Uwielbiam ciasta i nie lubię ich sobie odmawiać - żadna nowość dla większości z nas :) Moim sposobem na pogodzenie różnego rodzaju zachciewajek na słodkości a uniknięciem zbędnego nadbagażu tu i tam, są wypieki z mąki razowej. Dodatkowo, żeby tych kalorii było mniej, minimalizuje - a właściwie wykluczam - tłuszcze w składnikach. Przepis jest zgodny z metodą odżywiania M. Montignaca, której jestem wielką zwolenniczką. Chyba najbardziej lubię w niej to, że mogę sobie pozwolić na zjedzenie 1/3 blachy za jednym zamachem a waga ani drgnie - co najwyżej spadnie :)
Nie jest to typowy jabłecznik, taki powiedzmy placek z jabłkami. Mocno cynamonowy i napakowany jabłkami. Aromatyczny, smaczny, mało kaloryczny, no i zdrowy (m.in. nie podwyższa poziomu insuliny zbyt gwałtownie). Polecam nie tylko wielbicielom wypieków z mąki razowej.
Składniki:
- 3 jabłka (około 600g )
- 1/4 szkl fruktozy
- 4 białka
- 2 szklanki mąki razowej (u mnie pszenna 2000; dobrze spiszę się też pełnoziarnista)
- 3 łyzeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel ulubionego aromatu
- do posypania: fruktoza zmielona na cukier puder lub orzechy czy migdały
W dużej misce pokrojone w kostkę jabłka zasypać fruktozą. Włożyć do lodówki żeby puściły sok. Soku nie można później odlewać.
Po godzinie dodać białka (nie ubite), mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Wszystko energicznie wymieszać.
Foremkę (u mnie tortownica o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto. Posypać wierzch np. orzechami. Ciasto piekło się u mnie około godziny w 160 stopniach, ale myślę, że w "normalnym" piekarniku wystarczy około 40 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.
Przepis pochodzi z forum Dieta na podstawie Metody Montignac. Wersja z orzechami czy migdałami to II faza MM.
107 komentarze:
Śliczny jabłecznik, uwielbiam wypieki z maki razowej, więc zapisuję do wypróbowania :D
podoba mi sie to ciacho:)
ma same plusy: z maki razowej, bez tluszczu i potrzebne tylko miska i lyzka... przepis zapisalam i wyprobuje szybciutko:)
Jaka ładna i prosta w wykonaniu! Wiem już komu by smakowała:)Mam tu taka jedna osobę, która lubi liczyć kalorie;)
To ciasto jest jednym z najprostszych, a jednoczesnie najpyszniejszych ciast, jakie jadlam. Twoje wyglada oblednie!
Wygląda tak, jak lubię: ciemny, zdrowy, z jabłkami, więc nie zamuli... :) Mąka razowa - to brzmi zdrowo ;)
(już nie mówię, że wygląda pięknie u Ciebie, Kaś)
Zapraszam też tutaj: http://studentowiwieje.blogspot.com/
to ciasto jest dla mnie:) a to ostatnie zdjęcie mnie jeszcze bardziej zachęciło żeby je zrobić.
Jak waga spada po 1/3 ciasta to ja powiem jedno - to cudowne ciacho:)
Pycha...a jak jeszcze odchudza to już pełnia szczęścia:))))
pozdrawiam:)
wspaniały!
z mąki razowej... och, rewelacyjne ciasto.
jest perfekcyjne! zazdroszcze tak cudnego wypieku! :)
Kaś,idealny dla mnie.Napakowany jabłkami, tak lubię!Pysznie wygląda.
Rewelacyjnie wygląda! Skoro tak zachęcasz i gwarantujesz zachowanie linii, to niechybnie się skuszę.:) Po prostu nie ma wyjścia, kiedy się patrzy na to zdjęcie.:)
zjadło by się taki kawałeczek
Wygląda niezwykle apetycznie, a dodatek mąki razowej to świetny dodatek:)
P.S.Kaś, badasz sobie poziom cukru po zjedzeniu?
aga, dokładnie-potrzebna tylko miska i łyżka :)
Lekka, linia będzie zachowana, dzięki :)
ewelajna, dziękuję; ja nie badam, ale znajoma tak, to od niej ta informacja
cieszę się, że ciasto przypadło Wam do gustu, polecam :) pozdrawiam wszystkich
Idealne dla mojej babci cukrzyczki, mojej mamy i B., którzy są na diecie i dla mnie bo nigdy nie jadłam z takiej mąki słodkich wypieków.
