Smaczne były :)
Tylko szybko zniknęły :p
Składniki na 8-10 rogalików
(przepis pochodzi z blogu PerfectMelt Weroniki Król)
- 20 g świeżych drożdży
- 120 g ciepłego mleka
- chlust oleju lub 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 300 g pełnoziarnistej mąki
Nadzienie:
- budyń waniliowy, nutella, dżem, twarożek, co tylko chcesz
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem z cukrem, dodajemy tłuszcz i część mąki. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, delikatne. Zostawiamy je do podwojenia objętości. Potem podsypujemy mąką, wyrabiamy rozwałkowujemy i wycinany trójkąty. Zwijamy w rogaliki. Potem możemy jeszcze odstawić je na trochę, żeby się napuszyły, posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem i posypać czekoladą lub orzechami.. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach [do zarumienienia].
45 komentarze:
Prezentują się niezwykle soczyście i maślanie :)
Uwielbiam rogaliki:). Z chęcią spróbowałabym takich w wersji pełnoziarnistej, więc przepis ląduje na liście do zrobienia:). Pozdrawiam:)
O rany....a ja jeszcze przed śniadaniem...Przepysznie wyglądają, zwłaszcza te z dżememi twarożkiem...
Cudne! Dawno nie jadłam takich wypieków. Muszę coś wykombinować ;)
Niezwykłe! Bardzo mi się podobają, pewnie nie skończyłabym na jednym :)
wysmienite na sniadanie:)
Bardzo fajnie ci wyszły ;) I jeszcze pełnoziarniste ;)
Hej, no proszę Cię!
Tak z rana w sobotę!
Jak właśnie usiadłam do nauki, a tu taaaakie rogaliki!
Uch.
;)
o rany... jakie piękne ! Nie dziewię się że szybko zniknęły ;)
Wyglądają przepięknie! Nic dziwnego, że zniknęły :D
Pozdrowienia :)
Ale cudne!! Fantastycznie wyglądają!! Aż chce się sięgnąć po nie:)
Pozdrawiam!
great job,Barry. Goes well with a cup of hot black coffee especially on a wet season where I'm come from right now.
Hmm, widzę kolejną rzecz do zrobienia. Wyglądają zabójczo! :)
To ja kradnę przepis :D
Dawno takich nie robiłam, dzięki a przypomnienie
Ach, no i zapomniałam nadmienić, że wyglądają obłędnie, zwłaszcza w przekroju :)
Tienen una presencia estupenda y muy rica.
Besos
Miguel
lareposteriademiguel.blogspot.com
Pysznie wyglądają! Nie dziwię się, że szybko zniknęły ;)
sa super i chetnie bym pojadla takich pysznosci:)
Wyglądają przepysznie! Bardzo lubię pełnoziarniste wypieki!
Co wchodzę na stronę to zachwycają mnie Twoje przepisy, a jeszcze bardziej zdjęcia.
Jak zwykle u Ciebie pełnoziarniście. I pyszne rogaliki!
Nie dziwię się, że szybko zniknęły. Cudowne! :)
Ale masz ślicznego kotka na blogu ;D
wyglądają przepysznie :)
Kaś u Ciebie zawsze takie pyszności ♥
o jejj.:))) jakie pyszne:)) wypróbuję! to nadzienie (z orzeszkami?) wygląda super:) no i przypomniałaś mi o jagodach, które mam w zamrażarce :))--->będą jagodzianki!hej ho!
uściski!
J
idealne na niedzielne śniadanie :)
Wyglądają bosko, więc nie dziwię się, że szybko znikły ;)
Mniam, ale fantastyczne rogale, aż sama nie wiem z jakim nadzieniem bym je zjadła! Może z budyniem, a może z makiem, albo konfiturą :)
apetyczne zdjęcia! ;)
Aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy!!
Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęły.. skoro były takie pyszne ;-D
www.przysmakiewy.pl
Ja poproszę takie z nutellą:) Kaś, jak zwykle kusisz mnie przed snem takimi smakowitościami
Piszę się na następne!!! Zamawiam minimum 4! Wygląąąądają obłędnie!!!
Mam pytanie, czy można je później zamrozić po zrobieniu. Jeśli tak to w jaki sposób później je rozmrażać i kiedy mrozić?
Anonimowy, tych rogalików nigdy nie mroziłam, ale pewnie można z nimi postąpić jak ze zwykłymi, czyli po całkowitym wystudzeniu (najlepiej po paru godzinach od upieczenia) włożyć w torebki foliowe i włożyć do zamrażalnika. żeby rozmrozić należy podgrzać je w piekarniku.
pozdrawiam
Ależ fantastyczne!:-) Wybieram po jednym z każdego smaku!:-) Mniam!:-)
pysznie wyglądające mmm :)
To ja poproszę jednego z dżemem;))!
A w przeliczeniu na łyżki to ile będzie tego oleju?
Anonimowy, 3-4 łyżki
Kasiu jak robiłaś nadzienia?? te z orzechów i te drugie z jakims owocem i budyniem to sa??
pierwsze to orzechy z kremem kawowym (może być też nutella) a drugie to twaróg wymieszany z dżemem porzeczkowym
Kasiu a z jakiej firmy masz te orzeszki?? sa takie malutkie i fajniutkie :))
Anonimowy, z firmy Bakal, polecam
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!