Mocno czekoladowe,
aromatyczne,
ciężkie, wilgotne
i rozpływa się w ustach
- niczym brownies,
ale zdrowsze :)
Składniki
przepis od Aniado, która cytowała go za anahitka9
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki cukru brzozowego/fruktozy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego* (gotowy lub domowej roboty) [u mnie dżem dyniowo-jabłkowy]
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki (300- 320 g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)
- 2-3 łyżki (wersja oszczędna) lub 1,5 szklanki (na bogato) posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych drobinek
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę (średnica 22 cm) lub blaszkę o wymiarach około 20×20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną margaryny i obsypać mąką.
W misce wymieszać mokre składniki: jajka, wanilię, cukier brzozowy/fruktozę, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą cukinię i połamaną czekoladę.
Przełożyć do foremki. Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
61 komentarze:
Robiłam bardzo podobne brownie. Jest świetne i bardzo szybko znika :D
Nabrałam ochoty! musi być pyszne! :)
Nigdy nie próbowałam, ale wiedz, że mam zamiar. :) Wygląda przepysznie.
ładne zdjęcia ;]
kiedyś je próbowałam. ale wylazł mi... zakalec xd
na tym sie skończyło.
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
fajnie wygląda :) chociaż teraz staram się nie używać kako bo ciągle coś z nim piekę ;p
Jesteś genialna, ale to już pewnie wiesz :D
Kasiu,cudowne!
I magiczne zdjęcia.
Dobrego dnia!
Uwielbiam je robić. Mój partner nie był do nich przekonany, wiedząc, że jest tam cukinia, ale podstępem mu podsunęłam pod nos i już nie potrafił odejść od talerzyka :)
Podoba mi się ten przepis:). Ląduje na liście do zrobienia:)
Wygląda wspaniale :)
Mam pytanie, nabyłam keksówkę i chciałabym upiec w niej chlebek. Masz jakąś propozycję przepisową dla kogoś kto nigdy chleba nie piekł?
Piękne zdjęcia, szczególnie to pierwsze - zimowe. Zima nie należy do moich ulubionych pór roku, ale z takim ciastem może być całkiem przyjemna. Uwielbiam brownies :)
Pełnoziarniste, cukiniowe tzn pyszne :) Pozdrawiam
To tydzień zakończyłyśmy obie, cytrynowo-czekoladowo:))Piekłam zwykłe ale pełnoziarniste jeszcze nie muszę przyznać że wygląd ma bardzo zachęcający:)
wygląda pysznie, nigdy nie próbowałam
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wygląda przepysznie.
Jak pięknie wygląda! Zapisuję sobie przepis :)
Przepiękna szachownica, kolejne ciastu które budzi zdziw jak marchewkowe, jestem ciekawa smaku.
Jakie świetne to zdjęcie a la szachownica, Kaś! :)
Aha, no i ciasto wygląda cudnie!
Jaki ładny kolor!
Jeśli to zdrowsze brownies, to jest to prawdziwe cudo :)
Ciekawe, ciekawe. Świetnie wygląda :) Musi być pyszne. Znając moje łakomstwo zrobię pewnie wersję 'na bogato' ;)
Ale miałaś fajny pomysł na zdjęcia z tym puchaczem:)
Pokroje się za taki mały kawałeczek :)
wonderfully moist..would love a piece.
vinka, najlepiej zacznij od prostych, drożdżowych chlebów na mące pszennej. jeśli złapiesz bakcyla (a pewnie tak :), polecam wyhodować zakwas
na początek, jednym z prostszych chlebów, ale za to przepysznym jest chleb z gruszką - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/10/chleb-z-gruszka.html myślę, że spokojnie można go upiec w keksówce (u mnie co prawda jest pełnoziarnisty, ale w oryginale był na zwykłej pszennej). uwielbiam go i szczerze polecam!
albo chleb na Guinnessie (ale nie trzeba konkretnie Guinnessa dawać) - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/09/chleb-na-guinnessie.html - na mące żytniej lub pszennej - prostszego chyba nie ma :)
możesz dodać do nich jakieś dodatki, typu słonecznik, orzechy, siemię lniane
Dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze!!!
Super przepis :) Zdjęcia są super :)
Pięknie wygląda, tylko zastanawiam się, czy smak cukinii jest wyczuwalny?