Zapisuję :)
Wspaniałe ciasto, ma piękny kolor dzięki tej mące :)
Muszę się przyjrzeć bliżej tej metodzie Montignaca, już tyle dobrego o niej słyszałam...
A jabłecznik doskonały. Wygląda tak apetycznie!
Pozdrawiam! :)
jabłeczniki lubię praktycznie wszystkie, dlatego na ten Twój też mam ochotę. Koniecznie podany na ciepło z dodatkiem słodkiej, gęstej śmietany lub lekkiego kremu :) tak, wiem że nie zdrowo, ale za to jak pysznie!
och...pyszny i do tego małokaloryczny!:)) muszę go wypróbować! szkoda,że mam właśnie na kaloryferze dwie michy z zarobionym ciastem drożdżowym na pizzę (z rucolą i pieczarkami) i na jakieś słodkości bo bym zrobiła twoje ciacho:)
uściski!
Just
Wygląda super. Też jestem miłośniczką montignaca :)
zdjęcie numer 2 wywołało u mnie nieodpartą ochotę na ten jabłecznik, cudny jest :)
To cudowne, że można zjeść 1/3 blachy tego ciasta, a waga ani drgnie.
Wspaniałe zdjęcia! Aż ślinka cieknie! :)
Miałam w planach na ten weekend razową szarlotkę. Zamiast tego powstała jabłkowa rolada. Pięknie wygląda
Olivia, polecam
Zaytoon, warto spróbować metody Montignaca, organizm poczuje ogromną różnicę, oczywiście na plus
dorblogg, o pizze to bym zjadła :)
Barbara, pokrewna dusza :)
lo, u mnie ciut spadła, sprawdziłam :)
dziękuję wszystkim za miłe słowa, polecam ten jabłecznik. jeśli ktoś jest nieprzyzwyczajony do pełnorazowych wypieków, na początek może dodać po połowie mąki razowej i zwykłej białej
pozdrawiam
Super. Fajnie wiedzieć, ze można połączyć zdrowe ze smacznym. A zdjęcia wyglądają obłędnie ;)
o jaki swietny blog :)
będę wpadała częściej :)
a jutro postaram się coś upiec ^^
dodajemy ;)?
Uwielbiam takie zdrowe ciasta! Bardzo, bardzo mi się podoba :) Świetnie wygląda upieczone w papierku jeszcze. Aż sobie odpiszę przepis.
Super, bardzo pomysłowy!pozdrawiamL)
Jak to możliwe, że ja ten przepis przeoczyłam?! Zapisuję sobie koniecznie, bo brzmi i wygląda nader smakowicie :) Pzdr Aniado
Hej, właśnie wypróbowałam Twój przepis z lekką modyfikacją (nie miałam fruktozy więc zastąpiłam ją 4łyżkami brązowego cukru oraz zamiast 1 szklanki mąki dałam szklankę zmielonych otrąb) w smaku wyszedł mi bardzo dobry choć nie do końca jestem zadowolona z konsystencji. Czy w Twoim przypadku uzyskałaś sporo tego soku z odstawionych do lodówki jabłek? U mnie ciasto było suche, wrzuciłam je do foremki ręką bo na przelanie nie było szans. Ostatecznie już połowy nie:) Pozdrawiam
Oh.banty, fajnie, że wypróbowałaś przepis :) co do soku z jabłek - szczerze, nigdy dokładnie nie sprawdzałam ile go zostaje. zawsze coś na dnie ostaje, może 1/4-1/3 szklanki.
