niedziela, 26 września 2010

Szczawiowa z białą kiełbasą



Jajko i białą kiełbasę spotyka się głównie z barszczu białym, ale zapewniam, że w towarzystwie szczawiu, oba składniki odnajdują się równie dobrze.

Składniki:
  • 1,5 litra rosołu z wołowiny lub kurczaka
  • 2 garście szczawiu
  • 75 dag ziemniaków 
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 
  • łyżka masła
  • zielenina
  • sól, pieprzu 

Obrane i pokrojone ziemniaki włożyć do wrzącego rosołu i ugotować. Szczaw umyć, oderwać ogonki, listki posiekać, udusić na maśle, posolić. Do rosołu dodać szczaw, pokrojoną w plastry kiełbasę, wlać zahartowaną śmietanę. Gotować pięć minut na małym ogniu. Ugotowane jajka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do talerzy i zalać gorącą zupą. Można posypać zieleniną do smaku.

Przepis pochodzi Biblioteki Poradnika Domowego; tom 38, "pomysły na dania ze szpinakiem i szczawiem". U mnie wersja bez ziemniaków i zieleniny. Śmietanę zastąpiłam jogurtem.

*By Mum :-)

13 komentarze:

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

uwielbiam szczawiową z jakiem :)

Amber pisze...

Szczawiową bardzo lubię.Z kiełbasą nigdy nie jadłam. Z jajkiem owszem.

Karmel-itka pisze...

och, uwielbiam szczawiową! tylko dodatek białej kiełbaski mi nie odpowiada... ale mimo to zupa prezentuje się cudownie ;]

aga pisze...

ale pychota:) zupka wyglada bardzo apetycznie:)
z jajkiem zawsze robie, ale z kielbaska nigdy, wiec przy najblizszej okazji wyprobuje. Pozdrawiam:)

ana pisze...

Ja także bardzo lubię szczawiową. Wygląda pysznie.

dorota20w pisze...

ale mi smaka narobiłaś
mniam
zjadłabym sobie

Sisters4cooking pisze...

Mój mąż byłby zachwycony :)

anytsujx pisze...

Wspaniała zupka, chętnie się piszę na tą porcję na talerzu ;), pozdrawiam :)

emma001 pisze...

W dziecinstwie nie lubiłam szczawiowej wtedy było jej u mnie w domu pełno. Teraz ja lubie a w domu nie ma ;(

Magda pisze...

Szczawiowa dobrą zupą jest. Szczególnie taka podrasowana jajkiem, ziemniakami i kiełbasą

ewelajna Korniowska pisze...

To jest moja najulubieńsza zupa:)poproszę bez kiełbasy...;)

Anonimowy pisze...

kocham wsyztskie zupy>:) szczwioiwa to jedna zmoich uluionych, ale z biala kielbaska jeszcze nei jadlam:) ktora kielbasaka jest najsmaczniejsza?

Kaś pisze...

A., moja Mama od zawsze kupuje ją w Pamso - lokalna, spora firma, ale nie wiem czy jej produkty są dostępne poza woj. łódzkim

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add