niedziela, 20 listopada 2011

Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste)



Jak w tytule - błyskawiczne i proste.
Nie wymaga kilkukrotnego wyrastania i zagniatania.
Dla zabieganych, niewprawionych w drożdżowych wypiekach 
czy małych kuchennych leni :) 
trzecia opcja to ja :D

Zapomniałabym o najważniejszym - bardzo smaczne!
Miękkie, puszyste i pięknie pachnące, czyli takie, jak drożdżowe być powinno.
Polecam!




Składniki
przepis cytowany za Daria Anna z blogu Skarbiec Kulinarny
  • 1 kostka świeżych drożdży  (100 g)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. zimnego mleka
  • 4 jajka roztrzepane 
  • 5 szkl. mąki pszennej 

Składniki dodatkowe:
  • owoce - dowolne (według przepisu 1 kg, ale u mnie... 1 duże jabłko coby ciasto się nie zapadło pod ciężarem; za pierwszym razem, przy użyciu około 800 g jabłek, ciasto w środku trochę się zapadło
  • kruszonka
  • cukier puder (opcjonalnie)

Kruszonka
Mamina
  • 100 g margaryny/masła
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki układać wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać tylko 4 szkl.).
Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce i przykryć bawełnianym ręcznikiem.
Po czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję.
Dodać pozostałość mąki (1 szkl.) i wmieszać w pozostałą masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja (ciasto może kleić się do rąk, ale nie ma potrzeby dodawać dodatkowo mąki).
Wylać i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia formie lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.
Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 180* C.
Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.
Po upływie 5 min. od czasu zakończonego pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Kroić najlepiej po upływie 30 min.
Posypać cukrem pudrem.


jabłka pokroiłam w bardzo cienkie plasterki, przez co może nie są może zbyt widoczne, ale zapewniam, że są :)




                    



51 komentarze:

Anna pisze...

Błyskawiczne i proste... Hmmm. Coś dla mnie:). W dodatku wygląda pysznie!

Joanna Wiśniewska pisze...

Jeśli byłskawiczne i proste to od razu siup do zakłądki z przepisami :)

Amber pisze...

Pięknie się prezentuje!
Z pewnością zaspokoi wybredne podniebienie.Moje na pewno.

Angelika Szostak pisze...

Mmm.. wygląda bardzo zachęcająco ;)

margot pisze...

błyskawiczne ,ale wygląda bardzo dostojnie i smakowicie

mollisia pisze...

Jak zobaczyłam w tytule: "szybkie i proste" i do tego drożdżowe... aha, no i, że z owocami! Musiałam zobaczyć, czy te razem wzięte "składniki" tytułu się nie pogryzły i jak się prezentują! :)

Cudo - to będzie mój hit: ciasto w domu być powinno na każdą niedzielę do kawy, a czasu najczęściej do jego zrobienia nie ma - przepis jak dla mnie! :)

slyvvia pisze...

Uwielbiam takie ciasta. Zapowiada się przepysznie :)

Siaśka pisze...

ehhhh dlaczego ja muszę uważać na to co jem a w szczególności na słodkie? a tu takie pyszności!
/

Anonimowy pisze...

:) zaglądam tutaj odkąd tak bardzo zasmakowały mi naleśniki razowe z Twojego przepisu.. dziś także zrobiłam wielkie oczy, widząc tak puszystą drożdżóweczkę.. potrafię sobie 'wyobrazić' jej smak:)

Pozdrawiam i życzę przyjemnej niedzieli - Mała Mi

asieja pisze...

puchate drożdżowe zawsze poprawia nastrój:-)

Karola pisze...

uwielbiam drożdzówkę...mmm:)

Daria Anna pisze...

Przepysznie puchate Ci wyszło, ja swoje jeszcze mam zamrożone w kawałkach na chwilę rozpusty :) Super, życzę Wam miłych wypieków z tym przepisem, bo jest szybki i pyszny. Pozdrawiam.

Dominika pisze...

kocham ciasto drożdżowe :)

Aurora pisze...

Puszek! :D

klliisiaa pisze...

takie proste i szybkie ciasta sa najlepsze ;)

Sue pisze...

U mnie też kiedyś się takie ciacho znalazło. :)
Jest świetne. :)

What's Baking?? pisze...

Looks good with a wonderful texture!

słodkosłona. pisze...

o tak, widzę dużo kruszonki!
i dużo cukru pudru!

jak dla zabieganych, to i dla mnie ; )

burczymiwbrzuchu pisze...

Bywam leniuszkiem, więc błyskawiczne drożdżowe od razu przypadło mi do gustu :) Pięknie wyrosło!

Dusia pisze...

super jest to ciacho, pysznie się prezentuje i nie ma dużo roboty przy nim, będę musiała zrobić kiedyś:)

Ivka pisze...

U mnie w domu upieczony sernik ,a ja teraz mam ochotę na takie właśnie drożdżowe ciasto! Natura ludzka bywa przekorna :)

Maggie pisze...

Ja tam zagniatac lubie, ale dobrze miec w zanadrzu przepis na takie "leniwe" drozdzowe :)

Asiek pisze...

Pysznie wygląda... aż mi zapachniało :)
Pozdrawiam!

kachna pisze...

wygląda rewelacyjnie :)
pozdrawiam


http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Lovelykate pisze...

