niedziela, 5 września 2010

Duszone maślaki



Dzisiejsza wyprawa na grzyby okazała się pełnym sukcesem - dwie torby maślaków. Sposób na ich wykorzystanie miałam już upatrzony, na blogu Lepszy Smak. Niby zwykły przepis, a grzybki po takiej obróbce są przepyszne! Wiem jedno: nie raz pojadę do lasu specjalnie po maślaki, żeby je zamrozić i zrobić duże zapasy na zimę :)

Przepis (cytując autorkę):
"Składniki:
  • maślaki
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Maślaki oczyścić. Z kapeluszy usunąć brązową „skórkę”. Obrane i umyte grzyby pokroić w paseczki.
Na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę (ilość zależy od osobistych upodobań; nie może być jej jednak zbyt dużo aby nie „zdominowała” smaku całej potrawy;). Do cebuli dodać grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek (niezbyt dużo!). Dusić ok 20-30 minut często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: W czasie duszenia maślaki „puszczą sok” i nie ma potrzeby dolewania wody! Dzięki temu potrawa będzie bardziej aromatyczna.
Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsa". 

U mnie w towarzystwie ryżu basmati, który jest tak delikatny, że idealnie pasuję do duszonych maślaków.

14 komentarze:

Anonimowy pisze...

Cieszę się, że smakowało! U mnie już duża porcja czeka w zamrażarce do... Wigilii;)

emma001 pisze...

Jak ja dawno juz maślaków nie jadłam ;)

Karmel-itka pisze...

och, maślaki! chwilunia, chyba mam kilka na zbyciu z tegorocznych zbiorów ;]

Panna Malwinna pisze...

ja też muszę iść na grzyby w końcu..niech te egzaminy będa już za mną;(

viridianka pisze...

łał musisz być dobrym zbieraczem! aż dwie torby (:

Paula pisze...

bardzo, ale to bardzo lubię maślaki :)

Bułeczka z Makiem pisze...

ale bym coś takiego zjadła :)pyszności

gingerhoney pisze...

Myślę, że ten przepis przekonałby mnie do duszonych grzybów:)

Amber pisze...

Mmmmmmmmmmm...Ogromnie lubię!

Anonimowy pisze...

Pychotka. A wczoraj jadłam placki ziemniaczane z pachnącym sosem z leśnych grzybów, mmm :)

dorota20w pisze...

uwielbiam takie dania !

ilka_86 pisze...

ale smakowite te Twoje maślaczki:)) pięknie wygląda ten grzybowy sosik na ryżu:)

Beata pisze...

A ja też byłam na grzybach:)
Rewelacyjnie wygląda taka potrawka!
pozdrawiam

dorota20w pisze...

pyszny przepis - idę robic :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add