wtorek, 6 grudnia 2011

Bagietki pełnoziarniste



Przepis prościutki, bezproblemowy w przygotowaniu.
Bagietki, mimo że na mące pełnoziarnistej, pięknie wyrastają.
Miąższ sprężysty, napowietrzony mnóstwem dziur, zaś skórka lekko chrupiąca.
Polecam!




Składniki (na 3-4 bagietki)
przepis cytowany za Doctor z Healthy Cooking
  • 600 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 torebka suchych drożdży (7 g)
  • 500 ml letniej wody
  • 1,5 łyżki soli 
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżka stołowa wody

Do miski z letnią wodą dodajemy drożdżę, mąkę i sól. Zagniatamy je na gładką masę.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce aż wyraźnie urośnie.
Ponownie zagniatamy i dodajemy szczyptę imbiru. Z ciasta formujemy bagietki i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 30 minut.

***piekłam je w foremkach do bagietek dołączonych do maszyny do wypieku chleba. Jedną bagietkę upiekłam po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niestety lekko się "rozlazła" (pierwsze zdjęcie, bagietka na górze)


61 komentarze:

słodkosłona. pisze...

Już je kocham.
Ile w nich pięknych dziurek! ;D

slyvvia pisze...

Moje ulubione :) Śliczne ci wyszły.

Angelika Szostak pisze...

Także lubię pełnoziarniste;) te bagietki wyglądają obłędnie;)

Jayanthy Kumaran pisze...

omy...sounds divine...wonderful preparation..
happy following you..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

cudowne, patrząc na to jakie są puchate w życiu nie powiedziałabym, ze to na mące pełnoziarnistej:)

Asiek pisze...

Ale pysznie wyglądają! i takie piękne dziureczki:) mniam, z masełkiem ...
Pozdrawiam!

Paulina pisze...

Wyglądają przepysznie:P Na prawdę tak łatwo można je zrobić?

Kaś pisze...

Paulina, naprawdę :) zagniatasz i zostawiasz w spokoju od wyrośnięcia, zagniatasz i znowu odstawiasz. trochę czasu to zajmuje, ale przecież nie nad ciastem nie trzeba siedzieć i można robić milion innych rzeczy :)

Dominika pisze...

chciałabym taką bagietkę dostać dzisiaj od mikołaja :)

Sue pisze...

Zawsze chciałam upiec bagietkę :)

klliisiaa pisze...

ale piękne, juz czuję ten smakk... :)

kachna pisze...

wspaniale wyglądają, wyobrażam sobie ich smak :)


http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Toczka pisze...

Poszukuję przepisów na fajne pieczywko, czuję się w wypieku pieczywa coraz pewniej i coraz chętniej podejmuję nowe wyzwania. Wystarczy, że przepis i zdjęcie mi się spodobają, a ten przepis bardzo mi się podoba, zdjęcia jeszcze bardziej :D Pachnie mi prawie przez monitor ;)

Paulina pisze...

Super:P Dzięki za przepis :D

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kaś! Wyglądają rewelacyjnie! Brawo:)

Patrycja pisze...

Śliczne bułeczki i mają masę fajnych bąbelkowych dziurek :)

Trzcinowisko pisze...

Śliczne!!1 nabrałam ochoty:)

Menu na weekend pisze...

wspaniałe! wyglądają bardzo apetycznie!

pieczarka mySia pisze...

wygladaja przewspaniale! Najbardziej podobaja mi sie ich dzierki, ktore nadaja napewno bagietkom cudownego charakteru!

Pozdrawiam :)

pieczarka mySia pisze...

*mialy byc dziurki, przepraszam za literowke ; )

Mary pisze...

Cudowna bagietka.:) A jeszcze z masłem...pycha!!:)

nat. pisze...

Oh, pycha! Dużo bym dała za jedną z Twoich bagietek na dzisiejsze śniadanko....

Pozdrawiam ciepło!

:)

Monika pisze...

skusiłabym się;) z masełkiem;)

Michalina Sobków pisze...

Żałuję, że skończyła mi się wczoraj mąka pełnoziarnista. Z chęcią upiekłabym je na dzisiejszą kolację. :)
Ale jak to się mówi, co się odwlecze, to nie uciecze. Z pewnością wykorzystam Twój przepis w niedalekiej przyszłości :)

Daria Anna pisze...

Wyglądają świetnie i strasznie zdrowo :)

Aleksandra Rybinska pisze...

Świetne bagietki :) Będę piec :)

Lovelykate pisze...

Fantastycznie się prezentują! Muszę wypróbować, bo bardzo lubię bagietki :)

Anonimowy pisze...

Musi być pyszne. Chętnie bym zjadła taką bagietkę. Byłaby to miła odmiana dla tych diągotów z Biedrony.

aga pisze...

wyszly rewelacyjne:) takie bagietki to bym z checia schrupala:)

Zuza pisze...

wyglądają cudnie :)

judik1119 pisze...

Mmmm wspaniale wyglądają!:-)

Monica pisze...

Faktycznie prościutkie, a jakie piękne! Jak rasowe ;) Zjadła bym taką w postaci zapiekanki :)

Pozdrawiam!

Tylko Spróbuj pisze...

jak z prawdziwej piekarni! aż mi zapachniało! :)

Justinek pisze...

