Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly.
Składniki:
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 1/4 szklanki mąki wymieszanej z czubatą łyżeczką proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody
Utrzeć oba rodzaje masła z cukrem. Dodać roztrzepane jajko, mąkę i dalej miksować do połączenia składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciastka: u mnie większość za pomocą szprycy; z części masy formowałam kulki i rozpłaszczałam je widelcem zanurzanym w zimnej wodzie. Piec w 180 stopniach od 10 do 20 minut lub do zarumienienia ciastek. Pozostawić na blasze 5 minut, później przełożyć na kratę.
*W piekarniku wylądowało kilka partii ciastek. Jedne były lekko złote, inne już mocno przyrumienione. Rodzice orzekli, że lepsze te mocniej przyrumienione, choć zajadali się wszystkimi ;)
10 komentarze:
wyglądają rewelacyjnie;D za mną od roku chodzi myśl zjedzenia kanapki z masłem orzechowym, więc kiedy się już na nie skusze, to wiem do czego mam zużyć pozostałą jego część;DD wielkie dzięki za przepis;)
ostatni raz masło orzechowe jadłam z rok temu.. w ciastkach bym chętnie zjadła.
Ja za to masło orzechowe lubię. Nawet za bardzo - bo jestem w stanie wyjadać go łyżkami ze słoiczka. I bez wątpienia posunięcia tego nie można nazwać dietetycznym... Spożytkowanie go w ciasteczkach też nie pomoże - bo wtedy z kolei nimi bym się zajadała. Cóż... Tak czy siak - bez względu na to, w jakiej formie, masło orzechowe lubię bardzo. ;)
Pozdrawiam!
uwielbiam orzechowe masło. wstyd się przyznac, ale wyjadam je łyżeczką wprost ze słoika. zachwycam się. nie wiem czey kiedyś dotrwałoby by trafic do ciasteczek.. (((:
a ja.. nigdy nie próbowałam masła orzechowego.. może to idealna okazja by to zmienić? :)
a ja uwielbiam masło orzechowe... a nie jadłam go... ho ho, z 8 lat, jak nie dłuzej ;-)
Wyglądają świetnie. Sama masła orzechowego też za bardzo nie lubię, ale moze w ciasteczkach ma zupełnie inny smak? Hmm... Warto spróbować.
Pozdrawiam :)
Pamiętam jak Mnie kiedyś sis poczęstowała urodzinowymi:))
Dla mnie smak masła orzechowego jest dość charakterystyczny i chyba nie dla mnie połączenie słodkiego orzechowego kremu i słonego posmaku (nie znalazłam masła bez dodatku soli)
olivia - ciasteczka na pewno polecam, samego masła hhmmm ;)
Bez sosiku - w ciasteczkach czuć smak masła, ale nie jest on jakoś przytłaczający. chleba z tym masłem nie zjem, ale ciasteczkami nie pogardzę i na pewno zrobię z reszty masła, która została w słoiku ;)
A ja uwielbiam masło orzechowe i wszystko co z nim...ciasteczka na pewno pyszne!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!