Wydaje mi się, że to raczej wykorzystanie otrąb mogło wpłynąć na konsystencję ciasta. otręby, nawet zmielone, chłoną więcej "wody" niż mąka, więc prawdopodobnie należałoby ich dodać trochę mniej. tak mi się wydaję :)
Pozdrawiam
Hmm... Po upieczeniu wygląda ślicznie - chociaż masa była BARDZO sucha, nawet dodałam do niej jedno z żółtek i odrobinę słodkiej śmietany. Tylko chyba powinnam była wybrać jakieś udarowo słodkie jabłka, bo całość jest kompletnie nie słodka... :( (a nawet posypałam wierzch przed pieczeniem fruktozą)
poohatka.pl, masa na pewno nie jest tak plastyczna jak w przypadku tradycyjnych ciast, ale u mnie sucha nie była. może jabłka puściły za mało soku... to ciasto robiłam już kilkanaście razy (jak i inne osoby z forum dietowego) i zawsze się udawało bez modyfikacji.
wypieki razowe i bez tłuszczu są dość specyficzne, na pewno cięższe i nie tak delikatne, więc mogą nawet wydawać się suche w porównaniu z "normalnymi"
co do fruktozy, to wypiek raczej dietetyczny, więc z założenia nie miał być słodki. choć zapewniam, że dla osoby, która odstawiła cukier choćby na 2-3 tygodnie jest on baaardzo słodki :)
pozdrawiam serdecznie
Wow!!! Wygląda niesamowicie apetycznie. Zapisuję, jutro lecę po jabłka i znowu zapowiada się roboczy weekend :-) ... za to jaka pyszna niedziela!
Kasik, dziękuję! a jakbyś skusiła się na odstępstwo (albo byłabyś w drugiej fazie), polecam też to ciasto :) http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/10/kanadyjska-szarlotka-froda.html
p.s. zaryzykuję i zapytam - udzielałaś się kiedyś na forum http://dietamm.com? tam stawiałam pierwsze kroki z mm i po zdjęciu wydajesz mi się znajoma :)
Kaś upiekłam !!! Jest niesamowite, mąż i córa zjedli połowę na gorąco z lodami :-) Ja grzecznie czekam do śniadania.
W odpowiedzi na PS - tak, jestem jedną z Moderatorek ;) Mam nadzieję, że masz z forum miłe wspomnienia!
Kasik, cieszę się, że posmakowała rodzince! mam nadzieję, że i Tobie się spodoba :)
:D z forum mam wspaniałe wspomnienia, bardzo pomogło mi w zgłębianiu mm :) z sentymentu aż zajrzałam :)
Zajrzałaś ?? To super ! To teraz jeszcze się zdradz, żebym cię mogła i tam serdecznie przywitać :-) Napewno będę u Ciebie częstym gościem. Mam nadzieję, że i do mnie czasem zajrzysz :-))
kiedyś moja aktywność ograniczała się do podawania menu do sprawdzenia :) może tym razem pójdę dalej... i wstawię jakiś przepis :) chociażby ten (jeśli nie ma go na forum)
jestem pod wielkim wrażeniem Twojego tortu!!! aż szkoda jeść :D
Nie ma go, wstawiaj :-) Ja zaraz umieszczę u mnie na blogu! Koniecznie! ... a tort ? Starałam się, chciałam aby dziewczyna choć trochę radości miała z tego ślubu. Bardzo się cieszę, że się podoba.
o super :) jak nie dziś, to jutro wstawię na pewno
no i jestem bardzo ciekawa Twojej wersji!
jestem przekonana, że tortem była zachwycona (i z pewnością nie tylko Ona)
Moja wersja była orkiszowa z orzechami włoskimi i słodzikiem, bo fruktoza się skończyła. Tylko, że moje zdjęcia pozostawiają niestety wiele do życzenia :| Twoje to można lizać po ekranie hihihi
oj tam, nie bądź tak skromna :) w przypadku Twojego tortu nie mogłam oderwać wzroku!