O rany, faktycznie napowietrzone! :)

Ivka pisze...

Fajne, takie puchate w środku!

Kasia_S pisze...

Jak pięknie wyrośnięte... Cudne bułeczki, idealnie nadałyby się na moje dzisiejsze śniadanie jedzone w porze obiadu:)

skoraq cooks pisze...

wyglądają smakowicie. Podoba mi się w nich to, że są zdrowsze, bo pełnoziarniste :-)

Biedr_ona pisze...

Kiedy na nie patrzę, to straszną mam ochotę by je upiec ;-) Wykorzystam z pewnością Twój przepis!


www.przysmakiewy.pl

mencooker pisze...

Jako wielbiciel zdrowego odżywiania się, na pewno wypróbuję. Będą niezłe jako podstawy bułek do szkoły! Ahh... ofc zamieszczę zdjęcie i opiszę wrażenia z delektowania się! :-)

mencooker pisze...

Sorry za komentarz pod komentarzem, ale jakiego typu mąka została tu użyta? 1850 graham będzie ok? Bo nie ukrywam, że dość sceptyczny jestem do lubelli pełnoziarnistej - producent nie deklaruje typu..

Kaś pisze...

mencooker, czekam więc na zdjęcia i opis wrażeń :)

Kaś pisze...

tak, 1850 graham będzie najlepsza

mencooker pisze...

Myślę, że w tym tygodniu je zrobię, szczerze, to aż ślinka mi cieknie ;-)

Kaś pisze...

jeśli lubisz pełnoziarniste wypieki szczerzę polecam mąkę firmy Bioharmonie - pszenną pełnoziarnistą drobnomieloną
co prawda jest to typ 2000, ale jest naprawdę drobnomielona dzięki czemu nawet po przesianiu nie ma otrębów. od ponad roku korzystam tylko z niej. jeśli masz dostęp do selgrosa, polecam tam jej zakup, bo jest najtańsza :)

mencooker pisze...

A tak z ciekawości, w jakiej cenie ona jest? ;-)

Kaś pisze...

w selgrosie cena netto to około 4 zł, brutto - niecałe 5 za 1 kg - czyli raczej standardowa cena mąk pp. w sklepach internetowych znajdziesz ją niby za niewiele więcej, bo około 6 zł, ale zawsze dochodzi koszt przesyłki ;/ niestety nie spotkałam jej w żadnym zwykłym sklepie detalicznym

Soul and Pepper pisze...

Ostatnio chodzą za mną tego typu wypieki.. z tym, że zazwyczaj są zbyt czasochłonne - więc ten wypróbuję na pewno :)

Pauli pisze...

Wygląda rewelacyjnie!

Anonimowy pisze...

Witam, bagietki wyglądają pysznie. Jednak przydałaby się informacja ile dokładnie zawiera "torebka suchych drożdży"...?
Pozdrawiam, Ewa

Kaś pisze...

Ewa, dziękuję za uwagę, już dopisuję. nigdy nie widziałam torebki większej czy mniejszej niż 7-8 g, ale już poprawiam
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

ile drożdży świeżych zamiast suchych trzeba dodać? zamiast imbiru można dodać cynamon? :)

Kaś pisze...

A., ok. 30-40 g
Można zastąpić imbir cynamonem, albo nawet w ogóle nic nie dodawać

Lili pisze...

Kasiu, jaki masz wypiekacz?
Czy to Concept? Do niego są dołożone formy na bagietki.

Kaś pisze...

Lili, nie, to Moulinex - wersja z dodatkiem na bagietki i możliwością wypieku chleba xxl

Anonimowy pisze...

no idealna na bruschette z pomidorami

Anonimowy pisze...

wlasnie przeczytalam ten przepis i jestem w szoku-1,5 lyżki soli???? toż to bedzie niejadalne! i potem w skladnikach łyżka stołowa wody, kiedy już w przepisie jest wcześniej 500 ml wody, a cukru nie ma w ogóle...mam trochę doświadczenia w kuchni i chyba coś z tym przepisem jest nie tak...Anna

Kaś pisze...

Anno, z przepisem wszystko w porządku, inaczej nie pojawiłby się na blogu. tak, 1,5 łyżeczki soli -- jak na 600 g mąki, co ważne pełnoziarnistej, a już tym bardziej przy pieczywie, nie jest to dużo. cukier można dodać wedle upodobania, zależy, jakie smaki w kuchni się preferuje - ja czasem dodaję łyżeczkę czy dwie, czas w ogóle. pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Witam, Czy jest Pani w stanie mi powiedzieć jaka jest zawartość Węgli, białka, tłuszczu w 100 g ?:) Pozdrawiam, Kasia

Kaś pisze...

Kasiu, ja nie, ale na stronie tabele-kalorii.pl możesz obliczyć wartości odżywcze posiłków poprzez sumowanie poszczególnych składników. sama nie korzystam, bo czasem wolę błogą nieświadomość ;)
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

WItam, czy ten przepis mozna wykorzystac w automacie do wypieku chleba z funkcja pieczenia bagietek ?
Pozdrawiam
Paweł :)

Kaś pisze...

Paweł, myślę, że można spróbować. gwarancji nie dam, bo nie próbowałam, ale jeśli się uda, to daj znać ;)
pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add