WegAnka, smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny, w strukturze też jej nie widać ani nie czuć
Ale cudne ciasto! I do tego ta szachownica. ;) Pięknie podane! ;)
ciasto wygląda obłędnie, a zachęciłaś mnie jeszcze bardziej pisząc, że rozpływa się w ustach.. ;) mmm..! Musi być pyszne!
Czy smak cukinii jest mocno wyczuwalny? I czy mogłabym zastąpić go dynią? ;)
Salvador Dali, dziękuję! cukinia w ogóle nie jest wyczuwalna w smaku. nic a nic :)
z dynią nie próbowałam, więc gwarancji nie daję :) ciasto pewnie wyjdzie, ale dynia nie jest tak neutralna jak cukinia, więc pewnie będzie ją czuć
Cudne ciacho, cudne foty...
Pozdrawiam:)
Wyglądają przepysznie :)
Zapraszam po wyróżnienie
http://zielonykoperek.blox.pl/2011/11/Pierwsze-mile-wyroznienie.html
cudna ta szachownica ...a samo ciasto - jeśli podobne do brownies to biorę w ciemno:)
Kusisz Kasiu....żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce to na pewno bym je zrobiła ale z dzidzią w brzuszku jest mi już ciężko,może jak urodzę-a to już wkrótce hehe ;)
Tak czy siak ciasto wygląda przepysznie!!!
uwielbiam ciasto cukiniowe :) Piękne zdjęcia :)
Ja osobiście jestem smakoszką cukinii a do tego czarny i biały-moje kolory,zatem już wiem na co poświęcę pierwszą wolną chwilę,bo apetyt już tak urósł :) Pozdrawiam.
Pychotki :)
Zapraszam po wyróżnienie :)
http://joannakrog.blogspot.com/2011/11/nad-morzem-i-wyroznienie.html
cudownie wygląda :) i do tego zdrowe
Smakowicie wygląda ;) I te cudowne zdjęcia dodają jeszcze większego smaku ;)
wygląda po prostu rewelacyjnie :) to coś co trzeba koniecznie zrobić :)
Zjawiskowe, kocham takie ciasta ...
Pozdrawiam :)
bardzo lubię czekoladowe z cukinią :)))
pycha!
J
to ciasto jest wspaniale:) przepis juz zapisalam i koniecznie musze zrobic, bo cos za mna chodzi czekoladowego:)
świetnie wyszło, i faktycznie bez tłuszczu - genialne.
A Ty zrobiłaś na bogato czy oszczędnie?
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Ta szachownica .. industrialna wręcz. Połączenie cukini i czekolady - ciekawe, być może nawet zdrowe (?),ale przede wszystkim piękne :]
mnemonique, u mnie oszczędnie - 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady, która w połączeniu z 1/2 szklanki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, daje i tak intensywnie czekoladowy efekt
Amelia, zdrowe, zdrowe :) dziękuję za określenie szachownicy "industrialną" - uwielbiam to słowo i te klimaty!
Wygląda bardzo kusząco :) Ciekawi mnie ta cukinia, bardzo intrygująca w zestawieniu z czekoladą :)
Kasiu dla takiej szachownicy gotowa jestem polubić szachy :)
Pysznie wygląda, szczególnie podoba mi się fotka z szachownicą:-)
jej kocham Cię z ten przpis! zapraszam do siebie :D http://sia-ska.blogspot.com/
Siaśka, :D
:P
mmm...dobrze brzmi ten przepis! nie lubię tłuszczu i chętnie go zastępuję musami warzywno-owocowymi. muszę zrobić to ciasto:)
Super przepis:) Skorzystalam z niego juz nie raz, zawsze wychodzi;>
A., bardzo się cieszę, że smakuje!
i dziękuję za komentarz :)
pozdrawiam!
Ooo... robiłam to ciasto, tylko gdzieś indziej przepis znalazłam :)
U mnie było na bogato, bo dałam oprócz połowy czekolady 90% to jest sporo posiekanych orzechów.
Jeju, ale to było pycha! Takie ciężkie, gliniaste ciacho - kocham :)
ciasto wygląda super, szkoda że mi nie wyszło, zaliczyłam zakalca.
panikanka, szkoda. mam nadzieję, że może jeszcze spróbujesz
pozdrawiam!
Nam bardzo smakowało. Jedliśmy z dzieciakami jako śniadanie popijając smoothie warzywno-owocowym:)
Zosiasamosia, to super! pyszne musiało być takie śniadanie :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!