Chyba brak mi słów, tarta jest po prostu przepyszna!
W oryginale są w niej figi. Fig nie miałam, miały być śliwki, później gruszki, ale ostatecznie zrezygnowałam z jakichkolwiek owoców. Krem migdałowy okazał się przesmaczny sam w sobie i dla mnie zbędne byłyby tu owocowe dodatki. Jest chrupki z wierzchu (widać po pęknięciach) i kremowy w środku. Z ciastem miałam trochę problemów, ale koniec końców wyszło kruche ciasto. Polecam przepis.
Przepis znalazłam w Kuchni pełnej smaków, u Ewelajny; tam też można znaleźć jego oryginalną wersję. U mnie zaszły lekkie modyfikacje w składnikach.
*Autorem przepisu jest Jamie Oliver.
Na kruche ciasto:
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki zimnego mleka lub wody
Na masę migdałową:
- 200 g zmielonych migdałów + garść płatków migdałowych
- 50 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 duże jajka
Tortownicę o średnicy 28 cm (u mnie 26 cm) wysmarować lekko masłem.
Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem i solą, dodaj mąkę, skórkę z cytryn i żółtka, dodaj wodę lub mleko. Wyrób gładkie ciasto. Wylep nim tortownicę i schowaj na 1 h do zamrażarki.
Piekarnik nagrzej do 180 st C. Wstaw ciasto i piecz 12 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Masa migdałowa:
Zmielone migdały wymieszaj je z mąką. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do migdałów razem z jajkami i mieszaj do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy. Wstaw do lodówki na 1/2 godziny, aby masa lekko stężała.
Wyłóż schłodzona masę migdałową na ostudzony spód.
Posyp wierzch tarty płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut
Tarta jest tak słodka, że aż przyciągnęła kilka os do pokoju a jedna nawet wcięła się w kadr :)
17 komentarze:
Tarta wglada swietnie nawet bez dodatku owocow. Lubie slodkie ciasta :) Szkoda, ze nie jestem ta osa :))
musi byc przepyszna, skoro tak wygląda. wierzę na słowo ;]
Wygląda bardzo kusząco :-)
O jak z kremem migdałowym to idealna dla mnie. Jakbym ją dorwała to okruszków bym pewnie nie zostawiła tak pięknie i smakowicie wygląda.
Kaś, cieszę się, że zrobiłaś i, że Ci smakowała:) Nawet nie wiesz jak bardzo...:)
Rzeczywiście widać chrupkość góry:)
Pozdrowienia serdeczne:)
Wygląda pysznie, a to, że jest z przepisu Jamiego jest dla mnie dodatkowym atutem.
Pozdrawiam
mniam
to musi być pyszne
ja ją piekłam z figami czyli tak jak oryginalnie, ale mam chęć na brzoskwiniową wersję, bardzo nam smakowała!
Piękna i pyszna ! Od razu mam na nią chęć...
cudny jest ten krem.. całkowicie wierzę Ci w pysznośc tej tarty nie znając jej smaku.
och, ile tart u ciebie! :)
lubię migdały. Lubię orzechy. I lubię masy orzechowe, bardzo.
Widzę, że nadal szalejesz z tartami. Chętnie bym do Ciebie wpadła na solidną porcję, którejkolwiek. Wszystkie są równie pysznie!
Pozdrawiam! :)
wyglada bardzo smakowicie:) krem migdalowy musi byc pyszny:)
Tarta wygląda cudnie, bardzo lubię migdały, zajadałabym się nią ze smakiem :)
znalazłem te stronę w sieci i wydaje mi się że jesteś chyba nienormalna. wkładanie ciasta z roztopionym od wyrabiania masłem do zamrażarki? pomysł na zaiste ciekawy
Phosgene, haha no dziekuje Ci bardzo, ze tak ladnie mnie podsumowalas. Po pierwsze maslo sie nie rozpusci od ucierania z cukrem. Po drugie nie jest to moj autorski przepis a ze u innych widzialam wspaniale wersje tej tarty to dlaczego mialabym zmieniac przepis? Po trzecie pozdrawiam!
* podsumowales
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!