To nie skromność, to świadomość, że moim ukochanym aparatem, który został mi brutalnie zabrany, bawi się teraz kto inny...a me serce krwawi ;-) Obecnie ratuję się telefonem :/
oj to łącze się w bólu. czasem bez swojego aparatu czuję się jak bez ręki :)
niemniej i tak jestem ciekawa fotek :D
To zapraszam :-)
Juz nie wierze w powiedzenie, ze zle wiadomosci rozchodza sie szybciej od dobrych. Wlasnie bylam na blogu u Kasika i zobaczylam jej cudo z jablkami:-)A tu prosze! Drugie cudo!:-)))
Chyba zagoszcze tu na stale;-)
kachna, dziękuję! serdecznie zapraszam, czuj się jak u siebie :)
Kacha to co ? Jak już dwóch moderatorów u Kaś na blogu siedzi to ona nie ma innego wyjścia jak się ujawnić na forum, co ? :-))))
Kasik, ujawniłam się :) wczoraj dodałam wpis do poczekalni, ale Zoe napisała, że już jest ;) 'Lumiuz" to ja
Kachna też moderator? o to mam znajomości :D
Tak, już jest - co mnie zdziwiło najbardziej, to to że podany przez Zoe, a ona nie cierpi słodyczy pod żadną postacią =) Twój i tak dodałam do przepisów, jako modyfikację. Z tymi fotami on tam MUSI być :-)
Taaa Kachna tysz hihihihi :-)
Dzięki raz jeszcze!
nie cierpieć słodyczy - ile by to problemów rozwiązało :D
kilka przepisów mi się uzbierało, więc będę sukcesywnie dodawać
Dlatego też Zoe jest chudziutka jak tyczka ;-)
Czekamy na twoje przepisy i foty z niecierpliwością !!!
Dieta Montignaca jest super. Ja schudłam na niej 15 kilo i to wcale się nie głodząc a normalnie jedząc; po za tym nie pojawia się efekt tzw. jojo, cały czas trzymam wagę. Polecam.
jestem ciekawa czemu orzchy na II faze ?
a moze to stary przepis i nie zrobilas zmian ?
A., nie jestem już na bieżąco w MM, ale wtedy, kiedy zamieszczałam przepis na pewno takie były normy. teraz się to zmieniło? orzechy nie są dopuszczalne nawet w drugiej fazie?
w każdym razie jedzenie tego ciasta, nawet w wersji z orzechami, nie przeszkadzało mi chudnąć nawet na pierwszej fazie
dziekuje -:)
z oficjalnej strony wynika,ze zawsze byly na I fazie ..moze dlatego ci dobrze sluzyly -:)
w kazdym razie fajne mufinki ..
o ile pamiętam, orzechy można było łączyć tylko z tłuszczami w I fazie, a połączenie z węglami było właśnie dopiero w drugiej. mniejsza o to, wychodzę z założenia, że takie mini odstępstwa nie zniweczą całej diety
no muffinki też wyjdą z tego ciasta ;)
pozdrawiam
Czy można wziąć 2 całe jajka zamiast 4 białek? Nie lubię jak mi coś zostaje i potem to trzeba na siłę wykorzystać:)
Zoasiasamosia, dodaj 3 cale jajka :)
pozdrawiam!
kochana kasiu wszystko cudnie super pomysl na zdrowy jablecznik ale.....fruktoza po co ona to zabojstwo wielkie poczytaj , uzyj ksylitolu albo cukru brazowego,,,,
A., niestety wiem... od dawna nie używam fruktozy na rzecz cukru trzcinowego. przepisów nie zmieniałam, bo wychodzę z założenia, że jest ona w tak małej ilości, że raz na ruski rok nie zaszkodzi
This is a very informative and helpful post, very honest and practical advise. It’s very helpful for all new comer public. Specially this complete information will be helping to the newcomer. Thanks!
thanks for sharing a wonderful site all site are very good working i have check all site and mostly site are very good working please keep it up
Such a more valuable information.I also read your all High DR Blog Commenting Site.Realy your all sites are High PR.Thanks for suggestion
Thanks for sharing the list of dofollow blogs but I cant comment on Basicblogtips, Kongtechnology and Pubarticles. Growmap is a nofollow blog now. Please remove those blogs from your dofollow commenting site list.
I don't know how many hours I've been searching for articles of these answers. Glad to find your article.먹튀신고
mgwin88 แทงบอลออนไลน์ ไม่มีขั้นต่ำ ที่สำคัญราคาน้ำดีที่สุดในเมืองไทย เปิดบริการ 24 ชั่วโมง
I really like your blog. Great article. 카지노사이트 It’s most evident, people should learn before they are able to.
