Ostatnio mam fazę na tarty. Upatrzyłam sobie trzy do przygotowania: kokosową, migdałową i po alzacku. Jak widać na pierwszy ogień poszła pierwsza z wymienionych.
Intensywnie kokosowe nadzienie podkreślone słodyczą bananów. Może nie będzie to moja ulubiona tarta, ale smak na pewno warty wypróbowania. Jeśli ktoś chce sobie szybko osłodzić dzień, ta tarta jest niezastąpiona :)
Składniki na spód:
- 225 g mąki
- 100 g masła, pokrojonego w kawałki
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na jakieś 30 min. Rozwałkować, przełożyć na formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 200 stopni. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać "coś", co obciąży ciasto (kulki ceramiczne, fasola, u mnie soczewica). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec przez 10 minut. Po tym czasie papier usunąć, piec kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Składniki na krem:
- 3 jajka
- 180 g cukru pudru
- 130 g wiórek kokosowych
- 130 ml mleka
Jajka utrzeć z cukrem, dodać wiórki. Zagotować mleko, dodać do masy i wymieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać aż trochę stężeje. Wlać kieliszek rumu [pominęłam]. Wylać masę na ciasto. Pokroić w plasterki 2 duże banany. Plasterki maczałam w soku z cytryny żeby zbytnio nie ściemniały. Ułożyć je na cieście. Piec 10-15 minut.
!!! Przepis znaleziony na blogu Justin&Dorothy. U mnie mała modyfikacja: na foremkę o średnicy 26 cm zwiększyłam ilość kremu kokosowego.
*** Być może to mój błąd (lub kiepskiego piekarnika), ale masa kokosowa wyszła trochę wilgotna przy cieście (chociaż nie zmieniło to faktu, że i tak była smaczna). Polecam!
26 komentarze:
ja też muszę wrócić do fazy tartowej, są one takie szybkie i do tego smakowite;) z bananem nie robiłam jeszcze nigdy
Tarta wyszła Ci super:) Ciszymy się, że smakowała! POZDRAWIAMY!
Kupuję! Może nie z bananami, ale bardzo mi się podoba ten krem:) Tylko, żebym nie zapomniała...
prezentuje się fenomenalnie!z bananami. mniam ;]i ten krem... bajeczny!
mmm, banany i kokos to świetne połączenie :)
Mmmm...zapowiada sie naprawde pysznie. Narobilas mi strasznej ochoty na taka tarte. Zapisuje sobie przepis I czekam na kolejne pysznosci :)
Pierwsze zdjecie rewelacja! :)
Kolejna interesująca propozycja, Kaś:) Jak Ty to robisz, że że gdybym mogła - czas...- to już leciałabym po banany i piekła...
Musi być pyszna. Wygląda cudnie.
mmmmm. musi być pyszna....banany i kokosy coś dla mnie...ślicznie się prezentuje.;)
Mam u siebie na blogu też tartę z nadzieniem budyniowym i bananami na spodzie z płatków owsianych... zapraSZAM
Cudownie się zapowiada!
wyglada bardzo smakowicie:) kokos i banany, mniam... na pewno jest pyszna:)
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
ewelajna, niestety mój wolny czas niedługo się skończy ;/
Oj, oj, jaka prześliczna. Banany uwielbiam jako dodatek.
mniam
niesamowicie się prezenuje
Tarta wygląda rewelacyjnie,jest tak apetyczna, że chętnie sięgnę po kawałek :), pozdrawiam :))
Za banany dałabym się... pokroić. Więc tarta zasmakowałaby mi bez wątpienia.
Pozdrawiam! :)
I czekam na kolejne pozycje. ;)
Jest śliczna! I taka słoneczna.
Uściski!
Oj, podoba mi się. Czekam na migdałową, przy okazji. :)
Sóókej, ale mi smaka narobiłaś :D
PS. widziałaś ostatni odcinek? By-yl namieszał :D
By-yl, jasne, że widziałam! By-yl w ostatnim sezonie pokazał wreszcie swoją ciemną stronę :)
Bananowa - musiała być dobra, zapisuję przepis.
Wygląda rewelacyjnie. Ja nie byłam przekonana do bananów w cieście dopóki nie upiekłam jednej z licznych wersji chlebka bananowego i to naprawdę był rewelacja, więc z łatwością wierzę, że już po kawałeczku Twojej tarty na chwilę znikają wszystkie smutki.
O kurde! Idealnie. Uwielbiam połączenie kokosa z bananem! :D
Jaka jest średnica formy, w której piekłaś tartę?:)
A., forma o średnicy 24 cm
Pozdrawiam :)
Jest świetny! ja do spodu dodałam odrobinę mąki żytniej.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!