środa, 11 sierpnia 2010

Crumble z jeżynami (MM)


Od dłuższego czasu staram się odżywiać według zasad metody Montignaca. Nie zawsze mi to wychodzi, nie zawsze mam czas czy warunki na przygotowanie ulubionych potraw. Poza tym, często trzeba wypróbować czy upiekło się dobry "normalny" sernik czy ciasto ;p 
Najbardziej lubię wypieki z mąki pełnoziarnistej, czego dowodem są przepisy na różne naleśniki czy muffiny. Dziś przyszła kolej na crumble, które robiłam już wiele razy (z jabłkami, śliwkami, brzoskwiniami), ale pierwszy raz z jeżynami. Pasują tu idealnie, gdyż nie zawsze się zerwie takie mega słodkie i mięciutkie, a po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach. Dla kontrastu, żeby nie było za słodko, polecam zajadać crumble z gęstym, naturalnym serkiem homogenizowanym.
Polecam każdemu użycie jeżyn do przygotowania crumble, nie tylko w takiej wersji.


Składniki:
  • ok 250 g jeżyn
  • 100 g chudego twarogu
  • ok 100 gr maki pp 
  • 3 łyżeczki fruktozy + 1 łyżeczka fruktozy 
  • 3 białka (jeśli ktoś chce, może dać 4)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Owoce ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 2 białka jajek ubić na sztywno z łyżeczką fruktozy. Pianę wyłożyć na owoce. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika na 5 minut. 
Serek, mąkę, 3 łyżeczki fruktozy, cynamon i jedno białko wymieszać w blenderza do powstania charakterystycznych okruszkow (mąkę dodawać stopniowo - możliwe, że nie wykorzystamy jej w całości). Dziś nie miałam blendera, więc połączyłam wszystko ręcznie.
Wyjąć naczynie z piekarnika, na wierzchu ułożyć kruszonkę. Piec przez kolejne pół godziny. Wierzch ma się zarumienić. 
Przepis pochodzi z Forum Zuzla.

16 komentarze:

asieja pisze...

zachwycające
te kwaśne soczyste jeżyny tak pysznie udało Ci się uchwycic na zdjęciach

Anonimowy pisze...

Absolutnie cudowne to crumble. Po prostu wspaniałości!

A o MM dużo słyszałam, ale nie mam tak właściwie pojęcia, na czym Montignac opiera swój plan żywieniowy. Przydałoby się co nieco poczytać na ten temat...

Pozdrawiam! :)

Muscovado pisze...

Zastanawiałam się właśnie jak zrobić crumble MM a tu proszę, recepta gotowa :)

Kaś pisze...

Asieja, bardzo dziękuję, miło to usłyszeć od osoby, której zdjęcia uważam za bardzo dobre i mające swój urzekający klimat
Zaytoon, super, że się podoba, bo crumble to nie jest wdzięczny obiekt do fotografowania (akurat udało mi się wyciągnąć dość zwarty kawałek)
co do diety - polecam Forum Zuzla, którego link podałam, tam znajdziesz informacje na temat MM i mnóstwo przepisów
Muscovado, przepis prosty i naprawdę smaczne jedzonko ;)

Paula pisze...

cudnie wygląda ja jeżyna na czubku :)

viridianka pisze...

takiej wersji jeszcze nie jadłam, a z chęcią bym spróbowała (:

Kaś pisze...

Paula, ;)
viridianka, zachęcam do spróbowania

Zuza pisze...

aj, wieki nie jadłam jeżyn.. muszę na nie zapolować :)

emma001 pisze...

wyglada wspaniale. Chetie zjadła bym jazyny bo juz nie pamietm jak smakuje

By-yl pisze...

wsiadam w pociąg i jadę do Ciebie, zostaw mi chociaż kawałek :D

anytsujx pisze...

Deser wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym go zjadła :)

Kaś pisze...

Zuza, zdecydowanie trzeba na nie zapolować! ja poluję u sąsiada ;)
emma001, anytsujx, dziękuję!
By-yl, haha

Waniliowa Chmurka pisze...

Mniam,
zdrowo i pysznie:)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

O tak! Z jeżynami to świetny pomysł! Wg mnie crumble najlepiej smakuje z dodatkiem kwaskowatych owoców. Świetna sprawa :)

Anonimowy pisze...

Witam!
Jakiej wielkości naczyniu piekłaś? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kaś pisze...

również witam!
spód naczynia ma około 16 cm, na górze to już około 19 cm
pozdrawiam

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add