I am constantly starving for expertise. Your info was really valuable to me. Today is the very first time I have actually really felt awarded while surfing the internet. I would certainly be losing my time once more if it had not been for you. I rejoice this is completion of my journey. Thanks significantly for your fantastic article. 바카라사이트
I'm an extremely fortunate guy today. After seeing your writing, I saw such excellent details and also my expertise increased also additionally. I believe I will certainly have the ability to invest a pleased day in your Deokbook. I wish you have a delighted day as well. I will certainly constantly sustain you. 바카라사이트
Your site has great material. I assume it was a great chance to alter my mind once more after reading this short article. I'm composing like you. Would certainly you such as to see my message as well as request for responses?바카라사이트
I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!
야설
Appreciate it for this post, I am a big big fan of this web site would like to proceed updated.
출장안마
Good information here. I really enjoy reading them every day. I’ve learned a lot from them. Thanks so much for sharing this information.
타이마사지
Yeah bookmaking this wasn't a bad determination outstanding post! 카지노사이트
This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information.
Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post.
토토사이트
This is something that Your provided! Maintain the good performance of your site. You can also check my article 스포츠토토
I appreciate your information in this article informative and your blog is really good and impressive you made 토토사이트
Wow!! Thank you for sharing this post. Having a hard time looking for good and trusted site? I can offer you more and learn more by clicking the link below: 카지노
Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this web site. Feel free to visit my website; 야설
I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. thanks a lot. Feel free to visit my website; 일본야동
This seems to be the age of the entrepreneur,
슬롯사이트
Here I am once again trying to explain things to people.
슬롯사이트
thank you!
블랙잭사이트
I look forward to your kind cooperation.
블랙잭사이트
That's exactly what I've been looking for
검증카지노
Your information was very useful to me.
온라인카지노
Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me.
I have bookmarked your site and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Very nice blog and i am really very happy to visit your blog. Now I fianlly found which I actually want.
I will check your blog everyday to learn something new from your blog.
Amazing website hope to see more post of your post.
Thank you so much for your great information, It is too useful for me. Thanks again!
Very good post, thank you. I am surprised to find your website.
Thank you for sharing such a wonderful article.
Such an amazing and helpful post. I really really love it
such a great blog. Thanks for sharing.
It’s really a great and helpful piece of information.
This website and I conceive this internet site is really informative ! Keep on putting up!
Hello Dear, are you really visiting this web site regularly, if so after that you will definitely obtain pleasant experience
It is very well written, and your points are well-expressed.
This website was… how do you say it? Relevant!!
تُعتبر المطابخ مكاناً حيوياً في المنازل، ولذا فإن الحفاظ على نظافتها والوقاية من التسربات المائية أمر ذو أهمية خاصة. تتفوق شركة الخير لعزل المطابخ بالرياض في تقديم خدمات تأمينية تمنع تسرب المياه إلى الجدران والأرضيات، مما يحمي هيكل المنزل ويحافظ على جودة المطبخ.
شركة عزل مطابخ بالرياض
تتميز شركة صقور الجزيرة بأنها الخيار الأمثل عندما يتعلق الأمر بخدمات تسليك المجاري بالدمام.
ارخص شركة تسليك مجاري بالدمام
توفر شركة حور كلين خدمات تنظيف شاملة للمنازل والفلل بالرياض، باستخدام أفضل المنظفات والمعدات للحصول على نتائج مذهلة.
شركة تنظيف منازل بالرياض
تتألق "ماستر كلين" كافضل شركة تنظيف بتبوك بسبب التزامها الدائم بتقديم خدمات استثنائية. إن الجودة العالية والكفاءة تجعلها الخيار الأمثل للعديد من العملاء في تبوك.
افضل شركة تنظيف بتبوك
شركة احباب طيبة لديه اكفئ فني ستلايت الكويت فهو يقوم بجميع اعمال التصليح وصيانة مواسير الصرف الصحي.
فني ستلايت الكويت
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!