzylam maki pp Graham t.1850.
Kamila, powodów może być kilka...
przede wszystkim maliny z reguły puszczają dużo soku (już podczas wmieszania ich w ciasto), więc mogły 'rozwodnić' ciasto. dodatkowo miękną podczas smażenia
poza tym, czy placki smażyłaś pod przykryciem? w ten sposób wierzch się szybciej ścina (choć kiedy odwrócę placuszki, już ich nie przykrywam)
pozostaje też kwestia patelni - na niektórych placki szybko się smażą od dołu przez co teoretycznie trzeba je przerzucić, a na innych mogą się smażyć dobre parę minut do ścięcia wierzchu a i tak pozostaną złote od dołu)
smażymy oczywiście na niedużym ogniu
ostatnia opcja, choć w tym przypadku najmniej prawdopodobna - mąki pp bywają różne, grubo i drobnomielone itd, więc nadają ciastu różną konsystencją (choć ja robiłam te placki dość często swego czasu i to na kilku mąkach i zawsze się udawały)
hmm jakby opisać konsystencję ciasta - gęstsze niż na naleśniki, ale rzadsze niż na racuchy. po wylaniu na patelnię placki się rozpłaszczają, ale i tak powinny mieć jakiś centyment/pół grubości
mam nadzieję, że jakoś pomogłam i następna porcja będzie udana
Ile placuszków wyszło ci z tego przepisu?
Jakos 5, 6 placuszkow
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!