Wygląda świetnie! A jeżeli to wersja dla leni ( w tym dla mnie ), to jeszcze bardziej mi się podoba i chętnie wypróbuję :)

Salvador Dali pisze...

to ja poproszę jeden kawałek jak takie pyszniutkie! ;)

Unknown pisze...

Cudowne ciasto:) Zjadłabym teraz kawałek:)

pieczarka mySia pisze...

cudowny drozdzowiec :) wyglada bosko!

Agnieszka Rucińska pisze...

ciepłe kakao do tego i to jest to co tygryski lubią najbardziej !

Kamila pisze...

Pięknie wyrośnięty!

Karolina pisze...

Kaś Ty wiesz co dobre! Uwielbiam drożdżowe, puchata pychotka :)

Kaś pisze...

Dziękuję za odwiedziny i komentarze!!!

mollisia, polecam! u mnie też ciacho na niedziele być musi, a to było przez ostatnie dwie niedziele :)
Siaśka, oj szkoda ;/
Mała Mi, miło mi, że mnie odwiedzasz. częstuj się przepisami :)
Daria Anna, dziękuję jeszcze raz za super przepis!
Ivka, a ja bym zjadła Twojego sernika :p

Shyfull pisze...

cud miód :) jabłek może nie widać, ale wierzę, że tam są :)

agnieszka pisze...

Musi być wspaniałym ciastem! :)

Monica pisze...

Wow, wygląda bosko jak na takie "niewyrabiane" drożdżowe :)

Pozdrawiam!

aga pisze...

o... a ja dzisiaj pieklam na podroz bardzo podobne drozdzowe ciasto:) Twoje wyglada cudnie:)

moje pasje pisze...

a jakie puchate :) Uwielbiam drożdżowe ciasta :)

Barbarella pisze...

Druga i szczególnie trzecia opcja to ja ;) Ślicznie puszyste, bardzo mi się podoba :)
Takie proste i smaczne ciasta chętnie wypróbowuję, więc i ten przepis zapisuję.

judik1119 pisze...

Biorę kawałek bez pytania skoro tak zachwalasz:-)
Pozdrawiam serdecznie:-)
Judyta

DaisyDukes pisze...

mniam! u mnie każde drożdżowe powoduje uśmiech na twarzach domowników ;) warto przetestować ;)

ilka pisze...

ajjj dla mnie wszystko, co drożdzowe jest najlepsze! nawet kupuje samo takkie ciasto drozdzowe, kroje jak chleb i wpierdzielam z masłem :D same kalorie, brrr, ale pyszka! a w ogóle to znalazłam taką stronę, www.dniherbaty.pl , i tam jest konkurs dla blogerów - fajna nagroda do wygrania bo udział w warsztatach kulinarnych, ja bloga nie mam więc nici z wygranej ale przekazuję dalej... :)

Biedr_ona pisze...

Wszyscy uwielbiamy drożdżowe.. pycha! ;-))



www.przysmakiewy.pl

Iwona pisze...

chyba dzis zrobie bo wyglada wysmienicie:))

Shoutforfood pisze...

Oh yum yum yum...I am totally drooling!

Anonimowy pisze...

Wygląda przebosko:) Mogłabym prosić Cię Kasiu o podanie wymiarów na jaką blaszkę jest ta drożdżóweczka? Z góry dzięki:-) Marta

Kaś pisze...

Marta, dziekuje :) dopiero jutro bede w domu zeby zmierzyc foremke, ale o ile pamietam bylo to ok 38 cm na 25 cm. Jutro wieczorem napisze dokladne wymiary :)
pozdrawiam!

Kaś pisze...

Marta, mała poprawka - trochę przesadziłam z rozmiarem blachy :) - 34 cm na 23 cm (mierząc od spodu)
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Wygląda zachęcająco. Upiekłam. Robi się faktycznie bardzo prosto.
Smaczne. Ładnie/Mocno wyrosło.
Ale takie kruszące się / sypkie prawie. Podpowiedz proszę co może być nie tak.
Użyłam mąki tortowej, taka akurat miałam w domu.
Wszystko wg przepisu zrobiłam, tylko zamiast cukru waniliowego dałam kilka kropli olejku/aromatu, to nie powinno mieć dużego znaczenia.
Piekłam 40 minut i 5 minut po wyłączeniu w piekarniku było.
Ciepło pozdrawiam i proszę o odpowiedź. Dziękuję.

Kaś pisze...

A., być może Twój piekarnik szybciej podpieka i to 40 minut było ciut za długo
przyczyną może być też po części mąka - tortowa idealna jest np. do biszkoptów, czyli co do zasady ciast suchych (które dopiero później odpowiednio się nawilża). to niby szczegóły, ale ciasto drożdżowe jest dość specyficzne i "wrażliwe" na zmiany
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz!

Anonimowy pisze...

Dziękuję za szybką odpowiedz.
Jestem Łasuch na słodycze, więc w międzyczasie podjadałam i znalazłam odpowiedź - koniecznie muszę Ci powiedzieć.
Ja upiekłam od razu w 2 blaszkach. To, które na początku jadłam (na tej podstawie pisałam zawiedziona) było z mniejszą ilością owoców i były to figi.
Druga blaszka jest z jabłkami i to z większa ilością. To mi zdecydowanie smakuje. I co warto podkreślić: nie ma zawilgocenia pod jabłkami, to miłe. Serdecznie pozdrawiam.

Kaś pisze...

A., w takim razie cieszę się, że przynajmniej wersja jabłkowa posmakowała - osobiście taką lubię najbardziej!
pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add