sobota, 22 października 2011

Placuszki z dynią



Proste do zrobienia,
rewelacyjne w smaku,
o korzennym aromacie
i jesiennym klimacie
Śniadanie idealne.




Składniki (na 13 niewielkich placuszków)
(uproszczony - z mojego lenistwa - przepis z bloga Tylko Spróbuj)
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta kardamonu i goździków
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki startej dyni ("dociśniętej")
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka 

W miseczce wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.
Do wąskiego i wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajko i startą dynię. Całość potraktować blenderm. 
Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Odstawić do "przegryzienia" na czas rozgrzewania patelni.
Placuszki smażyć z obu stron na rumiany kolor na suchej patelni (1 łyżka ciasta to jeden placuszek).
Podawać z ulubionymi dodatkami. Jak dla mnie najlepsze z syropem klonowym.





Naleśnikowa sobota           


51 komentarze:

slyvvia pisze...

Idealnie okrągłe i z pewnością przepyszne :D

asieja pisze...

lubię polewac miodem takie placuszki. próbowanie syropu klonowego wciąż jeszcze przede mną.

Amber pisze...

Kasiu,cudowna piramidka!
Uwielbiam dyniowe placuszki.Ostatnio jadłam je na słodko z konfitura pomarańczową i na ostro - z sosem pomidorowym z chili.
Pysznego dnia!

Patrycja pisze...

Ale złociste! Aż tu czuję jak pięknie pachną :)

Dominika pisze...

Jak pięknie wyglądają i jaki mają kolor! Wspaniałe! Planuję na dzisiaj chlebek z dyni, ale może jutro skuszę się na Twoje placuszki:)

kikimora pisze...

Piękne! Idealne śniadanko

Sue pisze...

Ale cudna wieżyczka! Aż chce się sięgnąć po jednego! ;)

mania179 pisze...

Świetny talerzyk :D

Anonimowy pisze...

ale fajne! i takie idealne w kształcie:)

Kamila pisze...

Rewelacyjnie się prezentują :) Pozdrawiam

monami pisze...

idealnie okrągłe :)

What's Baking?? pisze...

How did you managed to get it so plump? Great to serve this during halloween for my kids since it has got pumpkin in it.

Kaś pisze...

What's Baking??, I think that the baking powder made them so plump. they can be really nice idea for Halloween, specially with some decoration :)

Dziękuję Wam za miłe słowa i zachęcam do smażenia :)

Kulinarna pisze...

mmmm, ale puszyste!

Barbarella pisze...

Jakie ładne okrąglutkie :) Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam dyni, ani wypieków w których by się znajdowała. Ale czytając różne blogi i przepisy z dynią w roli głównej, mam ochotę spróbować.

Monika pisze...

Pysznie się prezentują;) tak jesiennie,zjadłabym polane swojskim miodem,którego mam teraz pod dostatkiem;),pozdrawiam

ANNA pisze...

Gdyby nie to, że leżę w łóżku z zapaleniem zatok pewnie już bym zasuwała do sklepu po dynię...
Przepięknie wyglądają te Twoje placuszki. Jak zwykle :)

Patrycja Reszko pisze...

Fantastyczne!

Pokochaj gotowanie pisze...

Ciasto wygląda cudownie, takie puszyste:)

słodkosłona. pisze...

lubię syrop klonowy i mam tendencje to zjadania zbyt dużej jego ilości ;)

a talerzyk w kolorowe kółka jest śliczny ( placuszki na nim oczywiście też! )

Miguel Hinojosa pisze...

Una receta fantastica, que presentación tan bonita.
Felicidades
Besos
Miguel
lareposteriademiguel.blogspot.com

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ piękne! Kaś to najpiękniejsza piramidka placuszków, jaką kiedykolwiek widziałam! Brawo!

dorota20w pisze...

tez mam taki talerzyk :)

Agnieszka Rucińska pisze...

to ja się wpraszam na takie śniadanko :)

Kaś pisze...

mania179, słodkosłona., talerzyk... z Biedronki :)
Angie, życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Anna-Maria, bardzo dziękuję!!!
dorota20w, :D
wilczyca-Aga, zapraszam :)

Dusia pisze...

co za ślicznotki! piękny kolor dynia im nadaje

judik1119 pisze...

