Sernik wg metody Dukana
Składniki:
800 gr chudego twarogu
6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
3 łyżki skrobi kukurydzianej
ok szklanka mleka
ok szklanka mleka
słodzik (wg uznania, ja dałam 2 łyżki)
aromat, np. waniliowy
Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem. Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera. Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło ;)
Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik - piekłam ok. 90 minut).
Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.
Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.
4 komentarze:
Hej!
Takie pytanie: w jak dużej formie piekłaś sernik?
Pozdrawiam,
Marta
Marta, to była kwadratowa tortownica o boku 25 cm, ale piekłam go też w okrągłej o średnicy 26 cm
pozdrawiam
Dzięki.
Udanych wypieków świątecznych! :)
Marta
Dziękuję i nawzajem :)
P.S. kilka moich serników było wzorowanych na tym przepisie, na przykład ten - http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/11/kremowy-sernik-malinowy.html (zamiast cukru można dać słodzik, zamiast budyniu skrobia kukurydziana, bądź budyń na skrobi kukurydzianej) również polecam
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!