Przepis prościutki, bezproblemowy w przygotowaniu.
Bagietki, mimo że na mące pełnoziarnistej, pięknie wyrastają.
Miąższ sprężysty, napowietrzony mnóstwem dziur, zaś skórka lekko chrupiąca.
Polecam!
Składniki (na 3-4 bagietki)
przepis cytowany za Doctor z Healthy Cooking
- 600 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 torebka suchych drożdży (7 g)
- 500 ml letniej wody
- 1,5 łyżki soli
- szczypta imbiru
- 1 łyżka stołowa wody
Do miski z letnią wodą dodajemy drożdżę, mąkę i sól. Zagniatamy je na gładką masę.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce aż wyraźnie urośnie.
Ponownie zagniatamy i dodajemy szczyptę imbiru. Z ciasta formujemy bagietki i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 30 minut.
***piekłam je w foremkach do bagietek dołączonych do maszyny do wypieku chleba. Jedną bagietkę upiekłam po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niestety lekko się "rozlazła" (pierwsze zdjęcie, bagietka na górze)
61 komentarze:
Już je kocham.
Ile w nich pięknych dziurek! ;D
Moje ulubione :) Śliczne ci wyszły.
Także lubię pełnoziarniste;) te bagietki wyglądają obłędnie;)
omy...sounds divine...wonderful preparation..
happy following you..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
cudowne, patrząc na to jakie są puchate w życiu nie powiedziałabym, ze to na mące pełnoziarnistej:)
Ale pysznie wyglądają! i takie piękne dziureczki:) mniam, z masełkiem ...
Pozdrawiam!
Wyglądają przepysznie:P Na prawdę tak łatwo można je zrobić?
Paulina, naprawdę :) zagniatasz i zostawiasz w spokoju od wyrośnięcia, zagniatasz i znowu odstawiasz. trochę czasu to zajmuje, ale przecież nie nad ciastem nie trzeba siedzieć i można robić milion innych rzeczy :)
chciałabym taką bagietkę dostać dzisiaj od mikołaja :)
Zawsze chciałam upiec bagietkę :)
ale piękne, juz czuję ten smakk... :)
wspaniale wyglądają, wyobrażam sobie ich smak :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Poszukuję przepisów na fajne pieczywko, czuję się w wypieku pieczywa coraz pewniej i coraz chętniej podejmuję nowe wyzwania. Wystarczy, że przepis i zdjęcie mi się spodobają, a ten przepis bardzo mi się podoba, zdjęcia jeszcze bardziej :D Pachnie mi prawie przez monitor ;)
Super:P Dzięki za przepis :D
Kaś! Wyglądają rewelacyjnie! Brawo:)
Śliczne bułeczki i mają masę fajnych bąbelkowych dziurek :)
Śliczne!!1 nabrałam ochoty:)
wspaniałe! wyglądają bardzo apetycznie!
wygladaja przewspaniale! Najbardziej podobaja mi sie ich dzierki, ktore nadaja napewno bagietkom cudownego charakteru!
Pozdrawiam :)
*mialy byc dziurki, przepraszam za literowke ; )
Cudowna bagietka.:) A jeszcze z masłem...pycha!!:)
Oh, pycha! Dużo bym dała za jedną z Twoich bagietek na dzisiejsze śniadanko....
Pozdrawiam ciepło!
:)
skusiłabym się;) z masełkiem;)
Żałuję, że skończyła mi się wczoraj mąka pełnoziarnista. Z chęcią upiekłabym je na dzisiejszą kolację. :)
Ale jak to się mówi, co się odwlecze, to nie uciecze. Z pewnością wykorzystam Twój przepis w niedalekiej przyszłości :)
Wyglądają świetnie i strasznie zdrowo :)
Świetne bagietki :) Będę piec :)
Fantastycznie się prezentują! Muszę wypróbować, bo bardzo lubię bagietki :)
Musi być pyszne. Chętnie bym zjadła taką bagietkę. Byłaby to miła odmiana dla tych diągotów z Biedrony.
wyszly rewelacyjne:) takie bagietki to bym z checia schrupala:)
wyglądają cudnie :)
Mmmm wspaniale wyglądają!:-)
Faktycznie prościutkie, a jakie piękne! Jak rasowe ;) Zjadła bym taką w postaci zapiekanki :)
Pozdrawiam!
jak z prawdziwej piekarni! aż mi zapachniało! :)
O rany, faktycznie napowietrzone! :)
Fajne, takie puchate w środku!