Bardzo mi się podobają! Wyglądają tak uroczo i delikatnie-mniam:-)

Aurora pisze...

No to po mnie... ;-)

burczymiwbrzuchu pisze...

Oo takie placuszki to chyba będzie kolejny dyniowy przysmak, którego muszę spróbować, a prezentują się pięknie :)

mirrors in the street pisze...

Zrobiłam dziś te placuszki i smakują tak samo pysznie jak wyglądają :)

Kaś pisze...

mirrors in the street, to bardzo się cieszę!

Mary pisze...

Wyglądają idealnie i pysznie:)

kabamaiga pisze...

Na śniadanie i nie tylko.

Monika - Twoja Asystentka pisze...

jejku jaka równa wieżyczka, piękne te placuszki wyszły. i jakie pomarańczowe, ciepłe,mmmm to się nazywa comfort food

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Rita pisze...

o jeju!już widzę,że są pyszne:))) moja lista dań do zrobienia z dynią w roli głównej właśnie się wydłużyła!
uściski!
J

Eff pisze...

Ależ one perfekcyjnie wyglądają :)

Karolina pisze...

Ale fajne! Wyglądają świetnie na tęczowym talerzu!

jolanta szyndlarewicz pisze...

Kaś te placuszki są znakomite ..właśnie 5 minut temu skończyłam je smażyć i dobrze, że zrobiłam zdjęcie jeszcze gorącym ...bo mój Synko zjadł już połowę porcji ...a i mi smakują bardzo:) ...a tak przy okazji to tym,i placuszkami zaliczyłam swój dyniowy debiut:)

Kaś pisze...

Jolu, cieszę się, że tym przepisem zadebiutowałaś z dynią :) a jeszcze bardziej, że placuszki Wam zasmakowały :)

akanak pisze...

mmmm a u mnie na lodówce leży dynia! mniam! chcę placuszka!

Unknown pisze...

też robiłam ostatnio placuszki dyniowe, pycha :)

Biedr_ona pisze...

Mniamusi Placuszki ;-)))


www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

Jakie śliczne i równiutkie! Nigdy nie robiłam niczego z dynią, ale w końcu muszę chyba spróbować :)

Black Swan pisze...

Dzięki Kasiu za wspaniały przepis !
Właśnie skończyliśmy je jeść były przepyszne :) niestety, nie tak cudownie okrągłe jak Twoje... ale piekłam te dyniowe placuszki po raz pierwszy!
Mam nadzieję,że następne będą tak samo okrągłe jak Twoje.
Dzieki :)

Kaś pisze...

Black Swan, fajnie, że wypróbowałaś przepis. placuszki okrągłe czy nie - ważne, że smakowały :)
pozdrawiam!

Ania pisze...

Gorąco polecam, naprawdę są przepyszne :)

Anonimowy pisze...

Tak się do tych placuszków przymierzam, ale nurtuje mnie pytanie :) Dynia ma być starta "na papkę", prawda? :)
Pozdrawiam cieplutko!
Ola

Kaś pisze...

Olu, dynię zetrzyj na grubych oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru wody. później - tak jak napisałam w przepisie - traktujesz ją blenderem (razem z mlekiem i jajkiem), więc 'papka' zrobi się wtedy :)
Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Placuszki wg Twojego przepisu robiłam wczoraj i dzisiaj... wyszły pyszne! mam zamówienie na nie na weekend ;)
Super przepis, dziękuję :)

pozdrawiam,
Magda

Kaś pisze...

Magda, bardzo się cieszę, że tak Ci posmakowały :)
i serdecznie dziękuję za komentarz
pozdrawiam!

self psychoterapia pisze...

Pyszne są!!!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add