sobota, 5 listopada 2011

Rogaliki pełnoziarniste



Smaczne były :)
Tylko szybko zniknęły :p





Składniki na 8-10 rogalików
(przepis pochodzi z blogu PerfectMelt Weroniki Król)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 120 g ciepłego mleka
  • chlust oleju lub 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 300 g pełnoziarnistej mąki

Nadzienie:
  • budyń waniliowy, nutella, dżem, twarożek, co tylko chcesz

Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem z cukrem, dodajemy tłuszcz i część mąki. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, delikatne. Zostawiamy je do podwojenia objętości. Potem podsypujemy mąką, wyrabiamy rozwałkowujemy i wycinany trójkąty. Zwijamy w rogaliki. Potem możemy jeszcze odstawić je na trochę, żeby się napuszyły, posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem i posypać czekoladą lub orzechami.. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach [do zarumienienia].



45 komentarze:

Aurora pisze...

Prezentują się niezwykle soczyście i maślanie :)

Anna pisze...

Uwielbiam rogaliki:). Z chęcią spróbowałabym takich w wersji pełnoziarnistej, więc przepis ląduje na liście do zrobienia:). Pozdrawiam:)

ANNA pisze...

O rany....a ja jeszcze przed śniadaniem...Przepysznie wyglądają, zwłaszcza te z dżememi twarożkiem...

Sue pisze...

Cudne! Dawno nie jadłam takich wypieków. Muszę coś wykombinować ;)

Kamila pisze...

Niezwykłe! Bardzo mi się podobają, pewnie nie skończyłabym na jednym :)

Anonimowy pisze...

wysmienite na sniadanie:)

Angelika Szostak pisze...

Bardzo fajnie ci wyszły ;) I jeszcze pełnoziarniste ;)

słodkosłona. pisze...

Hej, no proszę Cię!

Tak z rana w sobotę!

Jak właśnie usiadłam do nauki, a tu taaaakie rogaliki!

Uch.

;)

moje pasje pisze...

o rany... jakie piękne ! Nie dziewię się że szybko zniknęły ;)

katie pisze...

Wyglądają przepięknie! Nic dziwnego, że zniknęły :D
Pozdrowienia :)

Asiek pisze...

Ale cudne!! Fantastycznie wyglądają!! Aż chce się sięgnąć po nie:)
Pozdrawiam!

What's Baking?? pisze...

great job,Barry. Goes well with a cup of hot black coffee especially on a wet season where I'm come from right now.

Anonimowy pisze...

Hmm, widzę kolejną rzecz do zrobienia. Wyglądają zabójczo! :)

slyvvia pisze...

To ja kradnę przepis :D

kikimora pisze...

Dawno takich nie robiłam, dzięki a przypomnienie

kikimora pisze...

Ach, no i zapomniałam nadmienić, że wyglądają obłędnie, zwłaszcza w przekroju :)

Miguel Hinojosa pisze...

Tienen una presencia estupenda y muy rica.
Besos
Miguel
lareposteriademiguel.blogspot.com

Lovelykate pisze...

Pysznie wyglądają! Nie dziwię się, że szybko zniknęły ;)

aga pisze...

sa super i chetnie bym pojadla takich pysznosci:)

ana pisze...

Wyglądają przepysznie! Bardzo lubię pełnoziarniste wypieki!

Agnieszka Wójtowicz pisze...

Co wchodzę na stronę to zachwycają mnie Twoje przepisy, a jeszcze bardziej zdjęcia.

Amber pisze...

Jak zwykle u Ciebie pełnoziarniście. I pyszne rogaliki!

Barbarella pisze...

Nie dziwię się, że szybko zniknęły. Cudowne! :)
Ale masz ślicznego kotka na blogu ;D

kachna pisze...

wyglądają przepysznie :)

Dominika pisze...

Kaś u Ciebie zawsze takie pyszności ♥

Rita pisze...

o jejj.:))) jakie pyszne:)) wypróbuję! to nadzienie (z orzeszkami?) wygląda super:) no i przypomniałaś mi o jagodach, które mam w zamrażarce :))--->będą jagodzianki!hej ho!
uściski!
J

Zuza pisze...

idealne na niedzielne śniadanie :)

mania179 pisze...

Wyglądają bosko, więc nie dziwię się, że szybko znikły ;)

burczymiwbrzuchu pisze...

Mniam, ale fantastyczne rogale, aż sama nie wiem z jakim nadzieniem bym je zjadła! Może z budyniem, a może z makiem, albo konfiturą :)

studenckigarnuszek pisze...

apetyczne zdjęcia! ;)

anahitka9 pisze...

Aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy!!

Biedr_ona pisze...

Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęły.. skoro były takie pyszne ;-D


www.przysmakiewy.pl

Ivka pisze...

Ja poproszę takie z nutellą:) Kaś, jak zwykle kusisz mnie przed snem takimi smakowitościami

Fun and Taste pisze...

Piszę się na następne!!! Zamawiam minimum 4! Wygląąąądają obłędnie!!!

Anonimowy pisze...

Mam pytanie, czy można je później zamrozić po zrobieniu. Jeśli tak to w jaki sposób później je rozmrażać i kiedy mrozić?

Kaś pisze...

Anonimowy, tych rogalików nigdy nie mroziłam, ale pewnie można z nimi postąpić jak ze zwykłymi, czyli po całkowitym wystudzeniu (najlepiej po paru godzinach od upieczenia) włożyć w torebki foliowe i włożyć do zamrażalnika. żeby rozmrozić należy podgrzać je w piekarniku.
pozdrawiam

judik1119 pisze...

Ależ fantastyczne!:-) Wybieram po jednym z każdego smaku!:-) Mniam!:-)

Dusia pisze...

pysznie wyglądające mmm :)

Monika pisze...

To ja poproszę jednego z dżemem;))!

Anonimowy pisze...

A w przeliczeniu na łyżki to ile będzie tego oleju?

Kaś pisze...

Anonimowy, 3-4 łyżki

Anonimowy pisze...

Kasiu jak robiłaś nadzienia?? te z orzechów i te drugie z jakims owocem i budyniem to sa??

Kaś pisze...

pierwsze to orzechy z kremem kawowym (może być też nutella) a drugie to twaróg wymieszany z dżemem porzeczkowym

Anonimowy pisze...

Kasiu a z jakiej firmy masz te orzeszki?? sa takie malutkie i fajniutkie :))

Kaś pisze...

Anonimowy, z firmy Bakal, polecam

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add