Jak pięknie wyrośnięte... Cudne bułeczki, idealnie nadałyby się na moje dzisiejsze śniadanie jedzone w porze obiadu:)
wyglądają smakowicie. Podoba mi się w nich to, że są zdrowsze, bo pełnoziarniste :-)
Kiedy na nie patrzę, to straszną mam ochotę by je upiec ;-) Wykorzystam z pewnością Twój przepis!
www.przysmakiewy.pl
Jako wielbiciel zdrowego odżywiania się, na pewno wypróbuję. Będą niezłe jako podstawy bułek do szkoły! Ahh... ofc zamieszczę zdjęcie i opiszę wrażenia z delektowania się! :-)
Sorry za komentarz pod komentarzem, ale jakiego typu mąka została tu użyta? 1850 graham będzie ok? Bo nie ukrywam, że dość sceptyczny jestem do lubelli pełnoziarnistej - producent nie deklaruje typu..
mencooker, czekam więc na zdjęcia i opis wrażeń :)
tak, 1850 graham będzie najlepsza
Myślę, że w tym tygodniu je zrobię, szczerze, to aż ślinka mi cieknie ;-)
jeśli lubisz pełnoziarniste wypieki szczerzę polecam mąkę firmy Bioharmonie - pszenną pełnoziarnistą drobnomieloną
co prawda jest to typ 2000, ale jest naprawdę drobnomielona dzięki czemu nawet po przesianiu nie ma otrębów. od ponad roku korzystam tylko z niej. jeśli masz dostęp do selgrosa, polecam tam jej zakup, bo jest najtańsza :)
A tak z ciekawości, w jakiej cenie ona jest? ;-)
w selgrosie cena netto to około 4 zł, brutto - niecałe 5 za 1 kg - czyli raczej standardowa cena mąk pp. w sklepach internetowych znajdziesz ją niby za niewiele więcej, bo około 6 zł, ale zawsze dochodzi koszt przesyłki ;/ niestety nie spotkałam jej w żadnym zwykłym sklepie detalicznym
Ostatnio chodzą za mną tego typu wypieki.. z tym, że zazwyczaj są zbyt czasochłonne - więc ten wypróbuję na pewno :)
Wygląda rewelacyjnie!
Witam, bagietki wyglądają pysznie. Jednak przydałaby się informacja ile dokładnie zawiera "torebka suchych drożdży"...?
Pozdrawiam, Ewa
Ewa, dziękuję za uwagę, już dopisuję. nigdy nie widziałam torebki większej czy mniejszej niż 7-8 g, ale już poprawiam
pozdrawiam!
ile drożdży świeżych zamiast suchych trzeba dodać? zamiast imbiru można dodać cynamon? :)
A., ok. 30-40 g
Można zastąpić imbir cynamonem, albo nawet w ogóle nic nie dodawać
Kasiu, jaki masz wypiekacz?
Czy to Concept? Do niego są dołożone formy na bagietki.
Lili, nie, to Moulinex - wersja z dodatkiem na bagietki i możliwością wypieku chleba xxl
no idealna na bruschette z pomidorami
wlasnie przeczytalam ten przepis i jestem w szoku-1,5 lyżki soli???? toż to bedzie niejadalne! i potem w skladnikach łyżka stołowa wody, kiedy już w przepisie jest wcześniej 500 ml wody, a cukru nie ma w ogóle...mam trochę doświadczenia w kuchni i chyba coś z tym przepisem jest nie tak...Anna
Anno, z przepisem wszystko w porządku, inaczej nie pojawiłby się na blogu. tak, 1,5 łyżeczki soli -- jak na 600 g mąki, co ważne pełnoziarnistej, a już tym bardziej przy pieczywie, nie jest to dużo. cukier można dodać wedle upodobania, zależy, jakie smaki w kuchni się preferuje - ja czasem dodaję łyżeczkę czy dwie, czas w ogóle. pozdrawiam
Witam, Czy jest Pani w stanie mi powiedzieć jaka jest zawartość Węgli, białka, tłuszczu w 100 g ?:) Pozdrawiam, Kasia
Kasiu, ja nie, ale na stronie tabele-kalorii.pl możesz obliczyć wartości odżywcze posiłków poprzez sumowanie poszczególnych składników. sama nie korzystam, bo czasem wolę błogą nieświadomość ;)
pozdrawiam!
WItam, czy ten przepis mozna wykorzystac w automacie do wypieku chleba z funkcja pieczenia bagietek ?
Pozdrawiam
Paweł :)
Paweł, myślę, że można spróbować. gwarancji nie dam, bo nie próbowałam, ale jeśli się uda, to daj znać ;)
pozdrawiam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!